Augusztus 2005
Terrorizmus – szemben álló kultúrák

Lépcsőház

József Attila centenáriumán

 

A Korunk ünnepi kiadványa

Ha eljönnél… címmel megjelent a Komp-Press Kiadó és a Korunk Baráti Társaság ünnepi kiadványa. A 438. oldal terjedelmű, több színnyomású, 24 képzőművészeti alkotás reprodukcióját is tartalmazó kötet felöleli József Attila valamennyi Korunkban megjelent versét, műfordítását és tanulmányát, valamint a róla a folyóiratban közölt (1929 és 2005) írásokat. A könyv megrendelhető a szerkesztőség postacímén (400146 Cluj, cp. 273) vagy           e-mailen (korunk@korunk.org).

Párizs–Budapest

Horváth Andor a párizsi Magyar Intézetben március 29–30-án rendezett konferencián „Les mots et les etres”. Images de l’enfant et de l’enfance dans la poésie d’Attila József címmel tartott előadást. A költő külföldi fordításainak szentelt budapesti rendezvényen (április 8–9.) „…világosságát a végső gondolatnak” címmel József Attila román fordításainak történetét tekintette át.

Szabédi Napok

„József Attila erdélyi kortársai és az utódok” volt a témája a 2005. május 13–14-ei rendezvénynek. Előadást tartott Pomogáts Béla (Magyarság és Európa. Három költői mű), Kántor Lajos (József Attila és Szabédi László), Láng Gusztáv (József Attila és Dsida Jenő), Cseke Péter (József Attila és a kolozsvári Jancsó fivérek) és Széles Klára (József Attila és az erdélyi első Forrás-nemzedék).

Konferencia a kolozsvári egyetemen

Május 20–21. között József Attila-konferenciát szervezett a kolozsvári BBTE Magyar Irodalomtudományi Tanszéke. A rendezvény keretén belül Kántor Lajos és Balázs Imre József a Korunk és József Attila kapcsolatáról, a Korunk centenáriumi József Attila-számáról, illetve a Ha eljönnél… című kötetről beszéltek. Horváth Andor „Láttam a boldogságot én”; Az egyensúly struktúrái az Eszméletben című dolgozatát mutatta be.

Ünnepi Könyvhét

Június 4-én, szombaton a budapesti Ünnepi Könyvhét alkalmából friss kiadványait mutatta be a Komp-Press Kiadó. A Szent István téri dedikálás után a Petőfi Irodalmi Múzeumban az alábbi köteteket ismertette Tverdota György, Kálmán C. György, Kántor Lajos, valamint Balázs Imre József: Kántor Lajos (szerk.): Ha eljönnél… József Attila a Korunkban 1929–2005; Boka László: A befogadás rétegei; Poszler György: A „másik” város; Borcsa János: Irodalmi horizontok. A bemutatón jelen volt és felszólalt a Korunk régi munkatársa, Fejtő Ferenc, akárcsak az Ariadné Könyvek sorozatban megjelent esszékötetek szerzői: Boka László, Borcsa János és Poszler György.

 

Faludy György költői estjei

Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Nagyváradon tartott nagy sikerű költői esteket Faludy György május 24–26. között, a Korunk szervezésében. A kolozsvári és marosvásárhelyi rendezvényeken Balázs Imre József és Szőcs Géza, Nagyváradon Balázs Imre József és Szűcs László beszélgettek a költővel. A rendezvények társszervezői voltak a Qui One Quint Kiadó, a Kolozsvári Rádió, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Ady Endre Sajtókollégium, valamint a Várad folyóirat. A kolozsvári beszélgetés írott változata a Korunk júliusi számában jelent meg. Köszönjük támogatóinknak a rendezvények lebonyolításához nyújtott segítségüket!

 

Korunk Galéria

Május 14. Lövith Egon festményei és grafikái. Bevezetőt mondott Németh Júlia. Németh Júlia Lövith Egonról írt monográfiáját Kántor Lajos ismertette. Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népköltészet című kötetéből Hatházi András színművész olvasott fel. Fellépett a Mazel Tov klezmer zenekar.

Június 3. Wagner Péter budapesti építész, grafikus kiállítása. Bevezető: Németh Júlia. Jékely Zoltán verseiből Albert Júlia színművész olvasott fel. A zenei műsorban közreműködött a Tarisznyás együttes.

Június 24. Szécsi András emlékkiállítás. Bevezetőt mondott Kántor Lajos. Áprily Lajos verseiből Jancsó Miklós színművész olvasott fel. A zenei műsorban közreműködött az Ars Longa vonósnégyes.