November 1997
Írás és vállalkozás

Tóth Zsigmond

Egy sikeres vegyesvállalkozás, a Dunapack Rambox

A DUNAPACK RAMBOX KFT. tulajdonosa a DUNAPACK-csoport, mely az osztrák HAMBURGER konszernhez tartozik. A konszern egyike a legnagyobb papírbázison alapuló csomagológyártóknak Közép- és Kelet-Európában.

A MOSBURGER/HAMBURGER/DUNAPACK-cégcsoport 1992-ben nyit kereskedelmi képviseletet Romániában, majd 1994-ben megalapítja a DUNAPACK IMPEX KFT. elnevezésű kereskedelmi társaságot, mely 1996-ban már 10000 t hullámpapírterméket tudott értékesíteni. A DUNAPACK IMPEX KFT. tevékenységének sikerét az is kiemeli, hogy 1995-ben és 1996-ban elöljáró helyezetet (I. helyet) nyert a kategóriájában levő cégek megyei és országos ranglistáján, a Kereskedelmi és Iparkamara felértékelése szerint.

A versenyképesség növelése és a piaci követelmények minél alaposabb kielégítése céljából 1996 végén hozzáfogtak a legmodernebb hullám- és mikrohullám-kartongyár építéséhez Romániában.

A DUNAPACK RAMBOX KFT. kereskedelmi társaságot a konszern több vállalatának közös befektetéséből építették. A kétlépcsős, összesen 15 millió USD teljes összeg előirányzásával, melyből eddig 12 millió USD beruházás történt, 1996. december havi kezdettel, amikor egy beépítetlen hely berendezéséhez kezdtek, ma eljutottunk a csomagolóipar egyik történelmi fontosságú napjához a DUNAPACK új hullámterméküzemének felavatásához.

Az ily módon felállított termelési bázis kapacitása 60 millió m2 hullámkarton évenként (kb. 30 000 t), mely a belső és külső piac kérését és követelményeit teljes mértékben kielégíti, hozzájárulva a kivitelre és belső felhasználásra szánt román termékek teljes sikeréhez.

Már az 1997 augusztusában megkezdett próbaüzemelés fázisában látszik, hogy a további beruházásra egy évvel hamarabb kerül sor, vagyis 1998-ban, a tervben szereplő 1999 helyett, ugyanis a román piac egyre több nyomtatott, és kiemelkedő minőségű csomagolóanyagot igényel.

A társaság modern gépeinek segítségével három- és ötrétegű hullámkartonlemezeket lehet gyártani, illetve ezeket dobozokká formálni. A hullámkartonok B, C, E, BC, CE profilokkal rendelkezhetnek barna, fehér, vagy márványfehér fedőréteggel.

A dobozok külső látványosságát a három színnel történő közvetlen nyomtatás vagy a fedőrétegpapír előzetes flexografikus, hat színnel történő nyomtatása biztosítja.

A berendezéseinkkel gyártott termékek jó minőségét és szilárdságát a termelőfolyamat számítógépvezérlésű ellenőrzése jó irányban befolyásolja.

A sepsiszentgyörgyi DUNAPACK RAMBOX-nál gyűjtő-, szállító-, bemutató-, közhasználati-, termékrögzítő dobozokat gyártunk.

Termékeink védik a becsomagolt árut a szállítás és raktározás ideje alatt, ugyanakkor a természet értékeit is, mivel környezetkímélő, újrafelhasználható anyagokból készülnek.

A DUNAPACK RAMBOX KFT. a hullámkarton-termelés csúcsa.