December 2004
Posztkommunizmus–posztkolonializmus

Bevezető

Mi történik azokban az erdélyi vallási közösségekben, amelyek 1990 óta kapcsolatra léptek nyugati falvakkal és városokkal, s ennek eredményeképpen nem csupán erkölcsi támogatáshoz, hanem anyagi javakhoz is jutottak? Okozhat ez konfliktust a közösség és egyházi vezetője között?

Milyen mértékben sikerült az elmúlt tizenöt évben a visszaszerzett földtulajdon jóvoltából sikeres mezőgazdálkodást folytatni falvainkban? Mennyire függ ez a földtulajdon szerkezetétől, a szakértelemtől, a gazdák pénzügyi lehetőségeitől?

Annyi máshoz hasonlóan, ezek a posztkommunizmus kérdései. Arra mutatnak rá, hogy világunk valóságát jelentős mértékben befolyásolja az, ahogyan az újabb fejlemények utat törnek maguknak a lassan, ellentmondásosan változó világban.

A hatalmi viszonyok átalakulása világméretű jelenség. A gyarmatbirodalmak megszűnésével átalakult a világ térképe. A ma is tapasztalható feszültségek egy része szintén a múlt öröksége. De mi is pontosabban a kolonializmus öröksége? Van-e napjainkban neokolonializmus? Milyen képet mutatott egy afrikai ország az elmúlt évtizedekben? És persze ami számunkra oly fontos: hogyan találja meg helyét e változó világban az európai nemzetek szövetsége?

 

H. A.