Február 2004
Vállalkozók, vállalkozások

Fejes Ildikó

Újrainduló KALOT-mozgalom

„Váljál krisztusibb emberré! Légy igényes önmagad iránt! Hordozd magadban a lelki-szellemi fejlődés vágyát! Tedd szebbé és hasznosabbá környezeted, végezzél szakszerű munkát, és ezáltal találd meg tisztes megélhetésed forrásait! Szeresd és ápold néped kultúráját!”

Ennek az üzenetnek a hívására érkeztek adventben a Romániai Magyar KALOT Mozgalom alapítói két csíki falu fiataljaihoz Márton József lelkész és Gergely Géza plébános meghívására. December 14-én a csíkszentgyörgyi fiatalok egy félnapos, majd december 20-án a csíkszentmiklósi fiatalok egy egész napot kitöltő program keretében ismerkedtek meg  a közel hatvanéves kényszerszünet után 2003-ban Erdélyben is újrainduló KALOT célkitűzéseivel. A KALOT örökké aktuális négyes célkitűzését – „Krisztusibb embert! Műveltebb társadalmat! Életerős népet! Önérzetes magyart!” – nem üres elméleti ideológiaként, hanem konkrét, gyakorlati megvalósítás lehetőségeként hirdeti a fiataloknak. Segítséget ajánl föl minden olyan közösségnek, amely igényes lelkigyakorlatokat, szakmai és kulturális előadásokat szeretne szervezni, és ugyanakkor megvan benne a vágy, hogy tagjait szakszerű képzésben részesítse a közösségszervezésben és -vezetésben, akik fejlődni akarnak életük minden területén. A felnőttképzés, a népfőiskolák működése ma talán aktuálisabb, mint hatvan évvel ezelőtt volt. Egyre közelebb kerülünk mi magunk is a tudás- és információalapú társadalom kihívásaihoz, amire válasz csupán az életen át tanulás vágya és lehetősége lehet.

A két adventi KALOT-rendezvény egyrészt a lelki felkészülésben segítette a fiatalokat: Sebestyén Ottó jezsuita atya és Szokol Margit szociális nővér adventi lelkigyakorlata meditatív és bibliodrámás elemekkel élmény- és szívközelbe hozta karácsony üzenetét, másrészt a KALOT a szellemi és gyakorlati képzés fontosságát hangsúlyozta előadások, beszélgetések révén. Mindkét rendezvénynek vidám és bensőséges eseménye volt a Szalay Rózsika néprajzszakértő vezette karácsonyi kántáló és betlehemező énektanítás. Bátorító érzés volt megtapasztalni, hogy a műdal és diszkókultúra térhódítása mellett a fiatalok mennyire fogékonyak a népdalra, nyelvükön és szívükben hordozzák azt.

Jövője csak tanult, képzett, kultúráját ismerő és azt megbecsülő fiatalokat bíró népnek lehet.