Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1997/10. 340.o.

GYŐZTESEK A MAGYAR IFJÚ FIZIKUSOK

Az Ifjú Fizikusok X. Nemzetközi Versenyét a csehországi Cheb városában rendezték 1997. június 2. és 6. között, ahol a magyar diákok az első helyen végeztek.

A csapatversenyen 11 ország Belorusszia, Csehország (2 csapat), Grúzia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Oroszország (3), Svédország, Szlovákia, Ukrajna (2), Üzbegisztán - 15 csapata, 75 középiskolás diák vett részt, a versenyhez a későbbiekben csatlakozni szándékozó országok megfigyelőket küldtek.

A nyertes csapat tagjai: Asbóth János (IV. osztályos, Budapest, Piarista Gimnázium), Bálint Imre (III., Szeged, Ságvári Endre Gimnázium) Zawadowski Ádám (III., Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium), Kerepesy Krisztián (III., Budapest, Árpád Gimnázium), Tóth Csaba (III., Budapest, Árpád Gimnázium).

A verseny folyamán a nemzetközi zsűri a szereplő diákok teljesítményét is értékelte. A egyéni versenyben a 75 fős mezőnyben ASBÓTH JÁNOS az abszolút győztes, BÁLINT IMRE a negyedik helyen végzett.

Az 5 fordulóból álló (3 elődöntő, középdöntő és döntő), mintegy 20 órás maratoni versenyen a diákok az előre megadott (KöMal) 17 probléma megoldását mutatták be angol nyelvű előadásban, s védték meg álláspontjukat az előadásokat követő diszkussziók során.

Ízelítőül mutatunk néhány problémát:

Papír

Hogyan függ a papír szakítószilárdsága a nedvességtartalmától?

Kék színű vér

Az emberi vér köztudottan vörös színű, de a vénák mégis kéknek látszanak. Magyarázzuk meg ezt a jelenséget, s illusztráljuk valamilyen modellel.

Lebegés

Egy pohár szódavízbe dobott csokoládédarabka periodikusan lesüllyed, majd ismét a felszínre emelkedik. Tanulmányozzuk e "rezgések" (oszcillációk) periódusának különféle paraméterektől való függését!

Vízsugár és szétterjedése

A vízszintes felületre eső vízsugár a lapon szétterjed. A középponttól bizonyos távolságban a réteg vastagsága drámaian megnő. Magyarázzuk meg a jelenséget!

Egy csésze tea

Ha egy csészét megtöltünk forró (60-80 °C-os) teával, a tea felszíne fölött vékony gőzréteg képződik. Megfigyelhető, hogy a gőzréteg egyes részei hirtelen eltűnnek, majd néhány másodperc múlva ismét megjelennek. Tanulmányozzuk és magyarázzuk meg e jelenséget.