Szerzőink

BÜKI MÁTYÁS
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó tagja. 1976-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián hegedű szakon. Filmközelbe az ELTE Amatőr Filmklubjában a Szirtes András - Sólyom András - Papp Imre trióhoz fűződő barátsága révén került. Filmjeikhez szerzett filmzenét, s ő írta a Lenz című Szirtes András-film (1986) irodalmi forgatókönyvét. Az utóbbi időben zenei szempontú filmelemzésekkel is foglalkozik.

BATKA ANNAMÁRIA
1981 január 7-én született Esztergomban.
1999-ben érettségizett a Németh László Gimnáziumban.
1999 vették fel az ELTE Bölcsészettudományi Karára. Jelenleg magyar, esztétika és filmelmélet szakos hallgató.
Az egyetem mellett két évig tanult fotózni a Szellemkép Szabadiskolában.
2001 óta a www.freetv.hu oldalnál dolgozik.

BÁTHORY ERZSI
Budapesten született. 1966-ban végzett az ELTE BTK magyar-történelem szakán. Tizenhat évig tanított, ezalatt részt vett iskolareform-kísérletben, vezetett filmklubot. 1982 óta dolgozik a Magyar Nemzeti Filmarchívumban, a magyar játékfilmek archivátora és szakreferense, és a MozgóKéptár CD-ROM munkatársa. Magyarországon ő a román film "tudora". Korábban a Kritikában, az utóbbi években a Filmkultúrában és a Filmspirálban jelennek meg publikációi mind a magyar, mind a román film témakörében.

BORONYÁK RITA
1961. január 7-én született Zalaegerszegen.
1985-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-francia-esztétika szakán. Az Országos Széchényi Könyvtár Gyarapítási Osztályán dolgozott, majd 1988-tól az Infomedia nevű, francia reklámokat rögzítő és elemző cég munkatársa volt. 1998-tól a Magyar Filmintézet (2000-től Magyar Nemzeti Filmarchívum) dokumentumfilm referense. Irodalmi és filmes tárgyú cikkei, kritikái többek között a Filmkultúra, a Filmvilág, az Életünk c. periodikákban és a Népszavában jelentek meg. Munkatársa volt a Magyar Nemzeti Filmarchívum több kiadványának is (Filmévkönyv, MozgóKéptár, Magyar Rendezők Könyve stb.). Angolból és franciából fordít.

DRAGON ZOLTÁN
1975-ben született Makón, 2000-ben végezett a Szegedi Tudományegyetem angol-amerikanisztika szakán, ahol mindkét szakdolgozatát filmes témából írta. 1998-ban az angliai The University of Hull amerikanisztika szakán film adaptációs specializációval töltött egy szemesztert, majd a Közép-Európai Egyetem Gender szakára nyert felvételt, ahol Master of Philosophy diplomamunkájának kutatási eredményeit felhasználva kezdett Szabó István életművével foglalkozni. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának első éves hallgatója, ahol filmes kurzusokat is tart az Angol-Amerikai Intézetben. Kutatási területe az amerikai film, film adaptáció, vizuális kultúra. Írásai a Filmkultúra, a Filmtett, a Metropolis és a VLNA (Szlovákia) folyóiratokban jelentek meg.

FAZEKAS ESZTER
1960-ban született Budapesten. 1983-ban, az ELTE BTK magyar-könyvtár-esztétika szakán végzett. A FŐMO, majd a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa, a magyar játékfilm szocialista időszakának archivátora, a filmfelújításokkal foglalkozó szakreferense, a MozgóKéptár CD-ROM sorozatának egyik szaklektora, a Magyar Rendezők Könyve közreműködője. 1982 óta publikál a Filmkultúrában, a Metropolisban, a Filmvilágban, Filmspirálban és más folyóiratokban. 2000-ben A fény festője címmel kötete jelent meg Koltai Lajos operatőrről (Csala Károllyal).

FORGÁCS IVÁN
1958. jún. 28-án született Budapesten.
1983-ban szerzett magyar-orosz szakos tanári diplomát az ELTE-n, s magyar-orosz szakfordítói képesítést az egyetem Fordító- és Tolmácsképző tanfolyamán.
1984-től a Magyar Filmintézet (jelenleg: Magyar Nemzeti Filmarchívum) munkatársa.
1990-1992-ben az intézet Tudományos Csoportját vezette.
1993 és 1995 között a Filmkultúra főszerkesztője. Alapító főszerkesztője a Moveast című kelet-európai, angol nyelvű filmes folyóiratnak, alapítója és jelenleg munkatársa a Filmspirál című periodikának.
Írásaiban a kelet-európai filmművészettel foglalkozik, melynek hazai népszerűsítésében is folyamatosan részt vesz. 1997-ben dokumentumfilmet készített a magyar film helyzetéről A mi filmünk tovább forog címmel.
Publikációi a Filmkultúrában, a Filmvilágban, a Moveastben jelentek meg, dolgozott a MozgóKéptár CD-ROM-ba, az 1995-ben megjelent Filmlexikonba, a Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor szerkesztette Jelbeszéd az életünk című kötetbe.

HOLLÓSI LAURA
1972-ben született Szalontán, Romániában.
Egyetemek: 1990/1995 Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, Románia, angol-magyar szak,
1996/1998 Southwest Texas State University, San Marcos, Texas, USA, mesterfokozat angol irodalomból,
2000/2001 Közép-Európai Egyetem, Budapest, mesterfokozat (Társadalmi nem és kultúra szak).
Susan Seidelman filmjeiről, majd Mészáros Mártáról írta mesterfokozati szakdolgozatait.Főleg a feminista filmelméletek és a rendezőnők alkotásaival foglalkozik.
Jelenleg angoltanár a Hunfalvy János Szakközépiskolában, Budapesten.

MIHÁLY ISTVÁN
1963-ban született Bánffyhunyadon. A helybeli középiskolában érettségizett, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán volt magyar-angol szakos hallgató, 1988-ban szerezett diplomát. Rövid tanárkodás után a Fiatal Fórum című hetilap szerkesztője lett, s ezzel párhuzamosan a Kalotaszeg című kulturális havilap főszerkesztő-helyettese. 1993 novemberétől főállásban a Kolozsvári Területi Rádió szerkesztőjeként dolgozik. 1999-től doktorandus.
Írt esszét, tanulmányt, kritikát, recenziót, verset, publicisztikát, sőt három bűnügyi kisregényt is, ezek közől kettő kötetben is megjelent. (Egy ideig) rockzenével foglalkozott. Írásai a Korunk, A Hét, a Filmtett, a Jelenlét, a Helikon stb. hasábjain jelentek meg. Szerepelt a TÁRLAT című tanulmánykötetben (Kriterion, 1991.). Jelenleg elsősorban a populáris filmes (televíziós) és irodalmi műfajokkal, illetve ezek "elposztmodernesülésével", egyfajta inter- vagy multidiszciplináris ( műfajelméleti-szemiotikai-értékelméleti) megközelítés kidolgozásával foglalkozik.

SIMONYI BALÁZS
1980. augusztus 19-én született Budapesten.
1998 szeptemberétől az ELTE BTK esztétika-magyar szakpárán, 2000 szeptemberétől az ELTE BTK filmelmélet-filmtörténet szakon is tanul.
1986 óta jár a Földessy Margit-féle kreativitást fejlesztő drámajáték-stúdióba, színházi társulatának állandó tagja, ahol dramaturgiai munkát is végez. 17 éve szinkronizál. Gyerekszínészként gyakran filmezett, jelenleg portréfilmet forgat Gion Nándor íróról valamint dokumentumfilmet a vajdasági etnikumokról.
2002 nyarán tagja volt a NisiMasa európai uniós filmes szervezet rövidfilm-forgatókönyvíró pályázatának magyarországi négyes zsűrijének, ill. a surgčres-i European Film Festival forgatókönyvírói nemzetközi zsűrijében is részt vett.
2000 szeptembere óta negyedévente Kex és Tea névvel kortárs magyar irodalmi felolvasóesteket rendez alkotótársaival. Muzikális alkat: 4 éve szaxofonozik, sőt koncertezik egy házibuli-zenekarral.

STŐHR LÓRÁNT
1974 május 13-án született Budapesten.
1999-ben matematika tanári diplomát szerzett az ELTE Természettudományi Karán.
2001-ben diplomázott mozgóképtudományi szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol jelenleg a Doctor of Liberal Arts (DLA) program hallgatója. 1997-től jelennek meg kritikái és tanulmányai különböző folyóiratokban és napilapokban. 1999 óta az Élet és Irodalom filmkritikusa.

SZEMEREY SAMU
1976-ban született. Építész, diplomáját 2003-ban szerzi meg a BME Építészmérnöki karán. 1997 óta a Bercsényi Építész Szakkollégium tagja, ahol különféle programok, workshopok szervezője, résztvevője, előadója. Munkáiban és írásaiban az építészetet tágabb kontextusban vizsgálja; kiemelten foglalkoztatja a kortárs városi környezet és az azt alakító tényezők, az emberi test és a városi tér viszonyai, az identitások és az építészeti, vizuális környezet egymásra hatásai. Ehhez kapcsolódó főbb munkái: Bump into each other (köztéri installáció az Assocreation-nel), Szintvonal (land art installáció), Üres (fotókiállítás). A mozgókép és az építészet, Az építészeti fotóról c. tanulmányai a képkultúra és az építészet kölcsönhatásait vizsgálják, ill. e témában 2002-ben előadásokat tartott a BME Média és építészet c. kurzusán. A köztér és városi tér jelenkori értelmezéseit vizsgáló, folyamatban levő projektjei: Hatalom és tér (tanulmány), Balaton (komplex urbanisztikai vizsgálat és fejlesztési javaslatok, Asbóth Zsófival) .

TÓTH BARNABÁS
Született 1977 december 9-én Strasbourgban
Iskolák: 1995 Érettségi: Könyves Kálmán Gimnázium, 1995-1998 Külkereskedelmi Főiskola angol-francia szak, reklám szakirány, 1998-2003 Színház- és Filmművészeti Egyetem producer/rendező szak.
Írói - rendezői filmek:
1999 - Négy szimpla filmetűd a szerelem témájára
2000 - Szépkorúak (dokumentumfilm, müncheni és ljubljanai nemzetközi diákfilmfesztivál), Az ember, akit kihagytak (rövdifilm, Banánhéj fesztivál - Ezüst Banán, OFF: legjobb áldokumentumfilm), Kiss Feri tutira megy (rövidfilm, Filmszemle), 2001 - információs program, OFF: fődíj, legjobb női szereplő díja, Pozsony, Lodz, Moszkva nemz. diákfilmfesztiválok), 2001 - A mi autónk (Filmszemle 2002 - információs program), 2002 - Szerelem meg hal (utómunka fázis), 2003 - Vonaton/On a train (koprodukcióban készülő).
Színész filmográfia:
1985 - Hülyeség nem akadály (Xantus János) - Andris
1988 - Eldorádó (Bereményi Géza) - Valkó Imi
1990 - Laurin (Robert Sigl) - Stefan
1990 - Legényanya (Garas Dezső) - kis Józsi
1993 - Gyerekgyilkosságok (Szabó Ildikó) - Balogh Zsolt
1998 - Shot through the heart (David Attwood) - Oroz

TÓTH KLÁRA
1953 augusztus 21-én született Nyíregyházán. Filmkritikus, publicista, a Duna Televízió szerkesztője.
1976-ban végzett az ELTE Bölcsészkarán magyar-közművelődés szakon. Utána a FŐMO munkatársa, az ELTE Esztétikai tanszékén tudományos segédkutató, majd a Filmfőigazgatóság előadója, a Mozgókép Innovációs Társulás filmforgalmazás felelőse.