Bálint Endre: Használati utasítás - ÚJ GALAXIS 7. szám - Tudományos-fantasztikus antológia (Kódex Kiadó, Pécs, 2005)
Bálint Endre: Használati utasítás - fejléc


Tisztelt Vásárlónk!

      Gratulálunk! Ön jól döntött, amikor termékeink közül a PD-50-es modellt választotta. Ez a típus kis méretével, ám a korábbiakhoz képest jelentősen megnövelt teljesítményével a legkorszerűbbek közé tartozik. Elegendően kicsiny, hogy kényelmesen elférjen akár a legkisebb családi űrhajóban is, ugyanakkor elképesztően hatékony. Reméljük, ezáltal szép élménnyel gazdagítja majd az Ön és családja életét.

      Az Ön PD-50-ese könnyen szállítható, semmilyen rendkívüli biztonsági intézkedést nem igényel. Miután landolt űrhajójával a kiszemelt bolygón, nagyobb aszteroidán vagy más égitesten (javasoljuk, hogy nagysága 0,15-50,0 Föld-tömeg közé essen), legelőször arról győződjön meg, hogy biométerének állása nem haladja meg a 0,01 értéket (szerves vegyületek még nincsenek kialakulóban). A készüléket kizárólag ezen kritikus érték alá eső csillagközi objektumokon szabad használni. Figyelem! A 0,01 bio-érték – különösen pedig a 0,2 bio-érték (már kialakultak a többsejtű életformák) – fölött a PD-50-es használata szabálysértésnek (szigorúbb bírói megítélés esetén élet elleni bűncselekménynek) minősül! Indulás előtt ne mulassza el biométerét az Inter-Galaktik Zoológiai Főhatóságának illetékes helyi kirendeltségével hitelesíttetni! Tartsa szem előtt, hogy a hitelesítés elmaradása esetén az ebből eredő mindennemű felelősség Önt terheli!

      Emelje ki PD-50-es készülékét a dobozból, és helyezze el űrhajójától legfeljebb 50 méterre. Nagyobb távolság azért nem ajánlott, mert nemcsak indokolatlanul megnövekszik a visszatéréshez szükséges idő, hanem rossz látási viszonyok esetén az eltévedés veszélyét is magában rejti, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

      A készülék elhelyezésekor az alábbiakra legyen tekintettel:
  • a talaj legyen szilárd, de könnyen lazítható, kellőképpen tapadós. Túlságosan tömör talaj (például megkeményedett agyag, ilyen a kiszáradt egykori óceánok medre) esetén a PD-50-es nem képes kifejteni a kellő hatást, s csalódást okoz.

  • sziklás felületen (pl. gránit, bazalt az aktív vagy már kialudt vulkanikus területeken) a készülék teljesen hatástalan.
      Körültekintő telepítés után a kezelőpanelen lévő fehér gomb megnyomásával stabilizálhatja készülékét. Ezzel véglegesíti elhelyezését, amit a gomb feletti fehér lámpa kigyulladása jelez. Ha mégis meggondolja magát, a fehér gomb ismételt megnyomásával oldhatja a stabilizálást, ekkor a fehér fény kialszik, és PD-50-es készüléke újra mozdíthatóvá válik. Tetszése szerint áthelyezheti máshová, akár másik bolygóra is elszállíthatja.

      Mielőtt készülékét aktiválná, a biztonságos működés érdekében ellenőriznie kell a készülék funkcióit. A folyamat a kezelőpanel zöld gombjával indítható. Az ellenőrzés ideje alatt a zöld lámpa villogni fog. Amennyiben az ellenőrzés RENDBEN eredménnyel zárul, a zöld lámpa folyamatosan égve marad. Minden más esetben a fehér gomb megnyomásával hozza készülékét szállítható állapotba (ez minden más folyamatot automatikusan leállít), majd szállítsa be készülékét legközelebbi szervizünkbe. Javasoljuk, hogy vásárláskor e két gomb használatával a készülék működését előzetesen tesztelje. Vegye igénybe szakképzett eladóink segítségét!

      Amennyiben a fehér és a zöld lámpa is már folyamatosan világít, PD-50-ese készen áll az utolsó lépésre, az aktiválásra. Ez a kezelőpanel piros gombjával tehető meg.

      Figyelem! A piros gomb megnyomása előtt ellenőrizze, hogy űrhajója látótávolságban van-e, a hozzá vezető út könnyen járható, semmilyen akadály nem nehezíti visszatérését, és hogy a zsilipen bejutást semmi nem gátolja. A felsorolt feltételek fennállása esetén – és csakis akkor! – nyomja meg a piros gombot. A következők fognak történni:
  • a kezelőpanelen világítani kezd a piros lámpa,

  • működésbe lép a készülék beépített, kombinált ásó-fúró berendezése, amely a talajra merőleges, függőleges furat kialakítását kezdi meg, melybe munka közben az Ön PD-50-ese rögtön le is ereszkedik, míg el nem éri a 150 méteres mélységet, ahol 15 perc múlva indul a PD-50-es működésének utolsó folyamata.
      Ez alatt Önnek a következőket kell tennie. Ön és családtagjai hagyják el a PD-50-es telepítésének környékét, és térjenek vissza az űrhajóba. Űrhajójuk távozzon a bolygó felszínéről, de – FIGYELEM! – ne orbitális pályára álljon, hanem az égitest végleges elhagyására szolgáló parabolikus pályák valamelyikét válassza! Indítsa el az A-fokozatú vész-szignált, ami figyelmezteti a környéken cirkáló többi űrhajót, hogy ne közelítsenek a bolygóhoz, melyen az Ön PD-50-esének működése hamarosan a végső fázisba lép.

      Családjával helyezkedjen el kényelmesen űrhajójuk nagy, központi képernyője előtt! Feledhetetlen élményben lesz részük, amint csúcstermékünk, a megnövelt hatóerejű PD-50-es planéta-detonátor belülről széthasítva millió darabra robbantja szét a választott égi objektumot. Amint a kisebb-nagyobb törmelékdarabkák még izzó állapotban a világűr minden irányába szétszóródnak, bámulatosan pazar látványt nyújtanak, melyet tetszése szerint holovideóra rögzíthet, és odahaza, kerti partik alkalmával bármikor lejátszhat családja körében vagy ismerősei előtt.

      Kérjük, ne felejtse el a megsemmisített objektum azonosító adatait bejelenteni az Inter-Galaktik Bolygónyilvántartó Hivatalánál, mert ennek elmulasztása pénzbüntetést von maga után.

      Figyelmébe ajánljuk, hogy fejlesztés alatt áll, és hamarosan piacra kerül a PD-sorozat 200-as és 500-as, jövőre pedig a 2500-as és 7500-as modellje. Terveink között szerepel a távolról telepíthető, automatikusan aktiválódó SD-sorozat (solar-detonátor) gyártása, de fejlesztőink már dolgoznak a GD-, sőt az UD-sorozat tervein is.

      Kellemes időtöltést kíván Önnek és családjának az

Inter-Galaktik
Szórakoztatóipari Termékfejlesztő-
és Szabadidő Központja


ÚJ GALAXIS 7. szám – Tudományos-fantasztikus antológia
(Kódex Kiadó, Pécs, 2005, 3-4. o.)