A szerkesztő asztala
Közhírré tétetik:

"SÓLYOMSZÁRNYON"
Nemzetközi anyanyelvi, kulturális és sporttábor 2004. Debrecen
   A debreceni Segítsd a gyermeket Alapítvány és a Hangfogó Kulturális Egyesület ebben az esztendőben 12. alkalommal szervezi meg nyári ifjúsági táborait, határainkon túli magyar származású és magyarországi fiatalok részvételével. A táborokat két 10 napos turnusban, 2004. augusztus 1-től, illetve 11-től rendezzük meg. Szerte a nagyvilágból várjuk azon 14-18 éves fiatalok jelentkezését, akik szeretnék a magyar nyelvet kezdő vagy haladó szinten tanulni, szívesen ismerkednének népünk történelmével, kultúrájával, hagyományaival. A nyelvi és kulturális programokon kívül lovaglás, magyar íjászat, úszás és tenisz sportágak szerepelnek a tábor programjai között. Jelentkezési lap és részletes felvilágosítás kérhető:
Tel/fax: 36-52-347947
mobil: 36-20-219-2991
e-mail: mohosp@axelero.hu

Tisztelt Főszerkesztő Úr, üdvözlöm!
   László József vagyok, a marosvásárhelyi Kővirág együttes vezetője. Szeretném figyelmükbe ajánlani zenei tevékenységünket. Röviden annyit, hogy a Kővirág erdélyi költők verseit zenésíti meg és adja elő már több, mint tíz éve. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt játszunk. A gyerekműsoroknak kiemelt fontosságot tanúsítunk. Gyerekkoncertjeinken Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc megzenésített versei hallhatók, jelenleg bemutatóra készítjük elő Veress Zoltán Irgum-Burgum Benedek című verses meséjét, természetesen megzenésítve. Felnőtt koncertjeinken Farkas Árpád, Ferenczes István Kovács András Ferenc, László Noémi, Kányádi Sándor, Horváth Imre stb. megzenésített versei hallhatók.
   Ez alkalommal szívességre is szeretném megkérni, ha nem túl megterhelő az Ön számára. Arra kérném juttatná el fenti írásomat a csatolt állománnyal együtt Molnár Gergely úrnak is, akiről azt hallottam egy svédországi jó ismerősömtől, hogy aktívszervezője az ottani magyar kulturális életnek.
   Egy másik kérésem is lenne: szeretnék kapcsolatba lépni Veress Zoltán költővel, aki Erdélyből ment ki Svédországba. Nagyon szép verses meséjét, az Irgum-Burgum Benedeket zenésítettük meg legutóbb, szeretném, ha a költő tudna erről, sőt szeretném a hanganyaggal is megismertetni, megörvendeztetni.
   Köszönöm érdeklődését és segítségét!

A szerk. megjegyzése: Megtörtént.

Tisztelt magyar barátaim!
   Magyarországról küldöm levelemet azzal a szándékkal, hogy felhívjam figyelmüket egy, - a magyar nemzeti értékek megőrzésén fáradozó - magánvállalkozás, a BioDigit Kft. www.biodigit.hu létezésére, és tevékenységére. Örömmel tudatom, hogy ez a Cég elkötelezett a magyar népi művészet, a kézművesség ősi mesterségének hagyományőrzésében, ezért szeretne az utókor számára digitális formában megőrizni, minden ősi magyar mesterséget. A magyar hagyományok megőrzése érdekében új multimédiás CD-ROM sorozatot is útjára indítottunk MAGYAR KÉZMűVESSÉG címmel, jó szívvel ajánlva mindenki számára, aki érdeklődik a magyar vonatkozású népi ihletésű dolgok iránt, és jó szándékkal vállalná a magyar népi kultúra terjesztését abban az országban, ahol jelenleg él. Meg vagyunk győződve róla, hogy a határainkon túl élő magyarok nyitottak az anyaország iránt és annak népművészete iránt, szívesen elevenítik fel múltbéli e témakörben szerzett ismereteiket, vagy ismerkednek meg újként azzal a kimeríthetetlen, ám gondozásra szoruló "kincstárral", amelyet sok-sok évszázadon át a magyar falusi nép hangyaszorgalommal hazaszeretettől indíttatva összegyűjtött. A "MAGYAR KÉZMűVESSÉG" című CD-ROM sorozat első már elkészült "Tojásdíszítés" című példányának részletes tartalma honlapunkon www.lapoda.hu/ebolt/termekek/reklamhtml/1/1.htm tekinthető meg. Hasonló képen szívügyünk Magyarország bemutatása, megismertetése is. Barangolja be velünk Hazánkat! címmel cikksorozatot indítunk, melyben szép hazánkat mutatjuk be. Terveink szerint havi gyakorisággal jelentkezünk újabb fejezettel. Szeretnénk olyan "útitársa" lenni a kedves Olvasónak, hogy az út végén ne kelljen megbánnia, hogy velünk tartott. Ennek a cikksorozatnak minden fejezete a www.lapoda.hu/orszag-jaro/hirek címen olvasható.
   Jelen pillanatban a negyedik fejezet készült el, melyeknek írója én vagyok, aki e sorokkal felkeresi Önöket. Nagyon szeretném, ha a határainkon túl élő magyarok megtisztelnének szíves figyelmükkel és elolvasva a havonta megjelenő fejezeteket, véleményt mondanának a munkámról, amelyből megtudhatom, hogy amit írok tetszést vált e ki az olvasóból, vagy pedig nem érdemes folytatnom. Kérem, legyenek őszinte bírálóim, mert nagyon szívesen hallgatnék a véleményükre. Megtisztelő figyelmüket megköszönve, számítok véleményt nyilvánító visszajelzésükre.
   Üdvözlettel: Gáspár János
gaspar.janosne@chello.hu

Kérem, engedje meg, hogy bemutatkozzam: Bárdossy Péter vagyok Magyarországról. Évek óta foglalkozom családfakutatással, mely tevékenységemről, illetve a magyar Bárdossy családokról a www.bardossy.hu címen találhat részletes információt.
   Szeretném felajánlani szolgálataimat azoknak a távolba szakadt magyaroknak, akik keresik itthoni gyökereiket, szeretnék megismerni származásukat.
   Kérem, hogy legyen kedves segíteni abban, hogy a külhonban élő magyarok tudomást szerezzenek szolgáltatásomról és számukra is elérhetővé váljon internetes oldalam.
   Szíves segítségét előre is megköszönve, tisztelettel:
Bárdossy Péter
+36209690422

Tisztelt Szerkesztő!
   Kérem jelentessék meg társkereső hirdetésemet: A hatodik X-be léptem. Egészséges, nyitott gondolkodású Vajdaságban egyedül élő hölgy vagyok. Ha hasonló korú és magányos vagy, írj címemre: juliannatoth@mailbox.hu
   Köszönettel, Tóth JuliannaA kolozsvari Báthory István Elméleti Liceum igazgatósága és a Szülöi Szövetség szeretettel meghívja minden volt diákját a 2004. áprilisában tartandó Báthory-napokra: az "Ünnepeljuk együtt iskolánk 425 éves fennállását" rendezvenysorozatra. További részletek a www.bathory-szuloi-szovetseg.ro cimen találhatók, jelentkezni lehet az alábbi címen: jelentkezes@bathory-szuloi-szovetseg.ro vagy a weboldalon legkésőbb február 15-ig. Kérünk minden régi diákot értesítse volt osztálytársait akivel tartja a kapcsolatot.
A Szülői Szövetség címe:
Báthory Szülői Szövetség
Str. Universitatii nr. 10
Cod postal:400091
Tel: 0040-743-641301

Tisztelt Cím!
    Varga Orsolya vagyok, bábszínész. A barátaim és magam műsorainak szervezésével (is) foglalkozom.
   A pécsi Szélkiáltó zenekar, az Arco etno-jazz trió, és az saját színházam, az Ördögszekér Kompánia bábtársulás produkcióit ajánlom szíves figyelmébe. A www.szelkialto.hu honlapon részletes információkat talál az együttesekről és műsorainkról.. Amennyiben ajánlatunk felkeltette figyelmét, kérem válaszoljon e-mail levélben, vagy hívjon telefonon!
    Köszönöm figyelmét, várom válaszát!
Tisztelettel : Varga Orsolya


Szia!
   Azért írok neked, mert a neten keresgéltem svéd-magyar szótárat, mivel le szeretnék fordítani egy svéd dalt magyarra de nem nagyon megy :), gondoltam hátha segíthetsz (elküldöm, amit le kéne fordítani) vagy akármit :) ) légy szíves válaszolj :) Előre is kösz: Csaba
   Ui.: ha kell, cserébe tudok küldeni Magyarországról képeket, webcímeket, zenéket vagy akármit ami érdekel :)
   thuglife@intermail.hu

Tisztelt Tar Károly!
   Nagyon tetszett a honlapja, nagy szeretettel olvastam végig! Nevem Balogh Gyöngyi, zilahi vagyok, de 10 éve élek férjemmel és 18 éves lányommal Magyarországon. Honvágyam még 10 év után is van széphazámban és a mondás számomra is nagyon igaz "Magam vagyok és maradok Erdély egy kicsiny darabja"
   Nagyon büszke vagyok, hogy bármerre is kerültünk a világban, de hazánkhoz hűek tudunk lenni és maradni. Minden jót kívánok az életben!
   Balogh Gyöngyi
waris39@freemail.hu

Tisztelt Magyar Liget!
   Információt és segítséget kérnék. Egy éve élek Svédországban a feleségem révén aki magyar-svéd állampolgár. Jelenleg Karlskronán lakunk kitt végzem az SFI-t. Szeretnék álláshirdetést feladni a lapjukban, mert szükségem lenne bármilyen munkára itt Svédországban. Végzettségem szerint programozó és szervező vagyok, tanárként, újságíróként, üzletvezetőként dolgoztam és több cégem volt odahaza, köztük webdesign, alternativ telefontársaság, számítógépbolt és szerviz, tagja voltam több országos EU projektnek. Kérdésem az, hogy az Önök weblapján milyen feltételekkel tudok hirdetni. Az ország bármely területén szívesen vállalnék munkát.
   Köszönettel: Kun István

A szerk. megjegyzése: A Magyar Liget mindenben ingyenes, hivatalos, de anyagi támogatás nélkül 5. éve közszolgáló intézmény.

Tisztelt Tar Károly!
   Lelkes autósport rajongó vagyok és nagyon érdekel a régi idők autói, versenyei. A magyar versenyzőkről kerestem cikkeket az interneten és Hartmann László nevére az Önök oldalát (www.geocities.com/mliget/8doldal_II.html) is kiadta a kereső. Nagyon kíváncsi lettem a cikk elolvasta után és most szeretnék egy-két kérdést feltenni: Tud esetleg egyéb dolgokat is Hartmann László autójáról? Jelent meg ott Svédországban olyan cikk vagy könyv, ami Hartmann Lászlóval és autójával foglalkozik? Lars Söderström-ről is szó van a cikkben. Neki van egy múzeuma, ami látogatható és esetleg a Bugatti is ki van ott állítva?  Nincsen Önöknek véletlenül képük az autóról? Sajnos itthon, Magyarországon nem sok mindent tudtam meg az autóról és annak történetéről és ezért bátorkodtam Önnek írni. Válaszát előre is köszönöm.
   Üdvözlettel: Csőke Péter

A szerk. megjegyzése: Burányi Gyula munkatársunk a régi gépkocsik svéd-magyar mindentudója címét megadtam, az Ön címét pedig továbbítottam neki.

Györgyicsek Péter cukrászmester vagyok és a menyasszonyommal együtt állást keresünk Svédországban. Korábban már 3 évig dolgoztam Németországban és Ausztriában szakácsként és cukrászként. A cukrászaton belül foglalkozom egy különleges díszítési ággal. Karamell cukordíszeket készítek, melyeket hasonlóan lehet alkalmazni, mint a marcipán díszeket. Magyarországon több cukrász versenyen részt vettem karamell cukordíszekkel és az idén Luxemburgban megrendezésre került cukrász VB-én a Taverna Szálloda csapatának segítettem az asztaldísz elkészítésében. A csapat aranyérmet kapott a versenymunkáért. Olyan magyar kapcsolatot keresek, akit esetleg érdekel a cukrászat, illetve esetleg a karamell díszek. A menyasszonyom, Horváth Klára részére au-pair munkát keresünk. Érdeklődés esetén küldünk önéletrajzot.

Erdélyi festőművész portréfestést (gyerek, felnőtt) olajjal vászonra, méret tetszés szerint, modell vagy fénykép után. Festményeim megtekinthetők honlapomon:
www.geocities.com/czabuk/ e-mail címem: czabuk@yahoo.com

Méhes András 47 éves magyar szakács munkát keres Svédországban bárhol akar családnál is vállalna munkát További információt a honlapomon.
www.geocities.com/a_mehes/index.html