Sport
Czene Attila júliusig körünkben készül az Olimpiára

"Keményebben kell edzened, ha valóban eredményes versenyzővé akarsz válni?"

   1974-ben született, 1996-ban Atlantában, 200 méteres vegyes úszásban, olimpiai aranyérmet nyert. Az ezt megelőző olimpián bronzérmes volt. 1,54.65-tel világcsúcsot úszott kismedencében, Európa Bajnokságokon két ezüstérmet és egy bronzérmet nyert.
   Olimpiai aranyérmesünk megosztja tapasztalatait a svéd versenyzőkkel a malmöi és a lundi uszodákban. A kezdő és haladó versenyzők felnéznek rá, hiszen nem mindennapi esemény egy medencében lubickolni az olimpikonnal.


   Felfigyelt az eseményre Thelander Jeanette a Lokaltidningen (Lundi Helyilap) riportere is. A riporternő a Högevallsbadet medencéjében fedezte fel a világhírű úszót, aki fiatal úszóreménységek edzését segítette.
   Az alábbiakban Az olimpia érmes ismeri a követelményeket című írásából idézzünk:
     - Nem vagyok a régi formámban, de azért eredményességet várok magamtól a különféle világversenyeken - mondja Czene Attila, aki bizonyos abban, hogy most, amikor úszóedzői karrierjét elkezdte, úszóversenyző pályafutása még nem ért véget.
   - Még nem határoztam el véglegesen, hogy részt veszek vagy sem a nagy versenyeken. Rendszeresen edzek, lehetőségem van arra, hogy Athénban részt vegyek a magyar olimpiai csapat 4x200-as váltójában. Ez a célkitűzésem elérhetőnek tűnik, hiszen életemből húsz esztendőt áldoztam a versenyúszásra.
   Kíváncsiságunkat serkentő kérdés, hogy miként és hogyan került edzőként Lundba?
   - Igen ezt tisztázhatom. Két évvel ezelőtt találkoztam Michael Tsiparisszal és Ida Mattsonnal, akik a Malmö KK egyesületben versenyeznek és edzősködnek. Ida a barátnőm. Malmőben lakom és július végéig egy gyermekcsoportot edzek a MKK-nál. Aztán visszamegyek Magyarországra. Micke tudja, hogy mit jelent a nevem az úszó sportban, javasolta, hogy térjek vissza, és legyek segítségére a kezdő, az érett és a kiváló eredményeket elérni óhajtó versenyúszók edzésében.
   Bizonyára sokféle kérdésre kell majd akkor majd válaszolnia Czene Attilának.
   - Igen, már most is érdeklődnek, hogy mennyit és milyen keményen edztem. Sokféle edzési terv létezik, ezekről részletesen beszélgetünk Mickével.
   Czene Attila elmondta, hogy a az SK Poseidon csapatában számos jó képességű úszóval találkozott, akik megfelelően kemény edzésekkel továbbfejlődhetnek.
   - Az én magyar edzőm azt szokta mondani, hogy aki tehetséges, annak keményebben kell edzeni, mint annak, akinek ez nem adatott meg.

A fordításban segédkezett: Bengtsson Benjamin Zsolt, a Poseidon hátúszója

   A svéd-magyarok hídszerepe egyre fontosabbá válik. Mint köztudomású, télen nálunk edzett Sebestyén Júlia magyar műkorcsolyázónő. És nem bánta meg, hiszen itt dél-svédországban mindent megkapott, ami szükséges volt ahhoz, hogy budapesti Európa-bajnokságon aranyérmet nyerjen.
   Czene Attila ittléte is kétoldalúan hasznos. Ezt akkor tudjuk meg igazán, amikor viszontlátjuk őt az athéni olimpián.
   Sok sikert Attila!