Művészet
Dániel Éva műtermében

   Van egy kis helyiség Halmstad közelében, Hyltebruck a neve. Iparvidék. Itt vásárolt házat a Dániel család és Dániel Éva többdimenziós festményeinek erdélyi, magyarországi, amerikai és svédországi sikerei után itt nyitott kiállítótermet.


   Nemrég volt ennek a különlegesen érdekes vidéki kultúroázisnak a hivatalos megnyitója, amelyről a megbecsülés és csodálkozás hangján nagyon szépen írt a környék napilapja.

   Az Ághegy című skandináviai irodalmi és művészeti lapfolyam (Ághegy 3-4. szám) lehetőségeinek megfelelően igyekezett bemutatni Dániel Éva gazdag munkásságát. Így kerültünk a Dániel házaspár szíves meghívására évbúcsúztatóra kellemes otthonukba. Nem is gondolná az ember, hogy micsoda paradicsom ez a ház. Dániel Sándor ezermesterségének köszönhetően, két szinten, három nagy kiállítótermet alakítottak ki a földalatti meglévő raktárakból. A látogatókat meglepi Éva munkáinak sokasága, sokfélesége, változatossága, irigylésre méltó alkotókedve. Sándor mindenben segíti tehetséges feleségét. Például maga készíti képkereteit, s ha kell a régi korok levegőjét idéző, faragot díszű, aranyozott, rokokó stílusú blondenrámákat is.


   Nem itt a helye Dániel Éva munkásságát értékelni. Tény, hogy munkái nagy érdeklődést váltanak ki, hiszen a legtöbb képben két-három kép is lakik, attól függően, hogy milyen szögből közelíti meg a néző. Visszafogott színei és ecsetkezelése teszik különlegesé, egyedülállóvá tematikájában is rendkívül gazdag olajfestményeit.
   Dániel Éva hosszú utat járt meg az erdélyi Sepsiszentgyörgytől Dél-Svédországig, otthoni képzőművészeti tanulmányaitól az itteni korlátlan lehetőségek földjéig, a fiat féltve szárnyukra bocsátott anyától, a más tájakon végzetes betegsége sikeres leküzdéséig, amely nemhogy csüggedésre kárhoztatta volna, hanem alkotókedvét még inkább tüzelte és élteti minden áldott napon. Dániel Éváról remélhetőleg hallunk még és nemsokára munkáit is megtekinthetjük, amikor Malmőben, Lundban, Helsinborgban és Kristianstadban tervezett kiállításain magunk fogadhatjuk megérdemelt kíváncsisággal és szeretettel.

Ligeti Pál