A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 8. szám 2001/4
Konyhamester
Heti étlap szeptemberben Étlapszótár
HÉTFŐ

reggeli:

tea
fűszeres sajtkrém
ebéd:
tejfölös karfiolleves
diós metélt
körte
uzsonna:
túrós batyu
tej 3 dl
vacsora:
6 dkg barna kenyér
10 dkg paradicsom
pulykasonka 5 dkg
2 zsemle
margarin 2 dkg
zöldpaprika
tea
görögdinnye

KEDD

reggeli:

tea
kenőmájas 5 dkg
rozskenyér 10 dkg
kovászos uborka
ebéd
burgonyaleves
krinolin pörkölt
paradicsomos káposztafőzelék
rozskenyér
szilva
uzsonna
1 kifli
kefir 2 dl
vacsora:
bazsalikomos vitaminsaláta juhsajttal
szilvaleves
rakott burgonya
tea
rozskenyér 10 dkg

SZERDA

reggeli:

kakaó 3 dl
kuglóf 5 dkg
margarin 2 dkg
ebéd:
sárgarépás káposztasaláta
szőlő
tojáskrokett
parajfőzelék
kenyér 10 dkg
vacsora:
csirkemájas melegszendvics
savanyú káposzta
tea

CSÜTÖRTÖK

reggeli:

sárgabaracklé 3 dl
paprikás szalámi 3 dkg
vajkrém 2 dkg
rozskenyér 10 dkg
ebéd:
tarhonyaleves
bélszínroló
karalábéfőzelék
rozskenyér
alma
uzsonna:
főtt kukorica
vacsora:
káposztás palacsinta
tej 3 dl

PÉNTEK

reggeli:

joghurt 2 dl
felvágott 5 dkg
rozskenyér 10 dkg
uborka
ebéd:
csontleves metélttel
töltött paprika
uzsonna:
fél adag főtt burgonya
körte
vacsora:
padlizsánkrém 10 dkg
barna kenyér 10 dkg
paradicsom
gyümölcslé

SZOMBAT

reggeli:

tea
lecsó
rozskenyér 10 dkg
ebéd:
palócleves
szilváslepény
gyümölcssaláta zabpehellyel
uzsonna:
epres joghurt 2 dl
zabpehely 3 dkg
vacsora:
sajtos csirkemell brokkolival

VASÁRNAP

reggeli:

tea
rozskenyér 10 dkg
körözöttel töltött zöldpaprika
ebéd:
fokhagyma-krémleves
csirkecomb
pirított burgonya
görög saláta
uzsonna:
őszibarackos palacsinta vaníliaöntettel
vacsora:
rántott karfiol
sárgarépás rizsköret
sárgadinnye

ambassador módra
    (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve
angolosan
    (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen
bakonyi módon
    tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással
Batthyány-
    (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva
bácskai
    (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült
bearni módon
    tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással
bordói
    vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült
böllér módra
     valamilyen belsőséggel készült
breton módon
     (gyakran) babbal és paradicsommal
Budapest módra
     pörkölt lével - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval
burgundi módra
     vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos-szalonna gombával és gyöngyhagymával
cigány-
     sültszalonna-kakastaréjjal tálalva
Corneille módra
     (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel
creol módon
     (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával
csabai
     (rendszerint) füstölt kolbásszal készült
csőben sült (au gratin)
     sütőben sült
dalmát
     (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva
debreceni
     (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült
dorozsmai
     (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva
Dubarry módon
     kelvirággal készített
dunai
     (ha halászlé) tésztával tálalt
elzászi
     (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített
erdélyi
     (gyakran) tárkonyos
erdészné módra
    erdei gombával készített
Eszterházy-
     (ha rostélyos, vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva
Florentin módra
     (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve
franciásan
     (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve
frankfurti
     virslivel (és többnyire kelkáposztával)
Giuseppe módra
     (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és kemény tojással dúsítva
Godard módon
     (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve
hasé
     vagdalék
hentesné módra
     szalonnával, ecetes uborkával
Holstein módon
     tükörtojással
Julienne módra
     hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel
kalocsai módon
     paprikával
kantoni
     (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal
kassai módra
     sonkával készült kecskeméti = (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült
kertészné módon
     vegyes zöldséggel
korhely-
    savanykás jellegű
Kossuth-
     (ha rostélyos) szalonnás pörkölt lében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve
lyoni módra
     sült hagymával
magyaros
     lecsós (esetleg pörköltös)
mexikói
     (rendszerint) chilis vagy kukoricás
mészáros módra
     (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából raguval
milánói módon
     (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
normandiai
     (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült
Orly módon
     sörtésztába mártva és kisütve
parasztosan
     (rendszerint) szalonnával
párizsiasan
     lisztbe és felvert tojásba bundázva
pekingi
    az édes-savanyú ízek jellemzik
pékné módra
     hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve
Pompadour módra
     (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva
roastbeef
     marhasült
rolád
     tekercs
Rossini módra
     libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással
rumpsteak
     hátszínszelet
Stefánia módon
     főtt tojással töltve
strasbourgi
     libamájjal vagy libamájpürével
Szapáry-
     (ha máj) vesével és velővel
szecsuáni
    csípős jellegű
szegedi
     (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével
Szentgyörgyi módon
     (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával
Széchenyi-
     (ha rostélyos) szalonnás pörkölt lében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással
székely-
     (rendszerint) savanyú káposztával
Sztroganoff módon
     (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve
tiszai
     (ha halászlé) tészta nélkül készült
tournedos
     bélszínszelet
udvarmester módra
     (ha sült) fűszeres vajjal
vesztfáliai módon
     (ha sült) sült sonkával és madeira mártással
Wellington módra
     (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva
Wilson módra
     (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva
zóna-
     kisadag