II. évfolyam. 6. szám 2001. május., ISSN 1404-7780


A nyár
A vándormadarakat utánzók ideje. A nyári szabadságra tülekedők között különös színfolt a mi vándorlásunk. A szülőföld vonzásában a kitántorgottmagyarok tízezrei, -- ha tehetik, saját kocsin, buszon, repülőn -- hazalátogatnak. Többen erre készülődnek egész évben. Szeretnék újra látni a várost, a falut, az utcát, ahonnan világgá mentek.

     Szeretnek szót váltani régi barátokkal, egykori munkatársakkal, ismerősökkel, és lubickolni a magyar nyelv édes zenéjében, elmesélni, hogy messze idegenben is helytálltunk, úgy alkalmazkodunk, hogy magyarságunkat is megtartjuk. Az otthoni feltöltődés lélekgondozó gyakorlat. Kéthetes otthonlétünk alatt lerakhatjuk bizakodásunk törékeny tojásait, és kikölthetjük éltető reményeinket, hogy visszaszálva választott új otthonunk földjére elsősorban magunkba vetett hitünket erősíthessük, fölneveljük magunkat, és alkalmassá váljunk az elnemzetlenítő betegségekkel szembeni ellenállásra. Vigyázunk, hogy miként tesszük ezt. Ne játsszuk meg a filmekből ismert amerikai nagybácsit. Ne dicsekedjünk, ne fontoskodjunk. Ne okoskodjunk, ne osztogassuk mindentutóként igazságot a napi politika zűrzavaraiban.Próbáljuk meg úgy átadni a fejletebb országokban szerzett tapasztalatainkat, hogy azok ne sértsék, hanem meggondolásra késztessék ismerőseinket. Tudják ők amúgy is, hogy "Nem mind arany, ami fénylik!" ha eddig nem tettük, szoktassuk le magunkat a mindenütt -- talán már otthon is -- feltűnő magyar harsánykodásról. Igazítsuk viselkedésünket az általánosan emberi szerénység nagyra becsült keretei közé. Ne felejtsük magunkkal vinni valamennyit az európai viselkedés magától értetődő szabályainak tiszteletéből. A nyugaton élő magyaroknak ezután namcsak a maguk érdekében, a maguk hasznára, hanem a nemzetneveléből, az európaiság otthoni állandósításából részt vállalva kell minden nyáron hazalátogatniuk. Ilyenformán tartalmuknál fogva lehet, hogy forróbb, kellemesebb nyarakat érhetünk.   
írta Ligeti Pál


Ághegy
Tanmese a tibeti gyógyászatról

című irodalmi és művészeti mellékletünkbe még nem közölt írásokat, képzőművészeti alkotásokról fényképet, irodalmi, színházi, művészeti eseményekről beszámolókat, kritikákat, a melléklet tartalmára és külalakjára vonatkozó javaslatokat várunk.


Töprengések

Hat milliárd egyhelyben lakó ember a világ.
Az éghajlatváltozás és a gondolatváltozás alig észrevehető.




felelős szerkesztő: Tar Károly, rendszergazda: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.