I. évfolyam. 2. szám 2000. július 1., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Malmői Lap
1. évfolyam, 2. szám 2000 / 2.



Különleges Konyha
Futómadár receptek

Kevesen tudják, hogy a Magyar Emuszekció (MASESZ) elnöke a malmői Dr. Szalontai Éva, lapunk munkatársa. (A beavatatlanokra gondolva, az elnöknő utólagos engedelmével magyarra fordítjuk az ausztráliai futómadár tenyésztésével és megkedveltetésével foglalkozó világszervezet magyar fiókjának vagy részlegének nevét, mert szerintünk a Magyar Futómadár Egyesület megnevezés valamivel többet árul el ennek lényegéről, és könnyebben érthető, mint a világszerte terjedőben lévő, de nekünk idegen kifejezéssel alkotott "szekció" neve.) Ha az Afrikában honos, közismerten struccnak nevezett, két és félméteres futómadarakra gondolunk, máris képet kapunk a hasonló ausztráliai madárról, amelynek tenyésztése rendkívül gazdaságos és egészséges étkezésünket elősegítő lehet. A futómadár " zsírszegény, koleszterinszegény, magas vastartalmával az állapotos asszonyoknak, sportolóknak, betegség után legyengülteknek ajánlható." - írja Kiss Dezső Péter gasztronómus, a Vendég című gasztronómiai és turisztikai folyóirat főszerkesztője Dr. Szalontai Éva úttörőmunkáját méltatva, amikor az elnöknő futómadár húsból készíthető ételek elkészítésének receptjeit ajánlja az olvasók figyelmébe. A 21. század pulykájának nevezett madárból készített hús íze a borjúhúséra hasonlít, könnyen emészthető és a világ legegészségesebb vörös húsfélesége. Íme egy svédországi háziasszony futómadár ételének receptje:

Gombás futómadár Emőke módra
Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg vegyes zöldség, 1 kg pácolt futómadár hús, 1 citrom, 1 pohár tejszín, 1 húsleveskocka, 2 fej hagyma, 6 szelet füstölt szalonna, 1 doboz konzervgomba. Serpenyőbe teszünk négy szelet szalonnát, rá a karikára vágott zöldséget és a hagymát, aztán a felszeletelt húst, amit megtűzdelünk a maradék szalonnával. Sózzuk, és lassú tűzön átsütjük. A felfőzött húslé-kockával, összekeverjük a tejszínt, a citrom levét és a gombát. A keveréket ráöntjük a húsra, és lassan újrasütjük. Melegen tálaljuk.

A Los Angeles Times írja:
Futómadár (emu ) hírek:

Magyarországi látogatót fogadott visaliai farmján Finn Gail. Szalontai Éva budapesti mezőgazdasági szakújságíró, kereste fel a farmot. " A futómadár (emu) egyesület magyarországi vezetője " mondta Finn Gail. "Tíz madara él a farmon. Meglátogatott egy marylandi farmot is, ahol látni akarta, miként működik a farm és, miként építették ki a futómadár piacot. Nagyon érdekelte a futómadár bőr piaca. Finn, aki maga is tagja az Amerikai Emu Egyesület vezetőségének, azt tanácsolta



látogatójának, hogy vigyázzon a túltermelésre, amit az amerikai termelők figyelmen kívül hagytak. " Légy óvatos. Csak annyit termelj, amennyit el tudsz adni. Menetközben növeld a felvevőpiacot."

A futómadár tenyésztés Magyarországon 1996-ban indult, az amerikai egyesület pedig nemrég emlékezett meg tíz éves évfordulójáról. Finn azt mondta, hogy magas szintű kereskedelem bontakozott ki a Bloomingdale üzlethálózatban, ahol többek között a futómadár olajat, mint természetes bőrápolót forgalmazzák sikerrel.

Budapesti hír
Az ausztrál címermadár magyar étteremben


Sikeres szakmai napot tartott az Agrártudományi Egyesület keretében működő Emu Kutatási-fejlesztési Szakosztály az ausztrál Aboroginal Étteremben. Bevezetőt mondott és az auszráliai emu madarat ismertette Dr. Szalontai Éva, a Magyar Agrártudományi Egyesület Emu szakosztályának elnöke. A magyar emutermékekről Dr. Monostori Ágota alelnök tartott előadást. A futómadár húst Bodrogi Gyula, a népszerű magyar színművész, a Vidám Színpad igazgatója méltatta, aki egyébként jeles szakács is. Dr. Takács László, az Agrártudományi Egyesület ügyvezető igazgatója felszólalásában segítséget ígért a futómadár-tenyésztés és - kutatás további fejlesztésében.

Az Ausztrál Baráti kör képviselője az emutenyésztés kutatóinak erőfeszítéseit elemezte. Az amerikaiak nevezte csodás emuolajról, Dr. Perédi József tanszékvezető előadótanár tartott érdekes tudományos előadást. Konti Ferenc tímármester a futómadár bőrének jó tulajdonságairól és kikészítési módját ismertette. Bemutatásra kerültek különféle emutermékek: bőrmellény, cipő, erszény, nadrágtartó, festett futómadár tojás,ékszerek, tolldíszek, tollseprűk stb.

A szakmai nap csúcsa az Abogorinal Étterem étlapja volt, amelyet Szimonka Csilla ügyvezető ismertetett. Emukolbászkák, emumájpástétom, Cook kapitány leves, az aussiek (brit eredetű ausztráliai lakosok) ízlése szerinti pikáns emupörkölt, A felszolgált húsételekhez Dr. Szilágyi Zsolt kertészmérnök, a Bordeauxi Borlovagrend tagja , saját készítésű bio emubort, "emuvérét" kínált.

Dr. Dobrai Lajos egyetemi tanár a Hungária Traubi Rt. főtanácsadója természetes anyagokból készült szeszmentes italt. Bemutatkozott ezen a szakmai napon Emri Erika vezetésével az ország első iskolai Futómadár Baráti Köre is, azok a tanulók, akiknek sorából minden bizonnyal kikerülnek az emukutatás és tenyésztés jövős szakemberei.

Helyi hír

- A ICA-ban is ,- igaz, hogy kissé borsor áron - vásárolható az ízletes futómadár hús. - Szabó Miklós hentes, akit kitűnő, magyaros hentesárujáról a malmőiek is ismernek, hiszen a sógora (Horváth József) minden hónap első vasárnapján 16-17 óra között várja vásárlóit a Brantevikstorget parkolójában, tervbe vette, hogy futómadár húsból is készít hentesárut, hogy a zsír- és kalóriaszegény termékeket kedvelő vásárlók igényeit is kielégíthesse.




felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2000., A.D.