36. évfolyam, 1990. 1-2. szám
Archívum

Tilcsikné Pásztor Ágnes

A munkahelyi közművelődési könyvtárak fenntartására természetesen nem kötelezhetők a szakszervezetek, de működtethetnek könyvtárat, akár a munkáltató támogatásával is, illetve létrejöhetnek tisztán vállalati pénzből finanszírozott könyvtárak is. Ez megegyezés kérdése.

Ha a könyvtárakat a művelődés alapintézményeként tekintjük, ha a szakszervezeti mozgalom érdekvédelme a szellemi, kulturális érdekek védelmét is jelenti, ha a munkahelyeken működő könyvtárak gyakran első, illetve utolsó lehetőségét teremtik meg annak, hogy az emberek könyvet vegyenek a kezükbe, olvasóvá váljanak, akkor nem lehet kétséges e könyvtárak szerepe, léte.

Tapasztalataink szerint ma már a felelősséggel gondolkodó szakszervezeti tisztségviselők minden korábbinál átgondoltabban figyelemmel kísérik azt, hogy mire fordítják a tagság pénzét. Milyen a könyvtár? Kik használják? Érdemes-e rá költeni? Az odafigyelés igazából hasznos, s ha ez a szakemberekkel (az ellátóközpont munkatársaival) való közös gondolkodással társul, akkor a munkahelyeken nem a megszüntetés az első reakció, hanem a továbbgondolás: hogyan lehet jobban megfelelni a használói igényeknek.

Mi is a szakszervezeti könyvtárak feladata ma? A nevelés? Amit már annyian, annyiszor megpróbáltak az elmúlt évtizedekben a jól ismert eredménnyel? Azt gondolom, más a mi dolgunk. Megismerni az igényeket, az érdeklődést. Kíváncsivá tenni az embereket és érdekeltté tenni őket az ismeretszerzésben. Ellátni azokkal az információkkal, melyek birtoklása már szükségletté válik ma, amikor remélhetőleg egyre többen kényszerülnek döntésre az őket érintő kérdésekben. Ellátni olvasnivalóval. Azt tenni a kezük ügyébe, amit készek elfogadni. Ellátni a mindennapi életet segítő, közhasznú, praktikus ismereteket közvetítő könyvekkel. Röviden: igény szerint szolgáltatni.

A hazai közművelődési könyvtári ellátás problémáinak megoldását nem a kettős ellátás megszüntetése fogja jelenteni. Ha ez a kettősség nem párhuzamos, egymást átfedő ellátást jelent, hanem funkcióbeli különbséget, akkor fenntartható a két hálózat. Kérdés az is, hogy a munkahelyi közművelődési könyvtárak működtetését tudja-e, akarja-e a tanácsi hálózat vállalni? A szakmából sokan a tanácsi közművelődési könyvtárak nehézségeinek megoldását a szakszervezeti könyvtárak megszüntetésében látják. Azonban a megszüntetés következményeivel is számolni kell: az aktív keresők jelentős részét kizárjuk a könyvtári ellátásból.

Szombathely, 1990. január

Országos Széchényi Könyvtár
Észrevételek (2000/04/12)