Barcikai Históriás on-line

ISMERTETŐTisztelt Olvasók!

     Személyes tapasztalatom, hogy ha budapesti, vagy az ország más tájain élő barátaimnak, ismerőseimnek megemlítem, én Kazincbarcikán nőttem fel, körülbelül a következők jutnak eszükbe a városról: ipari üzemek, vegyi kombinát, szürke lakótelepek, panelrengeteg…

     Nem tudom, Önök hogy vannak vele, én ritkán hordok magamnál Kazincbarcika képes albumot, bizonyítandó, hogy hát igen, igen…, de azért mégiscsak ott van az a rengeteg zöldterület, a várost körülölelő hegyek, a parkok, a virágok, a szobrok, a páratlanul szép strandfürdő, csónakázótó - terek, ahol a szemlélődő nyugodtan megpihenhet.

     Kazincbarcika 45 éve város. Nem túl hosszú idő - ám annál izgalmasabb s tanulságosabb. Jó példa, hogyan lehet egy mesterséges várost emberléptékűvé, élhetővé alakítani - hogyan lehet "belakni".

     Az erről a korszakról, s a város régebbi történelméről, illetve a környező települések életéről, történetéről írt cikkek, tanulmányok között tallózhat az Olvasó az - úgy gondoljuk - legalkalmasabb krónikás, az immár X. évfolyamába lépő Barcikai Históriás alapító-főszerkesztőjének, Takács Istvánnak a tolmácsolásában.

takacs.jpg (27945 bytes)Takács István nyugdíjas tanácselnök 20 évig állt Kazincbarcika város élén, s nyugdíjba vonulása után, 1989-ben indította útjára a Barcikai Históriást. Schág Dániel írja a Kazincbarcikai Közélet 1999. április 8-i számában: "Céltudatos munkával megtervezte, részletesen kidolgozta a Barcikai Históriás szerkesztésének és kiadásának lehetőségeit. Kezdetben mindent maga csinált: cikk, tanulmány, helytörténeti kutatás, gyűjtés, szerkesztés, terjesztés mind az ő reszortja volt. Olykor még a lapot is maga hordta ki. Már a kezdettől nagyon szívesen csatlakoztak hozzá munkatársak. Kialakult egy érdekes, jól megírt, nívós lap, talán folyóirat, vagy évkönyv, amelynek alapigénye Kazincbarcika városának és környékének sokoldalú, tudományos igényű ismertetése. Takács István eme és tovább írandó könyveivel nagy szolgálatot tesz Kazincbarcika, a táj, a szülőföld megismerésében, megszerettetésében, és - merjük remélni - az érte való szolgálatban is."

     Édesapánk munkásságának tisztelete kapcsán és a városhoz való hűség okán, két fia, Zsolt és István, gondoltuk úgy, hogy mindaz a felhalmozott ismeret, amely az elmúlt egy évtizedben nyomtatott formában is összegyűlt, legyen a világhálón is elérhető, öregbítve ezzel szülővárosunk hírnevét, édesapánk ebbéli munkásságát is. Hogy mindez születésének 69. évében válik láthatóvá a világhálón, nem a véletlen műve.

Ebben bízva kívánunk kellemes barangolást az egyre bővülő - s reményeink szerint Önök által is bővítendő - barcikai históriában.

A Barcikai Históriás internetváltozatának szerkesztői, készítői