Nyomtatóbarát változat: Országos Közoktatási Intézet > Új Pedagógiai Szemle 2000 július-augusztus > www.oki.hu

www.oki.hu

Nem hálás feladat nyomtatásban egy weblapról írni, hiszen mire az itt következő mondatok eljutnak az olvasóhoz, addigra el is avulnak. Persze ami fájdalom számomra, az öröm a honlap látogatóinak, mert azt jelenti, hogy gyakran frissül, gazdagodik a tartalom. Nos, akkor belevágok.

A nyár folyamán igyekszünk minél több, az OKI műhelyeiben mostanában elkészült tanulmányt, kutatási anyagot megjelentetni lapjainkon; olyan írásokat is, amelyekről kérdéses, hogy mikor jelennek meg nyomtatásban. Ezzel párhuzamosan fejlődik az angol nyelvű rész is. Természetesen az Új Pedagógiai Szemle egy újabb teljes száma is felkerül: sorrendben az áprilisi. Hamarosan sajtófigyelő szolgáltatásunk is túllendül a kísérleti fázison.

Korábban már írtunk kulcsszavas keresőrendszerünkről, amely az OKI és az Új Pedagógiai Szemle teljes honlapját lefedi. Ezt azóta jelentősen megreformáltuk, tehát érdemes újabb pillantást vetni rá. A látogató a képernyőn a jobb oldali hasáb tetején találja meg lapunk összes keresőfunkcióját. Legegyszerűbb a „Böngésző” feliratú részt használni, ennek legördülő menüjében egyfajta logikai sorrendben ott vannak a honlapunkon használt kulcsszavak. Minden kulcsszónál megtalálható az is, hogy hány írás olvasható nálunk jelenleg a témában.

Nézzünk egy-két példát. Görgessük lefelé a fent említett menüt, amíg el nem jutunk a „Pedagógiai módszerek” címszó alatti „Oktatási-nevelési programok” témához. Jelöljük ki az egérrel, és ne felejtsünk el a menü melletti kis nyilra kattintani. Eredményként egy olyan oldalra jutunk, ahonnan pillanatnyilag négy (mire az olvasó kézbe veszi ezt az írást, addigra már több) általános iskolai készség-, illetve képességfejlesztő program teljes leírását érhetjük el. Ha valakinek nincs türelme megvárni, hogy ezek a nem túl rövid írások betöltődjenek, akkor választhatja azt is, hogy tömörített formában letölti, míg a letöltés tart, addig pedig tovább böngészi az OKI honlapot.

Akinek egy ilyesfajta legördülő menü nem eléggé átlátható, annak a „Részletes böngésző” lehetőségét ajánljuk. Itt a teljes ablakban nyílik meg a kulcsszavak listája. Ez az előbbinél kicsit lassabb, de valóban kényelmesebb megoldás.

A részletes listából önkényesen kiválasztjuk az „Informatikai nevelés” téma alatti „hírek” kulcsszót. A következő oldalon a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság egri konferenciájáról olvasható egy hír, ami különösen azért érdekes, mert a konferencia oktatással foglakozó előadásai innen érhetők el és olvashatók honlapunkon. Ha lejjebb megyünk, az ISZE iskolai internethasználattal kapcsolatos pályázata olvasható.

Ha a részletes listából nem a híreket, hanem az „informatika oktatási alkalmazása” kulcsszót választjuk, a téma fontosságához illően igen-igen gazdag listához jutunk: itt található a fent említett egri konferencia néhány előadása, az OKI kutatóinak több írása. Ezenkívül itt van, amiért jöttünk, a „Letölthető iskolai szoftverek” felsorolása. Már most jó néhány ingyenes tanulási, tanítási célú számítógépes alkalmazás megtalálható itt; és a gyűjtemény folyamatosan bővül.

Végül meg kell említeni, hogy ha valaki nem találja a kulcsszavak között, amire szüksége van, vagy egyszerűen olyan a természete, hogy nehezen viseli, ha megmondják neki, minek alapján kereshet, az használja a „Keresés” mezőt, amely bármely szóra, kifejezésre alkalmazható.

Reméljük, mindenki megtalálja honlapunkon azt, amiért ide látogatott. Továbbra is várjuk visszajelzéseiket, észrevételeiket az oldalak alján található elektronikus kérdőíven vagy az upsz@matavnet.hu e-mail címre. Ugyanide írjanak azok is, akik „Helyi piactér” rovatunk iránt érdeklődnek, esetleg keressék 331-4428-as telefonszámon Altmann Andreát vagy Mészáros Jánost.

Jó böngészést!

Mészáros János
mjan@interware.hu