Irodalom és művészet.

+ (Almási Tihamér) ily czimü elbeszélésre nyit előfizetést. „A mit a szerek meg nem gyógyitnak.” A munka 12–14 ivre fog terjedni, nehány illustrátióval lesz diszitve, s ujévre jelenik meg. Előfzetési ára 1 ft. Beküldendő dec. 10-ig, bérmentve a szerzőhöz (3 korona- utcza 12. sz.)

+ („Csokonay-album.”) Kulini Nagy Benő megrendelési iveket bocsátott ki egy általa szerkesztett Csokonay-albumra, melynek tiszta jövedelme Csokonaynak életnagyságu bronzszobrára fordittatik. A Csokonay arczképével diszitett, husz ivre terjedő album megrendelési ára 2 ft, s uj évre fog megjelenni. A merendelések f. évi dec. 20-ig a szerkesztőhöz Debreczenbe küldendők.

+ (Paulikovics Lajos) jelenti, hogy Sarkadi „Vésznapok” czimü regénye nehány ivvel többre terjedvén s eszerint a nyomtatás körüli munkálatok több időt igényelvén, regénye csak december hó elején jelenhetik meg. Addig is az előfizetések elfogadtatnak.

+ (Zajzoni „Börtöndalokra”) hirdet előfizetést. „Multkor végeztem be – irja a szerző – legkomolyabb iskolámat és mindazt, a mit ott tanultam, most a t. közönséggel is szándékozom tudatni. Evégből hirdetek előfizetést a „Börtöndalokra.” Tanulmányom álarczozva van. Ezt az idők és viszonyok hozták magukkal, de a gondos olvasó azért könnyen kitalálhatja a valódi alakot, az igazi értelmet.” A mintegy 10–12 ivnyi munka előfizetési ára 1 ft. A pénzek a „Családi Kör” szerkesztőségéhez (hajó utcza 8 sz.) mielőbb beküldendők, mert a könyv megjelenése január hó közepére van kitüzve. Tiz előfizető után egy tiszteletpéldány jár.

(Uj regények.) Királyi Pál „Az utolsó görög császárné” czimü két kötetes regényt irt. Szegfi Mór is szorgalmasan dolgozik egy népies regényen.

+ („Reményi-emlékkönyv.”) Vahot Imre „Reményi-emlékkönyvet” fog kiadni, melyben a jeles müvésznek a két testvérhonban tett körutját irja meg.

+ (Az „Egri Értesitő”), mely eddig hetenkint kétszer jelent meg, december elejétől kezdve heti lappá változik, s azontul minden vasárnap egész iven fog megjelenni. Ezen átalakulás következtében az előfizetési árak is megváltoznak, ugy hogy 1/4 évre 85 ujkrral, 1/2 évre 1 ft. 60 krral, s egész évre 3 fttal lehet előfizetni.

(Vida Józef) tisztelettel értesiti előfizetőit, hogy „Nemzeti Koszoru” czimü munkája e hó végére, a mint igérve volt, okvetlen meg fog jelenni, a mikor aztán a példányok szétküldését lehető gyorsasággal eszközlendi. A könyv megjelenéseig szerző még folyvást fogad el előfizetéseket azontul pedig a magasabb bolti ár fog beállni.

+ (Jókainé közelebbi jutalomjátékaul) Tóth Kálmánnak „Egy királyné” czimű jutlmazott drámáját választotta.

+ (Szegeden a Dugonics-szobor javára) a nyár folytán két műkedvelői előadás volt, melyeknek összes tiszta jövedelme 343 ft. 21 kr. Ez összeg a szegedi takarékpénztárban van letéve.

+ (Czáfolat.) A lapokban elterjedt azon hirt, mintha Csengeri Antal most egy uj politikai lapot akarna kiadni, a „P. Napló” valótlannak mondja. E helyett azonban több más magyar politikai lap tervezését emlithetjük.

+ (Molnár György szinigazgató) a Kisfaludy-Társaság alaptőkéjének gyarapitására Szegeden f. hó 12-én előadást rendezett, s ennek egész tiszta jövedelme, mely a pénztárnál külön tett adakozásokkal együtt 75 ft 50 kr, már rendeltetése helyére érkezett.

+ (A műtárlat jelen havi kiállitása), a sorsolásra megvettekkel együtt, 88 művet számlál. Feltünő köztük a sok arczkép.

+ (Fiók-műkiállitások.) A pesti műegylet részéről közzététetik, hogy igazgató választmánya f. hó 12-ik ülésében felsőbb engedély folytán azt határozta, hogy a sorsolásra megvett festményeket, valamint átalában mindazokat, melyek a pesti műtárlatan közszemlére már ki voltak állitva, vidéki városokba kész elküldeni fiókállitás rendezése végett, azon esetben, ha valamely helyről annak eszközlése iránt akár a kaszinó, akár egy e végre alakuló társulat, akár magános vállalkozó ajánlkozólag jelentkezik. Az ily vállalkozó tartozik viselni a vidéki műkiállitás minden terheit és költségeit, nevezetesen a festmények szállitási és kiállitási költségeit; továbbá, minthogy a festmények a műegylet megbizottjának felügyelete alatt szállittatnak vidékre, ezen felügyelő uti költségét odamenet számitva, s emellett 1 ft 50 kr élelmezési napidiját az odautazás és kiállitás egész tartalma alatt. Ezen költségek fedezéseül a vállalkozónak következő hasznok engedtetnek: a) a kiállitásnál szedendő belépti dijak; b) a magánosok által megveendő képek árából tiz százalék. A vidéki kiállitás egy-egy helyen 3–4 hétig tart; festményeknek egyik vidéki kiállitásból más helyre való szállitását ez utóbbi helyről jelentkező vállalkozó viseli; az utolsó kiállitás helyéről Pestre vissza a műegylet szállitja a festményeket. Ily kiállitásra vállalkozás f. évi dec. 10-ig a műegylet igazgató választmányának bejelentendő, mely azután a részletesebb határozatokat s szükséges intézkedéseket megteendi, s azokról az illetőket tudósitandja.