A pesti ref. egyház és iskolaépület.

A helv. hitvallásu protestánsoknak csak e század eleje óta van állandó gyülekezetük Pesten. Ez még 1804-ben alakult ugyan, de a szénatéren álló egyházát csak 1816-ban kezdé épiteni. Az alapkövet József főhg nádor hitvese, Hermina főherczegasszony tette le akkor, de az egyház fölszentelése csak 1830-ban történt s e szerint a pesti ref. egyház az országban a fiatalabak közé tartozik, annál nagyobb dicséretére válik hivei buzgalmának azon örvendetes fejlődés, melyet e gyülekezet egyházi és iskolai ügyei körül a legujabb időkben tapasztalunk. Feltünő mindenesetre, hogy hazánkban, hol a protestantismus mindjárt az első reformatorok idejében, mint tudva van, oly nagy elterjedésre talált s hol daczára ezer viszontagságnak, a régi egyházak száma maig is tetemes, hol a protestánsok száma a 3 milliót meghaladja, a főváros e nemü egyházai csak az ujabbkor szüleményei. Igy a pesti ág. hitv. evangelikusok gyülekezete is csak a mult század végén, temploma e század elején, (1805) a budai evang. község pedig ennél is későbben (1847) keletkezett. Meg van ennek is oka, melyet most vizsgálni nem akarunk, csupán a feltünő tényt akartuk érinteni.

A lefolyt évben a pesti reformatusok temploma s iskolája nagyobbszerü épitkezésnek volt tanuja: a templom tornya uj tetőzetet, az iskolaépület egész uj emeletet nyert. Ez utóbbi szoros összefüggésbe hozatott magával a templommal, mi által az épületben az egyházi s iskolai szükségeknek megfelelő helyiségek nagy mértékben szaporodtak; a 138 lábnyi hosszu homlokzat pedig az eredeti tervvel oly megegyező szabatossággal épittetett, hogy ezen ház most már valódi középület jellemét viseli magán. A földszinti részben vannak a vasárnapi, reál és elemi iskolák helyiségei, az első emeletben van a négy gymnasiumi osztály, s a második emeletben a lelkész, az iskolai igazgató lakása és egy nagy gyülésterem. Az épitést Gottgeb Antal pesti épitész intézte.

Ugyanazon épitész műve az 54 lábnyi magas uj torony-tetőzet is, mely a torony falainak négyszögén kupos nyolcszög alakba megy át s ezen alakban, mindinkább karcsusodva, a reformatusoknál szokásos csillagba végződik. A tetőzet fagerendázatát Buchholtz ácsmester készité. A legnagyobb érdem illeti Mayer István rézmivesmestert, ki a rézfedést vállalá el, s ki tornyok rézzel fedése körül régóta jó hirben áll. – A csillag aranyozását Vandrák Sámuel bronzmives készité, ki e részben is teljesen megfelelt az iránta táplált várakozásnak s a tűzben aranyozott csillag vakitó fényben ragyog le a torony tetejéről, főkép verőfényes napokon.

A ref. torony és iskolaépület ezen átidomitása által igen sokat nyert a nagy, de elhanyagolt szénatér; de állandó bizonysága fog az maradni a számra nem nagy, de egyházi ügyei iránt lelkes, áldozatra kész pesti ref. gyülekezetnek.

Nem mulaszthatjuk el ezen alkalommal figyelmeztetni a művészet barátait egy ritka becsű emlékműre, mely a pesti ref. templomban őriztetik. Ez néhai Zichy grófné siremléke, melyet a hires párisi művész Gerard carrarai márványból vésett. A müvészi mausoleum felállitása s a góth alapvonalainak megfelelő diszitményeit sóskuti márványból Szandház pesti szobrász intézte, Fessl épitész tervei szerint.

Képünkön mind a templom, mind az iskolaépület jelenlegi uj alakja szerint van rajzolva.


A pesti ref. egyház és iskolaépület.