A foglalkozás befolyása az emberre.

Minden osztálynak meg van a maga baja, szüksége; sőt minden osztály különös gondolkozásmóddal, különös betegségekkel, s életmóddal bir; mert az egész gondolkozásmód, az érzés és elmélkedés azon külső jelenetek összeségétől függ, mellyeket az ember érzékei által észlel. A mi az ember és a mivé lesz, azzá a külviszonyok által lett és ezek meg főleg a foglalkozástól, üzlettől függnek.

A forradalmak alatt a szabók és mészárosok a legvérengzőbbeknek mutatkoztak. A czipészek s takácsok kiválóan vallási vakbuzgóságra s rajongásra hajlandók; ellenben másrészt meg a czipészek gyakran bele kapnak a verselésbe és néha nem minden siker nélkül. A kocsmárosok, borbélyok hevesen szoktak politizálni.

Az elmebetegség legritkábban fordul elő a földmivesek közt. Ez is a foglalkozás és életmód kifolyása. Az iparos foglalkozása s az evvel összefüggő életmód, az érzékek által az idegekre hat s igy az agy idegeire is, következőleg a lélek tevékenységére, ennek hajlamaira s betegségeire.

Az ember üzlete határozott befolyást gyakorol életidejére, minél a jóllét különböző foka is tekintetbe veendő; mert a tapasztalás mutatja, hogy a gazdagok többnyire tovább élnek, mint a szegények. A szegény nagy gonddal, nélkülözések közt nyugtalan, zaklatot fáradalmas életet folytat – s nem csuda, ha korábban kimerülve előbb a sirba hanyatlik.

Az ólom-, ércz- és rézbányák munkásai rövid életüek, kétség kivül azon tisztátlan lég miatt, mellyben dolgoznak. Igy van ez Anglia kőszénbányáiban és mindenféle bányákban.

Casper Berlinre és Poroszországra nézve a különböző osztályok életidejét illetőleg egy táblát állitott össze. Ő 3735 huszomhárom éves férfit vett fel, s ezek közől éltek:

A theologusok mintegy

65

évet;

(a katholikusok még többet),

A kereskedők

62

 

A hivatalnokok

61 7/10

 

Mezőgazdák és erdészek

61 5/10

 

Katonák

59

 

Ügyvédek

58

 

Müvészek

57

 

Tanitók

56 9/10

 

Orvosok

56 5/10

 

Az angol gyárakban nagy a munkások halandósága, ugy Németországban is.

Még a vallás is különbözőleg foly be a halandóságra, még különbözőbben a születésre és a népesség növekedésére.

A népesség növekedése katholikus tartományokban:

Ausztriában

0,96

százalék

Bajorországban

0,95

Nápolyban, az egyházi államban

0,85

Francziaországban

0,63

A protestáns tartományokban:

Poroszországban

1,83

százalék.

Szászországban

1,79

Hessenben

1,35

Hannoverben

1,30

Szász herczegségekben

1,28

Angolországban

1,39

A zsidóság átalán mindenüt nagyobb életképességgel és élettartóssággal bir.

A különböző üzletek folytatásával járó betegségeket osztályozni lehet ollyanokra, mellyek a testállásból, a test megerőtetéséből, a légmérsék befolyásából, a tisztátlan légből, ásványmérgekből és állati mérgekből erednek.

A különböző iparágaknál a testállás is különböző. A szabó ül, a nyomdai szedő áll, a kőfaragó térdel és a bányász igen gyakran meghajolva jár. E testállások mindegyike más betegség okozója szokott lenni.

Szivbetegség, szűkmellűség, lélekzési bajok, vértorlódás a középtestben, aranyér, lépdaganat, vértorlódás a fejben, buskomorság s komorkór (hypochondria) – az ülő életmód eredménye és leginkább az iróknál, tudósoknál, órásoknál, varrónéknál, kötőknél, a gyárimunkásoknál, czipészek-, szabók-, takácsoknál stb. mutatkozik.

A folytonos állás ezeken kivül még lábszárreszketést és hátgerinczagy-aszályt, lábdaganatokat von maga után.

És igy a különböző befolyások miatt, majd minden iparágnak megvan a maga, átalánosan jellemző betegsége.

E tárgy kutatása s az eredmény köztudomásra hozatala annál szükségesebb volna, mert igy a szülők jobban megitélhetnék, mellyik üzletre, foglalkozásra alkalmasabb gyermekük, a mi pedig azok egészségére és életidejére nézve igen lényeges kérdés.