Az egyiptomi diszcsarnok a sydenhami kristálypalotában.


Az egyiptomi díszcsarnok a sydenhami kristálypalotában.

Europa egyes muzeumaiban többnyire régi népmiveltség nagyszerü gyüjteményei, feltalált s kiásott maradványai szemlélhetők. E szerint van egyiptomi, görög, római, assiriai, indiai muzeum, mellyekbe koporsók, mumiák, elporladt kövek, bálványok stb. önkénytes rendetlenség, vagy renddel vannak összehalmozva, és nem adják hü képét a régi világ müveltségének. A kristálypalotában pedig egy ujabb terv szerint az emberiség mivelődési fejlődése hün másolt képei állíttatnak előnkbe.

Ezen óriás épület első oszlopa 1852-ben állíttatott fel, s 1854-ben nyittatott meg az angol királyasszony által. Ezen épület czélja nemcsak az, hogy mulattasson, hanem hogy oktasson is. Vannak különböző osztályai, mint népismertetési, füvészeti, állat, földészeti. Van nyers terménygyüjtemény, melly átmenetet képez a tudományról a szép mesterségre. Van továbbá szép müvészetek osztálya, mellyhez hasonlót sehol sem láthatni. De mi jelenleg csak azon osztályt irjuk le, mellyben az emberiség mivelődési fejlődése állíttatik előnkbe. Ezen teremek ugy vannak rendezve, hogy az ember egy ezredből és népről mindig a következőbe vezettetik. Egyiptom volt az első mivelt nép, mellynek rejtélyes s méltóságos müvei, bár négy évezred törekedett azokat szétrombolni, tudóst, s tudatlant ma is bámulatra ragadnak. Régi szájbeli előadások szerint mintegy négyezer év előtt egy nagy nép virágzott a Nil termékeny völgyein, közel az Édenkertéhez mellybe az emberi nem első magva hullott. Ezen nép ura volt az akkori világnak, s tőle sugárzott ki tudomány, bölcsesség, művészet, és ipar a többi népekre. Elbámul az ember ha hallja, s az angol kristálypalotában látja, hogy miveltség és fényüzés, milly magas fokán állottak ők. Vessünk csak egy pillanatot az ő müvészetük, különösen épitészetükre, s némi szégyen s megalázodás érzete fog el, még a kristálypalota közepében is. Mit tudunk mi az ő piramisaik, sphinxjeik, Memnonoszlopaik, száz kapuju Thebejükhöz hasonlót felmutatni?

Az egyiptomi díszcsarnok magassága (mellyet képünk ábrázol) 80 láb, és csak egy részét tünteti fel a Yabauli oszlopzatos teremnek, s az is csak harmadrésznyi nagyságban mutatja az eredeti csarnok nagyságát. Ábránk előtere a Beni-Hassani sirpalota modorában van épitve, mellynek romjai ma is bámulatot gerjesztenek.