Pályakoszorúzottaink!

Sietünk köztudomásra juttatni,

„István bácsi 1857-ki naptára”

részére kitüzött 3 pályakérdésünkre bekülött 50 versenydolgozat közül, pályadijainkat a hálásan-tisztelt t. cz. Brünek József, Császár Ferencz, Sujánszky Antal urak és a szerkesztő itélete folytán következő irók nyerték el:

I. Az értékes ezüst billikomot nyerte: Pataky Pál Sandon, mint a „Gazda szeme hizlalja a marhát” jeligés, s az okszerü marhatenyésztést kis gazdaságban tárgyaló értekezés irója.

Ugyanezen kérdésre vonatkozólag dicséretet vivtak ki a következő jeligékkel ellátott dolgozatok:

2. „O fortunatos sua si bona norint agricolas!”

3. „Csak az értelmes szorgalmon van Isten áldása.,”

4. „A gazda szeme hizlalja az ökröt.”

5. „A jó tanács aranyat ér.”

6. „Ha többet mondottam, irtam mint kimérve, Tedd el István bácsi két követő évre.”

7. „Legnagyobb ellensége maga magának azon földmivelő gazda, a ki házi állatait s különösen szarvasmarháit, lehető legokszerübb és leggondosb bánásmódban nem részesiti.”*

II. A 6 darab arany dijat nyerte egy tisztes névtelennek illy jeligés: „Az ősz szülők bérlakban, elvonulva könynyel vegyiték a bú kenyerét. Garay” jeligés, és Garay-Walter Susanna életirását tartalmazó dolgozatja, e derék honleány pedig nem más, mint felejthetetlen koszorús költőnk

Garay Jánosnak édes anyja

ki épen a folyó 1856-ban ülendi házassága 50-dik évi arany-menyegzőjét. – S minthogy a pályanyertes iró alólirt szerkesztőhöz illy nyilatkozatot intéz:

„Végül, e sorok irója, ha tán „életirásával” pályadijt nyer, kéri nt. Majer István urat: miszerint a hat aranyat Walter Susannának férjesült Garay Jánosnénak Szegszárdon kézbesiteni sziveskedjék arany-menyegzői koszorúra!”

Mi ezen kegyeletes ohajtásnak a legszivesebben engedve, ugy hittünk a pályadijas iró szellemében, s a lelkes hazafiak érzelmével öszhangzólag és méltóbban cselekedni, ha azon érdemdús anyának, ki a hazának olly jeles fiat szült és nevelt, a pályadij becsét meghaladó nemes érczből olly babér koszorut remekeltetünk, mellynek mindegyik levelén annyira szeretett és büszkén magáénak vallott János költő-fia egy-egy müvének czime leend bevésve. – Vajha a köztisztelet illy koszorujával ékeskedő, és általunk személyesen is ösmert és szeretett anyának arany-megyegzője napját még jelentékenyebben is ünnepelhetnők! – Ám e szviből eredt hangok a t. anyának érdemes fejére az áldást bizonynyal országszerte sokszorozandják; s mi szerencsésnek tartjuk, hogy naptárunkban őt, ki szerény körében erényillatu teljes rózsaként virult, kétségkivül ezernyi olvasóinknak nagy örömére, ezuttal az egész hon tiszteletének felmutathatjuk.

A jeles nő és anyának élete leirását, s az arany-nász koszorúnak rajzát naptárunk hozandja.

Ugyan ezen kérdésre nézve dicséretet arattak következő jeligés iratok:

2. „M…I… Dömsödről”

3. „J. . T. . Óvárról.”

4. „Ora et albora.”

5. „Laboribus omnia vendunt bona Dii.”

6. „Ne keresd palotákban sem rangban és kincshalomban: Erényesség és munkásság szülötte a . . . . boldogság.”

7. „Kitartás, szorgalom, lelkesség.”

III. A 4 darab aranyat nyerte Csókai B. Kenderesen: „A fényüzés biztos út a romlásra” jeligés, és „Páva Panni népies elbeszélés” czimü dolgozatért.

E mellett dicsérettel jutalmaztattak illy jeligés vagy czimü iratok:

2. „Nyárlak és Veres Gyuri. Költői beszély.”

3. „Fényesék Juliskája. Népies beszély.”

4. „A fényes gombok. Népies beszély.”

5. „A piros szalag. Költői beszély.”

6. „Csak addig nyujtozzunk, meddig takarónk ér. Népies beszély.”

7. „A falu gyöngye. Beszély.”

8. „Ide verebecske, ide válúcska. Költői beszély.”

9. „Lassú méreg az a czifraság. Beszély.”
A pályakoszorúzottak dijaiknak átvétele iránt előirt szerkesztőnél méltóztassanak rendelkezni (lakása Pesten, uri utcza, 6. sz.). – Kik dolgozataikat f. é. május végeig vissza nem követelendik, ugy tekintendjük, mint a szerkesztő rendelkezésére engedett iratot. – A dicsérettel emlitett pályairatok szerzőinek naptárunk tiszteletpéldányával augustus havában szivesen kedveskedendünk.

Majer István,
a pestvárosi főelemi- és népiskolák igazgatója, és „István bácsi naptárá”-nak szerkesztője.

Melléklet: Előfizetési felhivás az 1857-dik évi „Szinházi Naptár”-ra.

Felelős szerkesztő: Pákh Albert.

Kiadó-tulajdonos: Heckenast Gusztáv. – Nyomtatja Landerer és Heckenast, egyetem-utcza 4-dik szám alatt Pesten.