Nemzeti szinészet.

FEBRUÁR. I. Bodnay Kolozsvárott. Az ifju müvészünk szülőföldén adván vendégszerepeket, a legnagyobb tetszésben részesül. Értesitőink különösen magasztalják őt a hősi társalgási szerepekben. Márczius elején fog Pestre ismét visszatérni.

II. Csupra ur, jövő héten fogja első szini próbáit tenni a nemzeti szinpadon. Hozzá értők egyhangulag magasztalják kitűnő szépségü hangtehetségeit, mellyek a müvészet ihlete és kellő szorgalom mellett szép jövendőt biztosithatnak számára e pályán.

III. Gróf Károlyi Györgynél a nemzeti szinház igazgatója több főurak jelenlétében barátságos értekezletet tartott, a nemzeti szinház belsejének kicsinositása végett. A költségek 12 ezer pft körül állnak. – Az intézet fontosságához s az iránta tanusitott buzgalomhoz mérve, nem nagy összeg.

IV. Gentiluomo tanitványai e héten tartották első előadásukat a nemzeti szinpadon, Ernani operában. Fekter tenorista igen szép hanggal bir, melly csupán erősödésre vár, a többiek is tetszésben részesültek; szorgalmas tanulmány és igyekezet mellett nehány év mulva mindannyian betöltendik helyeiket a szinpadon. Szép és okszerü játékmodorukon meglátszott Egressy Gábor tanitása. A szinház minden helyiségeiben tömve volt; az előadás jövedelmének egy része Fáncsy árvái számára határoztatott. – Ugy hisszük, hogy a tisztelt müvészi neophiták a közönségnek ezuttal tanusitott figyelmét buzditásul veendik arra, hogy tehetségeiket bővebben kifejtsék; csak mosolyogni tudunk azonban azon túlbuzgók véleményén, kik e különben jeles ujonczok müködése által derék operánkat háttérbe szorithatni hiszik; s az egész iskolát, ugy a mint van, szerződtetni jó nyereségnek tartanák a mostani operai személyzet helyett; e vélemény képtelenségének bebizonyitására ugy hiszszük elég felemlitenünk, hogy a derék növendékek összes repertoriuma eddigelé egyetlen egy operából áll, a mit elvégre is aligha nézne meg a közönség minden héten háromszor. Lassan járj, tovább érsz.

V. A jövő évi szerződések nagyrészben megkötöttek. Uj tagokul meg vannak nyerve: Egressy Gábor, Hollósy Lonovics Kornélia, Kaiser Ernstnő, Szilágyi Sándor, Latkóczyné, Bolnay, Tóth, Szerdahelyi, kik ez évben csak szerződéstelen játékdijazott vendégtagjai voltak az intézetnek, jövőre szinte állandóul megnyerettek a szinház számára.

VI. Hire jár, hogy a pesti magyar opera egy időre Bécsbe fog felrándulni, e hirről nem kezeskedünk.

VII. Jövő hétenjeles müvészünk Tóth javára „Makranczos nő” fog szinre kerülni.