Nyugat · / · 1926 · / · 1926. 2. szám · / · Figyelő · / · Film-figyelő

Hevesy Iván: Adolphe Menjou

Adolphe Menjou francia filmszínész az elmúlt két évben tűnt fel amerikai gyárak filmjeiben. Ma az amerikai filmjátszásnak Chaplin és Keaton mellett a legkitűnőbb reprezentánsa. Nem úgy lett a neve világszerte ismert, mint a legtöbb amerikai filmsztáré, akiket szemérmetlen reklámmal erőszakolnak a közönségre, de akiknek tehetsége legfeljebb a hétköznapi közepest éri el. Menjou reklám nélkül, tehetségével nyerte el a hozzáértők elismerését, nem máról-holnapra, hanem lassú munkával.

Talán az volt a szerencséje, hogy nem szép fiú és így nem kaphatott hősszerelmesi szerepeket. Így ki tudta kerülni az amerikai filmszínészek közös sorsát, azt, hogy a korrupt és rossz ízlésű rendezők belőle is sablonos giccselőt gyúrjanak. Ugyanez volt a baja is, ezért kellett neki évek komoly munkája akkora eredményhez, amekkorát mások, Valentinok és Novarrok csinos ábrázatukkal és a reklám szakadatlanul bummogó nagydobjával néhány hónap alatt értek el. Szerepköre nem olyan, amely meg tudná nyerni a mob szimpátiáját és nem olyanok a karakterábrázoló eszközei sem.

Finoman cinikus, előkelően vagy gúnyosan fölényes, ravasz és diplomatikus, elegáns és tartózkodó. Nem éppen intrikus, de sokszor közel jár ahhoz is. Mindig megmarad ebben a kifejezési körben: ebből a szempontból zsánerszínész. E kifejezési körön belül azonban olyan gazdag és olyan differenciált játékskálája van, amilyen csak igazán nagy színészek képessége. Külsőleg kevés az, amivel olyan sok lelkisége kifejez. Ez a kevés külső eszköz: testtartás, néhány alig észrevehető gesztus, ajkai és szemei körül el-elsuhanó árnyalata a gúnyos mosolynak.

Pesten most játssza a Férfipillangó című film főszerepét. Az ügyetlen rendező nem tudta kihozni Menjou képességeinek teljességét. Kitűnő rendezők által életre hívott régebbi alakításaiban: Lubitsch Kvittek vagyunk-jának megcsalt férjében, ugyancsak Lubitsch Cárnő-jének kancellárjában, a Chaplin által rendezett Bohémvér világfiának érzékeltetésében azonban már megmutatta, hogy tökéleteset is tud produkálni.