Nyugat · / · 1922 · / · 1922. 21. szám · / · FIGYELŐ

BÁLINT ALADÁR: VIDOR PÁL FAMETSZETEI ÉS KŐRAJZAI

Vidor Pál Berlinben él, ritkán jön haza és magyar tárlatokon eddig egyáltalában nem szerepelt. Nemrég egy testes mappára való grafikai művet gyűjtött össze, berlini munkásságának értékes és útjelző eredményeit.

Berlin veszedelmes mentora a fiatal festőknek, gyenge ember hamar eltéved az egymást keresztező hatások útvesztőjében, a különböző izmusok halálos elszántsággal szegeződnek egymásra, és ezenfelül növénygyűjtők osztályozó szenvedélye jelentkezik a festők, esztétikusok alkotó és konstatáló tevékenységében. Berlinben túlzott komolysággal vetik rá magukat a művészek a Párizsból kiröppent megkezdésekre, módszeresen kifejlesztenek, kanonizálnak mindent, ami onnan jön, akadémiák súlyát rakják rá a szeszélyesen elgondolt, múló értékű ötletekre.

Vidor Pál keményen megállt a lábain e forgatagban, tárgyilagos látása nem homályosult el egy pillanatra sem, holott lírikus természet ő maga is és a bévülről kifelé építés folyamata, mint tudjuk, erősen próbára teszi a fegyelmezett művészt is.

Kőrajzai egytől-egyig nagyméretű képszerű darabok, erdőrészleteket, utcaképeket dolgozott fel bennük heroikus felfokozással. A fekete foltok szilárd tömegekben illeszkednek egésszé, a szürkülés és sötétedés átmenetei erőteljes zengéssel harsogják ki egy-egy motívum festői - ez esetben grafikai - tartalmát. Fametszetei az anyag és az eszközök természete szerint kemények, szinte aszkétikusan zordak, ámde nem borítja be áthatolhatatlan fekete tócsákkal a formákat, melyek elkülönülten, a helyzeti értékükhöz képest kisebb vagy erősebb hangsúllyal érvényesülnek. Fametszetei nem természet-stúdiumok, hanem kompozíciók és gyakran visszatér bennük a bibliai téma. Jeremiás című lapjának úgyszólván az egész felületét egy tépelődő, barázdás férfifej tölti be, csupán a háttérből villannak ki apró emberi figurák. A próféta kitárt keze nagyban fokozza a lap tragikus hangulatát.

Vidor Pál nemcsak grafikai művek alkotásával foglalkozik. Képeivel állandóan ott szerepel a berlini Secessio kiállításain - együtt az ott élő magyarokkal, kik egykor zászlóvivői voltak a modern magyar piktúrának.

Hiszem, hogy csakhamar idehaza is széles körben ismerni fogják a nevét.