Nyugat · / · 1922 · / · 1922. 4. szám · / · Szilágyi Géza: A RÉMÜLET ORGIÁJA

Szilágyi Géza: A RÉMÜLET ORGIÁJA
(Egy tépett idegű ember naplójából.)
V.

Mit tervezel velem, mi a szándékod énvelem?

Megölsz, mint mindenkit, azt tudom, bár ennél iszonyúbb tudással meg nem átkozhatott volna az élet.

Meg fogsz ölni, jól tudom, csakhogy ez nem elég. Tudni szeretném azt is, hogyan fogod, mimódon akarod végrehajtani az elkerülhetetlen gyilkosságot: nyílt sisakkal támadva, becsületes párviadalban-e, (amelyet csak azért mondok gyilkosságnak, mert mindig teneked kell győznöd, de amelyet azért nevezhetek párviadalnak is, mert hosszabb-rövidebb védekezésre, az öldöklő reámcsapásnak az elodázására is lehet módom!) vagy pedig orvul?

Tudni szeretném ezt, de meg nem tudhatom. Sírva kérdezhetem tőled vagy átkozódva, egyképpen nem kapok választ. Akár halkan faggatlak, akár ordítozva, egy szót sem felelsz. Gyilkosom is lehetsz, orgyilkosom is, előre nemcsak hogy én nem tudhatom, de talán még te sem döntöttél róla.

Nem tudom, mi a szándékod, de megmondom neked, én mit akarok: ha majd egyszer eljön az az idő, amikor végezni akarsz velem, gyilkosom légy, de ne orgyilkosom. Jer úgy, hogy lássam-halljam jöttödet, támadj meg úgy, hogy érezzem támadásodat, finoman vagy durván, csak észrevehetően követeljed életemet. Így adj időt és módot az ellentámadásra, amely ha sikertelen is, de a védekezéssel egyben és viaskodás közben legalább búcsúzkodás attól, amitől eléggé úgy sem lehet elbúcsúzni: a teremtett világtól.

Nem irgalmat kérek tőled, mert hiszen irgalmatlanság a te lényed, Halál, hanem tisztességet. Elég embert ölsz meg orvul, énvelem bánj el becsületesen. Sejtessed vagy tudassad érkezésedet, hogy még egyszer magam köré tekinthessek, egy-két utat megtehessek, egy-két férfival kezet szoríthassak, egy-két nőt megölelhessek, egy-két könyvet végiglapozhassak, egy-két levélnek pontot tehessek a legutolsó mondatához.

Végezz velem egy esztendő alatt, ha sokallod, hát egy hónap alatt, ha ez is túlságosan hosszú idő, egy hét alatt, nem bánom, egy nap alatt, ha türelmetlenül mohó vagy, egy óra alatt, csak ne végezz egy másodperc alatt, amelybe más se férne bele, mint a végső leheletem és még arra se juthatna idő, hogy undorral leköpjelek becstelenséged miatt.