Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 4. szám · / · Lengyel Menyhért: Egy esztendő

Lengyel Menyhért: Egy esztendő
- A naplómból -
Április 2.

Ebéd Miss Kingston Sylvernél. A Little Theater tulajdonosnője. Arról panaszkodik, hogy a fiatal angol írók közt nagyon sokan vannak, akik kitűnő dialógust írnak - úgy adják vissza az emberi hangot, mint a fonográf -, de darabot nem tudnak építeni.

-

A próba egészen kétségbeejtő. Holnapután premier - és még semmi sincs készen, még a nézőtéren hiányzanak a székek, még a falakat festik - s a színpadon folytonos baj, egy jelenetet húszszor ismételnek - a másikat még egyáltalán nem próbálták -, és a világítás nem sikerül - borzasztó.

O'Neil, a színház kedves karmestere avval vigasztal, hogy mikor ebben a színházban a Kék madarat próbálták (hónapokon keresztül), végre pont a premieren a világosítómesterek annyira összezavarodtak, hogy egész bolondul, összevissza s elrontva csináltak mindent. A rendező, az igazgató, a színészek a hajukat tépték - s másnap az egész londoni sajtóban az volt, hogy a világítás volt a legszebb, ilyen szépet még nem is produkáltak. S persze az elrontott világítás maradt aztán érvényben, a darab sok száz előadásán.