Nyugat · / · 1914 · / · 1914. 4. szám · / · Lengyel Menyhért: Egy esztendő

Lengyel Menyhért: Egy esztendő
- A naplómból -
Március 27.

Próba a Haymarket Theatre-ban. Mit bírnak ezek az angol színészek összedolgozni! Délelőtt tíztől délután hatig s este nyolctól éjféli tizenkettőig próbálnak. Közben a színházat is átalakítják s újra festik, a falakhoz támasztott létrákon munkások járkálnak, kopácsolnak - s ez nem zavarja a próbáló színészeket, kötélből vannak az idegeik.

Irving úgy látszik, kitűnő színész - komoly, hideg ember. Harrison, a színház tulajdonosa csupa kedvesség. Ha Irvingnek mondok valamit, komolyan hallgatja, de csak addig ért németül, amíg egyezik a felfogásunk - amint más a véleménye, rögtön angolra fordítja a beszédet - megmagyarázza -, én persze nem értem, erre azt mondja, rendben van. Nehéz vele boldogulni.

Három japán színész is játszik - egy közülük Shekko -, nagyszerű. Hallatlanul intelligens, ügyes, ravasz, amit a többi európai színész verejtékezve és ismétlésekkel csinál, azt ő egyszerre, egy pillanat alatt, sokkal jobban tudja. Biztos, hogy odahaza óriási színésztehetségeik vannak - ezek a komédiára születtek.

A mai próba nagyon biztató.