nline Híradó | 77. szám

1998. január


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól



A hosszabb téli szünet után ismét itt van az immár 9. évfolyamába lépett Online Híradó az elmúlt hetek újdonságaival és néhány érdekességgel. Az Internet alapismertek közül ezúttal az FTP használatáról lesz szó. A "Hónap találata" az Interneten (is) legendás "Galaxis útikalauz" trilógia 4. ;-) részének előszava. A második oldalon pedig hírek, hírek...


FTP

Az FTP (File Transfer Protokol) az az alkalmazás, amivel az Interneten állományokat lehet átmásolni egyik gépről a másikra. Ez is komoly terhelést okoz a hálózaton és mivel a kezelése is nehézkes, ezért a szerepét egyre inkább átveszik a WWW kliensek. De ma még vannak olyan gépek, ahonnan csak FTP-vel lehet állományokat letölteni. Több ezer FTP file-archívum van a világon, ahonnan milliószámra tölthetők le programok, dokumentumok, képek stb. Ezek a file-ok mind az ún. "public domain" kategóriába tartoznak: szabadon terjeszthetők és vagy ingyenesen, vagy valamennyi regisztrációs díj kifizetése után használhatók. Általában tömörítve vannak (pkzip, arj, Unix compress, Linux gzip stb.), hogy kevesebb helyet foglaljanak és gyorsabban le lehessen tölteni őket. A nagyobb archívumokban témák szerint helyezik el őket különböző alkönyvtárakba, és mindig van valamilyen index-file (00INDEX, vagy INDEX.TXT, vagy READ.ME stb.), amiből kiderül, hogy melyik állományban pontosan mi is van. Először tehát ezt érdemes letölteni.

A telnet-hez hasonlóan több FTP programból lehet választani (ncFTP, Minuet, WinFTP, CuteFTP stb.), és különösen a grafikus FTP kliensek használhatók jól, mert egyszerre mutatják a távoli és a helyi gép lemezének tartalmát. Természetesen az FTP szoftvereknél is kérhetünk segítséget a "?" vagy "help" parancsokkal, vagy az F1 gombbal. A fontosabb FTP parancsok a következők:

távoli gép felhívása: open vagy connect + gép.név
a kapcsolat lebontása: close vagy quit vagy disconnect
felhasználói azonosítása: user + felhasználói azonosító
file-lista kérése: dir vagy ls
directory váltás: cd + directory-név
visszalépés egy szinttel: cd .. vagy cdup
bináris letöltés: bin vagy image vagy I
egy file letöltése: get + file-név
több file letöltése: mget + csonkolt file-név
egy file felküldése: send vagy put + file-név
az átvitel kijelzése: hash on

A legegyszerűbb, ha - a telnet-hez hasonlóan - az FTP program indítása után azonnal megadjuk a felhívni kívánt gép nevét. Például: ftp ftp.bme.hu vagy ftp ftp.iif.hu Amikor a távoli géppel felépült a kapcsolat, az első dolgunk itt is az, hogy azonosítsuk magunkat. Ha van saját accountunk az illető gépen, akkor használhatjuk az azonosítónkat és jelszavunkat, s ilyenkor a saját alkönyvtárunkból tudunk letölteni állományokat, vagy oda tudunk felküldeni dolgokat. Sok, FTP-t szolgáltató gépre azonban az "anonymous" (vagy az "ftp") nyilvános azonosítóval is be lehet lépni, de ekkor csak ahhoz a directory-hoz férünk hozzá, ahol a nyilvánosan terjeszthető állományokat helyezték el a rendszer üzemeltetői (rendszerint egy "pub" nevű alkönyvtárban). Ilyenkor jelszónak (password) illik a saját e-mail postafiókunk címét megadni. Egyes gépekre anonymous-ként is feltölthetünk állományokat, rendszerint egy "incoming" nevű alkönyvtárba.

Nagyon fontos, hogy ha nem szöveges állományokat küldünk át a hálózaton, akkor egy "bin" paranccsal vagy a megfelelő gombra kattintva állítsuk be a bináris file-transzfer üzemmódot, mert különben a letöltött programok, képek, formázott dokumentumok, tömörített állományok stb. használhatatlanok lesznek! Egyszerű szöveges file-oknál viszont az ASCII módú letöltés ajánlott, mivel ilyenkor automatikusan megtörténik a sorvégjelek cseréje, melyek a DOS és UNIX gépeken eltérőek.

(folyt. köv.)


A hónap találata:

Douglas Adams
VISZLÁT, ÉS KÖSZ A HALAKAT!

(Fordította: Achilles Dent)
http://www.nostromo.jpte.hu/~dent

Előszó

Valahol messze, a Galaxis nyugati kinövéses tekervényének egy sehol nem jegyzett holtágán egy figyelemre méltatlan sárga nap található. Ezen nap körül kering durván kilencvenkét millió mérföldre egy tökéletesen jelentéktelen kékes-zöld bolygó, amelynek majomtól eredő életformája oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarc-órát még mindig pompás dolognak tartja.

Ezen bolygó egy problémával küzd - jobban mondva csak küzdött -, ami abból fakadt, hogy a legtöbb ember boldogtalanul élte élete nagy részét. Sokféle megoldási javaslattal álltak elő, ám ezek legtöbbje kis, zöld papírszeletkék mozgatásához kapcsolódott, ami meglepő, hiszen végtére is nem a kis, zöld papírszeletkék voltak boldogtalanok.

Így a probléma megmaradt; ez sokakat megviselt, sokakat tett szerencsétlenné, még azokat is, akik rendelkeztek kvarc-órával.

Sokak erősödő véleménye szerint mindnyájuk nagy hibája az volt, hogy lemerészkedtek a fákról. Néhányan még a fákat is rossz lépésnek értékelték: szerintük az óceánban kellett volna maradni.

Aztán egy csütörtökön, közel kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek egy fára, amiért azt találta mondani, hogy milyen jó is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért szeretnék egymást, egy lány egy kis kávéházban ülve Rickmansworth-ben rájött az okra, amiért minden rosszul ment, és a módra, ahogyan a világot egy jó kis hellyé lehetne tenni. Ez alkalommal tényleg a megoldás született meg, ami tényleg működött volna, és senkit sem kellett volna felszögelni miatta. Bár sajnálatos módon mielőtt ezt telefonon tudathatta volna valakivel, a Föld váratlanul megsemmisült egy új hipertéri bekötőút miatt, és a megoldás elveszett, láthatólag örökre.

Ez a történet a lány története...


Új CD-ROM-ok a Központi Könyvtárban

November és december folyamán érkezett CD-ROM kiadványok:


Egyetemi Hálózati Hírek


Hazai Hálózati Hírek

FELSŐOKTATÁS

FREEWARE

KULTÚRA

KÖZÜGYEK

KÁRTYÁK

TÁRSASÁG


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól az Olvasótermi
101-es szobában és a 13-27-es melléken lehet felvilágosítást kapni.