nline Híradó | 69. szám


1996. július


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Júniusban a legnagyobb hazai Internet-esemény az Internet Expo magyar pavilonjának megnyitása volt. Bár a kiállítás - a legtöbb Internet szolgáltatáshoz hasonlóan - még nincs teljesen kész és folyamatosan épül/bôvül, már most is látszik, hogy az elsô hálózati világkiállításra benevezett nemzeti pavilonok közül talán a legszebb, de mindenképpen a legegységesebb összeállítás a miénk. Mérete is tekintélyes, a közel egy gigabájtnyi anyagból az O.H.-ban most csak néhány érdekességre hívjuk fel a figyelmet. A "hónap találata" sem kevésbé érdekes: egy igazán élelmes vállalkozás reklámja ahol a Jóistenhez szóló imákat és kéréseket egy parabola antennával egyenesen a mennyországba továbbítják.


Az elsô Internet Expo igazi "Internet-szellemben" került megrendezésre. Az alapötlet mögött egy legendás hálózati személyiség, Carl Malamud (Internet Multicasting Service) áll, aki többek között az Internet Talk Radio és a hálózaton való "ingyenes" fax-továbbítás kitalálójaként vált ismertté (lásd az O.H. 44. számát). Malamud mellett természetesen még sokan mások is részt vettek ennek a nem szokványos méretű hálózati projektnek a megszervezésében, és számos szponzoráló céget és vezetô politikust (köztük a magyar köztársasági elnököt) is sikerült támogatóként megnyerniük. A szervezôk gondosan ügyeltek arra, hogy csak az elkerülhetetlenül szükséges mértékben alakítsanak bizottságokat, fektessenek le írott szabályokat.

A központilag épített pavilonokon és szervezett eseményeken kívül az egyes nemzeti pavilonok és kapcsolódó rendezvények ennek következtében bizony elég változatos képet mutatnak. Bár sok országból jelentkeztek az Expo'96-ra saját összeállítással, de több helyen csak valamilyen már korábban elkészült anyaggal neveztek be: az elektronikus útikönyvektôl, a virtuális múzeumokon keresztül az orosz hadiflotta történetéig terjed a kínálat. A magyar pavilon mintegy hatvan közreműködôvel közel félévig épült, kifejezetten az Expo céljára (bár itt is felhasználtak CD-n vagy az Interneten már megjelent dolgokat), s a nemzeti pavilonok közül kiemelkedik változatosságával és egységes vizuális hatásával.

Az Internet Expo központi része (http://park.org) a "vasút" metaforája köré épül. A magyar pavilon - az 1100 éves évfordulóra is utalva - a Millenniumi Földalatti Vasút megállói szerint szervezôdik. Az egyes "megállóknál" többé-kevésbé tematikus összeállításokat találunk: így például az Operánál vannak a zenei témájú anyagok. Az állomások és az ott található információforrások kapcsolata ugyan nem mindig logikus, de szerencsére minden fontosabb lapon van egy címek és szerzôk szerint rendezett, tekintélyes méretű teljes tartalomjegyzék.

Az utazás a Lánchídnál kezdôdik, ahol nemcsak a híd történetét olvashatjuk el egy Ráday Mihály tanulmányban, hanem élô képet is láthatunk a Dunáról egy ott úszó hajóról. Érdemes még kiemelni az újdonságok közül Szemzô Tibor erre az alkalomra írt zeneművét, Szônyei Tamás underground rocktörténetét, a Virtuális Nemzeti Szalont, a Telefonhírmondó történetét bemutató összeállítást, és a 641 darabból álló "Régi magyar irodalmi szöveggyűjtemény"-t. A pavilon még most is tovább épül, a tartalomjegyzékben már megtalálható címek mögött sorra jelennek meg az információforrások. A tervek között szerepel például közvetítés az idei Diáksziget rendezvényeirôl, s különbözô interaktív szolgáltatások indítása, ahol az Expo látogatói is "építhetik" a kiállítást.

A kissé Budapest-centrikusra sikerült magyar pavilonban még lehet "kiállítási területet" kérni és néhány vidéki város már élt is ezzel a lehetôséggel. Az Expo vendégei így ellátogathatnak Pécsre, Szegedre és Nyíregyházára, sôt Tamperében felépült egy "finn-magyar" pavilon is, ami szintén a világkiállítás része lett.

Az Internet Expo'96 magyar pavilonját június 10-én nyitotta meg a miniszterelnök, és az összeállítás ebben a formájában még kb. egy évig látható a http://www.idg.hu/expo URL címen.


A hónap találata:

Prayers Heavenbound

<http://www.primenet.com/~prayers>

INTRODUCTION

Modern technology has finally caught up with mankind's spiritual needs. Here is a non-denominational, publicly accessible direct link to the Heavens that can electronically beam prayers, hopes and dreams into space, into time, ... into forever.
Our equipment accepts your letters or drawings, and launches them electronically at the speed of light on a powerful microwave radio beam into deep space. As soon as they are sent, they become available to be intercepted by God.
It is well known to modern science that the radio waves on which the message is carried will endure until our present Universe ceases to exist -another way of saying until the end of time. That is an unprecedented lifetime guarantee!

NEW WAY TO PRAY: MESSAGES TO GOD

The Heavens provide the traditional abode of God. Some people believe He is everywhere, including the heavens, but few doubt that He can be found by looking upward.
Until now, the best you could do was to say prayers aloud in the hope that He would hear. You might also pray silently and believe that He knows what is in your thoughts. Prayers, especially thankful ones, are often published as advertisements in newspapers, but we have to say (with no disrespect) that there is not much evidence that God subscribes to daily newspapers.
When you write your prayer, you will be praying in the traditional way. But now, we give you the chance to do much more. With our service, you can place your prayer directly before God in Heaven.

THE COST

The cost is $9.95 per page. This includes the Broadcast Certificate and all postage and handling. Be sure to enclose money order, check, or cash, in U.S. dollars with your message to be transmitted. E-mail may be sent to prayers@primenet.com


Rendszeresen közzétett anyagok egyes USENET hírcsoportokban

Sporttal kapcsolatos összeállítások 2.

Subject:The Rugby League FAQ.
Newsgroups: rec.sport.rugby,rec.sport.misc
From: cgrussel@bradford.ac.uk (Chris Russell)
Frequency: unknown

Subject:In-line Skating Frequently-Asked Questions: General Info
Newsgroups: rec.sport.skating.inline,rec.answers,news.answers
From: adchen@garnet.acns.fsu.edu (Tony Chen)
Frequency: monthly

Subject:Welcome to rec.sport.skating.**
Newsgroups: rec.sport.skating.misc,rec.sport.skating.ice.figure
From: rbs@panix.com (Robert B. Schmunk)
Frequency: biweekly

Subject:rec.sport.table-tennis FAQ:* [Part */*]
Newsgroups: rec.sport.table-tennis,rec.answers,news.answers
From: ttennis@bu.edu (Table Tennis)
Frequency: monthly

Subject:FAQ for rec.sport.tennis (*/*) - *
Newsgroups: rec.sport.tennis,rec.answers,news.answers
From: csmith@cc.gatech.edu (Christopher Smith)
Frequency: monthly

Subject: FAQ *
Newsgroups: rec.sport.triathlon
From: chapman@fc.hp.com (Larry Chapman)
Frequency: biweekly

Subject:rec.sport.volleyball Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: rec.sport.volleyball,rec.answers,news.answers
From: taj@cup.hp.com (Tom Jack)
Frequency: monthly

Subject:F1 World Championship Chart
Newsgroups: rec.autos.sport.f1,rec.autos.sport.info
From: zlsiida@fs1.mcc.ac.uk (Dave Budd)
Frequency: the Thursday following each Grand Prix

Subject: rec.autos.sport FAQ */*:
Newsgroups: rec.autos.sport.misc,rec.autos.sport.info,rec.answers
From: bspahh@midge.bath.ac.uk (A H Henry)
Frequency: monthly

Subject: Rec.Bicycles Frequently Asked Questions Posting Part */*
Newsgroups: rec.bicycles.misc,news.answers,rec.answers
From: iglesias@draco.acs.uci.edu (Mike Iglesias)
Frequency: monthly

Subject: rec.martial-arts FAQ part * of 2
Newsgroups: rec.martial-arts,rec.answers,news.answers
From: pals@ipact.com (Randy Pals)
Frequency: monthly in *.answers, every two weeks in rec.martial-arts

Subject: Pool & Billiards Frequently Asked Questions
Newsgroups: alt.sport.pool,rec.sport.misc,rec.answers,alt.answers
From: fulton@nickel.ucs.indiana.edu (Ben Fulton)
Frequency: monthly

Subject: rec.sport.table-soccer
Newsgroups: rec.sport.table-soccer,alt.sport.foosball,alt.answers
From: uyeyama@uhunix.uhcc.hawaii.edu (Rob Uyeyama)
Frequency: monthly

Subject: Stretching and Flexibility FAQ (part * of *)
Newsgroups: rec.martial-arts,misc.fitness.misc,misc.fitness.aerobic
From: Brad_Appleton@ivhs.mot.com (Brad Appleton)
Frequency: monthly

Subject: Hardgainer Bodybuilding & Weightlifting FAQ
Newsgroups: misc.fitness,misc.answers,news.answers
From: Frank.Kelly@cs.tcd.ie
Frequency: Monthly

Subject:misc.fitness FAQ (part *)
Newsgroups: misc.fitness,misc.answers.news.answers
From: glex@cray.com
Frequency: monthly, around the 6th


Hazai Hálózati Hírek

Új URL címek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.