nline Híradó | 66. szám


1996. április


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Az aktuális "buzzword" az Interneten a Java, egy olyan technika, mely ha igazán elterjed, nemcsak a Hálózat arculatát változtathatja meg, hanem alapvetô hatása lehet az egész számítástechnikára; arra, ahogy a szoftvereket fejlesztik és terjesztik. A Java lehetôségeirôl szól az O.H. áprilisi száma. A hónap találata az elsô óvoda bemutatkozó anyaga a hazai hálózaton. A Usenet "periodic postings' anyagok közül ezúttal a könnyűzenével foglalkozó FAQ összeállításokból olvasható egy válogatás. Elérhetôk többek között a news.iif.hu szerveren.


A Java (magyarosan: Jáva) nyelv - és a hozzá kapcsolódó rengeteg alkalmazás és fejlesztô eszköz - az elmúlt néhány hónapban került a figyelem középpontjába, s ma már ettôl hangos a szaksajtó. Ez nemcsak a Jávát kifejlesztô Sun cég ügyes marketingmunkájának köszönhetô (hiszen egy új objektum-orientált programnyelv megjelenése ma már nem számít nagy újságnak és igazán nem sok komoly rendszert írtak eddig Jávában), hanem azoknak a potenciális lehetôségeknek, amelyeket ez az eszköz magában rejt. A kilencvenes évek elején a kábeltévé társaságok számára a C++ nyelv egyszerűsítésével létrehozott Jáva eléggé ismeretlen maradt mindaddig, amíg a vevôkészülékek programozása helyett a Sun el nem kezdte továbbfejleszteni a nyelvet az Interneten elérhetô gépek távoli "programozására". A hálózaton ugyanis egyre nagyobb az igény a látványos és interaktív alkalmazásokra, de ezeket bizonyos határokon túl már nem lehet megvalósítani a WWW techológia alapját jelentô HTML formátumnyelv toldozgatásával. A Jáva egy olyan általános célú nyelv, amellyel egy "virtuális gépen" futó programokat lehet írni, s ha egy számítógépen van ilyen "virtuális gépet" szimuláló szofver, akkor a Jáva nyelvű programok vagy kis programkák (appletek) futtathatók rajta. Vagyis így olyan alkalmazások írhatók, amelyek az Internetbe bekötött sokféle számítógépen egyaránt működnek.

A Jáva támogatására szinte napok alatt felsorakozott az összes nagy számítástechnikai cég és lázas tempóban folyik a technológia továbbfejlesztése: a szabványosítás, a programkönyvtárak építése, a fejlesztô és megjelenítô szoftverek írása. A Jáva appletekrôl külön nyilvántartást vezetô Alta Vista (http://altavista.digital.com) március elején már 24 ezer programkát talált az Interneten. A Jávát lassan összeházasítják az összes menô technológiával: nyílt rendszer; teljesen objektum-orientált; több szálon párhuzamosan futó programok írhatók vele; elosztott rendszer (most folyik a Jáva és a CORBA (Common Object Request Browser Architecture) összekötése); biztonságos (a közeljövôben nyilvános kulcsú titkosításon alapuló azonosítást is építenek bele); ötvözték a WWW-vel (a SUN HotJava és a Netscape 2.0 tud már "jávául", de a többi Web böngészô is rövidesen beszéli majd ezt a nyelvet); és beépítik számos más rendszerbe is (a Lotus Notes s a konkurrenciának is tekinthetô Microsoft ActiveX és a Visual Basic nyelv is támogatja majd a Jávát).

Újabban pedig már azzal is kísérleteznek, hogy a Jáva "virtuális gépének" nyelvét, az ún. Byte kódot hardver eszközzel értelmezik a lassú szoftveres megoldások helyett. Sorra jelennek meg a Jáva mikroprocesszorok és a speciális Internet célszámítógépek, melyek viszonylag szerény technikai paramétereik és igen alacsony áruk ellenére nagy teljesítményű multimédia eszközökké válhatnak az Internetrôl letöltött Jáva alkalmazások és HTML anyagok segítségével. Így könnyen megtörténhet, hogy a számítástechnika fejlôdése egy nagy kört leírva újra visszatér a hetvenes évekhez: viszonylag "buta" terminálok kapcsolódnak majd távoli nagygépekhez, és a személyi számítógépek hardver és szoftver "fegyverkezési versenye" véget ér, nem kell majd állandó memória és gyorsabb processzor vásárlással reagálni a dinoszauroszokként növekedô PC-s alkalmazásokra.

A Jáváról további technikai részletek és érdekességek az Infopen magazin februári számában olvashatók magyarul (http://www.eunet.hu/infopen/cikkek/java/article.html). A legfrissebb hírek a Java World-ben (http://www.javaworld.com) és a comp.lang.java newsgroupban jelennek meg. A Sun Jáva-központja a http://www.javasoft.com címen van, egy másik nagy gyűjtemény pedig a Gamelan Directory (http://www.gamelan.com/). A magyar Jáva programozói versenyrôl - melynek határideje május 31 -, a http://sunsite.math.klte.hu/javav/javav.html lapon tájékozódhatunk.


A hónap találata:

Óvoda, Sopronban a Zsilip utcában

http://www.ggki.hu/sopron/ovi/ovi.html

A város közepén szép, nagy fákkal körülvett kertben helyezkedik el Óvodánk, amely 125 gyermeknek ad biztonságos otthont és játszóhelyet.

A csoportokban családias körülmények között tevékenykedhetnek a 3-6 éves korú gyermekek.


Rendszeresen közzétett anyagok egyes USENET hírcsoportokban

Könnyűzenével kapcsolatos összeállítások 1.

Subject: rec.music.beatles FAQ
Newsgroups: rec.music.beatles
From: ucsd!math.ucla.edu!dmac@uunet.UU.NET (saki)
Frequency: monthly

Subject: Rolling Stones FAQ [*/*]
Newsgroups: alt.rock-n-roll.stones,alt.answers,news.answers
From: rzepela@cvi.hahnemann.edu (Anthony J. Rzepela)
Frequency: monthly

Subject: FAQ: rec.music.dylan Frequently Asked Questions (* of 2)
Newsgroups: rec.music.dylan,rec.music.info,rec.answers,news.answers
From: Ben Taylor <bptaylor@laguna.demon.co.uk>
Frequency: bi-weekly

Subject: FAQ: Deep Purple (alt.music.deep-purple) Part * of *
Newsgroups: alt.music.deep-purple,alt.answers,news.answers
From: t.j.strom@ub.uio.no (Trond J. Stroem)
Frequency: Monthly

Subject: FAQ : Dire Straits Mailing List
Newsgroups: rec.music.misc,alt.rock-n-roll
From: fwong@tc.fluke.COM (Frank Wong)
Frequency: monthly

Subject: Doors FAQ
Newsgroups: alt.music.the-doors
From: ar025@FreeNet.Carleton.CA (Dave Thompson)
Frequency: unknown

Subject: R.E.M and rec.music.rem FAQ (*/*)
Newsgroups: rec.music.rem,rec.answers,news.answers
From: rgh3@cornell.edu (Ron Henry)
Frequency: monthly

Subject: alt.music.u2 FAQ, Part */*
Newsgroups: alt.music.u2,alt.fan.u2,alt.answers,news.answers
From: jbrp58a@prodigy.com
Frequency: monthly, on the 14th of the month

Subject: The Unofficial Alt.Music.Leonard-Cohen FAQ
Newsgroups: alt.music.leonard-cohen
From: carter page <cpage@netnews.upenn.edu>
Frequency: unknown

Subject: FAQ: rec.music.gaffa - Love-Hounds - Kate Bush
Newsgroups: rec.music.gaffa,rec.music.info,alt.music.ecto
From: uli@zoodle.robin.de (Ulrich Grepel)
Frequency: monthly

Subject: Gloria Estefan/Miami Sound Machine FAQ
Newsgroups: rec.music.afro-latin,soc.culture.cuba
From: Roy Sette <kl7@rahul.net>
Frequency: Quarterly

Subject: Billy Joel Frequently Asked Questions
Newsgroups: alt.music.billy-joel,alt.answers,news.answers
From: mike@cs.umd.edu (Mike Steele)
Frequency: biweekly

Subject: FAQ: CamperVan-Etc, the Camper Van Beethoven mailing list
Newsgroups: rec.music.info,alt.music.alternative,alt.answers
From: relph@presto.ig.com (John Relph)
Frequency: monthly

Subject: FAQ: Enigma
Newsgroups: alt.music.alternative
From: gpsto1@penfold.cc.monash.edu.au (Gavin Stok)
Frequency: unknown

Subject: alt.music.blur mini-faq v1.1
Newsgroups: alt.music.blur
From: blur@dave-r.dircon.co.uk (blur account)
Frequency: unknown


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.