nline Híradó | 61. szám


1995. november


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Az egyes, önálló hálózati információforrások mellett az Interneten kezdenek megjelenni a nagy "bevásárlóközpontok" és "szolgáltatóházak" is, ahol a "vásárló" mindent egy helyen megkap: a hálózati kapcsolódási lehetőségtől és a kezdőknek szóló oktatástól kezdve a napi híreken és szórakoztató "műsorokon" keresztül az összes tipikus Internet szolgáltatásig. A novemberi O.H. a The Computer Network, Inc. "szolgáltatóházát", pontosabban annak egyetlen egységét, a "Virtuális Szoftverkönyvtárat" mutatja be. A hónap érdekessége ezúttal egy Internet tévéadó, mely október 13-án sugározta legutóbbi műsorát. A Useneten terjesztett "Periodic Postings" anyagok közül most a multimédiával, digitális hanggal és képpel kapcsolatos "kollektív bölcsességek" legjobbjainak listája következik.


Akik belefáradtak az FTP-vel való keresgélésbe public domain szofverek után; vagy nem tudják pontosan a keresett program nevét; vagy tanácstalanul állnak egy archie keresés eredménye előtt, mikor pillanatok alatt végigfut néhány száz directory és file neve a képernyőn; vagy egyszerűen csak a legdivatosabb programokat szeretnék begyűjteni, hogy eldicsekedhessenek vele a barátaiknak, azoknak igazi megkönnyebbülést és kincsesbányát jelent a Virtual Software Library. A VLS könnyen kezelhető, barátságos menükkel és űrlapokkal fogadja a felhasználót, aki témák, géptípusok, megjelenési idő és népszerűség szerint válogathat 130 ezer shareware és freeware szoftver közül, melyek az Internet 22 legnagyobb és leghíresebb FTP archívumában találhatók. A keresés eredményeként kapott találatok maximális száma is beállítható és az országok szerint rendezett találati listában nemcsak a file mérete és ismertetése látszik, hanem még azt is jelzik néhány csillaggal, hogy az egyes szolgáltató gépekről várhatóan milyen gyorsan tölthető az le. A folyamatosan aktualizált nagy adatbázis mellett van egy mindenkori "napi ajánlat" a legjobb vagy legmenőbb szoftverekről, és néhány száz komolyabb programról pedig részletes ismertetést is olvashatunk (most éppen 14 darab Windows'95-höz készült programot mutatnak be).

A VSL rendszert Dr. Ziga Turk, a Ljubljanai Egyetem professzora találta ki és kezdte el fejleszteni. (Érdekes, hogy egyre több hálózati szoftver származik a környező országokból; sajnos magyar "világsláger" még nincs.) A szolgáltatás olyan népszerű lett, hogy az ottani számítógépet gyorsan túlterhelték a világ minden részéről keresgélő emberek. Hogy csökkentse a forgalmat és meggyorsítsa a rendszert a tengerentúli felhasználók számára, Turk elkezdte a VSL felhasználói felületét "exportálni" (ilyen front desk már Afrika kivételével minden földrészen működik), míg az adatbázist előállító és azt a VSL-t üzemeltető gépekre naponta tükröző master site továbbra is a szlovéniai gépen maradt. 1995. júniusában azonban már a VSL központot is kénytelen volt átköltöztetni egy amerikai számítógépre, így az azóta a C|Net Inc. cég szerverén működik.

Itt egyébként a VSL mellett számos egyéb érdekes és hasznos szolgáltatást lehet találni: friss hírek és hálózati témájú cikkek; videofilmek, játékok és szórakoztató programok; kifejezetten nőknek, gyerekeknek, vagy hálózati kezdőknek készült online információforrások; és persze reklámok, amiből ezt a hatalmas és rendkívül profi módon szervezett és üzemeltetett hálózati "szolgáltatóházat" működtetik. A rohamosan növekvő igények miatt egyes szolgáltatásokat a jövőben csak a regisztrált felhasználók számára tesznek majd elérhetővé, így a VSL egyes részeit is. Az - egyelőre ingyenes - regisztrációra a http://www.cnet.com WWW lapon van lehetőség, és innen nyílnak a fent említett szolgáltatások is, köztük a Virtual Software Library.


A hónap találata:

SIM TV 3

INTERNET - INTERACTIVE TELEVISION

NHK BS-2 will be broadcasting SimTV3 on October 13th, Friday. The program will provide a new "Shared Experience" where global scale computer network=Internet and TV integrates. SimTV has already broadcast twice in the past, and will continue to break ground once again with this third installment. The consistent theme was to put together a new relationship with the viewers through interaction. In this third attempt by the SimTV3 producers, we take that theme one step forward and challenge ourselves to produce a program where the world audience becomes the "individual or personal transmitter."

Live with 100 locations around the world. Realize a 100 point live connection through the Internet which cannot be handled through traditional TV technology alone. Sim TV3 will have a live glimpse of the world at that moment. The Sim TV Web Station on the Internet is already opened at the following URL: http://www.simtv.nhk.or.jp

What the Sim TV Station will be asking from you are as follows: All the work which has been gathered at Sim TV Station will be broadcast on the "SimTV3" program. Please refer to the Web page for details on how to apply. We will be looking for still materials to use at the opening title of the program. Based on the materials we receive, we will put together a title in hurry editing.


<Living Rooms>

What sort of a place do you live in? Please send us a pict of your room in 12 contiuous images. We will process these images into a VR Movie and broadcast it.


<Moments>

When was the most commemorative moment for you? Please send us the most celebrated and memorable moment of your life in a picture through Internet.


<A Day In A Life>

Tell us about your day. What do you do at 9 a.m. in the morning or 8 in the evening? We are asking for pictures that show your lifestyle throughout a typical day by time segments.


<NetBeauty>

We are looking for somebody who is the most outstanding figure now. It can be yourself or somebody you know. Send us also a picture of that person when he/she is most lively and shining.


Rendszeresen közzétett anyagok egyes USENET hírcsoportokban

Multimédiával kapcsolatos összeállítások

Subject: alt.cd-rom FAQ
Newsgroups: alt.cd-rom,comp.multimedia,comp.publish.cdrom.multimedia
From: rab@cdrom.com
Frequency: monthly

Subject: FAQ: CD-ROM drives on SUN Hardware
Newsgroups: comp.sys.sun.hardware,alt.cdrom
From: Kyle.F.Downey@williams.edu (Kyle Downey)

Subject: MPEG-FAQ: multimedia compression [*/*]
Newsgroups: comp.graphics,comp.graphics.animation,comp.compression
From: phade@cs.tu-berlin.de (Frank Gadegast)
Frequency: bimonthly

Subject: FAQ: 3-D Information for the Programmer
Newsgroups: rec.games.programmer,comp.graphics,rec.answers
From: pat@mail.csh.rit.edu
Frequency: weekly

Subject: Computer Graphics Algorithms FAQ
Newsgroups: comp.graphics.algorithms,comp.answers,news.answers
From: ansont@hookup.net (Anson Tsao)
Frequency: bi-weekly

Subject: comp.graphics.animation FAQ v* (* *)
Newsgroups: comp.graphics.animation,comp.answers,news.answers
From: dejesus@archimedes.vislab.navy.mil (Francisco X DeJesus)
Frequency: Monthly

Subject: PC 3D Graphics Accelerators FAQ (Part * of *)
Newsgroups: comp.graphics.api.opengl,alt.3d
From: bm@cs.columbia.edu (Blair MacIntyre)
Frequency: 7th and 21st of each month

Subject: (*) comp.graphics Frequently Asked Questions (FAQ)
Newsgroups: comp.graphics.misc,comp.answers,news.answers
From: grieggs@netcom.com (John T. Grieggs)
Frequency: weekly

Subject: Graphics File Formats FAQ (Part * of *)
Newsgroups: comp.graphics.misc,comp.answers,news.answers
From: jdm@netcom.com
Frequency: monthly

Subject: JPEG image compression FAQ, part */2
Newsgroups: comp.graphics.misc,comp.infosystems.www.authoring.images
From: tgl@netcom.com (Tom Lane)
Frequency: every 14 days

Subject: comp.graphics.rendering.raytracing FAQ (part */*)
Newsgroups: comp.graphics.raytracing,comp.graphics.rendering.raytracing
From: adilger@enel.ucalgary.ca (Andreas Dilger)

Subject: comp.graphics.rendering.renderman FAQ
Newsgroups: comp.graphics.rendering.renderman,comp.answers
From: lg@pixar.com (Larry Gritz)
Frequency: monthly

Subject: Graphic Utilities' Site & Version FAQ v.*
Newsgroups: alt.binaries.pictures.utilities,alt.binaries.multimedia
From: stark@iastate.edu (Brian D. Stark)
Frequency: every 21 days

Subject: FAQ: Audio File Formats (part * of *)
Newsgroups: alt.binaries.sounds.misc,alt.binaries.sounds.d
From: guido@cwi.nl (Guido van Rossum)
Frequency: monthly

Subject: alt.binaries.sounds.mods FAQ v* part */*
Newsgroups: alt.binaries.sounds.mods,alt.answers,news.answers
From: jester@rbg.informatik.th-darmstadt.de (Tobias Reckhard)
Frequency: every 14 days

Subject: IBM MOD Players Compared!
Newsgroups: comp.sys.ibm.pc.soundcard
From: Rabel1@cup.portal.com (Randy K Abel)
Frequency: weekly

Subject: FAQ: Gravis Ultrasound ("GUS") FAQ v*
Newsgroups: comp.sys.ibm.pc.soundcard,comp.music
From: meb117@cac.psu.edu (Matthew E Bernold)
Frequency: twice a month in comp.sys.*, monthly elsewhere


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.