nline Híradó | 57. szám


1995. július


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


A hálózatok legértékesebb "képzôdményei" azok az emberi közösségek, amelyek ennek a kommunikációs csatornának köszönhetik a létrejöttüket. Az Online Híradó mostani száma egy ilyen klasszikus, de Magyarországon kevéssé ismert rendszert mutat be. A hónap találata az Internet World jól sikerült áprilisi tréfájának következményeirôl szól, arról az álhírrôl, mely szerint megoldották a digitalizált szagok továbbítását a hálózaton. A hazai online hírek mellett még az orvosi témájú levelezôcsoportok hosszú listájának elsô része fért bele a júliusi számba.


Az Internet pár éve beindult, "ôsrobbanás-szerű" tágulása során egyre több, korábban elszigetelt hálózatot és hálózati közösséget kebelez be. Az egyik ilyen a WELL (The Whole Earth 'Lectronic Link), az egyik legkorábbi és legismertebb online rendszer, mely 1985-ben indult és 1992 januárjától teljes jogú tagja az Internetnek.

A WELL kultikus jelenség Amerikában. Eredetileg a San-Francisco Bay Area környékén élôk számára szervezôdött. Központja ma is ott van, egy Sausalito nevű város kikötôjének kis irodájában, kb. egy tucat alkalmazottal. A WELL annak idején egy kommunikációs kísérlet volt, az ellenkultúra tagjai, a művészek, a társadalmi aktivisták, az ex-hippik, a Grateful Dead zenekar rajongói, a megszállott számítógépesek (hackerek), a zöldek, a különbözô vallások követôi, és más hasonló, a "normális" társadalomba nehezen beilleszkedô emberek számára. Megalapítói a The Farm nevű kommuna tagjai és a Whole Earth Catalog, ill. utódja, a Whole Earth Review folyóirat készítôi közül kerültek ki. A WELL indulásánál a két kulcsfigura, Steward Brand és Matthew McClure úgy tervezte meg a rendszert, hogy azt maguk a résztvevôk fejleszthessék tovább, különösebb elôzetes koncepció és központi irányítás nélkül. Igyekeztek érdekes és intelligens embereket megnyerni az online konferenciák "házigazdáinak" és ingyenes hozzáférést adtak az újságíróknak, hogy minél nagyobb publicitást szerezzenek az ügynek. Ennek köszönhetôen a WELL színvonala jóval meghaladja az átlagos hálózati kommunikációs fórumokét, és méreténél sokkal nagyobb a híre a tömegkommunikációban, bár nagyon keveset költenek reklámra.

A WELL három dologról híres. Egyrészt annak ellenére, hogy meglehetôsen olcsó (havi 15 dollár elôfizetés és óránként 2.5 dollár használati díj, plusz mindenféle kedvezmények), mégis hosszú ideje önfenntartó és nyereséges; az elôfizetôk száma 7-8000 között van és az éves bevétel már csaknem 2 millió dollár. A másik érdekesség a hírhedten barátságtalan kezelô szoftver, mely ugyanakkor fontos szerepet játszik a közösség összekovácsolásában, mert a rendszer használatának megtanulásához az "újoncok" kénytelenek segítséget kérni a "beavatottaktól". De a legfontosabbak természetesen a WELL online szolgáltatásai: az elektronikus levelezés, a Usenet hírcsoportok, a Gopher, a World Wide Web és a MUSE (ez egy virtuális világépítô, MUD-szerű játék - lásd az O. H. 42. számát)) használatának lehetôsége, valamint az online "konferenciák". Utóbbiakból már több mint 260 működik, mindenféle témákban (zene, médiák, egészség, művészetek, politika, család, üzlet, tudomány stb.) és az önkifejezésnek, az egymás segítésének, a szabad beszédnek ezek a fórumai alkotják a WELL legértékesebb és leghíresebb részét.

A WELL központja elérhetô telefonvonalról (a legtöbben még mindig így használják Kaliforniában), az X.25 hálózatról (az USA távolabbi részein lakók számára) és az Internetrôl is (ez a megoldás fôleg a külföldieknek elônyös, akik a WELL tagságának már csaknem a felét teszik ki). Az Interneten a telnet well.sf.ca.us hívással lehet csatlakozni a rendszerhez, belépéskor a newuser azonosítót kell megadni. Akik nem akarnak elôfizetni a WELL minden szolgáltatására, azok a nyilvános Gopher (gopher.well.com) és WWW (http://www.well.com/) szervert használhatják, ahol rengeteg érdekes, hasznos, vagy furcsa anyag van összegyűjtve a WELL tíz éves történetébôl. Az egyik újdonság a tagok "homepage" listája a http://www.well.com/Community/ címen, aminél különösebb információgyűjtemény kevés van az Interneten. E-mailben is kérhetôk ismertetôk a WELL-rôl az info@well.sf.ca.us postafiókból.


A hónap találata:

Fooling Some of the People

Internet World June 1995

In the Internet News section of the April issue, you may have noticed an odd little item - the last in the section - entitled "Making Scents." It seemed a small company called Idaho Computing had developed an "olfactory" PC expansion board that read binary scent files and then generated smells from them.

Those of you who wrote for more information (to idaho@netaxis.com) found that the ScentMaster board was, of course, an April Fools' joke, as the autoresponder explained. And most of you took it well.

And if you were caught, you were in good company. Someone from a division of the U.S. Army wrote a lengthy note about how the army hoped to use the ScentMaster for - we kid you not - battlefield simulations. He wanted to know wheter the scent of gunpowder was available. (Lends a new twist to the line, "I love the smell of napalm in the morning," eh?) The U.S. Navy had similar ideas. FTD (you know, the flower company) also had big plans. And yes, someone from Microsoft inquired as well.

Several other magazines, including Entertainment Weekly, wrote to Idaho requesting more information. Despite our temptations, we let them in on the joke. And thanks to a minor copyright violation (the editors of the Innovation mailing list), the joke was spread even further. We received requests from Australia, Germany, Sweden, and Tasmania.


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Orvostudományi listák 1.

LISTNAME SUBSCRIPTION ADDRESS

ACCRI-L listserv@uabdpo.dpo.uab.edu

Anesthesia and Critical Care Resources on the Internet

ADMRA-L listserv@albnydh2.bitnet

Adirondack Medical Records Association List

AIDS aids-request@cs.ucla.edu

Acquired Immunce Deficiency Syndrome

ALS bro@huey.met.fsu.edu

Amyotrophic Lateral Sclerosis

AMIED-L listserv@mcgill1.bitnet

American Medical Informatics Association Education

C+HEALTH listserv@iubvm.ucs.indiana.edu

The Health Effects of Computer Use

CBR-MED listproc@cs.uchicago.edu

Case-Based Reasoning and Medicine

CELIAC listserv@sjuvm.stjohns.edu

Celiac Disease, Gluten Intolerance, Wheat Allergy

CFS-MED listserv@nihlist.bitnet

Chronic Fatigue Syndrome/CFIDS Medical List

CLAN listserv@frmop11.cnusc.fr

Cancer Liaison and Action Network

CLINALRT listserv@umab.umd.edu

Clinical Alerts from NIH

COCAMED listserv@utoronto.bitnet

Computers in Canadian Medical Education

COMPMED listserv@wuvmd.bitnet

Comparative Medicine List

COMPUMED listserv@sjuvm.bitnet

St. John's University Computers in Medicine List

CONFLIST listserv@ucsfvm.bitnet

School of Medicine Conference List

CPRI-L listserv@ukanaix.cc.ukans.edu

Computerized Patient Record Institute

CROMED-L listserv@aearn.bitnet

CROatian MEDical List

DENTST-L listserv@vm.temple.edu

Discussion for Dental Students

DOAC-HSC listserv@umab.bitnet

Academic Computing at Health Science Centers

DRUGABUS listserv@umab.umd.edu

Drug Abuse Education Information and Research

FAMILY-L listserv@mizzou1.missouri.edu

Academic Family Medicine Discussion

FIBROM-L listserv@vmd.cso.uiuc.edu

Fibromyalgia - Fibrositis

FINAN-HC listserv@wuvmd.bitnet

Health Care Financial Matters Discussion List

GLOBALRN listserv@itssrv1.ucsf.edu

Culture and Nursing


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.