nline Híradó | 56. szám


1995. június


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Egészen újszerű alkalmazások bukkannak fel a hálózatokon, most már szinte naponta. Az egyik ilyen az "internet telefon", ami az O.H. e havi fô témája. A hazai - ezúttal meglehetôsen "vegyesre" sikerült - hírcsokorból is az derül ki, hogy nálunk is a legváltozatosabb kísérletek folynak és a legkülönbözôbb felhasználói körök mozgolódnak az Interneten. A "hónap találata" most egy álhír egy olyan Barbie-babáról, aki a megszállott hálózat-használók típusát testesíti meg. A levelezôcsoportok közül pedig ezúttal a szociológiával kapcsolatos listákból olvasható egy válogatás.


Az Internet hálózat egyik legújabb különlegessége az online "telefonálás". Bár még az óriás telefontársaságoknak nincs miért aggódniuk, de tény, hogy az Interneten való levelezés és fax-küldés mellett (lásd az O.H. 44. számát) egyre többen használják telefon helyett is a többnyire gyakorlatilag ingyenes vagy helyi hívással elérhetô világhálózatot. A most bemutatásra kerülô Internet Phone egy professzionális (és ezért sajnos kereskedelmi) szoftver, amely valós idôben képes élô beszédet közvetíteni az Interneten. Egy legalább 486-os PC, egy minimum 14,400 baud sebességű Winsock kompatibilis TCP/IP kapcsolat, egy Windowsból működtethetô hangkártya, egy hangszóró és egy mikrofon kell még hozzá.

A szoftver speciális tömörítô algoritmusának köszönhetôen kb. 7.7 Kbit/s tényleges sávszélességet igényel, már ilyen átviteli sebesség mellett is képes élvezhetô minôségű hang továbbítására (egy audio-tömörítô kártya segítségével ez még tovább csökkenthetô kb. 6.72 Kbit-re). A rendszer leginkább a CB rádióhoz hasonlít: egyszerre csak egyirányú a beszéd átvitele és a hangminôség is a CB vagy a rádiótelefon színvonalának felel meg. Természetesen a jelenlegi hálózatos technológia mellett még sok vonatkozásban nem versenyképes, viszont a számítógépes környezetnek köszönhetôen az ingyenessége mellett több olyan elônye van, amit ezek a "régebbi" eszközök nem tudnak:

A felhasználók egy kényelmes grafikus felületen át vezérelhetik a szoftvert; egy gombnyomással felhívhatják a gyakori beszélgetô-partnereiket, az Internet "hagyományos" IRC rendszere (lásd az O.H. 45. számát) segítségével megnézhetik, hogy kik vannak éppen "online" és milyen témákról lehet velük csevegni, s egy egérkattintással kapcsolatba léphetnek velük. Természetesen privát "csatornák" is létrehozhatók, melyeken zavartalanul lehet magánbeszélgetéseket folytatni.

Az Internet Phone szoftvere szabadon letölthetô és ingyen kipróbálható, de csak egy perces beszélgetéseket lehet vele folytatni. A teljes értékű használatért egy 59 dolláros regisztrálási díjat kell fizetni a program készítôjének. Az alábbi anonymous FTP archívumokban kell keresni az iphone09.exe állományt: ftp.vocaltec.com, vagy ubique.com, vagy ftp.spry.com, vagy fast.net. A rendszerrel kapcsolatos levelezôcsoport a majordomo@pulver.com címen működik, a feliratkozáshoz ide kell egy subscribe iphone tartalmú levelet küldeni. Információk az info@vocaltec.com postafiókból kérhetôk, vagy a http://www.vocaltec.com WWW lapon olvashatók.


A hónap találata:

MATTEL RELEASES "HACKER BARBIE"

(LA, California) Mattel announces their new line of Barbie products, the "Hacker Barbie." These new dolls will be released next month. The aim of these dolls is to revert the stereotype that women are numerophobic, computer-illiterate, and academically challenged.

This new line of Barbie dolls comes equipped with Barbie's very own xterminal and UNIX documentation as well as ORA's "In a Nutshell" series. The Barbie is robed in a dirty button-up shirt and a pair of worn-out jeans with Casio all-purpose watches and thick glasses that can set ants on fire. Pocket protectors and HP calculators optional. The new Barbie has the incredible ability to stare at the screen without blinking her eyes and to go without eating or drinking for 12 hours straight. Her vocabulary mainly consists of technical terms such as "IP address," "TCP/IP," "kernel," "NP-complete," and "Alpha AXP's."

"We are very excited about this product," said John Olson, Marketing Executive, "and we hope that the Hacker Barbie will offset the damage incurred by the mathophobic Barbie." A year ago, Mattel released Barbie dolls that say, "Math is hard," with condescending companions Ken. The Hacker Barbie's Ken is an incompetent consultant who frequently asks Barbie for help.

The leading feminists are equally excited about this new line of Barbie dolls. Naomi Birkenstock says, "I believe that these new dolls will finally terminate the notion that women are inherently inferior when it comes to mathematics and the sciences. However, I feel that Ken's hierarchical superiority would simply reinforce the patriarchy and oppress the masses." Mattel made no comment.

Parents, however, are worried that they would become technologically behind by comparison to the children when the Hacker Barbie comes out. "My daughter Jenny plays with the prototype Hacker Barbie over yonder for two days," says Mrs. Mary Carlson of Oxford, Mississippi, "and as y'all know, she now pays my credit card bill. Ain't got no idea how she duz it, but she surely duz it. I jus don't wanna be looked upon as a dumb mama." Mattel will be offering free trainaing courses for those who purchase the Hacker Barbie.

The future Hacker Barbie will include several variations to deal with the complex aspects of Barbie. "Hacker Barbie Goes to Jail" will teach computer ethics to youngsters, while "BARB1E R1TES L1KE BIFF!!!" will serve as an introduction to expository writing.

---- End of forwarded mail from JGaryD@aol.com


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Szociológiai témájú listák

LISTNAME SUBSCRIPTION ADDRESS

ABSLST-L listserv@cmuvm.csv.cmich

EDU Association of Black Sociologists

alt.society.anarchy (USENET newsgroup)

Societies without rulers

alt.society.generation-x (USENET newsgroup)

Discussion of lifestyles of those born 1960-early-1970's

ARNOVA-L listserv@wvnnvm.wvnet.edu

A list for nonprofit organizations, voluntary action and philanthropy

Austral-SocPol-Theory-L majordomo@coombs.anu.edu.au

Social and Political Theory

CESSDA-L listserv@nic.surfnet.nl

Council of European Social Science Data Archives

electronic-sociology-L majordomo@coombs.anu.edu.au

Electronic Journal of Sociology Distribution

ELIAS-L listserv@nic.surfnet.nl

Figurational Studies in Social Science, Psychology and History

H-DEMOG listserv@uicvm.cc.uic.edu

Historical Demography List

METHO listserv@uquebec.ca

Methodologie quantitative, sciences sociales

METHODS listserv@unmvma.unm.edu

Social Science Research Methods Instructors

NA-L listserv@acadvm1.uottawa.ca

National Social Sciences and Humanities

OVERPOP-L listserv@knowledgework.com

Overpopulation - Population - Demography

POR listserv@gibbs.oit.unc.edu

Public Opinion Research

PPN listproc@csf.colorado.edu

The Progressive Population Network

PSN listproc@csf.colorado.edu

Marxist Sociology

RURSOC-L listserv@ukcc.uky.edu

Rural Sociology Discussion List

Sociology-Anu-Rsss-L majordomo@coombs.anu.edu.au

Social Stratification and Mobility

SOS-DATA listserv@gibbs.oit.unc.edu

Social Science Data


Hazai Hálózati Hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.