nline Híradó | 45. szám


1994. július


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


A hálózatok és a rajtuk található információforrások használata könnyen káros szenvedéllyé válhat egyeseknél. Talán a legveszélyesebb és a legizgalmasabb ilyen "narkotikum" az Interneten az ún. Chat. Ebben a számban ezt az online szolgáltatást mutatjuk be. A hónap találata most kivételesen egy nyomtatott újságból származik, és ez is az IRC-hez kapcsolódik. A levelezô listákból ezúttal a testi vagy szellemi fogyatékosokkal foglalkozók közül készült egy tematikus válogatás. Az adatbázis-rovatban pedig egy különleges és a nyári hónapokban különösen érdekes online menetrendrôl lehet olvasni.


A hálózatos használatot támogató operációs rendszerekben általában van valamilyen talk vagy phone parancs, amivel két felhasználó egy osztott képernyôn online "beszélgethet" egymással. Az Internet Relay Chat (IRC) nevű rendszer viszont azt is lehetôvé teszi, hogy tetszôleges számú ember tetszôleges számú beszélgetést folytasson egyszerre. Az IRC a CB rádióhoz vagy a telefonos "party line" szolgáltatáshoz hasonlít leginkább. Idônként több mint ezer csatornán (channel) naponta mintegy 15 ezer felhasználó cseveg, vitatkozik, tréfálkozik, barátkozik egymással az IRC világméretű "virtuális kocsmájában" éjjel-nappal. Az IRC programját a nyolcvanas évek végén írták Finnországban, onnan terjedt el viharos gyorsasággal. A rendszer - a legtöbb Internet szolgáltatáshoz hasonlóan - kliens/szerver elven működik: a kiszolgáló gépek a beérkezô üzeneteket az egész világon szétosztják egymás között, így a felhasználó bármelyik szerverhez hozzákapcsolódhat a saját IRC kezelôprogramjával. (Vannak nyilvános klienst futtató gépek is a hálózaton, ezeket egy telnet paranccsal is elérhetjük.)

Az éppen "élô" csatornákról, azok témájáról és a rajtuk kommunikáló emberek számáról a "/list" paranccsal kérhetünk egy listát, csatlakozni pedig a "/join #channel" utasítással lehet valamelyikhez. A további parancsokról és a játékszabályokról a "/help" beírásával kaphatunk ismertetôt. A sok általános témájú, angol nyelvű IRC channel (pl. #talk) mellett vannak specializált (pl. #amiga), nemzeti (pl. #magyar), vagy zártkörű és privát csatornák is. Az egyes csatornák felügyeletét egy vagy több operátor (CHOP) látja el, aki(k)nek joga van a témát (topic) meghatározni, beengedni és esetleg kitiltani embereket. Természetesen bárki, bármikor indíthat egy új csatornát, melynek ô lesz az operátora, de át is adhatja ezt a tisztséget valakinek. A felhasználók egyébként saját (egyedi) álnevet (nick) választhatnak maguknak a társalgás idejére, sôt ezt az egész világra vonatkozóan le is védhetik, így mások nem tudnak hasonló néven bejelentkezni az IRC csatornákra.

Az IRC nemcsak a "nagy dumások" paradicsoma, hanem szakmai konferenciák, értekezletek is lefolytathatók vele, sôt egyszemélyes hírügynökségként is használható (mint ahogy ez például a moszkvai puccs vagy a los angelesi földrengés idején történt). A szűkszavú vagy elfoglalt emberek pedig akár szoftver robotokat (bots) is használhatnak; ezek a programok automatikusan válaszolgatnak a gazdájuk helyett.

Az IRC-rôl további részletek többek között az alt.irc nevű USENET newsgroup leveleibôl és az 1324-es számú RFC anyagból (lásd az O.H. 43. számát) tudhatók meg. Unixos kliensek letölthetôk pl. az "ftp cs.bu.edu" vagy a "telnet sci.dixie.edu 1 | sh" paranccsal (utóbbi automatikusan le is fordítja a programot!). IRC szerverek pedig többek közt a "caen.fr.eu.undernet.org 6677", az "irc.tuzvo.sk 6668", vagy az "obelix.wu-wien.ac.at 6996" címeken vannak a közelünkben, és itt telnettel elérhetô nyilvános kliensek is működnek (a login: irc). Hazánkban pedig például az r2.sch.bme.hu gépen van ilyen IRC kliens.


A hónap találata:

Something Networked This Way Comes

(Internet World - July/August 1994)

To celebrate the 430th birthday of William Shakespeare, the Hamnet Players, an international group of Shakespeare and theatre enthusiasts, staged a live performance of Macbeth via Internet Relay Chat (IRC)...

An international cast of 17 players performed the play (which was reduced to about 150 lines) from various parts of the globe. The theater's producers ... coordinated the ("PcBeth") production from San Diego. The production appeared on computer screens around the world... Participants received their lines and clues immediately before curtain raising.

The Hamnet Players debuted the concept of Internet Theatre in December 1993 with a production of "Hamnet", an 80-line version of "Hamlet". It was repeated in February with Ian Taylor of the Royal Shakespeare Company in the title role. The second performance was enlivened by a "bot", an automated program written to behave like a real user, which accidentally killed Hamlet halfway through the production.

The entire play was captured as a computer data file and will be made publicly available... on the WorldWideWeb, including the JPEG photographs. The Hamnet Players can be reached at sirrah@cg57.esnet.com. They are planning a version of "A Streetcar Named Desire", called, appropriately, "An IRC Channel Named #Desire".


Új adatbázisok (június)


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Fogyatékos emberekkel foglalkozó list-ek

LISTNAME NODE ID

ADA-Law VM1.NODAK.EDU

Discussion of the Americans with Disabilities Act

ADD-PARENTS MV.MV.COM

Parents of Children with Attention Deficit and/or Hyperactivity Disorder

AUTISM SJUVM

Autism and Developmental Disablities List

AXSLIB-L BITNIC

Disability Access to Libraries

BACKS-L UVMVM

Research on Low Back Pain and Disability

BEHAVIOR ASUACAD

Behavioral and Emotional Disorders in Children and Youth

BLIND-L UAFSYSB

Computer Use by and for the Blind

BLINDNWS NDSUVM1

Blind News Digest

BRAILLE CSEARN

Discussion club for blinds, in Czech and English

CDMAJOR KENTVM

Communication Disorder Discussion List

COMMDIS RPITSVM

Speech Disorders

DDFIND-L GITVM1

Forum for Information Networking on Disabilities

DEAF-L SIUCVMB

Deaf List

DEAFBLND UKCC

Deaf-Blind Mailing List

DISRES-L RYERSON

Disability Research List

HANDICAP

Issues Dealing with the Physically/Mentally Handicapped

(Contact: wtm@bunker.shel.isc-br.com)

L-HCAP NDSUVM1

Handicapped People in Education

LIVING QICLAB.SCN.RAIN.COM

List for Women with Some Sort of Physical Handicap

MOBILITY SJUVM

Mobility Disablities List

SLLING-L YALEVM.YCC.YALE.EDU

Discussions of Sign Language Linguistics

STUTT-L TEMPLEVM

Stuttering: Research and Clinical Practice

WALKERS WORLD.STD.COM

Walkers-in-Darkness is intended for sufferers from depression and/or bipolar disorder


Adatbázis ismertetô

OAG Electronic Edition

Bár a különbözô légitársaságok és utazási irodák már régóta és kiterjedten használják a számítógépes hálózatokat az adminisztrációs ügyeik, például a helyfoglalások intézésére, de erre a célra zárt, bérelt vonalakat vesznek igénybe. Viszonylag ritkaság számítanak ma még a nyilvános, oktatási-kutatási hálózatokon az ilyen jellegű szolgáltatások, pedig ezek felhasználói köre a konferenciák, vagy éppen a nyári szabadságok megszervezéséhez bizonyára szívesen használná ôket. Az egyik legismertebb és legrégibb kivétel az amerikai Official Airline Guides Inc. OAG Travel Service nevű rendszere, ami ugyan egy kereskedelmi szolgáltatás, de több tudományos jellegű online központ is biztosít átjárót (gateway) az OAG számítógépei felé.

Az OAG menükkel vezérelhetô, "barátságos" adatbázisában az egész világra vonatkozóan találhatunk információkat a repülôjáratok indulására, érkezésére, a viteldíjra és a szabad helyekre vonatkozóan. (Az USA és Kanada területérôl még online helyfoglalásra is lehetôség van.) Az észak-amerikai adatok napi, a nemzetköziek legalább heti pontosságúak, de például a chicagói O'Hare repülôtérrôl "valós idejű" adatokat szolgáltatnak. A repülôgépekkel kapcsolatos információk mellett érdeklôdhetünk az utazási kedvezményekrôl, az egyes országok idegenforgalmi jellemzôirôl, a szállodákról, a valuta árfolyamokról, a fontosabb sporteseményekrôl, elolvashatjuk a U. S. State Department utazási tanácsait, sôt "belelapozhatunk" olyan utazási magazinokba és egyéb kiadványokba is, mint a Frequent Flyer, a Travel Management Daily, az Official Recreation Guide, vagy a World Travel Guide.

Az OAG Electronic Edition szolgáltatáshoz például a Dialog és a Data-Star szolgáltatóközponton keresztül lehet hozzáférni. A Dialognál egy percnyi használatért 0.80 dollárt kell fizetni.


Online és CD-ROM hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.