nline Híradó | 42. szám


1994. április


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


A különleges hálózati szolgáltatások közül most az Internet talán legkülönösebb szubkultúrájába, a MUD-ok világába pillantunk bele. A hónap furcsasága is ide kapcsolódik: néhány érdekes MUD jelenség leírása a Hacker's Jargon értelmezô szótárból, melynek idézett verziója - az O.H. ezen számához hasonlóan - éppen április elsején jelent meg. A második oldalon a jó zenék kedvelôinek ajánlunk néhány Internet levelezôcsoportot. A BITNET listáktól eltérôen ezeknél elég változatos a feliratkozás módja, legjobb a "Contact" címre írni és érdeklôdni a belépés feltételeirôl.


A MUD egy hálózaton keresztül folytatott csoportos szerepjátékot, virtuális világépítést, vagy közös együtt-gondolkodást jelent. Az Internet könyvek és ismertetôk általában gondosan kerülik ezt a különös hálózati jelenséget, talán azért, mert sokan értelmetlen játszadozásnak tekintik, a hálózati alvilág egy részének. Pedig a MUD-oknak fontos szerepe volt az Internet kultúra kialakításában, többségük minimális hálózati terhelést okoz, s az újabb változataikban már inkább az emberek közötti együttműködésen van a hangsúly és nem a szörnyekkel és egymással való hadakozáson.

A MUD elnevezés eredete a korai 80-as évek homályába vész, és a rövidítés feloldására is több változat létezik: Multi-User Dungeon, Multi-User Dimension, vagy Multiple User Dialogue. Az biztosnak látszik, hogy az elsô ilyen program szülôhelye a University of Essex egy DEC-10-es gépe volt. Ennek a játéknak a különbözô változatai (szerzôjükrôl elnevezve) BartleMUD név alatt léteznek még ma is. Az európai oktatási hálózatokat használó néhány egyetemi hallgatónak köszönhetôen rövidesen egy sor újabb MUD is megjelent (pl. VAXMUD, AberMUD, LPMUD), majd 1988 körül az új ôrület átkerült Amerikába is (így azon kevés hálózati eszköz közé tartozik, amely nem az USA-ból származik). Az elsô MUD programok a tipikus szöveges kalandjátékok közé tartoztak: a játékosok bejelentkeznek a programot futtató gépre, kiválasztanak maguknak egy szereplôt, és elindulnak egy sok hely-színbôl, objektumból és szereplôbôl álló virtuális világ felfedezésének. Közben egyszerű cselekvéseket végezhetnek, építhetik a saját kis világukat, s kommunikálhatnak és vetélkedhetnek a többi játékossal. A legügyesebbek pár hét alatt a legmagasabb rangra emelkedhetnek (ez általában a "wizard", vagyis "varázsló" titulus).

A MUD-ok második generációja (a TinyMUD és társai) már inkább a beszélgetést, a közös munkát, a rejtvényfejtést, vagy a tanulást helyezik elôtérbe. Az újabb MUD programok már kliens/szerver elven működnek, így az egyszerű szöveges kommunikáció helyett sokkal látványosabb, akár grafikus megjelenítést is lehetôvé tesznek. A legújabb MUD változat a MOO, amellyel például a Gopher-világot lehet kalandjáték formájában felfedezni.

A MUD-ok érdekes világáról további információk az ftp.math.okstate.edu gépen levô pub/muds/misc/mud-faq összállításban találhatók. Van egy sor USENET hírcsoport is, ahol a játékszabályokról, a MUD-ot futtató gépekrôl, és a kliens programok letöltési módjáról értesülhetünk (pl. rec.games.mud.announce, rec.games.mud.lp rec.games. mud.moo). Ezek a NetNews anyagok itthon a mars.iif.hu gépen olvashatók.

Az elsô MUD Világkonferencia Svédországban lesz, 1994. jún.17. és 19. között (infó a mud94-request@lysator.liu.se postafiókból kérhetô). A konferencián egy MUD is megy majd, amibe bárki bekapcsolódhat, és így távolról is részt lehet venni az eseményekben.


A hónap találata:

Eric Raymond: Jargon File 2.9.9

(01 APR 1992)

:bamf: /bamf/ 1. [from old X-Men comics] interj. Notional sound made by a person or object teleporting in or out of the hearer's vicinity. Often used in {virtual reality} (esp. {MUD}) electronic {fora} when a character wishes to make a dramatic entrance or exit. 2. The sound of magical transformation, used in virtual reality {fora} like sense 1.

:bonk/oif: /bonk/, /oyf/ interj. In the {MUD} community, it has become traditional to express pique or censure by `bonking' the offending person. There is a convention that one should acknowledge a bonk by saying `oif!' and a myth to the effect that failing to do so upsets the cosmic bonk/oif balance, causing much trouble in the universe. Some MUDs have implemented special commands for bonking and oifing. See also {talk mode}, {posing}.

:brand brand brand: n. Humorous catch-phrase from {BartleMUD}s, in which players were described carrying a list of objects, the most common of which would usually be a brand. Often used as a joke in {talk mode} as in "Fred the wizard is here, carrying brand ruby brand brand brand kettle broadsword flamethrower". A brand is a torch, of course; one burns up a lot of those exploring dungeons. Prob. influenced by the famous Monty Python "Spam" skit.

:link-dead: adj. Said of a {MUD} character who has frozen in place because of a dropped Internet connection.


Új adatbázisok: (március)


INTERNET

levelezôcsoportok

Rockrajongók list-jei

NAME CONTACT ADDRESS

ELP J.Arnold@bull.com

To share news, opinions, and other discussions about the musical group Emerson, Lake & Palmer .

Elvis Costello costello-request@gnu.ai.mit.edu

Discussion and dissemination of information of Declan Patrick Aloysius MacManus, better known as Elvis Costello.

Echoes echoes-request@fawnya.tcs.com

Info and commentary on the musical group Pink Floyd as well as other projects members of the group have been involved with.

Eno-L eno-l-request@udlapvms.pue.udlap.mx

Eno-L is for the discussion of the music of Brian Eno.

Erpnotes erpnotes-request@toys.fubarsys.com

Erpnotes is for discussion of the English psychedelic rock-ambient band Ozric Tentacles and related spinoff projects.

Freaks freaks-request@bnf.com

A list which talks about Marillion and related rock groups.

Kraftwerk kraftwerk-request@cs.uwp.edu

This list is for discussion of the pioneering German techno-pop group Kraftwerk.

Numan numan-request@cs.uwp.edu

This list is for the purpose of the acquisition and dissemi-nation of info about the electronic musician Gary Numan.

Prince prince-request@icpsr.umich.edu

The Prince list is devoted to discussing the musician, Prince, and related artists.

REM valerie@athena.mit.edu

Discussion of the music and lyrics by the music group R.E.M.

Smiths-fans larryn@csufres.csufresno.edu

We are a mailing list dedicated to the music of the rock group, The Smiths.

Sonic-life-l rtv1@cornell.edu

A mailing list dedicated to the discussion of the music and other work of Sonic Youth. It is a private mailing list with restricted membership determined by the list owner.

Sugarcubes glocke@morgan.ucs.mun.ca

The blue-eyed-pop mailing list is for discussion of the Icelandic band, the Sugarcubes, and the solo career of their lead singer, Bjork Gudmundsdottir.

Sylvian john@ucc.gu.uwa.edu.au

This list discusses the work of Japan and its solo members including David Sylvian.

Tadream tadream-request@cs.uwp.edu

Discussion of Tangerine Dream and solo projects by members, like Edgar Froese and Christopher Franke.

Yello yello-request@overpass.csc.calpoly.edu

For discussion of the Swiss electronic band Yello


Adatbázis ismertetô

GEOREF

A geológia/geofizika művelôi igazán bôséges online kínálatból válogathatnak. Az angol és francia földtudományi adatbázisok mellett a legtöbb nagy szolgáltatóközpontnál megtalálható a GeoRef is, a világ legnagyobb bibliográfiai gyűjteménye ezen a szakterületen. Az American Geological Institute (AGI) által készített adatbázis már több mint 1.8 millió tételt tartalmaz, és újabban már havi két alkalommal aktualizálják, így a fontosabb folyóiratok feldolgozásának átlagos ideje 21 napra csökkent. A GeoRef kb. 4,500 folyóirat és egyéb kiadvány alapján készül, a következô nyomtatott kiadványok anyagát tartalmazza: Bibliography and Index of North American Geology, Bibliography of Theses in Geology, Geophysical Abstracts, Bibliography and Index of Geology Exclusive of North America és Bibliography and Index of Geology. Ezenkívül rendszeresen beviszik a U.S. Geological Survey hatalmas könyvtárának új beszerzéseit is. A GeoRef által lefedett idôtartam igazán figyelemre méltó: 1785-tôl napjainkig találhatunk benne szakirodalmat.

Természetesen a földtan és a geofizika mellett a környezetvédelem, a geokémia, az ôslénytan, a csillagászat, a földrajz, az űrkutatás és sok más kapcsolódó tudományterület kutatói is eredményesen használhatják ezt a hatalmas bibliográfiát. A cikkek, könyvek, disszertációk mellett az adatbázis készítôi egyéb,, különleges dokumentumfajtákat is feldolgoznak: térképek, kutatási jelentések, filmek, szoftverek stb. Újabban egyre több tételnél van rövid tartalmi kivonat is, és egyedülálló szolgáltatásként a szokásos keresési lehetôségek mellett a GeoRef-ben földrajzi koordináták szerint is lehet keresni, így önálló névvel nehezen definiálható területek irodalma is behatárolható. Az adatbázisban való pontos keresést egyébként egy 23,000 szakkifejezést tartalmazó tezaurusz segíti. A kikeresett publikációk másolatai online is megrendelhetôk a GeoRef Document Delivery Service szolgáltatáson keresztül.

A GeoRef sok helyen megtalálható online, sôt CD-ROM-on is megvehetô. Gyakran adnak kedvezményeket (legutóbb épp márciusban volt 45 dollár erejéig ingyenes a DIALOG központnál), az AGI tagjai, melyek között a szakmai társaságokon kívül most már múzeumok és oktatási intézmények is lehetnek, állandóan fél áron használhatják az adatbázist.

A DIALOG-nál a teljes használati díjak a következôk:

Az adatbázis használati díja: $1.60/perc

Egy teljes tétel kiíratása: $0.65


Online és CD-ROM hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.