nline Híradó | 41. szám


1994. március


A Miskolci Egyetem Központi Könyvtárának tájékoztatója az online világ újdonságairól


Az Online Híradó ettôl a számtól kezdve új, szebb formában jelenik meg. A jobb felbontásnak köszönhetôen ezentúl valamivel több információ fér el a lap két oldalán, és a hálózati világ gyors fejlôdése miatt erre a plusz helyre nagy szükség is volt már. Ebben a számban például található egy hosszabb ismertetés a Minuetrôl, a "szegény ember Mosaic-járól"; több kisebb online és CD-ROM hír; egy lista a politika tudományával foglalkozó BITNET levelezôcsoportokról; és a hónap találata is egy fura Internet list ismertetôje.


A hálózati szolgáltatásoknak már olyan széles skálája áll rendelkezésre az átlagos felhasználók számára is, hogy egyre nagyobb az igény olyan programokra, amelyek egyetlen integrált környezetben, barátságos kezelô-felülettel teszik elérhetôvé ezeket. Sorra jelennek meg a szebbnél szebb Internet kliens programok, rendszerint Windows vagy X Windows környezethez és ezek igazán látványos "ablakokat" nyitnak a hálózat világára, különösen, ha a felhasználónak van egy gyors Internet vonala is (lásd pl. az O.H. 38. számát az NCSA Mosaic-ról). A University of Minnesota programozói azonban néhány hónapja egy olyan public domain szoftver megírásába kezdtek, amely a legegyszerűbb PC-n is működik és támogatja a telefonvonalról, modemmel való Internet-hozzáférést is. A Minuet (Minnesota INternet User's Essential Tools) fantázianevű programnak már megjelent az 1.0 verziója, bár még csak beta-teszt állapotban van (a legutolsó kibocsátás a 14., melyet február közepén tettek közzé).

A Minuet jelenleg a következô lehetôségeket nyújtja: FTP, Telnet, e-mail, Gopher+, NetNews, Finger, Ping stb. Ezek a funkciók egyszerre, párhuzamosan is használhatók, külön-külön ablakokban. Az ablakok között természetesen átvihetünk adatokat, például egy Gopherben talált szövegrészletet átemelhetünk egy levélbe. Egy sor szellemes megoldást találunk a programban, amellyel a fejlesztôk igyekeztek megkönnyíteni a felhasználók munkáját. Például az FTP-ablakban egyszerre látjuk a távoli gép könyvtári struktúráját és a bennük levô állományokat, a program automatikusan meghatározza az átvitt file formátumát, beépített nézegetô van a README állományok letöltés nélküli elolvasásához, és így tovább. A program üzembehelyezése is rendkívül egyszerű, csak a saját e-mail címünket és a használni kívánt szolgáltató gépek nevét kell megadnunk. A Minuet - érthetô módon - eredetileg a Minnesotai Egyetem szolgáltatásaira van beállítva. A modemes, ún. SLIP (Serial Line Internet Protocol) kapcsolatot használóknak szintén minden elôre konfigurálva van és nekik is különbözô kényelmi megoldások állnak rendelkezésükre (pl. a levelek elôre megírhatók és a kapcsolat létrejöttekor automatikusan továbbítódnak).

A Minuet a POPmail nevű levelezôprogramból nôtt ki, és ôrzi annak sajátos szolgáltatásait. Lehetôség van például tetszôleges file (program vagy kép) hozzáfűzésére a levelekhez. Ehhez persze megfelelô mail szerver szükséges és az, hogy a címzett is ezt a formátumot ismerô levelezôprogramot használjon. A más szabványok szerint működô e-mail rendszerekhez a Minuet automatikus UUENCODE vagy BinHex kódolást biztosít. A USENET hálózat népszerű NetNews hírcsoportjai a régebbi nehézkes olvasóprogramok helyett a levelezéshez hasonló, egyszerű, áttekinthetô felhasználói felülettel használhatók a Minuet segítségével.

A program FTP-vel letölthetô a boombox.micro.umn.edu géprôl, a pub/pc/minuet/latest könyvtárból, de a legutolsó verzió megtalálható a miskolci Gopheren is (telnet gold, login: meinfo, IIT anonymous FTP archívum).


A hónap találata:

Nerdnosh

Contact: urder@clovis.felton.ca.us

(Timothy Bowden)

Purpose: The origins of Nerdnosh were in the lowlands of the Red River years ago, with the water moccasins along the brakes and the mosquitoes swarming and the River rising and the wolves in the distance as the sun dropped, and a group of us were swapping stories and the rains came and one of us said, wouldn't this be a great idea without the snakes and the mosquitoes and the high water and the wolves and the rain?

Here it is. A virtual campfire gathering of storytellers. Bring us your tired yarns and your family fables and your journals of yesterday and your imprints on tomorrow. Send the command:

join nerdnosh

to listserv@clovis.felton.ca.us

and a handy help file suitable for framing will give you all the data you may ever need again, such as where the archive treasury is buried and how we don't allow no insults nor political debates nor unoriginal cross-posts.


Új adatbázisok (február)

Ingyenes adatbázis (március)


BITNET/INTERNET

levelezôcsoportok

Politikai témájú list-ek

LISTNAME NODE ID

ACTIV-L MIZZOU1.MISSURI.EDU

Peace, empowerment, justice and environment

AMERICA XAMIGA.LINET.ORG

United States Political Science Government

CENASIA MCGILL1

Former Soviet Republic - Central Asia Politics

EC TRMETU

Discussion of the European Community

ECPR-PILOT MAILBASE.AC.UK

European Consortium for Political Research

ELECT-L PCCVM

Discussion of Running Political Campaigns

FAIRNESS MAINSTREAM.COM

Monitoring the "fairness" of the Government

IPE CSF.COLORADO.EDU

International Political Economy

IRL-POL IRLEARN

Discussion of Current Irish Politic

KENTUCKY UKCC

Civic and Political Discussion

LIBERNET DARTMOUTH.EDU

Libertarians, Classical Liberals, Objectivists

POLCAN YORKVM1

Canadian Political Science Discussion

POLCOMM RPITSVM

Study of Political Communication

POLI-SCI RUTVM1

Political Science Digest

POLITICA UFRJ

Discussoes sobre a Politica Brasileira

POLITICS UCF1VM

Forum for the Discussion of Politics

POLITIKA TRITU

Turk Siyaseti Uzerine Tartisma Listesi

POSCIM DEARN

POlitical SCIences Mailing list

(contact: UPS500@DBNRHRZ1)

PSRT-L MIZZOU1

Political Science Research and Teaching List

REPUB-L MARIST

Discussion of Republican Politics

SQSP UQUEBEC

Societe quebecoise de science politique

STATEPOL UMAB

Politics in the American States


Adatbázis ismertetô

Bowker Biographical Directory

Az R.R. Bowker Publishing Company által készített adatbázis valójában három életrajzi katalógus gyűjteménye, melyek külön adatállományokban vannak elhelyezve. Az állományok a következô nyomtatott kiadványoknak felelnek meg:

American Men & Women of Science (AMWS file)

Who's Who in American Politics (WWAP file)

Who's Who in American Art (WWAA file)

Az AMWS állomány az USA és Kanada vezetô tudósainak és mérnökeinek életrajzi adatait tartalmazza. Jelenleg mintegy 123 ezer rekord van benne, az adatokat három évente aktualizálják. A WWAP file 25 ezer amerikai politikai, közéleti, kormányzati személyrôl szolgáltat információkat. Ezt minden második évben újítják fel. A WWAA pedig az észak-amerikai művészek, kritikusok, müvészettel foglalkozó hivatalnokok, könyvtárosok, történészek, műgyűjtôk és -kereskedôk biográfiáinak gyűjteménye, hétezer tétellel és szintén két évenkénti aktualizálással.

A Bowker Biographical Directory készítôi közvetlenül, az illetô személyeknek küldött kérdôívek alapján szerzik be az adatokat. Általában a következô információk állnak rendelkezésre egy-egy emberrôl: név, születési év, családi állapot, iskolai végzettség, munkahelyek, szakterület, nyelvtudás, kitüntetések és tudományos fokozatok. Gyakori, hogy egy levelezési cím is meg van adva, sôt például a politikusoknál esetleg a katonai tapasztalat, a művészeknél pedig az eddigi kiállítások listája is szerepel az adatok között.

Az adatbázis a Dialog szolgáltatóközpontnál érhetô el online.

Az árak a következôk:

Az adatbázis használati díja: $1.60/perc

Egy teljes tétel kiíratása: $1.00

Boríték nyomtatása: $0.40


Online és CD-ROM hírek


A Központi Könyvtár online és CD-ROM szolgáltatásairól a 13-27-es melléken és a földszinti terminálszobában lehet felvilágosítást kapni.