EPA - Új Forrás - Tartalomjegyzék - 2010. 2. sz.
 
 
 
 

ANTAL BALÁZS

 

Vigasztalni a gyengét

 

 

Aznap, amikor a buszon megvigasztalt egy lányt, akit egy nagy darab férfi előtte jól megbántott, nem volt különösebben jó napja Tódornak, de rosszabb sem a többinél. A szokásos fejfájással ébredt, és tudta, hogy nem bír majd megszabadulni tőle egész nap. Ilyenkor pár órán át nyűgösködött, volt, hogy bele is kötött ebbe-abba, de még mielőtt valami baj lehetett volna, mindig visszakozott. Tudta, hogy ő kapta volna a többet. A buszon, amivel a városba ment, jó lett volna leülni, de kénytelen volt állva szorongani az ülések között. Mellette állt az a kopaszodó, vastag, ragacsos bajszú fickó, aki később olyan durván rászólt egy lányra, hogy annak elkezdtek potyogni a könnyek a szeméből. Mert volt a fickóval egy fiatal fiú is, az ott ült az ülésen, és a fiú mellett ült az a barna lány. Nem együtt voltak, látszott rajtuk, a fiú a bajuszossal volt, az ott állt az ülése mellett. Tódor nem vette észre őket, ha fájt a feje, se látott, se hallott, márpedig akkor sajgott neki rendesen. Ütni akart, vagy inni. Vagy mindegy. Ha megkérdezik, hova megy ilyen állapotban, gondban lett volna.
      – Bemegyek a piacra – mondta volna talán.
      Vagy hogy:
      – Szerzek magamnak egy nőt – nem lehet tudni.
      De azt egész biztosan nem mondta volna:
      – Megvigasztalni a gyengét – márpedig ez lett a vége.
      Szombat reggel volt, a dombok fölül a nap vakítóan sütött be a buszablakon, és látszott, hogy az utasok vagy a piacra tartanak, vagy nőt szerezni, de nem megvigasztalni a gyengét.
      Tódor arra gondolt, vajon mennyi pénzt ihatott el előző este. Tudta, ha ilyesmi eszébe jut, akkor bizony rosszul állhatnak a dolgai. De ott a buszon semmiképp se vette volna elő a tárcáját, csak magában fortyogott. Észre se vette, de nagyon dühös lett hirtelen. És, mint kiderült, nem volt ezzel egyedül azon a buszon. Ez a szombat reggeli járat, úgy látszik, tele volt ideges, feszült emberekkel. Talán a frissen kiásott krumpli szagától. Amikor az ember nem is a krumpli szagát érzi, hanem a földét a krumplin, mert ilyen szaga a földnek csak a frissen kiásott krumplin lehet. Bizony, valaki egy zsákban krumplit vitt befelé a városba. Tódor orrában azonban csak a tegnap esti vegyespálinka emléke párolgott. A tegnapié, amiből maradt mára is, holnapra is, azutánra is, mindennapra.
      – Az anyja büdös picsáját – hallotta Tódor egészen közelről, maga mellől. Nem nézett oda, mindegy az, hogy neki mondják-e, vagy nem. Ha nem neki mondták, kit érdekel, ha igen, megtudja majd. Meg is tudta, aztán már neki mondták.
      – Nem igaz, hogy nem büdösebbek. Nem igaz, bassza meg – köpködött a bajuszos. Tódor nem reagált. Ránézett, de nem is látta, csak azt a vastag, tömött bajuszt. Halszaga volt. A halszagú bajusz várt egy kicsit, hogy mit mond, aztán a másik oldalra fordult, oda is mondott valakiről valami szépet. Aztán a fiúhoz fordult, aki mellette ült.
      – Gyere fiam, még ótvart kapsz a tetű cigánytól! – azzal felrántotta, és tajtékozva húzta maga után a busz belseje felé. Közben még sorolta: – A fasznak kell ezeket emberek közé engedni. Maradjon mind odahaza a cserdába!
      Megürült egy hely a tömött buszon. Megürült egy hely, ahová nem akart leülni senki. Az öregasszonyok kibámultak az ablakon, nem vették észre, a fiatalabbak egymással beszélgettek. Tódor meg ott állt a szék mellett egymagában, és csak akkor látta meg, hogy a belső ülésen egy fiatal lány ül. Csak ül összeroskadva, és kifelé bámul ő is. És Tódor az ablak koszos tükrében látta, hogy a lány szeme könnyes. Zavarba jött.
      – Vadbarom – fordult csöndesen a busz belseje felé, aztán leült.
      – Ne foglalkozz vele, ez csak egy büdös bunkó – de egyből arra gondolt, hogy ezt a büdöset nem kellett volna mondania.
      Egy nagy csepp gördült ki a lány szeméből. Végigfolyt az arcán, el a szája mellett, az állán kicsit megszaladt, hagyta lecsöppeni. Tódor a sok használt között talált végül egy tiszta vászonzsebkendőt is a zsebében, és azt a lány kezébe nyomta.
      – Na, töröld le a könnyeid, annyit nem ér az egész. Ez egy kötekedő alak – mondta, pedig sose látta azelőtt –, csak ehhez ért. De csak mert lány vagy, te vagy a kisebb, semmi másért.
      Ült mellette, és igyekezett megvigasztalni. Érezte, nem csinálja valami jól, de ha már egyszer belekezdett, nem fogja abbahagyni. Ilyesmiket mondott, hogy:
      – Sok hülye van a világon.
      Meg hogy:
      – Ne félj, majd megkapja még ő is egyszer a magáét.
      De még olyat is mondott, hogy:
      – Egy ilyen szép kislánynak igazán nem szabad sírni az ilyen nagy, ronda, irigy taplók miatt.
      Mire végleg kifogyott a mondókájából, beértek a végállomásra. Nem bánta. A lány egész végig nem szólt semmit, csak szipogott, és a könnyeit törülgette. Ránézni is akkor nézett Tódorra először, mikor már megállt a busz. Akkor odafordult, és rámosolygott, a szája szélén hála mocorgott. Mindketten felálltak, egy kicsit zavarban voltak, most már hogyan köszönjenek el, végül a lány visszaadta Tódornak a zsebkendőjét, és a hátsó ajtó felé indult. Tódor most már, bárhogy akarta is, nem mehetett ugyanarra, az első ajtónál szállt hát le. Leszállt, és a lány után bámult. Az csak ment, nem nézett vissza. Tódor se sokáig tátotta a száját, az ellenkező irányba fordult, a zsebkendőt bedobta az első kukába, és ment a dolgára, ki tudja, hová.