EPA - Új Forrás - Tartalomjegyzék - 2010. 1. sz.
 
 
 
 

 

KOVÁCS MELINDA

 

Tiszta forma

 

 

A tárlaton egy mese képei láthatók.
    A tiszta forma jelenik meg előttünk, amelynek múltja, jelene és jövője van. A tiszta formát láthatjuk, amelyik úgy él, mint bárki közülünk; a tiszta formát, amelynek hétköznapjai és ünnepei vannak, viszonyrendszerei, társas kapcsolatai; amelyik nem csupán létezik, de él is; a tiszta formát, amelyik még reprodukcióra is képes, hiszen a képeken megjelennek utódai.
    Természetükre környezetükből, eszközeikből, tárgyaikból következtethettünk, a miliő segít a tiszta forma életének megismerésében. A tiszta forma élete a képeken megjelenő létével azonos, ennek értelmét segít megérteni a látvány. Megérteni a lét(ük) értelmét.

A mesesorozathoz maketteket készítettem, a terek bemutatásához valóságos tárgyak kicsinyített változatait. Az enteriőrökhöz asztalt, széket és más különböző tárgyakat, melyek egy élettér kellékei.
    Két formát gyúrtam gipszből és más anyagokból össze. Kidolgozatlanságuk tudatos, különböző terekbe helyezve, különféle tárgyakkal körülvéve őket alakul ki a történet, és ismerhetjük meg jellemüket.
    A makettekkel megépített terek fényképezéséhez analóg technikát használtam, fekete–fehér filmet és papírt, melyeket utólag kézi színezéssel megfestettem.
    Fotózás közben munkaképeket is készítettem, így átfogóbban láthatjuk a munka folyamatát.