Új Forrás - Tartalomjegyzék - - 2005. 9. sz.
 
 
Forrásvidék

Komfiguráció címmel 2005. szeptember 16-án Wehner Tibor művészettörténész bevezetőjével nyílt meg a tatai Kuny Domokos Megyei Múzeumban a túlnyomórészt a tatai képzőművészeti körből indult, a Magyar Képzőművészeti Főiskola, illetve Egyetem grafikai tanszékén közelmúltban végzett alkotók kiállítása. Augusztin Márta, Balla Gergely, Kammerlohr Kováts László, Kovács Valéria, Lévai Ádám és Szabó Andrea Tatán bemutatott műveinek ismertetésére lapunkban visszatérünk.

A tatabányai születésű Germuska Pál történész a közelmúltban az 1956-os Intézet gondozásában megjelent Az indusztria bűvöletében című könyve kapcsán 2005. szeptember 27-én és 28-án konferenciát rendeztek Százhalombattán. A konferencia egyik rendezvényeként a Matrica Múzeumban Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg azt az Indusztria gyermekei, Magyar iparvárosok a XX. században című, számos tatabányai részletet is felvillantó kiállítást, amelyet a könyv illusztrációiként megjelent fotókból, valamint a "szocialista iparváros-korszak", az ötvenes-, a hatvanas- és a hetvenes évtizedek jellegzetes tárgyaiból állítottak össze a rendezők.

A Zene Világnapja alkalmából, 2002. október 6-án a dorogi József Attila Művelődési Ház Dorogi Galériájában dr. Tittmann János polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjével és Wehner Tibor művészettörténész bevezető szavaival nyílt meg Koszkol Jenő festőművész (1868-1935) emlékkiállítása. A dr. Zsembery Dezső műgyűjtő, nyugdíjas főorvos által rendezett tárlat alkalmából jelent meg az a kiadvány, amely feltárja a festő – erős szálakkal Doroghoz és Esztergomhoz kötődő – életútjának és munkásságának eleddig ismeretlenségben lappangó részleteit, s bemutatja festészetének legjelentősebb alkotásait.