Új Forrás - Tartalomjegyzék - 2005. 5.sz. 
 
Forrásvidék


Március 11-én adták át a hazai pedagógia kiemelkedő személyiségének, Zsolnai Józsefnek a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi ülésén A pedagógián innen és túl című tanulmánygyűjteményt, melyben tudóstársak, tanítványok, munkatársak tisztelegtek írásaikkal a jeles professzornak. A kötet egyik szerkesztője lapunk munkatársa, Kovács Lajos, aki maga is a Zsolnai-műhely praxisában fejt ki tevékenységet.

Esztergomban időszaki kiállításon emlékeztek meg a 20. század kiváló kismesteréről, Babits és baráti körének egyik jeles alakjáról, Einczinger Ferencről. Az eddigi legteljesebb Einczinger-kiállítás létrehozásában, elegáns katalógusának összeállításában gyakori munkatársunk, dr. Zsembery Dezső műgyűjtő vállalt oroszlánrészt, munkáját Kontsek Ildikó és Mudrák Attila segítették.

József Attila születésének 100. évfordulóján Tatabányán a költő nevét viselő megyei könyvtár és az Új Forrás rendezvénysorozattal emlékezett. Április 4-én délelőtt Bencsik János, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere megnyitója után Tverdota György, Beney Zsuzsa, Valachi Anna és N. Horváth Béla tartott előadást, délután az Új Színház mutatta be József Attila-műsorát. Április 11-én délután a tatabányai József Attila Általános Iskola tanulói adták elő zenés-verses műsorukat, melynek keretében lapunk főszerkesztője megkoszorúzta a költő könyvtárbeli domborművét. Este Kerti Katalin, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, ezt követően az "Évszakok" kamarazenekar adott koncertet.

Április 7-9-e között Tatabányán tartották az országos József Attila vers-, énekelt vers és prózamondó versenyt, amelynek díjai között az Új Forrás kiadványai és a megyei könyvtár különdíjai is szerepeltek. A megnyitón a Magyar Írószövetség nevében Jász Attila mondott bevezetőt.