Új Forrás - 2000. 3.sz.
 
WEHNER TIBOR
 
Könyv-mű
 

Az 1996-os budapesti Nemzetközi Szobrászrajz Biennálé egyik - a Vincze László szentendrei papírmerítő mester által felajánlott - díja gyanánt Gádor Magda szobrászművész száz ív kézzel merített papírt, és egy ötven lapos, vászonkötésű kis könyvet kapott. A papíríveken hosszú évek hezitálása után (mert olyannyira elbűvölte a papír szépsége, hogy alig-alig mert munkához kezdeni) a szobrász elvont rajzai rögzültek a közelmúltban, de a kis könyvecske nyomban megkezdte vándorútját: Gádor Magda művészbarátait, kollégáit kérte fel, hogy rajzoljanak, fessenek, készítsenek kollázst egy-egy lapra: korlátozó, egyúttal egységesítő tényező csupán a lapok mérete és a puhaságokban és rücskösségekben játszó papír-anyag volt. 

   Három esztendő alatt csaknem félszáz festő, szobrász, grafikus körében, műhelyében fordult meg a kis kötet, s így egy csaknem ötven műből álló, a személyesség, a közvetlenség varázsát hordozó-sugárzó, századvégi műegyüttes született meg. A friss vázlatokat és a késszé érlelt műveket, a jegyzetszerű portrékat, a karikatúrákat, a szobrászrajzokat és a geometrikus tanulmányokat, az absztrakt kompozíciókat, az idősebb és a fiatalabb alkotók munkáit szemlélve stílusok és szemléletmódok, törekvések és attitűdök sokszínű egysége, változatos körképe bontakozik ki a könyvet forgató, lapozgató előtt. 

   Gádor Magda szobrászművész zsebbe süllyeszthető méretű, kortárs alkotók műalkotásaiból szintetizálódó könyve autonóm műalkotás.