független elektronikus újság

Szerkesztő: Bika Julianna
E-mail: bikajuli@cox.net

112. szám
2008. június 1.


NAGY GÁSPÁR
ÖRÖK NYÁR
(Elmúltam kilenc éves)

      a sír
       NIncs sehol
      a sír a gyilkosok
      a test se I T T
       NIncs sehol
      a test se O T T
      a csont a gyilkosok
       NIncs sehol
      a csont
       (p. s.)
       egyszer majd el kell temetNI
       és nekünk nem szabad feledNI
       a gyilkosokat néven nevezNI!
      (1983)
50 évvel ezelőtt 1958. június 16-án végezték ki Nagy Imre magyar miniszterelnököt.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Amerikai Egyesült Államok

KOSSUTH KLUB
SARASOTA
PILVAX KÖR ALAKULÓ GYŰLÉS

      A Kossuth Klub Trianon évfordulójára 2008. június 16-án filmvetítést tart a Selby Könyvtárban, ugyanitt június 26-án délután 5 órakor dr. Osváth Csaba képzőművész-lelkipásztor kezdeményezésére új magyar gyülekezet szerveződik Sarasotában. A Pilvax Kör névre hallgató új szervezet a „márciusi ifjak” eszmeiségét tovább vivő gyülekezet különösen a fiatalabb generációban szeretné tudatosítani magyar identitását. Az összejövetelek választ keresnek a vallás, a filozófia és az irodalom útján az élet sorskérdéseire. Szeretnék újraéleszteni a magyar iskolát. A gyülekezet vallási, felekezeti és korosztályra való különbség nélkül nyitott minden magyar előtt. A cél „az együtt gondolkodás, az egy nemzetté kovácsolódás, s az egyéniség, öntudat felvállalása, a lelkiség kibontakozásának elősegítése.”
      Selby Könyvtár nagy terem, 1331 First Street, Sarasota, FL
Kisvarsányi Éva
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

TORN FROM THE FLAG BEMUTATÓ ATLANTÁBAN

      2008. május 31-én este 6 órakor filmvetítéssel egybekötött jótékonysági est a „A lyukas zászló” című Kovács Klaudia producer és George Adams által az 1956-os magyar forradalom résztvevőivel illetve politikusokkal, történészekkel, szakértőkkel készített dokumentumfilm disztribúciós költségeinek fedezésére. A vetítés színhelye:
      Georgia Tech, College of Management, LeCraw Auditórium, földszint
      800 West Peachtree Street NW
      Atlanta, GA 30308
      Az est házigazdája Magyarország Georgia állambeli tiszteletbeli főkonzulja John E. Parkerson, Jr. és Lauer Rice Andrea a Lauer Learning alapító igazgatója. A vetítésen Kovács Klaudia film producere is jelen lesz.
      Az adóból levonható hozzájárulást $50-os csekket kérik
      Documentary Association névre kitölteni és eljuttatni
      Zsolt Némedi (Torn from the Flag)
      125 Windward Lane, Roswell, GA 30076
      Tel: 770.552.8731
      http://mgt.gatech.edu/about_us/map_directions.html
      http://hungarian.meetup.com/3/calendar/7936825/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KEPES GYÖRGY KIÁLLÍTÁSA
MAGYAR KULTURÁLIS KÖZPONT
NEW YORK

      2008. szeptember 19-ig látható a napokban megnyílt Kepes György kiállítás a New York-i Magyar Kulturális Központban.
      A kiállítás anyaga az Egri Vizuális Központ gyűjteménye.
      Kepes György 22 évesen, 1928-ban lépett a hazai művészeti élet színpadára, progresszív szellemiségű fiatal művészek társaságában. Kassák Lajos környezetében ismerkedett meg az avantgárd eszmeiségével, ezután Berlinben dolgozott, és figyelme az új médiumok, a film, a fotózás felé fordult. Művészeti iskolái világhírűek, életművében igen fontos a fény-kurzus, mint tanítási program. Festészetében is tükröződnek szín- és fénytanulmányainak eredményei
      Kepes György (1906) Amerikában élő magyar kinetikus festőművész Eger városának ajándékozta hagyatékának jelentős részét. Festmények, rajzok, fotók, fotogrammok, tervek, vázlatok képviselik sokrétű életművét, mely
      Egerben, a Vitkovics Házban állandó kiállításon található, s ehhez is kötődnek a városban immár hagyományosan megszervezett nemzetközi fényszimpóziumok a Kepes Vizuális Központban.
      Hungarian Cultural Center
      447 Broadway, 5. em. NYC
      (T) 212.750.4450
      www.culturehungary.org
      http://culturehungary.org/calendar/calendar/1069.html
      http://epiteszforum.hu/?q=node/484
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CIGÁNYFESZTIVÁL
FALMENCÓTÓL A CSÁRDÁSIG

      2008. május 31-én este 8 órakor a George Street Színházban.
      A programon több mint húsz táncos és 10 zenekar lép fel, többek között több magyar együttes is, mint pl. a Talpra Magyar táncklub.
      Infó és jegyváltás:732-416-1647
      George Street Playhouse
      9 Livingston Avenue
      New Brunswick, NJ 08901
      http://hungarianevents.googlegroups.com/web/FEAST%20OF%20SARAH%20Flyer%20May%2031%202007.pdf?gda=YHPu8VUAAAAUqlmGCjSZ3TcfHhf6SljD0lzcpVmwPsJSI4X3ZBs9fWG1qiJ7UbTIup-M2XPURDRWHUEzuC0h6YSKYPsGiWbjeHeGOZHNoz1HHSECHDX3VwMK9p8bgnjICtL2tmPvmtg&gsc=sDoTagsAAAA5ja4xchif945grJ4J0FlS
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR NAP NEW BRUNSWICKON
33. MAGYAR FESZTIVÁL

      2008. június 7-én, szombaton egész napos Magyar Fesztivál New Brunswickon előadással, kiállítással, magyaros ételekkel, koncerttel és táncházzal az Életfa, a Csűrdöngölő és az Amerikai Magyar Atléta Klub (HAAC) népi együttese fellépésével.
      
      Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában jelenleg „A magyar plakátok” Magyarország huszadik századbeli kulturális és kereskedelmi életét kereskedelmi, film-, idegenforgalmi és sportplakátokon keresztül bemutató színes tárlat, 75 ismert magyar plakáttervezők munkái láthatók. A kiállítás megtekinthető 2008. szeptember 14-ig.
      300 Somerset Street, New Brunswick, NJ. 732-846-5777
      http://www.ahfoundation.org
      
      Esti koncert:
      http://hungarianevents.googlegroups.com/web/Hungarian%20Festival%20Twilight%20Concert.pdf?gda=S7CtAlgAAAAUqlmGCjSZ3TcfHhf6SljDpKSSbVHOaPDLQA2jeI1oJWG1qiJ7UbTIup-M2XPURDRTT3VaYgls3LUtlJMKJj0Y3R7Ht1cL4CPoYC2TYb_Sm0PsZc0V5MbCyUajceDREoM&gsc=Wb4DWwsAAABaIAL_njqmYvB9XL7gSxOx
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

FÉSZEK KLUB
LATRÁNYI ÉVA , POLGÁR VIKTOR

      2008. május 22-én este 7 óra 30-kor Latrányi Éva mezzo-szoprán énekesnő koncertjére kerül sor, zongorán kíséri Zorándy Zoltán.
      Latrányi Éva az ELTE zenetanítói oklevele után 1999-ben a Julliard zeneiskolában Vincent LaSelva osztályában tanult jelenleg a Yale és Princeton egyetemeken (utóbbiban Sharon Sweet tanítványaként) folytatja tanulmányait. 2001-ben debütált a Carnegie Hallban, sok más mellett énekelte már Rigoletto Maddalenáját és a Pillangókisasszonyban Suzuki szerepét, a N.Y. Grand Opera szólistájaként. Rendszeresen énekel a N.Y. Grand Opera nyári előadásain, így júliusban Olga szerepét, Csajkovszkij Anyegin c. operájában.
      
      
      2008. május 29-én Polgár Viktor nagykövet, főkonzul lesz a Fészek vendége. Előadásában a korábbi és a jelenlegi diplomáciai szolgálat feladatainak és eszközeinek különbözőségéről fog beszélni.
      A First Hungarian Literary Club, az Önképzőkör helyiségében:
      323 East 79th Street, New York, N.Y. 10021
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

NYÁRI MAGYAR ISKOLA
Sík Sándor Cserkészpark: Fillmore, NY

      Az utolsó évek sikerén felbuzdulva idén újra meghirdetik a Nyári Magyar Iskolát. Ebben az évben a fillmorei Nyári Magyar Iskola fennállásának 41. évébe lép.
      Elsősorban Észak-Amerika szórvány magyarságának fiataljait várják, de ezen kívül hívnak minden olyan magyar fiatalt, aki játszva, énekelve szeretne magyarul tanulni.
       Az iskola pontos ideje: 2008. július 5-20. Helye a Sík Sándor Cserkészpark, amely Fillmore, NY közelében helyezkedik el. A tanítás szintje igazodik a tanulók nyelvtudásához. Kiváló tankönyveket és naprakész pedagógiai és didaktikai eszközöket használnak a tanítók.
       A tandíj teljes ellátással, iskolaszerekkel, kirándulási és fürdési díjakkal együtt két hétre 400 U.S. dollár.
       A Sík Sándor Cserkészpark erdős-ligetes 100 holdja, a délutáni szakköri foglalkozások, kirándulások, fürdések vidám szórakozássá varázsolják a tanulást.
       Várnak minden 8 és 14 év közötti magyarul beszélő gyermeket.
      Infó: www.iskolatabor.org
Külföldi Magyar Cserkészszövetség
www.kmcssz.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

ÁRPÁDHON
LOUISIANA

      MAGYAR HAGYOMÁNYOK NAPJA
      ÖREGEK ÜNNEPLÉSE
      2008. június 8-án vasárnap délután 2 órakor a Szt. Margit rk. templom közösségi termébe várják a környék 75 éven felüli magyarjait a Louisiana állambeli Árpádhon Kulturális Egyesület fiatalabb tagjai. Közel száz 75 éven felüli él még a magyar mezőgazdasági település, a több mint száztíz éves Árpádhonban és környékén.
      Árpádhon a legnagyobb megmaradt magyar mezőgazdasági település az Egyesült Államokban.
      Infó: Julia Ourso: 225-567-3224
      http://www.magyars.org/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KILENCVENÉVES SZTÁRAY ZOLTÁN ÍRÓ

      A Szilágy megyei Magyarcsaholy községben született, 1918 júniusában, a Budapesti Műszaki Egyetem közgazdasági karán szerzett diplomát. 1948-ban koholt vádakkal tartóztatták le, a dél-budai internálótáborba, majd Kistarcsára, végül a hírhedt recski kényszermunkatáborba került, ahonnan csak 1953-ban szabadult. Az 1956-ban Párizsba, majd az Egyesült Államokba emigrált. A nyugati magyarság szellemi vezetői közé tartozik, a Magyar Forradalmi Tanács, a New York-i Kossuth Alapítvány és a brüsszeli Nagy Imre Intézet munkájában vett részt, a Szemle és az Új Látóhatár c. folyóiratok szerkesztésében vállalt jelentős szerepet. A Recski Segély, ill. a Recski Szövetség alapító tagja. Novellái a Hudson parti álom című kötetében jelentek meg, Csákánykő címmel a recski kényszermunkatábor rabjainak történetét írta meg. Haraszthy Ágostonról szóló könyve a Kaliforniában híressé vált magyar szőlőtermesztő történetét meséli el. Legújabb munkája” Kalifornia” címmel jelent meg, ez az ismeretterjesztőnek szánt kötet olvasmányos módon számol be e nyugat-amerikai állam földrajzáról, növény- és állatvilágáról, történetéről, néprajzáról, jelenéről és egyúttal ez az első magyar nyelvű részletes munka Kaliforniáról.
      
      
      
      
      Sztáray Zoltán írásai olvashatók a következő honlapokon:
      A recski kényszermunkatáborról a Nyugati Hírlevél 36. számában http://www.hhrf.org/nyugatihirlevel/nyh36.htm
      Új Buda nyomában című írása az Iowa-i New Buda magyar településről a Nyugati Hírlevél 31. számában.
      http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/szakirod/sztaray.htm
      http://hu.wikipedia.org/wiki/Recski_k%C3%A9nyszermunkat%C3%A1bor
      http://www.amazon.co.uk/Cs%C3%A1k%C3%A1nyko-recski-k%C3%A9nyszermunkat%C3%A1bor-Zolt%C3%A1n-Szt%C3%A1ray/dp/9639040584
      
      http://www.panoramio.com/photo/4979988
      http://www.mbk.org/News-article-sid-581-newlang-eng.html
      http://en.wikipedia.org/wiki/Zolt%C3%A1n_Szt%C3%A1ray
      http://www.mbk.org/Article484.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Franciaország

MUNDRUCZÓ KORNÉL NEMZETKÖZI SIKERE
CANNES

      A cannes-i verseny ismeretlenjei címmel egy izraeli, egy szingapúri és egy fülöp-szigeteki rendező mellett Mundruczó Kornélt mutatta be a 2008. május 12-i számában a Le Monde című francia napilap. A május közepén kezdődő 61. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába 21 filmmel egyetemben a magyar rendező Delta című alkotása is meghívást kapott.
      
      Az 1975-ben született Mundruczó Kornél Szép napok című filmjét a francia mozik is vetítették. A film 2002-ben a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert és 2004-ben az Angers-i első filmesek fesztiválján a film főszereplő, Tóth Orsi elnyerte a legjobb női alakítás díját.
      Következő filmje, a Johanna pedig 2005-ben már Cannes-ban versenyzett. A Jeanne d,Arc-mítoszt feldolgozó operafilmben - amely egy kómából csodával határos módon megmenekült fiatal drogos lány történetét meséli el - a lap szerint Mundruczó vállalja azt a kulturális örökséget, amely Bartók Béla zenéjén, valamint Jancsó Miklós és Tarr Béla filmjein át vezet. De a rendező elismeri, hogy hatással volt rá Fassbinder és Robert Bresson is.
      Az idei cannes-i versenybe meghívást kapó, "modorosság nélkül, a vad természetben forgatott" Delta egy testvérpár idilljét dolgozza fel, akiknek a családi és a szociális kitaszítottsággal kell szembesülniük. A Le Monde szerint a nő - akit ismét Tóth Orsi alakít - meghatározó szerepet játszik Mundruczónál, és a testvérek közti viszony már a Szép napoknak is egyik fő témája volt.
      "A nő hordozza az emberi lényben mindazt, ami engem érdekel: a csendet, a függőséget és az erőt. A filmjeim egy szűk világba, egy mikrokozmoszba vezetnek. A Deltában a szerelemnek, annak az érzésnek a lényegét kutatom, amely nem ismer sem tiltást, sem fatalitást; azt a tökéletességet, amelyet sem a kudarc dimenziója, sem a perspektíva hiánya nem ronthat meg" - idézi a párizsi újság a filmrendezőt.
http://nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1047022
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Magyarország

MAGYAR TÁLTOS AMERIKÁBAN
ÉRD

      Az amerikai Mythman Production által támogatott Tóth Tihamér filmrendező, operatőr filmjének „Botcsinálta táltos, a piermonti magyar - angol címén ”Self – Made Shaman, The Hungarian of Piermont” c. új műfajteremtő filmjének a magyarországi bemutatójára 2008. május 23-án este 6 órakor kerül sor a Szepes Gyula Művelődési Központban Érden. A film részt vesz Monte Carlóban 2008. június 8-12. között megrendezésre kerülő Arany Nimfa tévéfilmek fesztiválján.
      Érd
      Alsó utca 9.
      Infó:tihifilm@t-online.hu
      Tóth Tihamér 30/9397999.
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SZALAY LAJOS 100.

      Szalay Lajos (1909-1995) rajzoló-művész születésének 100. évfordulóján, 2009-ben, a Rajzművészet évében több kiállítás (KOGART, Petőfi Irodalmi Múzeum, Miskolci Galéria) mutatja be Szalay és generációja rajzművészetét, illusztrációs tevékenységét. Szalay évtizedeket élt emigrációban (Párizs 1946, Buenos Aires 1948-1959, New York 1960-1988) így művei több ország köz- és magángyűjteményében találhatók meg, szóródtak szét.
      Szalay-rajzokat, -festményeket, -plasztikai műveket, művészetével kapcsolatos dokumentumokat (levelek, írások, illusztrált könyvei, fotók stb.) keresnek a programok szervezői. Kérik azokat, akiknek a birtokában művek és dokumentumok vannak (vagy tudnak ilyenekről): értesítsék
      Sümegi György művészettörténészt
      (E-posta: sumegi@abtl.hu ,
      levelezési cím: 1369 Budapest, Pf.: 367. Történeti Levéltár. Telefon: 30/5103031).
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

RENESZÁNSZ ÉVE MAGYARORSZÁGON
MÁTYÁS KIRÁLY KONFERENCIA

      Angol nyelvű kerekasztal konferencia Mátyás király és reneszánsz udvaráról az ELTE szervezésében Budán. A kerekasztal konferencián Marianna Brinbaum (University of California, Los Angeles), James Hankins (Harvard University), Valerie Rees ( School of Economic Science, London) és Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalmi Intézet munkatársa vesznek részt, a beszélgetéseket Klaniczay Gábor a Collegium Budapest igazgatója vezeti 2008. május 23-án este 5 óra 30 kezdettel, a Musica Historica énekkar fellépésével zárul a tudományos est. A konferenciára abból az alkalomból kerül sor, hogy 550 éve 1458. január 23–án a Duna jegén választották az akkor éppen 15 éves Mátyást Magyarország királyává.
      Színhely: az ELTE Collegium Budapest
      Szentháromság utca 2
      H-1014 Budapest
      Tel (361) 22 48 300
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A MAGYAR NYELV MÚZEUMA
SZÉPHALOM

      Sátoraljaújhelyhez közeli Széphalmon avatták fel a Magyar Nyelv Múzeumát. A Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén létrehozott intézményben három időszakos kiállítást rendeztek be, az állandó tárlat ősztől látható majd, az avatáson részt vett a nyelvújító Svédországban élő ükunokája, a 79 éves Kazinczy Ferenc is.
      
      http://ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=3181
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Folyóirat

DAROGOMÁN GYÖRGY REGÉNYE

      Dragomán György "A fehér király" című regényét ajánlja olvasói figyelmébe a 2008. május 11-i vasárnapi The Washington Post. Az elnyomó rezsimek alatt élő gyerekekről szóló irodalom egyszerre felkavaró és felbecsülhetetlenül értékes - állapítja meg a lap a marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő író könyvének friss angol fordítását méltatva. Rémisztő, mégis különösképpen vidám történetekből áll ez az egyszerű, eleven hangú regény.
      Az olvasó tisztelettel forgatja az új könyvet, miközben borzalom tölti el a szívfacsaró történeteket olvasva: arra gondol, min ment keresztül a könyvben szereplő gyerek, a 11 éves Djata Ceausescu rendőrállamának sötét napjaiban. A fehér király című könyv már több mint 20 országban megjelent; a 34 éves író saját, 80-as évekbeli élményei alapján írta a másfél évet felölelő történeteket. Az angol fordítás Paul Olchváry munkája, a regényt a Houghton Mifflin kiadó gondozta.
      The White King
      http://www.amazon.co.uk/White-King-Gyorgy-Dragoman/dp/0552774537
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

SOROS GYÖRGY A FENYEGETŐ PÉNZÜGYI VÁLSÁGRÓL

      A National Public Radio 2008. május 12-i reggeli adásában Soros György a magyar származású amerikai befektetési bankár új könyvéről a „The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What It Means” címet viselő PublicAffairs kiadónál 2008 májusában megjelent könyvét mutatta be.
      http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=90328243
      A NPR fenti honlapján olvashatunk részletet Soros könyvéből.
      AZ NPR interjúban Soros elmondta, hogy meglepően kevesen ismerik fel, hogy az Egyesült Államok súlyos recesszió előtt áll, amely Európára is hatással lesz. A válság megrázóbbnak ígérkezik, mint a második világháború óta bármelyik.
      Soros könyvében hibás felfogásnak nevezi azt, hogy a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be.
      2008-ban Soros több( alább 11 található) interjút adott a fenyegető pénzügyi recesszióról.
      http://www.georgesoros.com/interviews
      http://www.georgesoros.com/creditcrisis2008
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

CD

GÁRDONY LÁSZLÓ ÚJ CD-JE

      Gárdony László bostoni zongoraművész ünnepi koncertet rendez Dig Deep elnevezésű új CD megjelenése alkalmából 2008. június 10-én este 7.30–tól a Charles Hotelben Cambridgeben. Fellép Gárdony zenekara a The Laszlo Gardony trió.
      Jegyek:617.395.7757 http://www.getshowtix.com/regattabar/moreinfo.cgi?id=1458
      Részletek az új CD-ből: http://lgjazz.com/pages/music.html
      A BUFFALO NEWS 200. május 9-i számában Jeff Simon ír méltató cikket Gárdony Lászlóról, akit a XXI. század Ramsey Lewis-ának nevez.
      E-posta:gardony@lgjazz.com
      Regattabar, Charles Hotel
      One Bennett Street, Cambridge, MA 02138
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Könyv

TÁBORY MAXIM

      A budapesti Széphalom Könyvműhely kiadásában megjelent Tábory Maxim új kétnyelvű kötete: Tűzfény – Firelight címen. A szerző Észak-Karolinában élő amerikai magyar könyvtáros, költő és műfordító. A múltban együttműködött Watson Kirkconnell professzorral a The Hungarian Helicon című 800 oldalas 500 év válogatott magyar versek antológia fordításában,
      amely 1985-ben jelent meg Kanadában.
      Tábory szerkesztette Tollas Tibor Chicagóban 1990-ben megjelent válogatott verseinek első kétnyelvű kötetét, melyhez hozzájárult fordításaival is. Jókai Anna így vélekedett munkájáról"Tábory Maxim a végtelenből, az egyetemességből merít. Az én behatároltságából a spirituális emberközösség felé tör. A lét általános tépettsége mellett is képes örömöt sugározni, szeretetet hirdetni a gyűlölet ellenében".
      Faludy György véleménye szerint "Tábory Maxim "Együtt dobogó szívünk" és a "A Szent tűz" című versei kiválóak".
      Az"Együtt dobogó szívünk" Tábory Tűzfény - Firelight c. kötetében található.
      
      A kötet megrendelhető a Kiadótól: iroalap@t-online.hu.-tol. A Nyugati Hírlevél olvasói, kérésre, megrendeléskor kaphatnak dedikált példányt és 20%-os engedményt.
      A versszerető olvasók, kik még nem ismerik Tábory Maxim költészetét, verseivel való megismerkedés céljából írhatnak neki:
      E-posta:versekpoems@icomnet.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

KISEBBSÉGI MAGYAR KÖZÖSSÉGEK A 20. SZÁZADBAN

      A könyv a határon túli magyar közösségek 20. századi történetét foglalja össze 1918-tól napjainkig, szintézisét nyújtva az adott témakörökben született legújabb tudományos eredményeknek. A majd harminc szerző közreműködésével készült összegző munka az első kísérlet arra, hogy pótolja a magyar történelemtankönyvekből mindeddig hiányzó fejezeteket. A tankönyv szerzői az alábbi szempontok alapján vizsgálják a kisebbségi magyar közösségek történetét: társadalom- és település-földrajzi, demográfiai és etnikai sajátosságok, önszerveződési folyamatok (politikai, kulturális, gazdasági, civil szerveződések), a kisebbségi jogok és érvényesülésük az egyes országokban, a gazdaság és társadalom szerkezetének változásai, oktatásügy és művelődéspolitika, a magyar–magyar kapcsolatrendszer alakulása.
      Bárdi Nándor - Fedinec Csilla - Szarka László szerkesztésében megjelent művet a Gondolat Kiadó MTA Kisebbségkutató Intézet adta ki 2008 áprilisában.
      www.mtaki.hu
      http://www.mtaki.hu/uj_intezeti_kiadvanyok/bardi_fedinec_szarka_szerk_kisebbsegi_magyar_kozossegek.html
      
      http://bookline.hu/control/producthome?id=69492&type=22
      http://81.182.254.31/kereses.php
      http://bdk.blog.hu/2008/04/18/kisebbsegi_magyar_kozossegek
      http://www.kommentar.info.hu/ablonczy_balazs_trianon-problemak.pdf
      http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/080419/gy03.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Internet

SAN DIEGÓI MAGYAR TÁNCHÁZ

      http://www.pirkadat.org/
      info@pirkadat.org
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

MAGYAR KÖNYVESBOLT NEW YORK ÉS KÖRNYÉKE

      10 EZER LÉPÉS
      261 PARKER AVE. CLIFTON, NJ 07011
      Tel:973/272-2499
      E-posta: info@hunbookstore.com
      http://www.transartarea.com
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

BOSTONI ESEMÉNYEK

      http://bostonhungarians.org/hunsocma/esemenyek/PellerAnna.pdf
      http://refnet.cz/boston/
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

A MAGYAR NYELVRŐL

      BALÁZS GÉZA
      Nyelvek virágoskertje vagy múzeuma?
      Ökológia - ökolingvisztika - nyelvművelés
      
      http://www.vigilia.hu/2001/7/balazs.html
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

Obitus

ELHUNYT MIKÓ JÓZSEF AZ 1956-OS FORRADALOM OPERATŐRE

      Los Angelesben elhunyt Joseph Miko, Mikó József volt operatőr, aki történelmi értékű felvételeket készített az 56-os magyar forradalomról.
      Mikó felvételeit, amelyek a "szovjet elnyomás elleni történelmi nemzeti felkelést" örökítették meg az utókornak, titokban csempészték ki Budapestről. A hatalmas tüntetésekről és az utcai harcokról készített felvételei bekerültek a CBS televízió híres, A 20. század című dokumentumfilmjébe. Az értékes anyagot később a History Channel is bemutatta. Joseph Mikó látható A szabadság vihara (Freedom­s Fury) című amerikai dokumentumfilmben, az ismert kanadai alkotó-testvérpár, Colin Gray rendező és Megan Raney Aarons operatőr munkájában. Az egykori operatőr felvételeit felhasználta A lyukas zászló (Torn from the Flag) című 56-os dokumentumfilmjében Kovács Klaudia producer-rendező is, aki azt mondta, hogy az operatőr saját életét kockáztatva filmezett 1956-ban.
      Joseph Mikó évtizedekig garázsában őrizte a 177 percnyi felvételt, amelyet 1993-ban a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak adományozott. A színművészeti akadémiát végzett operatőr mindig magánál hordta 35 milliméteres kameráját. 1956. október 23-án éppen egy forgatásról utazott haza, amikor meglátta a menetelő egyetemisták tömegét.
      Filmre vette, amint tüntetők kalapáccsal a ledöntött Sztálin-szobornak rontanak, és azt is, hogy forradalmárok zsebkéssel kivágják a magyar zászló közepéből a kommunista párt jelképét. A titkosrendőrség fegyvertüze elől menekülő felkelőket és a szovjet harckocsikra Molotov-koktélokat hajító szabadságharcosokat is lefilmezte.
      Joseph Mikó - aki a forradalom november 4-i leverését is megörökítette - a filmet apósán keresztül több darabban juttatta el az amerikai nagykövetségre. Az éjszaka leple alatt hagyta el feleségével és 8 éves fiával az országot, tudván, hogy ha a szovjetek elkapják, bebörtönzik, és valószínűleg kivégzik. Már Bécsben volt, amikor tudomására jutott, hogy a szovjetek megtalálták és elkobozták filmjének egy másolatát, amelyet a filmstúdió széfjében őrzött; a felvételeket a forradalmárok beazonosítására használták fel.
      Joseph Mikó 56-os operatőri munkáját a rendszerváltás után több magyar állami kitüntetéssel ismerték el.
      http://www.latimes.com/news/obituaries/la-me-miko11-2008may11,0,3658550.story
      http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=20596
cikk küldése | nyomtatási verzió [HHRF szolgáltatás!]

© Nyugati Hírlevél - 2008