stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   KUKORELLY ENDRE


Valahogy szembekerülni saját aktuális, izzasztó, kínos hazugságaimmal. Szükséges hozzá egy kevés idő. Arcpirító. Sötétben, mondjuk lefekvés után, elalvás előtt. Elalvás helyett. Szerencsére már sötétben. Szükséges irónia. Legyen, ámde ne borítson el. Részvéttel vegyes. Váltsa föl, váltsa le a részvét. Az irónia zárt mennyiség, ez a mennyiség pedig minél inkább vonatkozzon rám. Na jó, akkor inkább mégiscsak vonatkozzon saját magamra. Kíméletlen, noha megengedő, igen. Csak nyugodtan. Nyugodtan, viszont elég pontosan és részletesen, ha lehet, végig vinni, ha lehet. A nevetséges körülményeimben, mások nevetségességében legjobb, ha magamra ismerek. Hogy vegyük azt, hogy például

Kovács Péterné (Kecskemét) feljelenti a tévé műsorát a Bánk bán nem méltó felkonferálása miatt. Ebben magamra ismerni valahogy, igen, igen. Nem méltó felkonferálás. Magamra ismerni Kovács Péternében, Kecskemét.

Én tudom, hogy nézek ki. Tudom, hogy mi látszik. Van, amikor nem tudom, hanem bizonytalankodok, akkor megnézem a tükörben. A fényképeim szórakoztatnak (zavarnak is?), mert persze hogy el kell fogadnom, viszont nem azt mutatják, amilyen vagyok. Két fotó, egymásnak támasztott kártyavár, alig változó arckifejezéssel, melankólia és irónia, nem komoly, nem nagyon. Az egyiken mintha mosolyognék?

Viszont igen kedélyesen üldögélek a karosszékben.

Más valakire ez nem vonatkozik. Valaki más nekem olyan, vagy elég könnyen olyanná lesz, amilyen a fotója, legföljebb az egyik egy jobb kép róla, a másik meg pocsék. Azért tudom, hogy ez így van, mert még ha nem érdekel is az illető, szívesen megnézem mégegyszer. Van kedvem visszamenni, és nem egyszerűen csak visszamegyek, hanem akkor oda is megyek hozzá. Tudok komolyan ránézni, és olyankor őt nézem. Elfelejtem, aztán eszembe jut. A rólam készült fénykép nyilván jobban érdekel, de aztán meg nemigen tudom nézni. Az arckép, amelyet rólam csinált valaki, mégiscsak ahhoz a valakihez tartozik.

Csak az a szép, ami komoly, mondja Csehov Dornja, és mindez valahogy ilyen naivan is van, ahogy gondolja. Komoly és mulatságos szöveg. Nem komor. Ha az látszik, hogy valaki komoran beszél, legjobb menekülőre fogni, mielőtt még az egész bizonytalanság, úgy, ahogy van, rád nem omlik.


Észrevételeit, megjegyzéseit kérjük küldje el a következő címre: lettre@c3.hu


     

Tartalomjegyzék [Lettre 23. szám (1996. Tél)] Kezdőlap

stílus 1 (fehér) stílus 2 (fekete) stílus 3 (epa)

+ betűméret | - betűméret