Tizenharmadik évfolyam, 1914    |   Második szám    |    p. 125-128.
 

 

A MŰCSARNOKBÓL

MUNKÁCSY SZOBRA. Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Munkácsy-szoborpályá-zatának pályabírósága február 24-ikén ülést tartott a Műcsarnokban, azonban az ülésen Andrássy Gyula gróf, a pályabíróságnak ezen az ülésen egyhangúlag megválasztott elnöke, gyöngélkedése miatt nem vehetett részt.

A pályabíróság, amelynek tagjai Szmrecsányi Miklós dr. miniszteri tanácsos, a művészeti ügyosztály volt főnöke, Lányi Dezső, Róna József és Zala György szobrászművészek, Karlovszky Bertalan festőművész és Hültl Dezső dr. építőművész, erre való tekintettel a döntést el akarta halasztani addig, amíg Andrássy Gyula gróf felépül és részt vehet az ítélethozatalban, mert kívánatosnak tartotta, hogy az ítélethozatalban a teljes pályabíróság vegyen részt.

Andrássy gróf állapota a következő napokban annyira javult, hogy kívánságára március 2-ikára ismét egybehívták a pályabíróságot. Időközben azonban Andrássy ismét lázas lett és kezelőorvosa, Kertész Aba dr. nem engedte meg neki, hogy a szobáját elhagyja, így a pályabíróság ismét nélküle volt kénytelen ülését megtartani és azon a tagok kívüle teljes számmal vettek részt.

A pályabíróság már most, tekintettel arra, hogy a tavaszi tárlatig csak igen rövid idő áll rendelkezésre s a helyiségekre szükség van, kénytelen volt dönteni és döntését meghozta annál is inkább, mert a vélemény úgyis megvolt a pályázaton résztvevő tervekről és mert a pályázati feltételek értelmében a határozathozatalhoz csak öt pályabírósági tagnak a jelenléte volt szükséges.

A pályabíróság elnökévé a múlt ülésen megválasztott, de távollevő elnök helyett Szmrecsányi Miklós dr. miniszteri tanácsost, a művészeti ügyosztály volt főnökét választották meg. A pályabíróság tagjai titkosan szavaztak. Az eredmény, mint a korábbi pályázatokon, ismét az volt, hogy a pályabíróság a kivitellel való megbízásra senkit sem javasol a választmánynak, mert a pályaművek közt egyet sem talált, mely Munkácsy markáns egyéniségét a kellő jellegzetességgel kifejezze s így a kivitelre alkalmas volna, hanem azt ajánlja, hogy a pályázati feltételek értelmében négy művészt szűkebb pályázatra szólítsanak fel ; ezek Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Kolozsvári Szeszák Ferenc, Pásztor János és Pongrácz Szigfrid. Javasolja továbbá, hogy tekintettel az óriási szellemi munkára és nagy anyagi áldozatkészségre, amelyet a művészek a pályázatba belefektettek, 500 - 500 korona jutalomban részesítse a választmány a következő öt művészt: első helyen Kallós Edét, aki Pongrácz Szigfriddel egyforma számú szavazatot kapott és akivel szemben az elnök döntése alapján Pongrácz Szigfrid került a szűkebb pályázatra felszólítandó négy művész közé. Jutalmazásra ajánlották továbbá Gárdos Aladárt, Gémes Gindert Pétert, Vass Viktort és Verő Lászlót. A társulat választmánya március hó 5-ikén foglalkozott a pályázat ügyével s a pályabíróság által kiválasztott négy művészt a szűkebb pályázatban való részvételre felszólította s a pályabíróság által díjazásra ajánlott öt művésznek az 500 — 500 korona jutalmat kiutalványozta. A szűkebb pályázat lejárati határidejét az igazgatóság a felszólított négy művésszel egyetértőleg fogja megállapítani.

 

CSÓK ISTVÁN KIÁLLÍTÁSA, mely az illusztris művész harmincesztendei munkásságának az eredményét volt hivatva egy válogatott kollekció keretében a közönségnek bemutatni, március hó 8-án záródott a Műcsarnokban. A kiállítást tizenkilenc nap alatt csaknem ötezren nézték meg s a nyers bevétel 2550 kor. 30 fillért tett ki, úgy hogy a látogatók napi átlaga több mint kétszázhatvan. Ami a művásárlásokat illeti, magánművásárlók összesen hét képet vettek, de vásárolt az állam és a székesfőváros is, úgy hogy a művésznek az elvitázhatatlanul nagy erkölcsi sikeren kívül, remélhetőleg jól megérdemelt anyagi elismerésben is lesz része.

 

A TAVASZI KIÁLLÍTÁS beküldési határidejét a Társulat igazgatósága március hó 16., 17. és 18-ikában állapította meg és a tárlat megnyitását április 5-ikére tűzte ki. A kiállítás, amelynek keretében a 4000 koronás társulati díj, a 3200 koronát tevő Forster Gyula-féle Vaszary-díj és báró Harkányi Frigyes 450 koronás díja első ízben kiállító művészek számára, kerül kiosztásra, május hó 17-ikéig marad nyitva.

 

MAGYAR MŰVÉSZET VELENCÉBEN. Velence városa ezidén ismét nagy nemzetközi művészeti kiállítást rendez, amelyen a magyar művészek megint hivatalosan képviseltetik magukat. Jankovich Béla dr. vallás- és közoktatási miniszter a magyar csoport szervezésére és az anyag elbírálására bizottságot nevezett ki, amelynek elnöke Szinyei-Merse Pál, tagjai pedig: Benczúr Gyula, Kézdi-Kovács László, Tury Gyula, Dobai-Székely Andor, Iványi-Grünwald Béla és Poli Hugó festők, Gách István és Istók János szobrászok. Rendező: Ferenczy Károly; jegyző és kiállítási biztos: Paur Géza, a Műcsarnok műtárosa. A csoport adminisztratív munkálatainak elvégeztetését a.miniszter kérésére az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgatósága ezúttal is készséggel vállalta. A bizottság, Szinyei-Merse Pál elnöklésével február 28-án tartott ülésén kimondta, hogy okulva az 1912. évi kiállítás nagy erkölcsi és anyagi sikerén, ez idén is válogatott kollekcióval képviselteti a magyar művészetet. A bizottság március 4-én tartott folytatólagos ülésén kijelölte azokat a művészeket, akik április 15-én megnyíló nemzetközi kiállítás magyar házában külön termekben válogatott kollekciókkal vesznek részt. A művészek a következők: Edvi-Illés Aladár, Iványi-Grünwald Béla, Csók István, Ferenczy Károly, Fényes Adolf, Kacziány Ödön és Perimutter Izsák. Mivel pedig a magyar pavillon belsejében csupán kisebb mértékű szobrászati alkotások helyezhetők el, a bizottság elhatározta, hogy erről a Magyar Képzőművészek Egyesületének szobrász-tagjait külön körlevélben értesíti. A nagyobb méretű szobrászati alkotásokat a szabad ég alatt, a pavillon előtt helyezik el. A kiállítás anyagát 20-án indították útnak Veneziába, ahol a kiállítást Ferenczy Károly festőművész rendezi.

AZ ERNST-MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL NŐRABLÁS GRÓF BATTHYÁNY GYULA FESTMÉNYE
AZ ERNST-MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL
NŐRABLÁS
GRÓF BATTHYÁNY GYULA FESTMÉNYE

AZ ERNST-MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL SÁBA KIRÁLYNŐJE GRÓF BATTHYÁNY GYULA FESTMÉNYE
AZ ERNST-MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL
SÁBA KIRÁLYNŐJE
GRÓF BATTHYÁNY GYULA FESTMÉNYE

AZ ERNST MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL SZITTYA LOVAS BECK Ö. FÜLÖP BRONZMŰVE
AZ ERNST MÚZEUM KIÁLLÍTÁSÁBÓL
SZITTYA LOVAS
BECK Ö. FÜLÖP BRONZMŰVE

 
   Közreadja a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, 2002-2003