Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2017/35., okt. 4.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hogyan kereshetünk adatokat olyan emberekről a Facebookon, akik fent sincsenek rajta?
Mozgó tájékoztató szolgálat a Würzburgi Egyetemi Könyvtárban
Chatbottal újított a KLM és a Justh-könyvtár
Tévhit, hogy a könyvtármarketing a könyvekről szól! - A könyvtármarketing konferencia margójára
Graz 4. - A fiatalok lemorzsolódásának megelőzése: kreatív ifjúsági könyvtár
Menekülteknek segítő holland könyvtárak 2. - Közösségépítés önkéntesekkel, az önállósodás segítése
Amiért fájdalmas az állományapasztás: kötelezettségi hatás
Piac a könyvtári idegen nyelvi anyagoknak és gyerekkönyveknek
A kritikus / kritikai olvasás területei 2.
Hiányzik a könyvtárpedagógiai foglalkozásokról a tablet
Tényleg mindenki számára elérhetőek a könyvtárak?!
Ennyi könyvtár van hazánkban - de mit jelent a méretgazdaságosság?
Két diploma, három gyerek, és közmunka, ahonnan nincs kitörés
Skóciában játszódó boszorkányos mesét írt a népmese napjára
Zöld gondolat a könyvtárban - Tematikus gyűjtemény a Halisban
Könyvtárat is terveznek Emőd új művelődési házába
Országos Könyvtári Napok - Változatos programok Szegeden
Országos könyvtári napok - Több mint félezer program Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Országos Könyvtári Napok - Csaknem 300 program Békés megyében
Veszprém megyében is Országos Könyvtári Napok
Könyvtár is lesz a vitatott felhőkarcolóban
Felújították a diósgyőri könyvtárat - a sajtó kötetek számát emeli ki

Analógiák

bolt, ahol személyes adatokkal lehet fizetni szerző:

Kisszínes

Egyre nagyobb veszély a brutális méretű adatforgalom

Információforrások

A MOMA összes kiállítását megnézheti a neten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Hogyan kereshetünk adatokat olyan emberekről a Facebookon, akik fent sincsenek rajta?FEL

Az információs tanácsadó fő eszközei a telefon és az internet. Jellemzően olyan információ érdekli, amely még nincs leírva. Ehhez kell megtalálnia a legjobb szakembert a témában, melynek egyik kiváló eszköze a közösségi média.
Az információs piacon - amelyen a könyvtár is játszik - a Google legfélelmetesebb versenytársa az Instagramot és a Messengert is birtokló Facebook, mely egyre inkább operációs rendszerként is működik. Adatvagyonában a kiművelt emberfőket is tartalmazó ember-adatbázis is benne van, meglepően részletes személyprofilokkal. A benne található fényképeken nem csak a Facebook tagjai, hanem más emberek képei, egyes - mások által önként megosztott - adatai is meglelhetők. Ilyen keresésekre is mutatott példát Vorák Anita oknyomozó (Direkt36), aki egy kaszinókoncesszió tulajdonosának felderítésének lépéseit rekonstruálta a Magyar Információbrókerek Egyesülete konferenciájának link hallgatói előtt - egy ingyenes Facebook-app segítségével. (MG)
(A konferencia oldala link folyamatosan frissül, kerülnek fel rá az előadások és jegyzetek.)


Mozgó tájékoztató szolgálat a Würzburgi Egyetemi KönyvtárbanFEL

A 2014/2015. tanév téli szemeszter óta a Würzburgi Egyetemi Könyvtár (UB) könyvtári járőröket (BibScout) alkalmaz a főkönyvtárában, akik olyan diákasszisztensek, akik segítenek a felhasználóknak - elsősorban a többi diáknak - a fénymásolásban, a nyomtatásban, szkennelésben és a könyvek megtalálásában. A könyvtári járőröknek nincs rögzített posztjuk, szükség szerint mozognak. Felismerhetők az egyetemi logóval ellátott kék egyenmellényükről és a hátukon látható "Kérdések? Örömmel segítek" feliratról. Csak akkor dolgoznak, amikor az előadások vannak; értékes kiegészítői a könyvtári személyzetnek az információs pultnál. Négy sikeres félév után az egyetemi könyvtár meg tudja állapítani, hogy a szolgáltatást jól fogadták. Egyértelmű, hogy mentesítik a képzett könyvtári személyzetet az alapvető technikai kérdésektől.
A szolgálat bevezetése óta végzett két felmérés eredményei megerősítették hasznos voltát, és rávilágítottak a személyzet és a könyvtári járőrök közötti jó kapcsolatra és a hasznos interakciókra is. Ennek a sikeres szolgáltatásnak köszönhetően a könyvtár reményei szerint nő a felhasználói elégedettség, mert bármikor és bárhol ott van a segítség és támogatás. A szolgáltatás igénybevétele a félév elején nagyon erős, és lassan csökken a félév folyamán, de a vizsgaidőszakban, a segítség iránti igény - különösen a fénymásolásé - ismét megnő. (Könyvtári járőrök ? mozgó tájékoztató szolgálat a Würzburgi Egyetemi Könyvtárban; sajnos csak autoref.)


Chatbottal újított a KLM és a Justh-könyvtárFEL

A KLM ügyfelei Messengeren keresztül is lefoglalhatják repülőjegyeiket, amelyhez mesterséges intelligencia nyújt segítséget. A holland légitársaság új chatbotja, a BlueBot (BB) szöveges üzenetekben segít az ügyfeleknek - a mesterséges intelligenciának köszönhetően anélkül vásárolhatják meg jegyeiket, hogy kapcsolatba kellene lépniük a KLM munkatársaival.
A BB önfejlesztő és saját személyiséggel rendelkezik: segítőkész, barátságos, professzionális és tapasztalt. A BB-t 250 KLM-es munkatárs segíti, így amennyiben elakad, és nem tud további választ adni az ügyfeleknek, átirányítja őket egy ügyfélszolgálatoshoz. A BB szolgáltatási portfóliója hamarosan bővül - beleértve a hangot is -, és egyre több digitális csatornával lesz kompatibilis.
- A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban a szegedi marketing-konferenciáig csak említés szintjén merült fel a chatbot lehetősége. Buzai Csaba nyilatkozott a KIT-nek: - A Chatfuel szolgáltatást választottuk. Feltétel volt, hogy egyszerűen használható, és ingyenes. Az alapstruktúrát viszonylag gyorsan összeállítottuk, tulajdonképpen ez volt a legnagyobb feladat. Olyan témákban válaszol pl., mint nyitva tartás, programajánló, emailünk, telefonszámunk, új könyveink. Használatának ösztönzésére nem tudunk elég időt fordítani, de látjuk, hogy a van még mit finomítani. Élesben látjuk, mit kell javítani. Az érdeklődők is türelmesek, ha az azonnali válasz nem volt egészen megfelelő.


Tévhit, hogy a könyvtármarketing a könyvekről szól! - A könyvtármarketing konferencia margójáraFEL

Buszmegálló-reklám Brooklynból (ld.: link ): "Hozd el a gyerekedet a mesehallgatás varázslatos birodalmába, egy sarokra innen."
Az az alapvető különbség, hogy az értékemet hogyan definiálom:
- A Gyerekemet el akarom vinni egy varázslatos birodalomba? - Persze!
- A gyerekemet el akarom vinni egy könyvtárba?! - Mit csináljon ott? Nem is tud olvasni!
A múlt heti szegedi Könyvtármarketing-konferencián mondta: dr. Prónay Szabolcs, SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatója.
Kiemelte: a könyvtármarketing a tudásról való viszonyunkról szól. A négy sikertényező:
- légy felismerhető
- adj értéket
- kérdezz
- célozz.
Az előadás rámutatott arra, hogy a könyv, könyvtár, olvasás tematika feltehetően nem érdekes a könyvtár célcsoportja számára. Ugyanakkor ugyanazon tárgy kreatív, használó szempontjai szerinti bemutatása eredménnyel kecsegtet. Az előadó sok példán keresztül bemutatta, hogy még a csapból folyó vizet is el lehet adni. Persze, csak akkor, ha a termék / szolgáltatás a használó által fontosnak tartott értékek szempontjából van megfogalmazva. Ebben segít a marketingszakmában ősrégen megfogalmazott 4P (product - prive - place- promotion) azaz termék, ár, értékesítési csatorna és kommunikáció, vagy méginkább a 4C (customer value - cost - convenience - communication) érték a használó szemszögéből, használói ráfordítások, használói kényelem, kommunikáció) ismertek és használtak a könyvtáros oldaláról. Ehhez járul hozzá a kreativitás, amely képes a médiazaj közepette átvinni a könyvtár üzenetét. A könyvtárosi kreativitás feltétele pedig a szakma határain átnyúló ismeretek és az inspiráció. (MG)


Graz 4. - A fiatalok lemorzsolódásának megelőzése: kreatív ifjúsági könyvtárFEL

Az iskola elhagyásával a használók a könyvtárat is elhagyják - jellemzően. E lemorzsolódás megelőzésére találták ki a Grazi Városi Könyvtárban a [kju:b]-ot. (Ennek zöngéi: klub - cube, azaz "kocka", és Jugendbibliothek - azaz ifjúsági könyvtár).
E célcsoportnak szóló prospektusukban írják:
"- Szeretnél valahol zavartalanul üldögélni és ingyenes wifi-n chatelni, blogolni, twitterezni, Facebook-ozni, interneten böngészni?
- "Kúl" képregényeket olvasgatnál?
- Játékőrültként használnád a legújabb konzoljátékokat?
- Átlapoznád a friss folyóiratokat?
- Elmerülnél a fantasy [irodalomban] - könyvben, filmen vagy hangoskönyvben?
- Ingyen használnál számítógépet?
- E-könyveket vagy más e-médiát töltenél le?
- Zenebarátként CD-t hallgatnál? [Ausztriában szigorúbban betartatják a szerzői jogokat, ezért a magyarországihoz képest nagyobb a CD- és DVD-forgalom]
- Film-fanként a legkúlabb DVD-k érdekelnek?
- Naprakész lennél olyan izgalmas témákban, mint szerelem és krimi, divat és testalakítás, sport és wellness, sztárok és trendek, és, és, és...
- Mindezeket meleg és hideg italok és rágcsa mellett?
Akkor itt van a helyed, mert ezeket mind és még sok mást is megtalálsz a Grazi Városi Könyvtárban és Médiatárban."
A [kju:b] emellett felkínálja: "Hiányzik valami? Küldd meg emailen, milyen dokumentumra van szükséges, és beszerezzük!"
Továbbá: - Az érettségi feltétele egy tudományos ihletésű feladat (eredetiben: vorwissenscheftliche Arbeit - VWA) elvégzése. E munka teljesítéséhez bármilyen témában lehet nálunk keresni. A Grazi Kulturális Hivatal segítségével számtalan adatbázisban kereshetsz illetve használhatod őket nálunk.
Az eredményes irodalomkutatáshoz kutatási workshopot kínálunk iskolai osztályoknak vagy kisebb, VWA előtt álló diákcsoportoknak. Az egyórás foglalkozás során a könyvtár online katalógusában és a dokumentumgyűjteményben keresünk. Ez után teszteljük és a keresési képességet: egy a sikeres VWA-hoz szükséges gyakorlati feladat megoldását kínáljuk fel, tetszőleges témában. (ref.: MG)


Menekülteknek segítő holland könyvtárak 2. - Közösségépítés önkéntesekkel, az önállósodás segítéseFEL

A múlt heti hír link folytatása:
II. Célcsoportokra vonatkozó kezdeményezések: Nijmegenben egy átmeneti táborban könyvtári szolgáltatást nyújtanak (arab és angol nyelvű könyvek, képes albumok stb.), de a mozgókönyvtári szolgáltatásokat is erre a célra mozgósították.
III. Kapcsolatteremtés és nyelvtanulás: A nyelvi barátok programban főiskolások segítik a nyelvtanulást gyermekek és családjaik körében. A felolvasó-expressz keretében önkéntesek olvasnak fel meséket. Hengelo könyvtára internetes logopédia-tréninget kínál, de van a könyvtárakban nyelvi kávézó, ahol a felnőttek hollandul tanulhatnak. Zuid-Kennemerlandban esti énekre van lehetőség a könyvtárban, de működik sok helyen heti rendszerességgel a menedékkérők olvasóklubja is.
IV. Az alapkészségeket fejlesztő és az önállóságot erősítő programok. (A Tilburgi Városi Könyvtár 2015/2016-ban a fiatal menekülteknek városnéző sétákat és könyvtárvezetéseket szervezett, míg a kisgyermekeknek mesefelolvasásokat tartott.) (Könyvtári szolgáltatások menekültek számára Hollandiában; ref.: Murányi L.)


Amiért fájdalmas az állományapasztás: kötelezettségi hatásFEL

Richard H. Thaler viselkedési közgazdászhoz kötődik egyebek mellett a birtoklási hatás leírása is, ami egy elég komoly anomália a közgazdaságban kulcsszerepet játszó hasznossági függvénynél. Elmondaná, hogy ez mi?
R.H.Th.: Képzeljük el, hogy kedvenc zenekarunk koncertezik nemsokára a városunkban, és tegyük fel, hogy nyerünk rá jegyet, mondjuk egy rádióműsorral. Az első kérdés, hogy mennyiért adnánk el azt a jegyet. A második kérdés, hogy mi van, ha nem nyertünk rá jegyet, de még van eladó online jegy, akkor azt legfeljebb mennyiért vennénk meg. A legtöbb embernek a két kérdésre adott válasza meglehetősen különbözik. Ha megvannak a jegyek, kevésbé akarjuk eladni őket, míg ha nincsenek nálunk, kevesebbet lennénk hajlandóak adni érte. És a különbség igen jelentős lehet. Ennyi a birtoklási hatás: ha már van valamink, kevésbé akarjuk kiadni a kezünkből. - A veszteségre érzékenyebbek vagyunk, mint a nyereségre, az teljesen univerzális.
- Az apasztásnak természetesen több pszichológiai akadálya is lehet. A kötelezettségi hatás mellett pl. az érték megfoghatóságának képzete (könnyebben demonstrálható a fontosság, több megfogható dokumentum képzetével). (MG)


Piac a könyvtári idegen nyelvi anyagoknak és gyerekkönyveknekFEL

Egyre több idős tanul nyelvet azért, hogy tudjon beszélgetni az unokákkal. A kivándorlás hatásait már a nyelviskolák is megérzik: sok idős iratkozik be, hogy tudjon beszélni a külföldön született unokáival.
A 65 év feletti magyarok 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet - derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az idősek közül legtöbben angolul, németül, oroszul vagy franciául beszélnek a felmérés szerint.
A válaszolók harmada tanulna szívesen valamilyen idegen nyelvet, ha a képzés ingyenes lenne, fizetős nyelvtanfolyamra viszont már csak 8 százalék iratkozna be. A nők, valamint a megyei jogú városokban élők jóval magasabb arányban vennének részt egy képzésben, a falvakban élők viszont úgy érzik, nincs erre szükségük. Azok, akik nem vennének részt egy ingyenes képzésen sem, jellemzően azzal magyarázták válaszukat, hogy feleslegesnek érzik a nyelvtudást - a nemleges választ adók negyede ezzel indokolta véleményét.


A kritikus / kritikai olvasás területei 2.FEL

- Egykönyvűség: olyan helyzet, melyben az olvasó / használó / diák valamilyen okból egy információforrást (könyvet) használ informálódásra. Ez a helyzet elvágja attól a lehetőségtől, hogy más forrásokból származó (megerősítő vagy elbizonytalanító) információkkal szembesüljön. Ilyen módon kognitív szempontból kiszolgáltatottá válik.
- Hatalomkultúra: a kultúrakutatók felosztása szerint olyan értékek, hiedelmek és rituálék rendszere, melyben a dolgok, történések értelmezéséhez a hatalom központi szereplőinek van joga és lehetősége. Ilyen módin közvetlen és közvetett módon tartja vissza az információt és törekszik a számára megfelelő szempontok egyeduralmára.
Előző számunkban link volt: szűrőbuborék, morális pánik, keretezés.

Hírforrás: KIT-információ
2017. október 04.

Hiányzik a könyvtárpedagógiai foglalkozásokról a tabletFEL

A digitális eszközök, például az okostelefonok és táblagépek a mai gyermekek és fiatalok világának természetes részei. Ha a közkönyvtárak a világuk részévé akarnak válni, akkor elengedhetetlen, hogy a digitális média szerepeljen az olvasásfejlesztési programokban. A táblagépek és a hasonló eszközök használatát nem szabad külön kiegészítő programnak tekinteni, hanem inkább a szokásos könyvtári rendezvények lebonyolításába beépíteni. A könyvtárosok és a könyvtárostanárok ezzel bővíthetik "eszközkészletüket", és növelhetik a tanulók részvételét. Ennek eredményeképpen a könyvtár modern és innovatív lesz. Nem szabad alábecsülni az iPadek "cool" jellegét. A könyvtárhasználati és az olvasást ösztönző programok tartalma azonban alapvetően változatlan: van benne a képeskönyvekről való beszélgetés, az ismeretterjesztő szövegekkel való munka, mesemondás, a könyvtári szabályok megismerése, a könyvbemutatók és a könyvtárban való eligazodás. Ha a könyvtárostanároknak néha rá kell venniük a pedagógusokat és a nevelőket az óvodában és az alsó tagozatban, hogy kipróbálják a táblagépeket, az idősebb diákokkal való együttműködés során szinte kötelező azt médiát alkalmazni, amelyet a felsősök jól ismernek. (Olvasásfejlesztés digitális eszközökkel: hogyan változtatják meg a táblagépek a könyvtárpedagógiát; autoref.)


Tényleg mindenki számára elérhetőek a könyvtárak?!FEL

A DBI 1982-es összefoglaló kötete arról tanúskodik, hogy a szociális könyvtári munka nem azonosult semmilyen politikai irányzat ideológiai céljaival. Megállapították, hogy a szociális könyvtári munka ma az egész népességre kiterjed, és a könyvtárosok keveset tudnak az érintett csoportok életéről, pedig ez elengedhetetlen lenne.
A 25 évvel később, 2007-ben megjelent kötet a könyvtáraknak az érintett célcsoportok körében elvégzendő teendőire koncentrál. A hátrányos társadalmi helyzetű emberek igényeit magukból az igényekből kiindulva, azokat megértve kell kielégíteni. Azok az emberek kerültek az érdeklődés középpontjába, akik nem tudnak vagy nem akarnak könyvtárba járni. A szociális könyvtári munka abban a vonatkozásban merült fel, hogy a könyvtárak képesek-e megfelelni annak a követelménynek, hogy mindenki számára nyitva kell állniuk. Időközben sok szolgáltatás született Németországban például a házhoz kötött emberek számára.
A szociális könyvtári munkának be kell kerülnie a könyvtárak "normális kínálatába". Ne számítson újszerűnek a könyvek házhoz szállítása, a hátrányos helyzetű emberek személyes felkeresése. Ez fordulatot jelenthetne, amelynek a könyvtártudományi publikációkban is tükröződnie kéne, és a könyvtáraknak döntéseikben mérlegelniük kéne e szolgáltatásokat. (Újra a szociális könyvtári munkáról; ref.: Hegyközi I.)


Ennyi könyvtár van hazánkban - de mit jelent a méretgazdaságosság?FEL

Címkék: felmérés |

A települési könyvtárak száma; 1990-2016 - a diagramot ld. az alábbi forráslinken


Két diploma, három gyerek, és közmunka, ahonnan nincs kitörésFEL

Árkot tisztítani lélekölő munka, de talán ennél is rosszabb, ha olyan pozíciót kell diplomás közmunkásként betölteni, amiért a kollégák rendes fizetést kapnak. A skarlátbetűt égeti a bőrére az, aki belemegy ebbe az ördögi körbe. A közmunka rendszerének értelmetlen természete itt mutatkozik meg leginkább.
Te más jogállású vagy. Ezt mondta Verának a főnöke, amikor arról volt szó, hogy az intézmény kiemelkedően jó teljesítményt tett le az asztalra, és ezért év végén jutalom jár mindenkinek. Kivéve persze Verát, mert bár ő is ugyanolyan rendesen dolgozott, ő "közfogi", közfoglalkoztatott, avagy közmunkás. Hiába végzi ugyanazt a munkát, amit a kollégái közalkalmazottként látnak el, hiába van velük együtt napi 8 órában és csinálja ugyanazt, mint ők, az ő munkaadója nem az intézmény, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyik nonprofit cége. Őt oda csak kihelyezték dolgozni.


Skóciában játszódó boszorkányos mesét írt a népmese napjáraFEL

Nyíregyháza - Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy maroknyi ember, a Magyar Olvasástársaság, akik 2005 tavaszán megszólították mindazokat, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása. Azt kérték, legyen a népmese napja szeptember 30-a - ezzel Benedek Elek előtt akartak tisztelegni, aki ezen a napon született.
A kezdeményezéshez az idén is csatlakozott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, sőt meseírásra kérték a megyeszékhelyen élőket. A pályázatra tíz alkotás érkezett, a beküldők között általános és középiskolás diákokat és felnőtteket egyaránt találunk. Volt olyan mese, amelyet az élet szült, de olyan is, amely betűdementorok varázslatos világba repíti az olvasóját.
Nyíregyháza mesekönyvében tíz történet olvasható, köztük Máté Dalmáé is. A Zrínyi Ilona Gimnázium diákja azt mondja, zenehallgatás közben nagyon sok történet jár a fejében, de ez az első, amit papírra vetett és ami nyomtatásban is napvilágot látott. Skóciában játszódó meséje egy kislányról szól, aki boszorkánycsaládból származik, és akit élete fontos vizsgájára egy elvarázsolt macska készít fel.


Zöld gondolat a könyvtárban - Tematikus gyűjtemény a HalisbanFEL

Valóságos oázis fogadja a könyvtárba betérőket a földszinten - a billenő polcokon ezúttal olyan szakirodalmak, mesék, regények, magazinok és filmek találhatók, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a környezettudatossághoz és -védelemhez. A "Zöld gondolat" című válogatás ötlete egy tematikus, könyveket is forgalmazó webáruház böngészése közben született meg, amikor kiderült: az ott kapható kötetek zöme a kanizsai bibliotékában is elérhető. A Zöld város - zöld Nagykanizsa projekthez kapcsolódva a könyvtár munkatársai egy helyre gyűjtötték ezeket a könyveket, így most életkortól és érdeklődési körtől függetlenül bárki, akit foglalkoztat a fenntarthatóság és az élhető környezet témája, találhat magának olvasnivalót.
"Most itt, ezen a polcon össze vannak gyűjtve az ide kapcsolódó témák. Az is szerencse, hogy költségek nélkül, kollégáim lelkes munkája révén ki tudtunk alakítani egy olyan kellemes közeget, amely ezt a gondolatot alátámasztja. S csak azért, hogy teljes legyen a tudományterület, amivel foglalkozunk, még olyan keresőprogramot is találtunk az interneten, amelyet ha használunk, a nyereségének egy jelentős része a világ zöldítésére, például afrikai faültetésre megy. Talán ez az ív teljessé teszi a gondolatot, ami hazai és kanizsai is, hiszen Nagykanizsán is van egy zöld program, talán ehhez is kapcsolódunk ezzel a formával" - mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.


Könyvtárat is terveznek Emőd új művelődési házábaFEL

Az emődi művelődési ház nagyterme a tervek szerint 300 néző befogadására lesz alkalmas színpadi előadásnál, míg bál esetében 160-170 emberrel számolnak. A nagyteremből közvetlenül ki lehet majd jutni a park felé néző széles teraszra. A színpad 50 négyzetméteres lesz, trapéz alakú, ami a nézőtér minden pontjáról jól látható. Az épületben kap helyet a könyvtár, amelyben 15?20 ezer kötetet lehet elhelyezni. A kétszintes könyvtárban internet, számítógép lesz, csoportos foglalkozásra alkalmas terek, kényelmes olvasósarok.
A tervek szerint jövő év decemberére elkészül Emőd új művelődési háza.


Országos Könyvtári Napok - Változatos programok SzegedenFEL

Több mint félszáz ingyenes rendezvény, változatos programok várják az érdeklődőket az Országos Könyvtári Napok alkalmából több héten át Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A szegedi Somogyi-könyvtár által szervezett programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, melyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához. A rendezvénnyel azokat is igyekeznek elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók.
A programok nagyobbik részét a Somogyi-könyvtár központi épületében, a Dóm téren tartják, de az intézmény fiókkönyvtáraiban is rendeznek kiállításokat, koncerteket, író-olvasó találkozókat, a Könyves vasárnapon pedig a Mars téri Civil piacon is várják az olvasókat.


Országos könyvtári napok - Több mint félezer program Jász-Nagykun-Szolnok megyébenFEL

Több mint félezer programot valósít meg 72 Jász-Nagykun-Szolnok megyei település 84 intézménye az Országos könyvtári napok keretében október 2-től 8-ig.
Közölte a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Czakóné Gacov Katalin elmondta: az eseménysorozat idén a Csak tiszta forrásból! összefoglaló címet kapta, Bartók Béla Cantata Profana című művének záró gondolata nyomán.
A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére, megbecsülésére, de múltunk és hagyományaink tiszteletére is utal - fogalmazott.
Szólt arról, hogy a program kiemelkedő eseménye az október 8-i Könyves Vasárnap! esemény, amikor rendkívüli nyitva tartással, beiratkozási akciókkal, családi programokkal, meglepetésekkel várják az érdeklődőket a könyvtárak. A Kossuth téren népi játszóteret állítanak fel, a könyvtárban kézműves foglalkozások, okosjátékok bemutatója, íjászkodás és családi akadályverseny színesíti a programot.


Országos Könyvtári Napok - Csaknem 300 program Békés megyébenFEL

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz 31 Békés megyei intézmény csatlakozott, amelyek csaknem 300 programmal népszerűsítik a könyvtárhasználatot és az olvasást október 2. és 8. között - mondta a Békés Megyei Könyvtárban tartott hétfői sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.
Rakonczás Szilvia kifejtette, a rendezvényt több mint tíz éve szervezik országosan több mint kétezer könyvtárban, mintegy hétezer programot valósítanak meg ezalatt. A könyvtárak többsége ezen a héten beiratkozási kedvezményekkel várja az olvasókat és a késedelmi díjakat is elengedik. Az idei rendezvény mottója a Csak tiszta forrásból szlogen, ennek apropóján a békéscsabai megyei könyvtárban csütörtökön az Alföldvíz Zrt. szakemberei a vízről tartanak előadást és vízzel koccintanak majd az érdeklődőkkel - tette hozzá. ...


Veszprém megyében is Országos Könyvtári NapokFEL

Tapolcán október 3?7-ig számos könyvtárismereti foglalkozást tartanak gyermekek számára a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban, melynek felfedezésére a hét során több alkalommal is raktártúrát szerveznek. Október harmadikán 17 órakor Szollár Gyula Találkozások című kötetét ismerhetik meg az olvasók, negyedikén óvodásokat várnak mesével és kézműves- foglalkozással, másnap fél tízkor és tíz órakor papírszínházas mesélést tartanak, majd közönségtalálkozó kezdődik 17 órakor Endrei Judittal, de családi társasjáték és népmese-feldolgozás is szerepel a további programok között.
Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében október 3-án 17 órakor Schäffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas írónő várja az olvasókat, 4-én 17 órakor a városi múzeumban pedig Családunk homályba vesző múltja - családfakutatás az interneten címmel Domján János családfakutató tart ad előadást. Másnap a múzeumban ifj. Vasuta Gábor Életöröm című kötetét mutatja be vetítéssel egybekötve, 7-én játékos vetélkedőt szerveznek a városi és a Bogáncs gyermekkönyvtárban.


Könyvtár is lesz a vitatott felhőkarcolóbanFEL

3D nyomtatással készült maketten mutatták be a MOL-csoport legújabb, MOL Campus nevű székházát, amelynek alapköveit jövőre teszik le a Kopaszi-gátnál születő BudaPart városnegyedben.
Az épületben vendéglátóegységek, közösségi és kiállítóterek, konferencia és konditerem, könyvtár, baba-mama szoba, valamint egy mindenki által látogatható tetőterasz is helyet kap. A torony a XXI. század elvárásainak kétszeres környezetvédelmi minősítésével rendelkezik, azt a hazai FintaStúdióval partnerségben a londoni Foster + Partners tervezi. A fonódó villamost a Gellért tértől egészen a Kopaszi-gátig vinnék. (Blikk)
- UNESCO foglalkozott magyar ügyekkel is, mégpedig Budapest világörökségi védelem alatt álló belvárosának helyzetével. És egyáltalán nem tetszett neki, amit látott, különösen a Lágymányosi-öböl partjára tervezett Garancsi István-féle felhőkarcoló építésének terve. (Válasz)


Felújították a diósgyőri könyvtárat - a sajtó kötetek számát emeli kiFEL

- Egy könyvtárat felújítani ebben a világban nagyon nagy öröm - mondta megnyitójában Rostás László, Miskolc főépítésze. - Annál is inkább, mert ebben a techno-humanoid korban, amikor már az emberek nem szeretnek könyvet venni a kezükbe, akkor öröm, hogy erre van igény. Nem csak könyvespolcokat látunk, hanem olyan tereket, ahol az emberek beszélgetni tudnak egymással.
A homlokzati nyílászárók teljes cseréje valósult meg, de a homlokzat teljes felújítása és festése is elkészült. A teljes fűtési rendszer cseréje mellett többek között a villamoshálózat részleges felújítása is megtörtént. A munkálatok bruttó 39 millió forintba kerültek.
A felújított környezetben, két szinten közel 400 négyzetméternyi alapterületen több ezer kötet könyv és számos napilap várja az olvasókat. Az épület földszintje elsősorban a felnőtt olvasóké, míg a gyermekkönyvtár az emeleten önálló részlegként működik.




Analógiák

bolt, ahol személyes adatokkal lehet fizetni szerző:FEL

A könyvtárak köztudomásúan hatalmas használói, dokumentum- és kölcsönzési adathegyeken üldögélnek, és egyelőre nem létszik, hogy ki akarják használni e vagyont. Adatpiac azonban van, ettől függetlenül. (MG)
- A londoni Old Streeten megnyitott Datadolláros Boltban minden a szokásos módon zajlott mindaddig, amíg a kasszánál fizetésre nem került sor.
Mivel a személyes adatok mennyisége továbbra is exponenciálisan növekszik, a fogyasztók egy olyan aranybányával rendelkeznek, amely tartani tudja értékét a földrajzi helytől függetlenül, vagy az árfolyamok befolyása nélkül. A Kaspersky Lab szerint a tudatosság hiánya azonban hatalmas akadályt jelent abban, hogy az emberek megértsék, miért kell védeni a privát információkat. A cég szakemberei azt remélik, hogy kísérleti jelleggel megnyitott boltjuk ráirányítja a figyelmet ezekre a problémákra és ilyen módon minden online élmény sokkal biztonságosabbá válhat.
A Kaspersky Lab épp azért nyitotta meg ideiglenes üzletét Londonban, hogy bemutassa, miként használhatóak az adataink valutaként.




Kisszínes

Egyre nagyobb veszély a brutális méretű adatforgalomFEL

Ma naponta 60 százalékkal több digitális adatot hozunk létre, mint tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt, ráadásul mindezt több mint negyvenháromszor gyorsabban tudjuk megtenni. A Google adatai alapján 60 ezerszer keresünk rá valamire, 70 ezer YouTube videót tekintünk meg, 7 ezer tweetet küldünk el, és 800 fotót osztunk meg az Instagramon, összesen közel 50 GB digitális forgalmat generálva - másodpercenként. Ezt a mennyiségű adatot támadják a vírusok, különböző intelligens eszközök és hackerek, óriási adatszivárgást okozva - hangzott el Gombás László, a Quadron műszaki igazgatójának Informatikai Biztonság Napján tartott előadásán.




Információforrások

A MOMA összes kiállítását megnézheti a netenFEL

Biztos ismerős az a bosszúság, amikor rájön, hogy a kiállítás, amit meg akart nézni, előző héten bezárt. Vagy épp 80 éve. Na, a New York-i Museum of Modern Art megtalálta a megoldást, ugyanis olyan digitális archívumot épít, amiben minden kiállításuk teljes anyaga megtalálható 1929-től, az első MoMÁ-s kiállítástól napjainkig - írja az Openculture.
Úgyhogy ha megnézné, milyen volt a 2015-ös Andy Warhol tárlat, csak kattintania kell, vagy a honlapon rákeresni Warhol nevére, hogy minden vele kapcsolatos anyagot kidobjon a gép. De érdemes átböngészni a teljes kínálatot, ugyanis a MoMA hihetetlen történelmének bár még csak egy része került ki a netre, de már ez is több, mint amit kívánhatunk. Természeten semmi nem pótolhatja a valódi kiállításlátogatás élményét... vagy de, mégis: a Google Arts and Culture alkalmazása. Persze ha teheti, inkább utazzon el New Yorkba.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu