Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/41., nov. 6.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 3. (olvasóink szavazatára)
Az információs csúcsvezetőknek inkább stratégiai, mint technológiai ismeretek kellenek (olvasóink szavazatára)
Könyv-rendszámú bibliobusz Muraszombaton (fotókkal)
Külföldi könyvtárügyi trendekről -- Osloból és Győrből
Érdemes-e könyvtárnak pr-videót készítenie?
Mi mégis régi módon teszünk ajánlatot az olvasásra?
Olvas még bárki hosszú könyveket?
Aki szegény, az hülye is? -- olvasási nehézségek
Hadd olvasson a gyermek, amit akar
A Second Life és könyvtárai. Micsoda? Virtuális könyvtárak?
Virtuális magyar olvasótalálkozók a Second Life-ban
Hoppon maradhatnak a kirúgott közszolgák
Jönnek a kormányzati szűrőszoftverek -- a könyvtárba

Analógiák

Sportszer olvasási szünetekre -- könyvtárban is?

Praktikus

Így máris gyorsabban készül a szakdolgozat
Érdemes kipróbálni: nagy tudású, újgenerációs zenelejátszó, ingyenes tárhellyel

Kisszínes

Már van nemzettudat-tankönyv is!
Digitális taneszköz történelem-tanításhoz
Túl sok pénz miatt lép ki a könyvkalóz
Gyalázatos: így lepusztult a könyvtár (fotók)
Magyar Tájékoztató Könyvtár Genfben (1943-1948)

Információforrások

Szakácskönyv a túlélésért
Mi volt lakhelyeden a 19. sz. első felében? -- Google--Arcanum térkép
Lájkolj, s megmondom ki is vagy!
A Márai Program III. fordulójának pályázati eredményei
Nem kell internet? Na de miért nem?
Internetes nagylexikon erdélyi épített örökségünkről
A halott linkek nyomában
Szabad szoftverekről szóló honlapot indított a közigazgatási tárca


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nyílt hozzáférésű folyóiratok -- a tudományos kiadás tényleges költsége 3. (olvasóink szavazatára)FEL

A folyóiratok a hozzájuk leadott cikkek változó skáláját jelentetik meg. A PLoS ONE 70%-ot, a Physical Review Letters (a hibrid folyóirat , melynek van 2700 dollárnyi cikkes díja is) kevesebb mint 35%-ot, a Nature pedig 8%-ot jelentet meg. Az elutasítás aránya összefügg a hitelességgel. Emellett a válogatás a témának megfelelő folyóiratok felé is tereli a cikkeket és szerzőit. A jobban válogató folyóirat alapvetően nagyobb presztízst jelent. Az OA-folyóiratoknál az erősebb válogatás nem jár nagyobb idézettséggel -- mondja Jevin West, a University of Washington (Seattle) biológusa. (Ő az idén készített egy alkalmazást, amely az OA-folyóiratok költséghatékonyságát mutatja meg. Ld. Nature link 2013).
Másik eljárás, hogy a minősítés nem a megjelenés, hanem a publikálás után lép a folyamatba: a letöltések számlálásával és hivatkozások mérése által. Alicia Wise (Elsevier) szerint a lektorálás értéket ad a publikációhoz, és káros lenne ennek megszüntetése.
A PLoS ONE támogatói ehelyett úgy válik, hogy az egész kiadói ipart át kellene formálni, melyben a válogatást nyílt ajánlási rendszer veszi át. Ez ugyan csökkenti a megjelenés előtti időt és költséget, és még akkor is működik, ha az egy cikkre jutó költség nem változik.
A teljes átállás elég lassú folyamatnak tűnik. A kutatók ugyanis ragaszkodnak a nagy presztízsű lapokhoz, melyeket nem ők, hanem a könyvtárak vásárolnak meg, így az legtöbbjük számára gyakorlatilag ingyenes a hozzáférés. (folyt. köv.) (ref.: MG)


Az információs csúcsvezetőknek inkább stratégiai, mint technológiai ismeretek kellenek (olvasóink szavazatára)FEL

A CIO-k (Chief information officers -- vállalati információs igazgató)(CIOs) egyre inkább a velük egy szinten állókat szolgálják ki. Ám, akik ennél befolyásosabbak kívánnak lenni, fel kell venniük a 'business first' szemléletet -- a The strategic CIO: Risks, opportunities and outcomes (Economist Intelligence Unit) tanulmány link szerint. A legfontosabb három képesség a felmérés szerint nem stratégiai: tisztában kell lenniük az üzleti célokkal, együtt kell mozogniuk a folyamatosan változó környezettel, és kommunikációs képességük által eredményesen kell átadni ismertetni ötleteiket.
A tanulmány további fontos meglátásai:
- A CIO-k az innováció felelőseiként tekintenek magukra
- Az igazgatói pozíció nagy technikai hozzáértést kíván
A CIO-k a csúcsvezetők szövetségesei. (ref.: MG)


Könyv-rendszámú bibliobusz Muraszombaton (fotókkal)FEL

A muraszombati bibliobusznak még a rendszáma is a könyvre utal. Pedig azokon kívül CD-het, DVD-ket és kazettákat is szállít a kistelepülésekre. Ahogyan Szlovéniában is mutatkozik még némi kereslet a régebbi típusú audiovizuális hordozók iránt, amelyekben a városban már alig. (kép és szöveg: MG) A képeket ld.: link


Külföldi könyvtárügyi trendekről -- Osloból és GyőrbőlFEL

Nemrégiben a Győri Könyvszalon keretében minikonferenciára került sor, mely külhoni könyvtárfejlődési trendekből volt hivatott ízelítőt adni. Az apropót három egymással összefüggő NKA pályázati út tapasztalatai valamint pécsi egyetemi hallgatók oslói tanulmányútja szolgált. Az NKA támogatásával három sokféle könyvtártípust reprezentáló csapat járt Hollandiában, Dániában, illetve Nagy-Britanniában. A pécsi könyvtároshallgatók pedig a Campus Hungary program keretében nyert támogatás segítségével utaztak Norvégiába, a norvég könyvtári rendszert illetve a bevándorlókat segítő szolgáltatásokat tanulmányozandó...


Érdemes-e könyvtárnak pr-videót készítenie?FEL

Érdemes-e könyvtárnak pr-videót készíteni? -- szólt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
16 - Igen, hatásos. Több használót eredményez.
24 - Csak ha tényleg jót tudunk.
3 - Nem, inkább a használóink kedvét kell lesnünk.
0 - Egyéb válasz.
-- A válaszokból kitapintható a minőség iránti igény, illetve talán az is, hogy a korábbi, vagy eddig készített videókhoz képest hatásosabbat, célratörőbbet érdemes készíteni. -- A videókészítés és a reklám is szakma, ezért a puszta könyvtárosi erőfeszítéseket hasznos külső szakértelemmel kiegészíteni. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. november 06.

Mi mégis régi módon teszünk ajánlatot az olvasásra?FEL

Elhittem én is -- egy ideig --, hogy az újabb generációk nem olvasnak, nem tudnak olvasni, kiveszett belőlük az érdeklődés az olvasás iránt. Abban a rettegésben éltem, hogy a képek direkt világa elönti a gyermekeim és korosztályuk agyát, és nem tudunk fontos dolgokról beszélni.
... Márpedig azt állítom, hogy nem romlott el az a csodálatos műszer az újabb generációkban sem, mely szenvedélyes olvasóvá tehet bennünket.
A műszer működik és bizonyítja létét, nézzünk csak pl. a Harry Potter-könyvekre, Leiner Laura regényeire, vagy a Geronimo Stilton sorozatra.
... Vannak példák tehát, melyeknek segítségével az olvasás kultusza tömegesen fenntartható.
Ezt a lehetőséget kell megragadniuk a szerzőknek. A mai kor gyermeke számára jó eséllyel az olvasás élményét adó műveket kell ajánlania a tanárnak és könyvtárosnak egyaránt. Szembe kell néznünk azzal, pedagógusoknak, könyvtárosoknak és persze szülőknek, hogy az olvasás ügyében is korszakváltás következett be.
Először nekünk, felnőtteknek kell megváltoznunk, el kell olvasnunk azokat a könyveket is, melyek gyerekeinkre, diákjainkra, olvasóinkra ma hatnak, hogy ajánlhassuk őket, hogy az olvasás gyönyörűsége nekik is személyes élményük lehessen. Kultúránk sorsa múlhat ezen.

Hírforrás: Zalai Hírlap
2013. november 06.

Olvas még bárki hosszú könyveket?FEL

Címkék: olvasás |

Az olvasás évezredek óta az emberi kultúra része, viszont az, hogy hogyan olvasunk, folyamatosan változik. Az olvasás természetellenes tevékenység volt, mert a veszélyforrások kiszúrásához szórt figyelemre, állandó éberségre volt szükség, de az agy fokozatosan alkalmazkodott ehhez az erős koncentrálást igénylő elfoglaltsághoz. Ma már gyakorlatilag nincs idő mély elemző munkák írására, és azok befogadására, a digitális szövegeknél pedig hajlamosak vagyunk multitasking-re, elkalandozunk. Ez végül az erős koncentráció és a fejlett memória elvesztésével járhat.
Vajon hogyan alakítja át az idegrendszert, ha rászokunk a digitális tartalmak fogyasztására? Másképp működik annak az agya, aki a digitális világban nő fel?...
(via ReMeK-e-Hírlevél)


Aki szegény, az hülye is? -- olvasási nehézségekFEL

Journal of Neuroscience-ben jelent meg, a Northwestern Egyetem tudósai a szegénység egyik gyakori velejáróját, az anya alacsonyabb iskolázottságát a szerény körülmények között felnövő gyerekek agyának gyenge hangfeldolgozó képességével hozták összefüggésbe. Azt fedezték fel, hogy azok a serdülők, akiknek édesanyja kevesebb osztályt végzett, nagyobb valószínűséggel mutattak a beszéd hallásakor többféle, 'zajosabb' idegi reakciót, mint a műveltebb anyák gyermekei. Ez az idegi válasz -- egy korábbi tanulmány alapján -- olvasási nehézségekhez vezethet. A kutatócsoport arra gyanakszik, az anya és gyermeke közötti állandó szóbeli érintkezés hiánya lehet az egyik oka a 'zajosabb' agyi reakciónak, mivel a fejlődő agyban a korai kommunikáció alapozhatja meg a hatékony beszédfelismerést.

Hírforrás: Hír24
2013. november 06.

Hadd olvasson a gyermek, amit akarFEL

Hagyni kell a gyermekeket, hogy azt olvassanak, amihez kedvük van -- vélte Neil Gaiman, aki szerint a jószándékú felnőttek könnyen örökre elvehetik a gyermekek kedvét az olvasástól. Gaiman egy nagy-britanniai rendezvényen az olvasás, a könyvek, a könyvtárak jövőjéről tartott előadást, amelyben amellett érvelt, hogy a felnőttek ne próbálják meg megszabni a gyermekeknek, hogy milyen könyveket vegyenek a kezükbe.
'Nem gondolom, hogy létezne rossz könyv a gyermekek számára'. Időről-időre felmerül, hogy Enid Blyton vagy RL Stine rossz írók lennének, vagy hogy a képregények az írástudatlanságot segítenék elő, de Gaiman szerint ez marhaság, sznob és ostoba beszéd. A jószándékú felnőttek azzal, hogy kiveszik a gyermekek kezéből azt, amit szeretnek olvasni, és értékes, ám unalmas köteteket adnak helyette, csak azt érik el, hogy olyan nemzedék nő fel, amelynek meggyőződése, hogy az olvasás valami béna, kellemetlen elfoglaltság.
Gaiman elmondta azt is, hogy szerinte az e-könyvek megjelenése nem jelenti a papíralapú könyvek végét, és felidézett egy húsz évvel ezelőtti beszélgetést Douglas Adams-szel, amikor is Adams a valódi könyveket a cápákhoz hasonlította. 'A cápák vének, már a dinoszauruszok előtt is voltak cápák az óceánban, és az ok, hogy még mindig vannak cápák, az, hogy jobbak ebben, mint bármi másban.' Adams akkor azzal érvelt, hogy a papíralapú könyvek szívósak, nehéz elpusztítani őket, ellenállnak a fürdőzésnek, napfénnyel működnek, és jó érzés kézbe venni őket -- jók abban, hogy könyvek, és mindig lesz számukra hely.
(via ReMeK-e-Hírlevél)


A Second Life és könyvtárai. Micsoda? Virtuális könyvtárak?FEL

A Neveléstudományi Doktori Iskola végzése közben írtam néhány szemináriumi dolgozatot, amely talán a blogolvasókat is érdekelheti, ezért úgy döntöttem, hogy sorban közzéteszem majd őket. A Second Life könyves közösségeket a Pedagóguskutatás c. kurzus keretében mutattam be (többek között). Az első bejegyzésben rövid kitekintés lesz arról, hogy mi az a Second Life ( link ), és példát mutatok a benne működő könyvtárakra / könyves közösségekre, a következő bejegyzés pedig arról szól, mire kell odafigyelni virtuális találkozók szervezésénél...


Virtuális magyar olvasótalálkozók a Second Life-banFEL

Vajon hogyan viselkedik egy pedagógus, ha számára teljesen új környezettel találkozik? Mi történik akkor, ha tanítás közben nem láthatja a tanulók mimikáját és gesztusait? Egy virtuális világban nagyjából ezekhez a körülményekhez kell alkalmazkodnia azoknak, akik oktatást vagy például egy beszélgetés moderálását vállalják. Arra tettem kísérletet, hogy a Second Life nevű 3D kommunikációs platformon virtuális könyves találkozókat szervezzek, melyeknek moderálására egy pedagógushallgatót és egy andragógust kértem föl...


Hoppon maradhatnak a kirúgott közszolgákFEL

Egyre kevésbé számíthatnak jogorvoslatra a kirúgott közszolgák. 2010 júniusa és 2011 májusa között közel 4500 közszolgálati álláshely szűnt meg a központi közigazgatásban; nagyjából ötszázan indíthattak a kirúgásuk miatt jogorvoslati eljárást.
Az indoklás nélküli felmentés jogintézménye az uniós jog és az Alapjogi Charta alapján nem vitatható -- írta tegnapi közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, majd kifejti, hogy a Debreceni Munkaügyi Bíróság által indoklás nélküli felmentések miatt indított jogorvoslati perek kapcsán beterjesztett előzetes döntéshozatali kérelmek esetében az Európai Bíróság hatáskör hiányában nem vizsgálhatja az indoklás nélküli felmentésre vonatkozó magyar szabályozás és az Alapjogi Chartaval való összeegyeztethetősége tekintetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy konkrét ügyekben ne lehetne a luxemburgi bírósághoz fordulni, ha valamennyi magyarországi jogorvoslati lehetőség kimerült már -- kommentálta a Napi Gazdaság érdeklődésére a döntést Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára.


Jönnek a kormányzati szűrőszoftverek -- a könyvtárbaFEL

- Jövő szeptembertől szűrőszoftverek használatát tennék kötelezővé az iskoláknak, valamint a nyilvános könyvtáraknak.
- A törvénymódosítás célja, hogy a kiskorúak általuk gyakran használt iskolai és könyvtári számítógépes terminálokon se férhessenek hozzá káros, jogellenes tartalmakhoz.
- Az indítvány ezen kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületeként létrehozná a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt.
- A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyermekvédelmi jogszabálytervezeten dolgozik.




Analógiák

Sportszer olvasási szünetekre -- könyvtárban is?FEL

Barátaiknak terveztek húzódzkodót magyar fiatalok, de maguk sem gondolták volna, hogy három év múlva már egy születőben lévő sportág, a street workout világkupájának döntőjében is az ő eszközeiken versenyeznek majd. Nem csak a profikra gondoltak azonban, bárki csinálhat pár gyakorlatot, aki a Petőfi híd budai hídfője felé téved, ahol másfél hete építették fel első utcai szertornaparkjukat. Az utcai izomfejlesztő vasakkal terveik szerint kilépnek a világpiacra is.
A húzódzkodók ugyanakkor nem csak kültéren és közterületen hasznosíthatóak, vannak beltéri, kisebb változatok is, amivel az alkotók a vállalati igényeknek szeretnének megfelelni, és a számítógép mellől olykor felállva is lehessen lazítani egy kicsit.




Praktikus

Így máris gyorsabban készül a szakdolgozatFEL

Szakdolgozat vagy más típusú hosszabb szövegek írásakor sokan szembesülnek a problémával, miszerint nem látják át a teljes dokumentumot, vagy szeretnének kisebb részekre felosztva haladni az írással, esetleg könnyedén egyik helyről a másikra pakolni részleteket. Erre kínál megoldást a Gingko.
A Gingko segítségével könnyedén ugrálhatunk egyes témák között, attól függően, hogy épp melyiket akarjuk kifejteni, mindeközben látjuk a dokumentum felépítését. Ez megkönnyíti az egyes részletek megfelelő helyekre történő helyezését, amit 'fogd és vidd' módszerrel, könnyed ujjmozdulattal megoldhatunk a megfelelő szövegrészletek hosszas keresése helyett. -- link


Érdemes kipróbálni: nagy tudású, újgenerációs zenelejátszó, ingyenes tárhellyelFEL

Új generációs zenelejátszóként hirdeti fejlesztője a mufin playert, és igazat kell adnunk neki. Egy mind küllemében, mind szolgáltatásaiban egyedülálló lejátszóról van szó -- érdemes kipróbálni.
A program innen tölthető le ( link ), és az exe fájlra kattintva telepíthető. A telepítés kezdetekor beállíthatjuk a magyar nyelvet, és nemcsak hogy ez lesz a telepítés nyelve, de később a programban is mindent magyarul közöl velünk.
A zenelejátszó egyik igazi különlegessége, hogy elemzi a feltöltött mappában lévő zeneszámokat, és -- kérésre -- a számok stílusa szerint rendszerezi ezeket. Beépített böngészője is van, amely egyetlen kattintással a mufin.com oldalra visz, ahol számos online szolgáltatás vár bennünket...




Kisszínes

Már van nemzettudat-tankönyv is!FEL

A közigazgatási képzés részévé vált a nemzetpolitika -- jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai alapismeretek című kötet hétfői budapesti bemutatóján.
A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese azt mondta, a világon elsőként született olyan tankönyv, ami a nemzetpolitikáról szól. A kötetet, amelynek összefoglalója a közigazgatási alapvizsga része, elsősorban a közigazgatásban dolgozóknak szánják, de a külhoni magyarságnak is ajánlják, mivel ezáltal pontosan tudni fogják, a magyar közigazgatásban milyen szerepe van ennek a területnek, és milyen elvárásokat támaszthatnak a mindenkori kormánnyal szemben...


Digitális taneszköz történelem-tanításhozFEL

Uniós támogatást nyert a Múlt-kor a magyarországi történelemoktatás digitális tartalmi kínálatának megújítására, fejlesztésére.
A digitális taneszköz kialakítása lehetővé teszi, hogy a tanulók tanórák keretében, illetve önállóan is feldolgozzák a tananyagot.
A feladatokat a Múlt-kor három konzorciumi partnerrel (Appsters Mobiltartalom-fejlesztő Kft., BME-AutSoft Kft., Color Plus Kft.) végzi. A taneszköz Windows7 operációs rendszeren lesz futtatható. Az akkreditáció után a Sulinet oldaláról ingyenesen letölthetővé válik. A Sulinet Digitális Tudásbázis rendszerrel kompatibilis a fejlesztés.


Túl sok pénz miatt lép ki a könyvkalózFEL

A szerzői jogot sértő weboldalak általában csak akkor állnak le, ha a hatóságok ezt kikényszerítik. Ezért is furcsa az e-könyveket kínáló német Torboox megszűnésének oka: a portál kezelhetetlenül sok pénzt termelt. A kínálatában lévő 43 ezer könyv nem megy kárba, az egész katalógust szabadon elérhetővé tették.
...
A Torboox tehát belefulladt a pénzbe, miközben a német kiadók elzárkóztak attól, hogy legalizálják a könyvportált. Hogy mi lesz az oldallal, egyelőre nem tudni, de a 43 ezer könyvből álló archívumának a sorsa már nem az üzemeltető kezében van: megszerezték a fájlcserélő szcéna tagjai, és ingyenesen közzétették az egészet.


Gyalázatos: így lepusztult a könyvtár (fotók)FEL

Detroit városa mára a pusztulás jelképévé vált. Elhagyatott gyárak, épületek, leépülő kulturális élet jellemzi az egykoron autógyártásból élő várost. Az egyre éhesebb fogyasztói társadalom keltette életre, s végül ez lett a veszte is. Elnézve a detroit-i könyvtár 2011-es képeit, a könyvtár pusztulását, a szívünk szakad meg.


Magyar Tájékoztató Könyvtár Genfben (1943-1948)FEL

1943-ban magyar kultuszkormányzat svájci székhellyel egy tájékoztató jellegű, a nemzetközi társadalmi és politikai életben is kiemelt szerepet játszó könyvtár felállítását határozta el. A háború után úgy tűnt, hogy munkája kibővül, hiszen a magyar kultuszminisztérium fokozatos kiépítése és fejlesztése mellett döntött. 1948 márciusától azonban a könyvtár kénytelen volt szüneteltetni munkáját, majd októberben kultúrpolitikai és az államháztartás gazdasági szempontjait tekintetbe vevő megfontolásokból a kultusztárca vezetője rendeletileg is felszámolta a fontos missziót betöltő intézményt.




Információforrások

Szakácskönyv a túlélésértFEL

Az ausztriai lichtenwörthi haláltáborban fogva tartott nők által leírt receptekből jelenik meg a Szakácskönyv a túlélésért című kötet. A szénnel és grafitfoszlányokkal papírfecnikre körmölt 149 receptet tartalmazó könyvet csütörtökön mutatják be Budapesten...

Hírforrás: Múlt-kor
2013. november 06.

Mi volt lakhelyeden a 19. sz. első felében? -- Google--Arcanum térképFEL

Az Arcanum oldalán visszaléphetünk az időben: párhuzamosan nézhetjük a Google mai ill. a 19. sz. első feléből származó ún. II. katonai felmérés térképét. Az Arcanum a projektben a keresőóriás nyílt térképét használta fel. A lépték 1: 28800-as, s ebből az időszakból a legrészletesebb térképsorozat. A fejlesztések folyamatosak, hamarosan 3d-ben a teljes Habsburg-birodalom elérhető lesz.
Az időben az Arcanumnál ennél tovább is léphetünk vissza: az I. katonai felmérés térképe segítségével: link (Somfay Örs)


Lájkolj, s megmondom ki is vagy!FEL

Mennyire vagyunk kiismerhetőek Facebook profilunk alapján? A YouAreWhatYouLike oldalon ( link ) bárki kipróbálhatja, mennyire sikeresen alkotható meg róla egy pszichológiai profil pusztán az általa kedvelt dolgok alapján, a szerzőről például az alábbi elemzés készült mindössze kilenc lájk alapján.
Persze mindenki ódzkodik a kategorizálástól s így a blog szerzője is, hiszen ő egyáltalán nem tartja magát félénknek és visszahúzódónak, pláne nem gondolja hogy rámenős és versengő lenne, de a környezetében valahogy mindenki erősen egyetértett a buta kis program elemzésével... Hogy lehetséges ez? Egyrészt természetesen mindenki félreismerte a poszt íróját! Másrészt talán lehet hogy Kosinski és tsai a Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior című tanulmányukban azért mégis csak fontos dolgokra mutatnak rá...


A Márai Program III. fordulójának pályázati eredményeiFEL

A Márai Program III. fordulójának pályázati eredményei
A Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadás Kollégiuma pályázatot hirdetett magyarországi bejegyzésű és a határon túli magyar könyvtáraknak a Márai-program III. fordulójában való részvételre.
A Könyvkiadás Kollégiuma közzétette a pályázat eredményét, a nyertesek listája letölthető az alábbi linkről: Márai Program III. fordulójának pályázati eredményei, a nyertesek listája -- link
(via ReMeK-e-Hírlevél)


Nem kell internet? Na de miért nem?FEL

A Pew Research Center amerikai felméréséből kiderül, mikkel indokolják leggyakrabban az emberek azt, hogy nem interneteznek.
Az USA-ban élő felnőttek 15 százaléka nem használ internetet. A Pew Research adataiból készített Statista-grafikonból kiderül ( link ), hogy az elutasítás leggyakoribb oka a szimpla érdektelenség. A második legnépszerűbb érv a számítógép hiánya, a harmadik helyen a 'túl bonyolult' áll, negyedik helyen pedig a 'nem tudom, hogyan kell' és a 'túl öreg vagyok megtanulni'.

Hírforrás: HVG
2013. november 06.

Internetes nagylexikon erdélyi épített örökségünkrőlFEL

Erdélyi műemlékek internetes adatbázisát készítik sepsiszentgyörgyi szakemberek, a Hereditatum.org portált azzal a céllal bővítik, teszik székelyföldi viszonylatban teljesen egyedivé, hogy minél többen megismerhessék épített örökségünket. A honlapkészítő műemlékes csoport két igen tevékeny, elkötelezett fiatal építőmérnöke Ferenczi Z. Sámuel és Popovici Szabolcs...
Adatokat bejelentkezés után bárki feltölthet, de az információt a szakemberek szerkesztik, ellenőrzik. Blogjuk ( link ) személyesebb, leírásokat, műemlékes túraútvonalakat ismertetnek, olyan gyakorlati megjegyzésekkel is, hogy egy-egy műemlék épület kulcsa kinél található meg...
(via ReMeK-e-Hírlevél)


A halott linkek nyomábanFEL

A Harvard Library Innovation Lab legfőbb feladatának azt tekinti, hogy megakadályozza, hogy halott hivatkozások jöjjenek létre.
Kim Dulin könyvtáros és jogi tanácsadó. Ő vezeti a Harvard Egyetem Könyvtárának Innovációs Laboratóriumát, amely a link nevű oldal létrehozásán és bővítésén dolgozik. Ez a portál segít abban, hogy a korábban elveszettnek hitt tudományos anyagok megmeneküljenek és továbbra is elérhetők legyenek a szakemberek számára.
Mindegyik anyag saját URL-t kap az oldalukon, a tartalmak a szervereiken is elérhetők maradnak, így nagyobb az esélye annak, hogy ezeket a dokumentumokat sikerül megőrizni. Hasonló tevékenységet végez az Internet Archive ( link ), a Los Alamos Lab által kifejlesztett Memento ( link ) és a Webcitation ( link ) is.

Hírforrás: SG
2013. november 06.

Szabad szoftverekről szóló honlapot indított a közigazgatási tárcaFEL

A közigazgatási tárca honlapon teszi elérhetővé saját fejlesztésű szoftvereit, valamint a nyílt forráskódú, azaz szabad felhasználású szoftverek használatával kapcsolatos tudásbázisát.
A szabadszoftver.kormany.hu címen elérhető weboldal az Európai Unió által támogatott projekt részeként készült el, és a későbbiekben hiánypótló szabad szoftverekkel is kiegészül.
A közigazgatás számos helyen jelentős költségmegtakarítást tud elérni a szabad szoftverek nagyobb arányú használatával -- olvasható a közleményben.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu