Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/16., ápr. 17.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Megéri-e a vagyonvédelmi kapu a könyvtárban? -- Kiszámolták
* * * Bibliográfiai adatbázisból ágazati irányító-tanácsadó alkalmazás * * *
Nemzeti Könyvtári Hét, 2013; Közösségek a könyvtár fókuszában (olvasóink szavazatára)
A magyar könyvtári érdekvédelem teljesítménye -- bukásközel
Vándorgyűlési szubjektív problématérkép -- várható-e tényeken alapuló diskurzus?
Magyar közös katalógus á la Google?
Osztrák Nemzeti Könyvtár -- teljes digitalizálás 2025-ig
Archiválja az internetet a British Library
A könyvtáros mint forráskritikus -- módszerek
A nyomtatott katalóguscéduláktól a könyvtár 2.0-ig

Analógiák

Ingyen digitális másolattal a jogellenes letöltések ellen -- milyen lenne könyvtári könyvekkel?
A régi média már nem az igazi -- az ombudsman szerint sem
Az állatkert is közösségi teret épít -- a közgyűjtemények sem kapnak társaságiadó-visszatérítést

Praktikus

Melyik a legnépszerűbb, legfrissebb folyóiratcikk?
Megmutatjuk, hol rejtőznek a különleges karakterek
Közösségi alkalmazás egy weblap látogatóinak összekötésére
Ennél egyszerűbben nem is lehetne: itt egy ingyenes zenei vágóprogram
Ingyen juthat rengeteg fantasztikus hangeffekthez

Kisszínes

Cambridge mellett a Macmillan is kivonult -- Kiszorítják a világ legjobb tankönyveit Magyarországról
Szoftverrel ellenőriznék a diákok ekönyv-olvasását
1988-ban kiszabadult tabukönyvek -- porosodnak-e a könyvtárakban?
Könyvtáros legó (képpel)
A Google már azt is tudja, ha meghalunk

Információforrások

Albumborító színe alapján kereshetjük a zenét -- könyvekre is menne?
Legális szpem kulturális szakembereknek Tóth Pétertől hetente -- új szakmai hírlevél
Nem jelenik meg több História
Honlapot indított a Történelemtanárok Egylete
Angol rövidítések keresője


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Megéri-e a vagyonvédelmi kapu a könyvtárban? -- KiszámoltákFEL

A könyvtárak felelősek a közpénzek hatékony felhasználásáért. Ennek alapja a tényeken alapuló döntéshozatal. A pénzosztó szervezetek -- jó esetben -- ilyen előtanulmányok után határoznak, hogy milyen pályázatokat írnak ki. Költségek: rendszer beszerzése, telepítése (ide értve a dokumentumokban elhelyezendőket is), folyamatos fenntartása. További rizikótényező a téves riasztások kapcsán 'begyűjtött' használói elégedetlenség és könyvtárosi kellemetlenség. Hasznok: nem realizálódott lopáskár.
A BGF Gazdálkodási Karának könyvtárában (Zalaegerszeg) nagyságrendi összevetés alapján állították 2010-ben, hogy ha a vagyonvédelmi beruházás 1,5M Ft és az éves kár 100E Ft, akkor a 'megtérülés' 15 év lenne. A modellben eltekintettek attól, hogy a kár kálón belüli-e (tehát 'megengedett'). A valós éves káruk ennél is csekélyebb, amit persze csak a 3 évenként tartott leltárból tudhatnak pontosan.
A hiány mértéke a 2011-ben tartott állományellenőrzés szerint 9,6 százaléka volt a vonatkozó rendelet szabályzata szerint számított megengedhető hiánynak. 2008 és 2011 között lopási kísérletet nem fedeztek fel. A hiány közel felét nagyobb forgalmú, tansegédletként használt dokumentumok teszik ki. A hiány mértéke nem indokolta, hogy költségvetési forrásból nagy értékű állományvédelmi eszközöket -- pl. vagyonvédelmi jelzőkapu és aktiváló/deaktiváló rendszer beszerzését -- szerezzenek be. A biztonságot 2010 szeptembere óta alkalmazott belső térfigyelő kamerákkal fokozták (egy ilyen rendszer beruházása lényegesen olcsóbb).
A feltárt hiány ellenőrzési ciklusonként csökkenő tendenciát mutat. Még a leltáron is spórolhatnak: mivel 2011-ben a megengedett hiány tíz százalékát sem érték el, de 2008-ban is csak 36,6%-a volt az akkor megengedhető hiánynak, felesleges minden ellenőrzési ciklusban teljes leltárt tartani Az állományellenőrzési jogszabály, a 3/1975. (VIII. 17.) KM-PM együttes rendelet 7. § (4) előírja, hogy 'legalább minden második időszaki leltározáskor teljes körű állományellenőrzést kell végrehajtani'. Az időszaki részleges leltározásnak esetükben a teljes állomány legalább 20 százalékára kell kiterjednie. Ezt 2014-ben csak a legnagyobb forgalmú állományrészen végzik, a megtakarított időt pedig a munkatársak a felhasználók számára gyümölcsözőbb tevékenységekre fordíthatják.
Ugyanakkor minél nagyobb egy állomány értéke és használói forgalma, annál indokoltabb lehet az aktív vagyonvédelmi rendszer. (Szabó G. Tibor közlése nyomán)


* * * Bibliográfiai adatbázisból ágazati irányító-tanácsadó alkalmazás * * *FEL

Friss hír, hogy a tavalyi vándorgyűlésen is jelen lévő Mendeley-t felvásárolta az Elsevier. A 2008-ban három PhD-hallgató által alapított Mendeley globális kutatásirányítással és együttműködési platform készítéssel foglalkozó innovatív vállalkozás. Rendszerük automatikusan lát el metaadatokkal PDF-dokumentumokat és strukturált adatbázisokba rendezi őket. A világ számos kutatója használja felhőalapú rendszerüket dokumentummenedzsmentre, annotálásra, hivatkozások és bibliográfiák készítésére, kutatási projektek menedzselésére, együttműködésre. Az Elsevier -- megtartva ezt az innovációs potenciált -- nagyobb tartalmat és analitikákat biztosít a fejlesztésekhez. Victor Henning, a Mendeley alapító-ügyvezetője elmondta: a világ legnagyobb tudományos tartalomszolgáltatójával a növelik a kutatáson belüli együttműködés lehetőségét és nyitottságát.
-- Az Elsevier korábban felvásárolta már az Atira céget, amely Pure néven kutatási eredmények kezelésében és javításában segítő szoftvereket és eszközöket kínál. A kiadó bibliográfiai és hivatkozási Scopus adatbázisra épülő SciVal platform így nem csak egyetemi, akadémiai kutatások támogatását, hanem költséghatékony menedzselésének is eszköze, nem csak intézményi, hanem országos tudománypolitikai szinten is. (ref.: MG)


Nemzeti Könyvtári Hét, 2013; Közösségek a könyvtár fókuszában (olvasóink szavazatára)FEL

Ápr. 14-20. a Nemzeti Könyvtári Hét az USA-ban. Az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete oldalán videó buzdít a részvételre. Caroline Kennedy tiszteletbeli elnök üzenetében könyvtáros kollégájával fél perces(!) dinamikus párbeszédben mondják: ha elérsz valamit, ami tényleg szeretsz, akkor azt megosztod barátaiddal is. Így pl: a könyvtár a könyvek megosztásán túl jó hely a házi feladat elkészítésére, számítógép-használatra, barátokkal való találkozásra, és megtudni, mi is van a világban. Ezt követően 5 könyves ember (népszerű könyvek szerzői és illusztrátorok elmondják, milyen pozitív élmények is érték őket az iskolai könyvtárban.
Az oldal további tartalmai:
- letölthető prospektus és honlapra helyezhető banner
- Promóciós ötletek gyűjteménye
- Sajtóközlemény-minta
- Kiáltvány-minta
- Testre szabható minta-reklámszlogenek
- Minta levél a szerkesztőnek
- 15 és 30 másodperces hangreklámok
És természetesen linkek a részletes programokhoz. (ref.: MG)


A magyar könyvtári érdekvédelem teljesítménye -- bukásközelFEL

A magyar könyvtári érdekvédelem teljesítménye -- iskolai osztályzatokkal kifejezve. Ec volt a KIT múlt heti szavazása. A nem reprezentatív eredmény:
1 - jeles
4 - jó
8 - közepes
12 - elégséges
31 - elégtelen
-- Az eredmény átgondolása után érdekes átgondolni azt a jelenséget, hogy a hazai könyvtárosok rendre (ismét) megszavazzák a több soron impotensnek bizonyuló szervezeti vezetőket. Tudatos önsorsrontás, vagy tényleg nincsen jobb vezető? -- És akkor még a könyvtárhasználók érdekeinek védelméről nem is beszéltünk. (MG)


Vándorgyűlési szubjektív problématérkép -- várható-e tényeken alapuló diskurzus?FEL

2013. július 18-20. az egri MKE-vándorgyűlés ideje. Fő téma: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés -- Könyvtárak az európai állampolgárokért. Az előző években sokszor sikerült mellőzni a kényes kérdéseket, fenntartani a minden jó, minden a lehető legjobb, esetleg a hatos busz járhatna sűrűbben örkényi látszatot. Másoknak sikerült: link Tehát érdemes felvetni izgalmas témákat. Pl.:
- könyvtárosok közötti tudásáramlás minősége és mutatói
- kontraszelekció a haza könyvtárakban, fiatal tehetségek elvándorlása
- a pozícióféltés és információ-visszatartás tünetei
- a dokumentumok kiválasztásának gyakorlata (vö. pl. felmerült a szcientológiai könyvek kezelésével kapcsolatban)
- a használók diszkriminálásának indirekt formái
- ??? - a sor nyilván folytatható.
A hátra lévő idő talán még arra is elég, hogy tényeken alapuló diskurzusok folyhassanak a rendezvényen. Szintén kérdés, hogy a szervezők vállalják-e a tudásnöveléshez nélkülözhetetlen kritikus eszmecseréket, előadókat? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Nemzeti Tabu Adatbázis -- béta változat (KNTA) link

Magyar közös katalógus á la Google?FEL

Most, hogy a Readerre már nem fordít figyelmet, mi volna, ha a Google csinálna egy bazinagy könyvtári katalógust? Geolokáció alapján belőné, hogy épp hol tartózkodunk (ha épp nem a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi könyvtár gyűjteményére vagyunk kíváncsiak, akkor pl. megadjuk neki a helységnevet).
Gépelés közben ajánlaná a lehetséges kifejezéseket. A találati lista megjelenítené a könyvek borítóját.
Az IKR-ek katalógus moduljait át kellene írni úgy, hogy a Google katalógusát használják. (WKÁ)

Hírforrás:
2013. április 17.

Osztrák Nemzeti Könyvtár -- teljes digitalizálás 2025-igFEL

2025-ig az Osztrák Nemzeti Könyvtár teljes könyvállományát digitalizálni szeretnék, ehhez azonban az kell, hogy megreformálják a szerzői jogi szabályozást.
Az ÖNB az elmúlt években több mint 450 000 fotót és portrét digitalizált. Éves szinten 1,8 millió darab törvényszöveget és újságoldalt szkennelnek be, eddig 12 millió művet tettek elérhetővé digitális formában is. Digitalizálják a zenei és a 180 000 darabos papirusztekercs-gyűjteményt is, továbbá hozzáférhetővé válnak a legjelentősebb zeneszerzők eredeti dokumentumai. 'Az összes tartalom digitalizálása az Osztrák Nemzeti Könyvtár fontos stratégiai célja. Minél több tartalmat kell a világhálón keresztül is elérhetővé tenni, ugyanis ami nincs a weben, azt hamarosan nem fogják tudomásul venni' -- hangsúlyozta Johanna Rachinger, az ÖNB főigazgatója.
A szakember hozzátette: a Google képviselőivel kötött szerződés mérföldkövet jelentett. Ők voltak az első nemzeti könyvtár, amely a webes konszernnel együttműködött ezen a területen, és kifizetődött, hogy úttörők voltak. Sosem lettek volna képesek egyedül megvalósítani egy ilyen ekkora digitalizálási projektet, ez 40 millió euróba került volna, viszont most a Google fizeti a beszkennelendő művek szállítási, biztosítási és digitalizálási költségeit. Eddig 13 európai bibliotékával kötött hasonló együttműködési szerződést a Google, az ÖNB után a British Library és a Cseh Nemzeti Könyvtár következett.


Archiválja az internetet a British LibraryFEL

A brit nemzet 'digitális memóriájának' megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot.
A projekt szombaton indul, és az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen -- jöjjön bármilyen technológiai fejlődés.
A könyvtár szerint a feladat nem tűr további halasztást, amióta ugyanis az ember elkezdte számítógépre és mobiltelefonra cserélni a papírt és a tintát, rengeteg olyan értékes anyag tűnt el a digitális fekete lyukban, amely elkápráztatta volna a jövőbeli történészeket.
Az intézmény reményei szerint a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek, valamint prominens brit személyiségek közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseire is.


A könyvtáros mint forráskritikus -- módszerekFEL

Mivel a felhasználók könnyen jutnak nyomasztó mennyiségű információhoz, az információforrások értékelése (forráskritikája) egyre inkább a könyvtártudomány központi kérdésévé válik. Az információs szakembereket fokozódó mértékben fogyasztói tanácsadóknak kell tekintenünk, akik az információforrások között igazítják el felhasználóikat, különös tekintettel az egyetemi hallgatókra. A cikk a probléma 12 különböző megközelítését ismerteti, minden esetben bemutatva az adott módszer kritikáját és legfontosabb irodalmát.
A referátum áttekinti az ellenőrző listák, klasszikus lektorálás, bizonyítékokon alapuló gyakorlatra épülő értékelés módszereinek lehetőségeit. (ref.: Koltay T.)
-- A minősített adatbázisok szolgáltatói szintén a könyvtárosok segítségére vannak. (MG)


A nyomtatott katalóguscéduláktól a könyvtár 2.0-igFEL

A számítástechnika, majd az internet megjelenése és széles körű elterjedése akárcsak a társadalomban, a könyvtárakban is jelentős változásokat eredményezett. Gyökeresen átalakultak a könyvtári munkafolyamatok, a szolgáltatások, a könyvtárban használt eszközök és az olvasókkal való kapcsolat is, új dokumentumtípusok jelentek meg a könyvtári állományokban. Bejegyzésemben ezt a folyamatot tekintem át nagy vonalakban, a magyarországi viszonylatban.




Analógiák

Ingyen digitális másolattal a jogellenes letöltések ellen -- milyen lenne könyvtári könyvekkel?FEL

A fizikai hordozók megvásárlói számára ingyen digitális elérést is biztosít a Warner Brothers a megvásárolt filmhez Írországban. A stúdió a lépéssel egyrészt a kalózkodás visszaszorítását is reméli, másrészt pedig a hordozható lejátszók népszerűségére kíván reagálni. A DVD-k vásárlói egy kódot találnak majd a lemezhez csomagolva, amellyel a link oldalon keresztül ingyen, letölthetik vagy streamelhetik a megvásárolt filmet, így laptopon, iPad-en és telefonon is nézhetik a filmet.


A régi média már nem az igazi -- az ombudsman szerint semFEL

Szabó Máté 'hójelentése' szerint sok hiányosság volt a lakosság felkészítésében, riasztásában és tájékoztatásában.
... Az új kommunikációs csatornák megfelelő használata alkalmas lett volna a lakosság teljesebb tájékoztatására, legalábbis részben segített volna a krízis megelőzésében, illetve következményeinek mérséklésében, végső soron az állampolgárok nagyobb csoportjának alapvető jogaival összefüggő visszásságok megelőzésében. A biztos felhívta a hivatásos állományú szervek (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Országos Rendőr-főkapitányság) figyelmét arra, hogy a belső kommunikációjukban számos fennakadás volt érzékelhető, ami megnehezítette a mentés összehangolt irányítását.


Az állatkert is közösségi teret épít -- a közgyűjtemények sem kapnak társaságiadó-visszatérítéstFEL

Kétszáz éve még csak két állatkert volt a világon, ma ? a televízió és az internet korában ? 10 ezer. Az urbanizációval megnőtt az igény arra, hogy a városba varázsoljuk a természetet. Ezért tartanak olyan sokan házi kedvencet. A XX. század végén az állatkerti szakma a természetvédelem, oktatás, kutatás, rekreáció négyesében határozta meg az állatkertek feladatát. Mára fontos lett, hogy közösségi térként is működjön. Abban ugyan vitában állok több nyugati, sőt néhány saját kollégámmal is, hogy szerintem nem elég bemutatni a természet sokszínűségét, azt is lehetővé kell tenni, hogy az emberek testközelbe kerülhessenek az állatokkal. E gondolat jegyében hoztuk létre már húsz éve az állatsimogatót, és nyitottunk néhány éve póniparkot a Vidám Park egy kis részén.
A jegyárat minden évben emelni kell, amivel a látogatók újabb rétege szorulna ki, ha kedvezményekkel, akciókkal, szponzori támogatásokkal nem próbálnánk megtartani a közönséget. Sajnálatos, hogy míg a társasági adó visszaosztásából sport- és művészeti intézmények részesülhetnek, a közgyűjtemények vagy az állat- és növénykertek nem. Nálunk egy belépéshez körülbelül 400 forinttal járul hozzá a közszféra.




Praktikus

Melyik a legnépszerűbb, legfrissebb folyóiratcikk?FEL

A bx Hot Articles egy innovatív új Ex Libris szolgáltatás, mely azonnal megmutatja, hogy valós használati adatokat alapul véve egy adott témakörben mi a legnépszerűbb, legfrissebb folyóiratcikk. A bx szolgáltatásokhoz ('bx Ajánló', 'Legnépszerűbb cikkek', 'Folyóirat népszerűségi jelentés') hasonlóan a Hot Articles is kutatók millióinak folyóirat-használati adatain alapul. A felhasználót hozzásegíti, hogy az érdeklődési területének megfelelő általános és specifikus további információkhoz jusson.


Megmutatjuk, hol rejtőznek a különleges karakterekFEL

A számítógép Alt billentyűjének és egy számkombinációnak a lenyomásával akár a legkülönlegesebb karakterek is előcsalogathatók.
Természetesen nem csupán azokat a karaktereket vihetjük be egy szövegbe, amelyek rajta vannak számítógépünk klaviatúráján. Az Alt billentyűvel, illetve a numerikus billentyűzeten szereplő számok különféle kombinációval a lehető legkülönlegesebb karakterek is előcsalogathatók.
Az AltCodes ( link ) oldalon összegyűjtötték valamennyi szóba jöhető Alt-os kódot, így azokat akár ömlesztve, akár kategóriánként is megtekinthetjük.


Közösségi alkalmazás egy weblap látogatóinak összekötéséreFEL

Olyan honlapok látogatóit köti össze egy magyar startup: a Brozie.com, melyeken nincs fórum vagy egyéb társalgási lehetőség. A közlemény szerint az internetes kommunikáció megreformálása komoly feladatnak tűnhet, mégis egy egyszerű ötletről van szó, amely a weblapokat találkozási pontokká alakítja, lehetővé téve a látogatóknak, hogy beszélgethessenek egymással. Célja, hogy a netezők objektíven tájékozódhassanak és megoszthassák tapasztalataikat a weboldalakon kínált termékekről, szolgáltatásokról, hírekről. Ez a gyakorlatban számtalan formát ölthet. Így például online vásárlás tervezésekor, elolvashatja mások véleményeit, kedvenc együttesének megköszönheti a tegnapi fergeteges koncertet, vagy szakmai közösségekben beszélgethet. Véleményük szerint az így keletkezett információk hasznos kiegészítői, értékelései lehetnek a honlapok tartalmának.


Ennél egyszerűbben nem is lehetne: itt egy ingyenes zenei vágóprogramFEL

Az alábbi program elsősorban egyszerűségével tűnik ki társai közül, illetve azzal, hogy még telepítenünk sem kell.
Több oka is lehet annak, amiért megvágnánk egy MP3-as fájlt, az egyik legkézenfekvőbb ezek közül, hogy csak egy részletéből szeretnénk csengőhangot készíteni. Ebben jó pár program is segíthet, de talán egyik sem kezelhető annyira egyszerűen, mint a Cut MP3. Tulajdonképpen egy online szolgáltatásról van szó, amelyet ezen az oldalon érünk el. -- link


Ingyen juthat rengeteg fantasztikus hangeffekthezFEL

Sokféle tevékenységnél jöhetnek jól a hangeffektek, például prezentációkészítésnél, játékfejlesztésnél. Most egy igazi ingyenes arany- (pontosabban hanghatás-) bányát mutatunk.
Bár néhány hangeffektet a Windows is tartalmaz, nehezen kelhetne versenyre egy olyan oldallal, mint amilyen a Soundgator ( link ). Itt ugyanis kategóriákra bontva találunk rengeteg különleges hanghatást, például borospoharak hangját, telefonnal kapcsolatos hangeffekteket, sőt még a természetből származókat is.
Természetesen valamennyi hangot meghallgathatjuk, és ha valamelyik megtetszett, ingyen le is tölthetjük a számítógépünkre.




Kisszínes

Cambridge mellett a Macmillan is kivonult -- Kiszorítják a világ legjobb tankönyveit MagyarországrólFEL

Kivonultunk a magyarországi tankönyvpiacról, mivel sehol a világon nincs ilyen drága és ennyi papírmunkával járó akkreditációs rendszer, mint itt -- mondta lapunknak a Cambridge University Press magyarországi képviseletének vezetője. György Mariann szerint egy tankönyv akkreditációjának költsége mintegy 500 ezer forint, ami egy tankönyvcsaládnál már milliós költség. Így ha a tankönyvlistára szeretnének kerülni a közoktatásban, akkor több tízmilliós eljárási díjat kellene fizetniük, amelyre nincs költségvetésük. Az előírt alacsony árat, a pedagógusoknak az ingyenes példányt is tudnák garantálni, valamint azt is, hogy időben az iskolákba legyenek a könyvek. A jelenlegi feltételek mellett azonban inkább a fejlesztésekre költünk -- hangoztatta György Mariann. A Cambridge képviselője szerint a jelenlegi listán olyan könyvek is szerepelnek, amelyekben szakmai hibák vannak, vagy nem az angol élő nyelv tanításának megfelelőek.
A világon a négy legmagasabban jegyzett angol tankönyvkiadó közül a Cambridge mellett a Macmillan vonult ki a magyar tankönyvpiacról, jelen van még a Pearson Longman és az Oxford.


Szoftverrel ellenőriznék a diákok ekönyv-olvasásátFEL

A tengerentúli egyetemeken tanító professzorok külön program segítségével tudják nyomon követni, hogy a diákok közül ki olvasta el a kijelölt könyveket és ki nem.
Új megoldással próbálják jobb tanulásra ösztönözni az amerikai felsőoktatási intézmények hallgatóit. A CourseSmart által kifejlesztett szoftver megmutatja, hogy egy adott hallgató elolvasta-e a kijelölt elektronikus kiadvány minden oldalát, továbbá jelzi, hogy az illető a könyvben mely bekezdéseket vagy részeket hagyta ki, illetve jelölte be. Az adatok alapján elkészíthető egy teljesítményindex.
A rendszer még azt is kimutatja, hogy a nebulók pontosan mikor olvasták el először a kiválasztott alkotást, így másodpercek alatt kideríthető, hogy valaki például csak közvetlenül a vizsgák előtt foglalkozott-e a kötelező olvasmányokkal. Bár a diákok tudnak az ellenőrzésről, a funkciót nem tudják kikapcsolni. Nem is biztos, hogy jó döntés lenne deaktiválniuk az alkalmazást, ugyanis számos professzor díjazza a szorgalmat és ha valaki megfelelően készül, azt beszámítja a jegyek kiosztásakor. A megoldást kilenc amerikai egyetemen tesztelik és ősszel vezethetik be.


1988-ban kiszabadult tabukönyvek -- porosodnak-e a könyvtárakban?FEL

Valódi és mondvacsinált kommunista tabukat feszegető, nem egy esetben évtizedekre raktárba zárt könyvek árasztották el negyedszázada, a rendszerváltás előévében a magyar könyvpiacot.
'A zúzda malmai gyorsabban őröltek, mint az idő kerekei' -- e hangzatos szlogennel jelentette be 1988 márciusában a Zrínyi Könyvkiadó, hogy számos, 'korábban tiltott csemege' társaságában közreadja a 'hányatott sorsú' Sík Endre önéletírását, amelyet a kiadó 18 évvel korábban 'egyszer már majdnem megjelentetett'. A szóban forgó Vihar a levelet... című kötet 1970 decemberében ugyan kikerült a nyomdából, ám néhány heti raktárlét után -- ahogy a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) politikai bizottsága (pb) határozatilag fogalmazott -- 'megtették a szükséges intézkedéseket', így a 10 600 kinyomott példányból mutatóba sem igen maradt.


Könyvtáros legó (képpel)FEL

Bizony, a Legó szakemberei sem sokat agyalhattak, amikor kitalálták, hogy legyen már egy könyvtároscsaj is a csapatban, ami egyébként igazán támogatandó ötlet. De ahelyett, hogy valami 'superlibrarian' mentené meg a világot a gonosz betűfalókkal szemben, csak fogták az összes sztereotípiát, ami eszükbe jutott (és hát valljuk be, ezzel tényleg nem is kellett sokat erőlködni), majd amit csak lehetett belesűrítettek egy tízcentis kis hülye figurába. A mellékelt képhez nincs is sok hozzáfűznivalóm, szemüveg, kardigán, frizura, minden a helyén, a 'Shhh!' feliratú bögréért pedig még egy kreatív-díjjal is jutalmaznám a dicstelen elkövetőket.
De mivel a Legónak van honlapja is, ahol még valami termékismertetőt is ki kell szenvedni, hát ott aztán sikerült szavakban is olyan szinten összefoglalni, milyenek vagyunk mi, könyvtárosok, hogy ha erre nem csap le a Wikipédia, akkor semmire sem. -- 'A könyvtáros a könyveket szereti a legjobban az egész világon. (?) Bárcsak mindenki annyira szeretne olvasni, mint ő, a világ jobb hely lenne? és csendesebb is. A könyvtáros rendkívül fontosnak tartja, hogy a könyvet kellő tisztelettel használd, mindig használj könyvjelzőt szamárfülezés helyett (?). És ami a legfontosabb: soha, soha ne vidd vissza késve a könyvet!'


A Google már azt is tudja, ha meghalunkFEL

Új, automatikusan működő funkcióval ellenőrzi a Google, hogy a felhasználói élnek-e még. Az interaktív fiókkezelőt előzetesen ugyan fel kell tölteni adatokkal, utána azonban magától értesíti az ismerősünket a halálunkról, a szeretteinknek pedig akár még leveleinkhez és fotóinkhoz is hozzáférést biztosít.
Az Inaktív fiók kezelője nevű új funkció ( link ) beállítása rendkívül egyszerű, mégis sokkoló élmény: előre meg kell írnunk azt a levelet, amelyet a rendszer kiküld a halálunk esetén. A rendszer több címzettet képes kezelni, mindegyiküknek személyre szabott üzenet állítható össze. Azt is meg lehet adni, hogy a digitális végrendeletünk végrehajtói mely Google-szolgáltatásainkhoz vagy adatainkhoz férhetnek hozzá.




Információforrások

Albumborító színe alapján kereshetjük a zenét -- könyvekre is menne?FEL

Egészen különös módon ismerhetünk meg újabb és újabb jó számokat egy érdekes weboldal jóvoltából. Aki nem éri be a kereskedelmi rádiók unalomig ismételt tucatnyi 'top' dalával, és szeret ismeretlenebb (zenei) vizekre evezni, annak érdemes egy próbát tennie a ColorHits ( link ) nevű oldalon. Ez a site ugyanis a lemezborítók színei, illetve műfajok szerint gyűjtötte csokorba a zenéket. Határozzunk meg egy műfajt, majd válasszuk ki kedvenc színünket, és máris sorjáznak az adott színt tartalmazó albumborítók.
Ha választottunk a sok tízezer album közül egyet, akkor felül egy kis színelemzést látunk, pontosabban azt, hogy milyen színből hány százalékot tartalmaz a borító. Kissé lejjebb pedig belehallgathatunk a számokba (29 másodperc erejéig), utána pedig eldönthetjük, hogy megéri-e megvenni az iTunesban vagy az Amazonon, illetve akár fel is hívhatjuk rá ismerőseink figyelmét (Facebook, Twitter, Pinterest).


Legális szpem kulturális szakembereknek Tóth Pétertől hetente -- új szakmai hírlevél FEL

A fenti módon határozza meg magát a főként web2-es forrásokra támaszkodó elektronikus hírlevél.


Nem jelenik meg több HistóriaFEL

Pénzügyi fedezet hiányában átmenetileg szünetelteti a História című folyóirat nyomtatott megjelenését a História Alapítvány kuratóriuma -- adta hírül a lap az internetes oldalán.
Tájékoztatásuk szerint az alapítvány kiadványai -- a História időszakos közleményei, a História Könyvek és a Történelmi Tár -- ezért online formában ( link ) lesznek olvashatók a honlapon. A kuratórium döntése: a szüneteltetett folyóirat megújuló honlapját a szerkesztőség gondozza.

Hírforrás: HVG
2013. április 17.

Honlapot indított a Történelemtanárok EgyleteFEL

Honlapot indított a Történelemtanárok Egylete (TTE) a történelmi tévhitek eloszlatására -- közölte Miklósi László, a TTE elnöke csütörtökön Budapesten. Elmondta, a link weboldalon -- amelynek célközönsége a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály.


Angol rövidítések keresőjeFEL

A 900 ezer rövidítést tartalmazó adatbázis témakategóriák szerint is kereshető, pl. üzlet, oktatás, államigazgatás, orvosi, természettudományi stb.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu