Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/10., márc. 6.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Beiratkoztak a városi képviselők a könyvtárba
Zsákbakönyv Orosházán (fotókkal)
Kájoni János Megyei Könyvtár -- 700 új használó a modern épületnben
Olvasson ingyen e-könyvet ezen a héten
Hogy a katalógus gyerekek által is használható legyen...
A katalógusok használhatósága... -- inkább jónak tartjuk őket
Milyen stressz éri a könyvtárost -- és hogyan kezelhető?
Olvasásra ösztönzés: kortárs, személyes, népszerű, praktikus
A budapesti Goethe Intézet e-kölcsönzése -- szabályzat
Bővítik a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárat -- pincébe viszik a poros könyveket
Vámpírregényeket és gyermekirodalomat olvasnak a háromszékiek
ELTE könyvtár: nem adták ki Deutsch Tamás szakdolgozatát
Márciuskák a könyvtárban avagy könyvtár másképp -- gyerek kézművesek
Szabadka: kiállítás és beiratkozási akció a Szerb Nemzeti Könyvtár Napján
Papírmerítés, régi könyvek, kéziratok -- gyerekfoglalkozások olasz közkönyvtárakban
Megújulhat a Sárospataki Kollégium nagykönyvtára
Hamarosan megszépülhet Kisköre központja
E-könyvek olvasása és kiadói adatvédelmi anomáliák. Mit tegyen a könyvtár?

Analógiák

Négyszer, hatszor hatékonyabb a közalkalmazottnál?
A hallgatás és a megalkuvás nem segít elkerülni a megaláztatást.
'Én nem keramikusnak tanultam, így gátlástalanabbul tudtam hozzányúlni az anyaghoz'

Praktikus

Az e-mail veszélye
Üzleti etikett -- A mobiltelefon használatának 7 titka
Itt az idő, hogy rendet tegyen zenéi között

Kisszínes

Éljen Sztálin halálának 60. évfordulója! -- olvasson letartóztatott könyveket
Törölték XVI. Benedek összes üzenetét
Könyvkereskedői összefogás az Amazon ellen
Gondolkodó WEB 3.0: Beléptünk a következő generációs internet világába
A kínai e-könyv vaksötétben is olvasható

Információforrások

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) -- teljes e-sorozatok a papír kiváltására
Értékeld a professzort, a közösségi oldalon -- Mark My Professor


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Beiratkoztak a városi képviselők a könyvtárbaFEL

Nem mindennapi dologra vállalkozott a gútai önkormányzat képviselőtestülete. Az önkormányzat legutóbbi ülésén Forró Tibor független képviselő, a Helló Gúta ifjúsági mozgalom vezetőjének javaslatára az önkormányzat tagjai a könyv hónapja alkalmából beiratkoztak a helyi könyvtárba, hogy ezzel is népszerűsítsék az olvasást és felhívják a figyelmet annak fontosságára.
A gútai könyvtár dolgozói örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, hiszen a szűkös anyagi helyzet miatt a tavalyi év folyamán egyetlen kötetet sem sikerült a könyvtár számára megvásárolni. Bíznak benne, hogy ezzel és az ehhez hasonló akciókkal az emberek ismét érdeklődni kezdenek a könyvek iránt. A könyvtár, ahol mintegy harmincötezer kötet található, hétköznap délelőtt tíztől este hatig, szombaton nyolctól délig várja az olvasni vágyókat.


Zsákbakönyv Orosházán (fotókkal)FEL

Zsákbakönyveket lehetett kölcsönözni a Justh-könyvtárban. Korábbi hírünk a témában: link
Fényképek a link oldalon:
1. Noha volt egy Mikulás-zsákunk is, végül az olvasók választását megkönnyítendő a könyvmentős játék polcát használjuk ezúttal is, rögtön a bejárati ajtóval szemben. A könyveket régi Blikkekbe csomagoltuk, a környezettudatosság és a vidám percek jegyében.
2. Az akciót a Könyvtári karnevál estéjén hirdettük meg.
3. Többnyire örömmel fogadták az olvasók a nekik rendelt könyvet, itt épp az Orosházi Moly Galeri két tagja ismerkedik a kiválasztott kötetekkel.
4. Az olvasás gyönyörűsége

Hírforrás: Buzai Csaba
2013. március 06.
Régebbi hírforrás(ok): Zsákbakönyv -- olvasástámogatás és takarékosság link

Kájoni János Megyei Könyvtár -- 700 új használó a modern épületnbenFEL

Nagymértékben növekedett a Kájoni János Megyei Könyvtár látogatóinak száma és az érdeklődés a könyvtár szolgáltatásai iránt. A vonzó, modern épület és az új szolgáltatások napról-napra több olvasót csalogatnak az intézménybe, amint a könyvtárhasználat statisztikai adatai is szemléltetik: a januári könyvtárlátogatások száma meghaladta a 3900-at, közel 700 olyan személy iratkozott be, aki mostanig nem volt könyvtárhasználó (az összes beiratkozó, vagyis az aktív használók száma 1964 volt januárban). A könyvtárlátogatások napi átlaga januárban meghaladta a 250-et. Mindez a sok változásnak köszönhető, hiszen a jelenlegi épületben minden korosztály számára biztosított a kellemes időtöltés. Fontos változást jelent, hogy az új székhelyen a vonzó környezetnek köszönhetően változatosabb rendezvényeket szervezhetnek, csoportok számára különböző foglalkozásokat, ezekkel főként az iskolai oktatást igyekeznek segíteni és az olvasáskultúra fejlesztésére is törekednek. Emellett rendszeresen szerveznek könyvbemutatókat és kézműves foglalkozásokat is. Azt szeretnék elérni, hogy az új könyvtár mindenki számára nyílt, közösségi kulturális térré váljon. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Olvasson ingyen e-könyvet ezen a hétenFEL

Ezen a héten tartják a digitális könyvkiadást és -olvasást népszerűsítő e-könyvek hetét. Olvasson el ön is valamit ezen a héten.
Kilenc éve Kanadából indult az e-könyvek olvasását népszerűsítő kezdeményezés, amikor még jóval kevesebben találkoztak a digitális könyvolvasási lehetőségekkel. Azóta jóval népszerűbbek az e-könyvek, volt miből válogatnia az E-könyvolvasók blog szerzőjének, amikor az 'Olvasson e-könyvet' hét apropóján összegyűjtött néhány olyan letöltőhelyet, ahonnan ingyenesen szerezhetők be e-könyvek.
Kattintson a listáért, indítsa a letöltést, aztán már kezdheti is az olvasást -- link


Hogy a katalógus gyerekek által is használható legyen...FEL

Tekintettel a gyermekek jellemzőire, szükséges lenne az ő igényeiknek megfelelő rendszereket kifejleszteni, amihez persze számos tényezőt kell figyelembe venni: az információkeresési folyamatok és stratégiák jellemzőit, a felhasznált szókincset, a kognitív képességeket stb. A nyolcvanas évek végétől, az OPAC-ok mind népszerűbbé válását követően számos tanulmány készült a gyermekek információkeresési szokásairól és az eszközök ehhez igazításáról. Ezek áttekintése is ahhoz a végkövetkeztetéshez vezet, hogy a gyermek 'másként gondolkodik', más struktúrákat használ (pl. nem tudja jól használni az erősen hierarchikus osztályozási rendszereket).
A szakirodalom egyetértést mutat abban, hogy szükség van olyan osztályozási sémák kifejlesztésére, amelyek a gyermekek percepciós szintjéhez alkalmazkodnak. Ennek érdekében született meg néhány fontos kezdeményezés: az ARTEMIS elektronikus könyvtár projektje egy 11?15 évesek számára kidolgozandó strukturált szótár létrehozására, vagy a Library of Congress Children?s Subject Headings.

Régebbi hírforrás(ok): A katalógus el is riaszthatja a hallgatókat az információs műveltség elsajátításától link

A katalógusok használhatósága... -- inkább jónak tartjuk őketFEL

A mólt heti KIT-ben kértük folytatni a mondatot: 'Az Önök katalógusának használhatósága...' A nem reprezentatív válaszok:
4 - Kiváló
11 - Jó
10 - Közepes
2 - Elégséges
5 - Elégtelen.
Igaz, hogy a katalógus sok esetben riaszthatja a használókat link és a használók 3-5%-a használja a dokumentumok megtalálására az eszközt, a válaszadók közepesnek illetve jónak tartják a katalógusokat. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. március 06.

Milyen stressz éri a könyvtárost -- és hogyan kezelhető?FEL

Egy brit intézeti könyvtárban a legfontosabb faktornak jellemzően az olvasókat tekintik, de ez a megelégedettségnek is legalább olyan mértékben a forrása. Többen panaszkodnak az ismétlődő munkafolyamatokra, a zajra, a könyvtár fizikai tereiben a használók viselkedésére. A könyvtárosok egészségi állapota kielégítő. 77% soha, vagy csak ritkán szokta magát rosszul érezni, a többiek jellemzően a megszokottnál több étel- és ital fogyasztására, alvászavarokra és fáradtságra panaszkodtak.
Stresszforrásnak tekinthető az a szerepzavar, amely a fenntartó és a használók elvárásainak konfliktusából fakad, valamint a munkahelyek gépesítése miatt bekövetkező technológiai váltás (technostressz) is. A személyiségjegyek is befolyásolhatják a stressz kialakulását. A válaszadók szerint humorérzékkel sok probléma áthidalható. Egyesek szerint a könyvtárról kialakult kép sok olyan személyiséget vonz erre a pályára, akik nehezebben viselik a terhelést. A negatív önkép és a használók igényeinek való meg nem felelés érzése is okozhat stresszt.
A stressz kezelésének három szintje van:
1) a stresszforrások tudatos kiküszöbölése vagy mérséklése,
2) a stressz érzésének csökkentése,
3) a stressztűrő képesség növelése.
Bár a legtöbben az utóbbival élnek, a leghatékonyabb az első szinten való beavatkozás. A kutatásban a megkérdezettek 72%-a számolt be arról, hogy valamilyen stresszkezelési technikával szokott élni.


Olvasásra ösztönzés: kortárs, személyes, népszerű, praktikusFEL

Fenyő D. György... konkrét javaslatokkal állt a tanárok elé, hogyan ösztönözzék a diákokat (még) több olvasásra. Nagyon fontosnak tartja például, hogy a líra helyett az epikára, a történetekre fókuszáljanak, mert a diákot azzal sokkal jobban le tudják kötni, s csak akkor kezdjenek el klasszikus költőinkkel foglalkozni, ha már becsábították őt az irodalom világába. Az epikán belül hangsúlyos helyet kellene, hogy kapjon a mitológia, a mitológiai történetek, vagy a történelmi legendák, de akár a szentek legendái is. Csak az a lényeg, hogy érthető, szerethető nyelven közvetítsék a történeteket az ifjúság felé, mert ők szomjazzák a fiktív, régi világban játszódó sztorikat. Azért is fontos ez, mert 10-14 éves korban alakítjuk ki bennük a kulturális szokásokat, itt még lehet őket formálni.
Fontosnak tartja, hogy a magyartanár számára alapelv legyen a 4P-módszer: Present, Personal, Popular, Practical, vagyis kortárs, személyes, népszerű és praktikus legyen a kiválasztott irodalom.


A budapesti Goethe Intézet e-kölcsönzése -- szabályzatFEL

Az e-kölcsönzés a budapesti Goethe Intézet könyvtárának elektronikus szolgáltatása, amellyel digitális dokumentumokat, mint pl. e-könyveket, e-hangzóanyagokat, e-folyóiratokat kölcsönözhet meghatározott időre úgy, hogy az e-kölcsönzés felületén letölti őket.
Visszaadásra nincs szükség. A kölcsönzési idő lejárata után az adott fájlt már nem lehet megnyitni.
Az e-kölcsönzés útján a nap 24 órájában, a hét minden napján egyszerűen, csak egy gombnyomással hozzáférhet a könyvtár digitális kínálatához. ...


Bővítik a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárat -- pincébe viszik a poros könyveketFEL

A kézdivásárhelyi Báró épületének javítása már évek óta várat magára. Vántsa Judit főkönyvtárostól megtudtuk, hogy a jelenlegi javítási és bővítési munkálatokat több évre tervezik, miközben az olvasók kiszolgálását is folyamatosan biztosítják. Jelenleg nagy a felfordulás, hiszen az épület alatti tágas pincébe költöztetik le a fölös példányokat és a ritkán használt kordokumentumokat. Erre a célra az alagsorban világítást, fűtést, nedvességelszívót szerelnek az önkormányzat szakemberei. Az igazgatónő külön megköszönte Hegedűs Ferenc tanácstag segítségét, aki a fűtést biztosító új kazánt és a fűtőtesteket ajándékozta.
Jelenleg 1824 aktív olvasó van, ám a lista folyamatosan bővül. Az olvasóterem mellett lévő raktár kiürítésével oldják meg, összenyitva a két teret. Eközben a meseklubot végre leköltöztethetik a tágasabb pincébe, hiszen több gyerek is szeretett volna bekapcsolódni az itt zajló tevékenységekbe. Különben a pincében más alternatív tevékenységeket is ígérnek a könyvtárosok, könyvbemutatókat, filmvetítést tartanak majd, hogy csak párat említsünk a tervekből.


Vámpírregényeket és gyermekirodalomat olvasnak a háromszékiekFEL

Háromszéken a vámpírregények és a gyermekirodalom a legnépszerűbb olvasmányok, derül ki a Bod Péter Megyei Könyvtár tavalyi évi kölcsönzési adataiból. Elkészítették ugyanis a legolvasottabb könyvek és legnépszerűbb szerzők százas toplistáját, amit az intézmény blogján is meg lehet tekinteni.
Ez szerint tavaly leggyakrabban Leiner Laura A Szent Johanna gimi című kamaszregényét kölcsönözték ki. A második legnépszerűbb olvasmány a Fodor Sándor által jegyzett Csipike, harmadik Saint-Exupéry műve, A kis herceg. A toplista élvonalában gyermekirodalom és a kötelező iskolai olvasmányok vannak, így Tamási Áron, Mircea Eliade, Lázár Ervin, Molnár Ferenc, Liviu Rebreanu, és Ion Creangă művei is.
Népszerűek még a vámpírtörténetek és képes gyerekkönyvek, a felnőttek a könnyedebb olvasmányok iránt érdeklődnek. Az elmúlt években népszerű Harry Potter-sorozat a középmezőnybe csúszott vissza. A toplista 64. helyén van Cserey Zoltán Sepsiszentgyörgy képes története című helytörténeti kiadványa.
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárnak tavaly több mint 70 000 egyéni látogatója volt, pár ezerrel több, mint az azt megelőző esztendőben, mondta el a Sláger Rádiónak Szonda Szabolcs igazgató.


ELTE könyvtár: nem adták ki Deutsch Tamás szakdolgozatátFEL

Hargitai Miklós: Deutsch Tamás az interjúban link azt mondja: 'Sajnálom, hogy a Népszabadság tőlem nem kérte a szakdolgozatom, az ELTE-től pedig szándékosan úgy kérte, hogy az egyetem ne adhassa oda.'
Kb. másfél hétig küzdöttünk az ELTE-vel a szakdolgozatért. Az összes létező bürokratikus szabályukat betartottuk, bár egyszerűen meg is mutathatták volna a könyvtárban a szakdolgozatot -- ehelyett írásban kérelmeztük, megindokoltuk, kivártuk a határidőt stb. Esetleg a kérelem indoklásában írhattunk volna mást (hogy nem cikkírás, hanem 'tudományos kutatás' végett kérjük), de az nem lett volna igaz.
Vajon mire gondolhatott az interjúalany, mit kellett volna másként csinálnunk?
Színesíti az ügyet, hogy a kérelmező formanyomtatványon az elutasítás lehetősége nem is szerepel, a NEM-et utólag, kézzel írta rá a dékánhelyettes (az engedélyezés rutineljárás, nagyon ritkán fordul elő, hogy elutasítanak egy kérelmet). Ráadásul a nekünk átküldött szkennelt változaton ez a kézzel írt NEM nem is látszik, így csak a helyszínen szembesültünk vele, hogy nem kaphatjuk meg a szöveget.


Márciuskák a könyvtárban avagy könyvtár másképp -- gyerek kézművesekFEL

A Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárában már februárban beköszöntött a tavasz. A Könyvtár másképp elnevezésű program keretében 2013. február 19-én 11 órától a csíkszeredai Liviu Rebreanu iskolából érkező harmadikosok 'márciuskát' készítettek a könyvtárban. A sajátos 'quiling' technikával készülő apró díszek készítését Otilia Bârsan és Gabriela Ionaşcu gyergyótölgyesi könyvtárosok mutatták be, akik tölgyesi kisdiákokkal érkeztek a könyvtárba. A gyergyótölgyesi gyerekek alkotásaiból készült kiállítást szemlélve, a könyvtárosok útmutatása alapján minden gyerek elkészíthette saját márciuskáját is.
(via ReMeK e-Hírlevél)


Szabadka: kiállítás és beiratkozási akció a Szerb Nemzeti Könyvtár NapjánFEL

Régi és ritka könyvek kiállításával és az egyetemistákat megcélzó olvasásnépszerűsítő akcióval ünnepelte meg csütörtökön a szabadkai Városi Könyvtár a legrégibb szerb kulturális intézmény, a Szerb Nemzeti Könyvtár Napját, amely egyben a Könyv Nemzeti Ünnepe.
1832-ben Dimitrije Davidović, a szerb fejedelem első titkára február 28-án elrendelte a Szerb Nemzeti Könyvtár létrehozását, ez a nap, február 28. lett a Könyv Nemzeti Ünnepe. A könyvtár erre az alkalomra 18. és 19. századi könyveket állított ki a kiállítótermében. A könyvtár állományából válogatott régi és ritka, szerb, horvát, magyar, bunyevác könyveket bemutató kiállítást március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők, az egyetemisták pedig március 1-je és 28-a között leckekönyvüket felmutatva kedvezményesen, mindössze 500 dinárért iratkozhatnak be a könyvtárba és egy évre szóló tagsági kártyához jutnak.


Papírmerítés, régi könyvek, kéziratok -- gyerekfoglalkozások olasz közkönyvtárakbanFEL

Számos olasz közkönyvtár szervez játékos-kalandos alkalmakat a régi könyvekkel, a könyvek történetével való megismerkedésre (az olasz települési könyvtárak nagy többségében jelentős mennyiségű régi könyv is található -- MJ). Különösen sikeresek a gyakorlati alkalmak, az ismerkedés a papírmerítéssel, a lúdtollal való írás stb. Az iskolákra nem jellemző, hogy maguk szerveznének ilyen alkalmakat, de általában együttműködnek a könyvtárakkal. A múzeumok számára a pedagógiai tevékenység szinte természetes, így a könyvekkel, az írás, a nyomdászat, a könyv történetével kapcsolatos alkalmakat, sorozatokat is rendeznek, gyakran a helyi közkönyvtárral együttműködve vagy saját könyvtárukra támaszkodva. Az egyéb intézmények közül a cikk két Benedek-rendi kolostor, illetve apátság ilyen jellegű tevékenységét emeli ki. (ref.: Mohor J.)


Megújulhat a Sárospataki Kollégium nagykönyvtáraFEL

Egy évtizedek óta halogatott beruházás kezdődhet el hamarosan, miután a kormány 116 millió forintot különített el a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárának felújítására.
A munkák során egyebek mellett megújul a könyvtár nagytermének intarziás parkettája, restaurálják a fa karzatot és oszlopsorait, a mennyezet festményeit, felújítják a könyves szekrényeket, fejlesztik a terem energetikai rendszerét -- sorolta Dienes Dénes (az intézmény gyűjteményi igazgatója), aki a beruházásról további részletekkel nem tudott szolgálni.


Hamarosan megszépülhet Kisköre központjaFEL

Igazi dísze lehet a településnek a könyvtár százesztendős épülete, amelyet a tervek szerint a régi stílusnak megfelelően újítanak fel, előtte pedig szépen gondozott közösségi tér kialakítását tervezik. A templom nem csak megszépül, de korszerűsödik is, sőt, a lehetőség függvényében az ülések fűtését is szeretnék megoldani. A fejlesztés részeként a templomkert is rendezetté válik.


E-könyvek olvasása és kiadói adatvédelmi anomáliák. Mit tegyen a könyvtár?FEL

Tavaly szeptemberben az OverDrive és az Amazon megegyeztek, hogy a Kindle olvasóval rendelkező felhasználók ezentúl kölcsönözhetnek a könyvtárakból is. Ezzel lehetővé vált az e-könyvek könyvtári kölcsönzése. Csakhamar kiderült azonban, hogy az Amazon a kölcsönzési határidő lejárta előtt már marketing üzenetekkel kezdte bombázni a használókat: nem akarják-e megvásárolni a kikölcsönzött művet, s ha megvásárolják a terméket, miután az eltűnt az olvasójukról, visszaállítják törölt jegyzeteiket és jelöléseiket is.
Világossá vált, hogy az Amazon információkat szerez és tárol a könyvtárak olvasóiról és olvasási szokásairól, és ezek alapján árukat kínál nekik. Kiderült, hogy az OverDrive nem ludas ebben, de az Amazon igen: a kikölcsönzött könyvek esetében is kérte a könyvolvasóhoz tartozó jelszót. (Mint kiderült, ez 'a cég adatkezelési szabályzatának a része'.)
A könyvtárosok -- ismerve a személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényeket, és tiszteletben tartva az olvasók magánszféráját -- nem tehettek egyebet, mint hogy a könyvtár honlapján figyelmeztették olvasóikat ennek lehetőségére.




Analógiák

Négyszer, hatszor hatékonyabb a közalkalmazottnál?FEL

Nem brillíroztak az ötszázas toplistán szereplő állami vállalatok a létszámarányos hatékonyság tekintetében. Egy-egy közdolgozó a rábízott eszközökkel 22 millió forint árbevételt és 1,3 milliós nyereséget állított elő. Annak megítéléséhez, hogy ez sok vagy kevés, csupán össze kell hasonlítani ezeket az értékeket a listán szereplő magáncégek hasonló adataival. (A reális kép érdekében kihagytuk ebből az összevetésből az alkalmazott nélkül működő cégeket, azokat a vállalkozásokat, amelyek nem adták meg a létszámadatukat, valamint a -- nem ár-, hanem például kamatbevételt elszámoló -- bankokat.) Az államiakkal e tekintetben összevethető 381 magáncég egy-egy alkalmazottja átlagosan 90 millió forintos árbevételt és 8 milliós nyereséget termelt, vagyis négyszer, illetve hatszor annyit, mint közalkalmazott kollégái.


A hallgatás és a megalkuvás nem segít elkerülni a megaláztatást.FEL

Valójában nem értjük a kedden -- és csütörtökön a Corvinuson -- élőlánccá szerveződő hallgatókat és tanárokat: mire föl még mindig ez a nagy riadalom, mikor az emberi humorforrás minisztériumának közleménye minden aggályt eloszlatott: 'a sajtóban megjelenő hírekkel szemben, mely szerint a felsőoktatási intézmények támogatása csökken, a kormány a tavalyi évhez viszonyítva mintegy 23 milliárd Ft többlettámogatást nyújt a felsőoktatási intézményeknek.' De akkor meg miért kényszerül megválni az ország legjobbnak minősített egyetemi kara nélkülözhetetlen oktatóitól?


'Én nem keramikusnak tanultam, így gátlástalanabbul tudtam hozzányúlni az anyaghoz'FEL

-- mondta a hvg.hu-nak Pataki Mátyás, aki hosszú utat járt be addig, míg úgy döntött, hivatásszerűen készít csempéket. Édesapja ismert festőművész, ő eredetileg szobrász akart lenni, dolgozott is egy ideig egy kőfaragó vállalatnál. Aztán a kőről átnyergelt a fémre, és ezüstműves tanuló lett az Állami Pénzverdében, végül pedig fémműves és fémipari formatervezőként végzett az Iparművészeti Főiskolán. Ennek örökségeként néha még ma is készít egyedi ékszereket.




Praktikus

Az e-mail veszélyeFEL

Goleman azt mondja, hogy amikor valakivel beszélgetsz, akkor a 'társas agyunk' folyamatosan monitorozza a másik felet és segít a társalgás megfelelő továbbvitelében. Agyunk ezen funkciója teszi lehetővé, hogy hatékonyabban tudjunk előre lavírozni akár egy kínosabb eszmecsere során is. Írásban lehet az az illúziónk, hogy átmennek az érzelmi jelzések, de a valóság ettől eltér.
Sőt. Az e-mail kommunikációt negatív előítéletek jellemzik. A küldő pozitívnak gondolja üzenetét, azzal a feltételezéssel, hogy az érzései is átmennek az írásos kommunikációval. A fogadó ugyanazt a levelet inkább neutrálisnak érzékeli. Amikor a közlő neutrálisnak véli sorait, a címzett esélyes, hogy negatív töltetet vél felfedezni benne. A probléma pedig az, hogy a személyes beszélgetéssel ellentétben nincs azonnali visszajelzés a másik arcán, ami mozgásteret adna a finomításra, pontosításra. ...
Goleman leír pár ötletet, hogy miként előzzük meg a helyzet elmérgesedését. Például mentsd el a válaszod azonnali küldés helyett, vegyél nagy levegőt, olvasd újra a saját leveled és próbáld meg beleképzelni magad az olvasó helyébe, azonosítsd be a szöveg pozitív/negatív tónusát és ennek megfelelően módosítsd az irományod. Vagy leginkább hagyd a fenébe az egész írogatást és beszéld meg vele személyesen. Garantáltan többre fogsz jutni.

Hírforrás: HR Blog
2013. március 06.

Üzleti etikett -- A mobiltelefon használatának 7 titka FEL

Ma már az üzleti életben nincs olyan szereplő, akinek ne lenne mobiltelefonja. Sok mindent elárul azonban rólunk, hogy miként is élünk együtt ezzel a hasznos kis készülékkel. Tudjuk úgy használni, hogy kiszolgáljon bennünket vagy ellenkezőleg, egy mini kis zsarnokot hordozunk a retikülünkben, a zsebünkben?
Arról, hogy mennyire vagyunk komoly (megbízható, hiteles) vezetők, szakértők, munkatársak -- mit gondolunk erről mi magunk és mit gondol erről a környezetünk -- a mobiltelefonhoz és telefonáláshoz fűződő viszonyunk is árulkodik.
Amennyiben azt szeretnénk, hogy a telefon valóban hasznos kis eszköz legyen a mindennapjainkban, amely személyes imázsunkat, szakmai hitelességünket építi és nem rombolja, érdemes odafigyelni erre a hét dologra: ...


Itt az idő, hogy rendet tegyen zenéi közöttFEL

A zenét kedvelők számítógépén csak úgy gyűlnek az MP3-as állományok, amelyek között egy idő után már nehéz a kiigazodás. A rendteremtéshez mutatunk egy eszközt.
Nem biztos, hogy minden zeneszám, amelyik egyszer felkerült a számítógépünkre, a kedvünkre való. Ha úgy érezzük, hogy eljött az idő, hogy rendet tegyünk közöttük, próbáljuk ki a Llama Music Cleaner nevű ingyenes programot. A szoftver innen tölthető le -- link (a futtatásához szükséges Java 7 pedig, ha még nem lenne a gépünkön, erről a linkről -- link ).




Kisszínes

Éljen Sztálin halálának 60. évfordulója! -- olvasson letartóztatott könyveketFEL

A betiltás a könyv legjobb reklámja. Betiltott könyvet látszólag könnyebb írni, mint három év alatt teljesíteni az ötéves tervet. A kommunizmusban semmi nem lehetetlen. Joszif Visszarionovics Sztálin halálának 60. évfordulója alkalmából olvasson tűrt, támogatott, tiltott és kategóriákat egyesítő könyveket. Fontos figyelmeztetés: nem minden betiltott vagy előzetes letartóztatásban lévő könyvből válik automatikusan jó könyv...


Törölték XVI. Benedek összes üzenetétFEL

Csütörtök este nyolc órakor lépett hatályba XVI. Benedek lemondása. A nemrég twitterezésbe kezdő pápa a mikroblog szolgáltatáson is elbúcsúzott követőitől, a csatorna üzemeltetői ezután törölték Joseph Ratzinger pápaként közzétett összes twittjét.
A katolikus egyházfő által használt, több mint 1,6 millió követővel rendelkező @Pontifex Twitter-csatorna most üresen áll, az üzemeltetők törölték a néhány hete twitterező pápa összes twittjét, ami az online világban kissé furcsa megoldásnak számít. Ezzel egyidőben a pápai csatorna nevét 'Sede Vacante'-ra változtatták, amely arra utal, hogy 'üres a trón'.


Könyvkereskedői összefogás az Amazon ellenFEL

Négy német könyvkereskedő cég és a Deutsche Telekom együtt, egy közösen támogatott könyvolvasóval szeretnének méltó ellenfelet állítani az amerikai kereskedelmi óriás termékének.
A stratégiai együttműködés keretében a DT elektronikus könyvolvasókat dob piacra és egy közös platformot biztosít, míg a terjesztési feladatokat négy kiadó, a Thalia, a Weltbild, a Hugendubel, és a Club Bertelsmann vállalja át. A csoporthoz további könyvkereskedők is csatlakozhatnak. Első lépésként a partnerek piacra dobták a Tolino Shine nevű elektronikus könyvolvasót, amely reményeik szerint az Amazon Kindle eszközeinek kihívója lehet. A kapcsolódó kínálatban több mint 300 000 elektronikus kiadvány érhető el.

Régebbi hírforrás(ok): önyvkiadó-óriások egyesülnek az Amazon ellen link

Gondolkodó WEB 3.0: Beléptünk a következő generációs internet világábaFEL

Intelligens világháló, gondolkodó web, értelmező keresés, szemantikus technológia. Ezek a fogalmak ma még szinte ismeretlenül csengenek fülünkben, hamarosan azonban az IT világának megszokott elemeivé válnak, hiszen létező fejlesztésekről és megoldásokról beszélünk. A tíz éve még csak kutatási témaként létező szemantikus technológia forradalmi újdonságát a Google tesztelés alatt álló keresési rendszere is előrevetíti, csak úgy, mint a Facebook Graph Search funkciója, melynek béta változatát január közepe óta tesztelhetik a közösségi oldal tagjai.


A kínai e-könyv vaksötétben is olvashatóFEL

Beépített világítással, egy hosszú élet alatt elolvasható könyvtárnak otthont adó tárhellyel és kényelmes lapozógombokkal rendelkezik az Onyx Boox legújabb e-könyv-olvasója. Megéri-e a kínai kütyü a hatvanezer forintot vagy érdemesebb Kindlet venni?...
Ha a lényeget nézzük, azt, hogy milyen élmény olvasni az Onyx Boox Angel Glow-on, nyugodtan ajánljuk a készüléket. Fél tucatnyi formátumot ismer, még a PDF-fel is boldogul, újra tudja tördelni a sorokat, ha változtatunk a betűméreten. A készülék tökéletes beállításainak megtalálása ugyan némi időt vesz igénybe, de nem lehetetlen feladat. Ha pedig a kezdeti behangolás megvan, nyugodtan oda lehet adni a technikai iránt kevéssé fogékony felhasználóknak is.
Egyedül a készülék 57 ezer forintos ára miatt lehet megállni és elgondolkodni. Hiszen a Kindle szintén világítós csúcsmodellje is ugyanennyibe kerül. Mégis a Boox mellett szól, hogy a készüléket forgalmazó Koobe cégnek van hazai kiállítóterme.




Információforrások

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) -- teljes e-sorozatok a papír kiváltásáraFEL

Múlt heti számunkban képekkel is bemutattuk a digitalizált Vasárnapi Ujságot, mely az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) része. E tudományos és forrás adatbázis-sorozat, amely a legfontosabb magyar szakmai folyóiratokat, periodikumokat teszi közzé kereshetően, a lehető legteljesebb formában. Az adatbázisok kétrétegű PDF-formátumban tárolják és jelenítik meg a tartalmakat. Így a felhasználó -- diák, kutató, vagy 'egyszerű' érdeklődő -- egyszerre látja az eredeti dokumentum hiteles oldalképét, miközben az OCR-ezett szövegben is kereshet, teljes szövegesen. További hasznos funkciók: szótávolsági keresés, többszavas keresés logikai operátorokkal, az INDEX funkció, mely az adatbázisban szereplő összes szó listáját mutatja meg. A keresés eredményét találati listába rendezve, rövid szövegkörnyezettel együtt látjuk, a találatokat pedig a program kivilágítja a szövegben is. Fontos, hogy a pontos oldalhivatkozások is mindig rendelkezésünkre állnak, így a digitális szöveg minden szempontból kiválthatja a ma már legtöbbször nehezen hozzáférhető papíralapú változatot. Külön böngészhetjük a tartalomjegyzéket is.


Értékeld a professzort, a közösségi oldalon -- Mark My ProfessorFEL

'A MarkMyProfessor.com oldalt 2009-ben indítottuk azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a felsőoktatásban tanuló diákoknak és oktató tanároknak. A tanárok visszajelzéseket kaphatnak és egy felületet, ahová feltölthetik anyagiakat, melyet diákjaikkal szeretnének megosztani. A diákok a megosztható órai anyagok, jegyzetek, tételek le és feltöltésén túl pedig olyan tapasztalatokat, melyeket eddig csak rengeteg idő és ismeretség árán tudtak megszerezni. Pár gombnyomással kiderül, hogy melyik tanárnál érdemes felvenniük a tantárgyat, melyik tanár milyen értékelést kapott korábbi diákjaitól. Az oldalon jelenleg a magyar felsőoktatási intézmények vannak jelen, a tanárokat a felhasználók tudják feltölteni. ' -- olvasható az oldal ismertetőjében.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu