Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők

 

W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/19., máj. 11.


  Feltöltés alatt!

Hírek

Angol cég segíti az állományfejlesztést az USA-ban
Olvasmányajánló -- gombnyomásra (LibraryInsight)
Meddig lehet túlélő a könyvtár? 2. -- elektronikus katalógust használni néha olyan, mint exkavátort kezelni...
A BNF 11,2 m euróért szervez ki digitalizálási feladatokat -- évi 70.000 kötet
A digitalizálás nemzeti ügy (Franciaországban)
Könyvtári digitalizálás -- fecseg a felszín, hallgat a mély? (állatorvosi ló)
Fiatalok alakítják a könyvtári állományt és teszik vonzóvá a szolgáltatásokat
Plagizálás: szóról szóra
Hivatkozásmenedzselő szoftverek -- EndNote, Zotero, RefWorks...
'Küldj SMS-t a könyvtárosnak' -- és emailben válaszolnak
Iskolai könyvtárakból nyilvános fiókkönyvtárak? -- elbocsátják a lengyel könyvtárostanárokat
2008 óta többen vannak, akik nem érdeklődnek a könyvek iránt
Hogy valakiből olvasó lesz-e, az azelőtt eldől, hogy ismerné a betűket
Hazatér a Nagyváradi Színház épületében talált időkapszula
Veszélyben a kolozsvári Heltai Gáspár Könyvtár
Szabadon letölthető e-könyvek a Magyar Elektronikus Könyvtárban
2-18% ítéli el az illegális letöltéseket
Digitalizálják az amerikai holokauszt múzeum archívumát
Négyszer több digitális könyv fogyott Nagy-Britanniában 2010-ben
Videokölcsönző lett a Youtube
Ipaden is elő lehet fizetni a New Yorkerre

Analógiák

'Nem lassú, hanem borzasztó a rendszer' -- mertek bekérdezni

Kisszínes

Aki ülőmunkát végez, rákban fog meghalni?
A Skype és az amerikai közkönyvtár a tengerentúlon állomásozó katonákért
Megoldás az öt legidegesítőbb internetes problémára

Információforrások

Könyveket katonáknak -- ('make' read, not war ;-)
Interneten kutatható a kalocsai érseki levéltár állománya -- 4000 Ft-os regisztrációval
A zöld könyvtár -- a környezettudatosság lökést ad a könyvtári szervezetnek is
Használt étolaj leadása -- itt az érintett benzinkutak listája
5 bárkinek hasznos mini weboldal
A politikusok már a Twitteren vannak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Angol cég segíti az állományfejlesztést az USA-banFEL

Az egyre sikeresebb collectionHQ nevű terméket mutatták be a New Jersey könyvtárosok éves konferenciáján Long Branchben a szakmának. A fejlesztők szerint az állományfejlesztést megkönnyítő alkalmazás előfizetése idő- és pénzmegtakarítást jelenthet hosszabb távon a közkönyvtárakban. Az Angliában smartsm néven bevált terméket 2010 márciusi tengerentúli bevezetés óta mintegy hatvan nagy könyvtár használja Észak-Amerikában, köztük a New York-i Közkönyvtár is (például: link A szoftveralkalmazás módszertani háttere az úgynevezett Evidence Based Stock Management (EBSM -- Evidencia alapú készletmenedzselés link WebEx-en keresztül szívesen bemutatják terméküket bárkinek.


Olvasmányajánló -- gombnyomásra (LibraryInsight)FEL

Webalapú szolgáltatással segíti a könyvtárakat a LibraryInsight ( link ), amely bármilyen méretű és típusú állomány katalógusából állítja össze az olvasnivalók listáját a könyvtár honlapjába beágyazva. A látványos, a mai olvasók vizuális igényeire épülő alkalmazások a könyvtáros által meghatározott tulajdonságok alapján (pl. téma, célközönség, újdonságok, szerzők, ünnepek és évfordulók, stb.) reklámozzák a könyvtár állományát a honlapon. A nyári olvasmánylisták összeállítására és a speciális csoportok olvasási igényeinek kielégítésére kiválóan alkalmas szoftver a könyvek borítóját is felhasználva rendezi a képekben gazdag online tartalmat a dinamikus web oldalon ( lásd például a 100 év -- 100 könyv című oldalt: link ). Az egyes könyvek ismertetését a könyvtáros maga is írhatja vagy meglévő szövegeket ágyazhat be. Egy másik elem a könyvtár programjainak menedzselését könnyíti meg a helyiségek online előjegyezhetőségével a programnaptárban. (ref.: HWJ)


Meddig lehet túlélő a könyvtár? 2. -- elektronikus katalógust használni néha olyan, mint exkavátort kezelni...FEL

A Networkshopon beszélgetés zajlott a könyvtárak jövőjéről. Az esemény videón is követhető volt. Az alábbiakban a szinkron készült Twitter-üzenetekből bontjuk ki az elhangzottakat, több részletben.
- Ungváry Rudolf: Észak--Kelet-Magyarországon megérkezik a kistelepülésre a könyvtárbusz. A könyvtárosokkal beszélgetni akarnának a helyiek, ám a könyvtáros munkaidejében nincs ez benne. Így csökevényes marad a használó--könyvtáros interakció.
További gond, hogy a könyvtári világból évtizedeken keresztül nem érkezik kellő minőségű információ a szoftverfejlesztőkhöz. Ezért elektronikus katalógust használni néha olyan, mint exkavátort kezelni...
Ungváry javaslata szerint a közigazgatási, irattári adatbázisokkal is van együttműködési lehetőség -- nagy pénzek ott vannak (példája: Paksi Atomerőmű és a MARK)
- Drótos László: a jövőképet megosztandó elektronikus felületet javasol. -- MG Twitter-kommentje: OK, de akkor mi a túróba tartjuk a könyvtári vezetőket? A stratégiai információ gyűjtése és kommunikálása vastagon menedzser-funkció (lenne)...
A frissen kitüntetett szerint a digitális világ nem fenyegeti a könyvtárat; végtelen a lehetőség az információz özönben a 'rendcsinálásra' -- Más kérdés, hogy a nagy dobásokat saját pályán sem a könyvtárosok teszik meg.
- Puskás Norbert: saját tapasztalata példaként: magyar nyelvű munkaerő-hirdetésére Londonból kapott angol választ, az illető adatbázisából már a beszélgetés közben ajánlott munkatársakat a Föld több pontjáról, és kapcsolt is közülük -- az időeltolódás miatt -- csak néhányat. A magyar olvasó potenciális piac -- külföldről is. Az e-könyv-kiadók rövidesen belépnek a könyvtárak piacára; és könnyen lesöprik a könyvtárakat. Ahogy a külföldi könyvtárak is konkurensei lesznek a magyaroknak. Elmondása szerint reális, hogy a kolozsvári Egyetemi Könyvtár magyar könyvtárak helyett szolgáltasson Magyarországon.
- Kokas Károly szerint nincs sok újdonság az előtte szóló felvetésében.
- Takács Dániel: a könyvkiadók erősen tartanak a könyvtárban lévő tudásbázistól. Ugyanakkor gátló tényező a szakmai lassúság: ki keres a NAVA-n, ha ott van YouTube-on!? Németh Márton hozzáfűzi: pillanatnyilag el sem éri a NAVA-t. Dani központi rendszert képzel a minőségbiztosítás céljára. Szerinte is van helyük a könyvtáraknak a tartalom-piacon. GM Twitter-kommentje: kellő menedzsment-tudás hiányában már elkéstünk; lehetőség van viszont az együttműködésre. (összeáll.: MG)
-- További beszámoló: ld.: K2 műhely

Régebbi hírforrás(ok): Meddig lehet túlélő a könyvtár? -- vegyes stratégiai észrevételek a Networkshopon 1. link

A BNF 11,2 m euróért szervez ki digitalizálási feladatokat -- évi 70.000 kötet FEL

Nyomtatott anyagainak új digitalizálási projektjét indította a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) a Jouve-Safig-Diadeis digitális technológiai szolgáltató vállalkozással együtt. Az üzlet összértéke 11,2m. A cég a projektben a Safig technológiai szekértővel és a BancTec alvállalkozóval is együttműködik. Évi több mint 70,000 dokumentumot fognak feldolgozni. E teljes anyag közel 70% származik majd a BNF-ből, 30% pedig partner könyvtárakból. (ref.: MG)


A digitalizálás nemzeti ügy (Franciaországban)FEL

Nem sokkal azután, hogy szerződést kötött a Binggel, a Francia Nemzeti Könyvtár úgy döntött, szerteágazóbb visszakereshetőséget biztosít digitális gyűjteménye számára. Ennek eszköze a szemantikus web, közelebbről az Exalead cég CloudView alkalmazása, amely keresőmotor egy kaotikus adathalmazból automatizált módon kreál strukturált információforrást.
Hogy egyébként a francia kormány mily mértékben elhivatott a digitalizálás ügyét illetően, jól példázza, hogy április 27-én Nicolas Sarkozy bejelentette egy Nemzeti Digitalizálási Tanács (Conseil national du numérique) létrehozását. A tanács tagjai -- 18 jeles szakember -- az információs szektorral kapcsolatos meglátásaik tolmácsolásával támogatják a kormányzat munkáját. Nem sokkal ezután, május elején látott napvilágot a hír, hogy a párizsi Sainte-Geneviéve könyvtár belefogott mintegy 80 ezer oldalnyi, az állományában található ritka kiadvány digitalizálásába, köztük 132 ősnyomtatványáéba. Legyünk pontosak: voltaképp digitalizáltatásról van itt szó, lévén a munkát egy külső cég, a Diadeis végzi.


Könyvtári digitalizálás -- fecseg a felszín, hallgat a mély? (állatorvosi ló)FEL

A felszínen úgy tűnik, hogy a lengyel digitális könyvtárak dinamikusan fejlődnek, jóllehet a digitalizálás mértéke messze nem tart lépést a felhasználói igényekkel. A digitális könyvtárak dolgozói néhány éve egy szakmai közösséget (Biblioteka 2.0 digitális könyvtárosok fóruma) is létrehoztak. A használók egyre jobban hozzászoknak a digitális könyvtárak internetes jelenlétéhez. A lengyel digitális könyvtárakban tett látogatások száma elérte az 50 milliót.
A fejlesztések legfőbb gátló tényezője, hogy a digitalizálást nem tekintik a könyvtárak céljának, ez a tevékenység még mindig a kísérletezések időszakát éli. Ráadásul sok könyvtáros érzi úgy, hogy a digitalizálás veszélyezteti az állásukat. A finanszírozás tekintetében elszórt támogatások jellemzik a területet, amelyeket sokszor felkészületlen intézmények kapnak. Hiányzik a közös tervezés, ami a munka szétforgácsolódásához, alulfinanszírozottsághoz és nagyon alacsony hatékonysághoz vezet.
Jelenleg a könyvtárak leginkább azt szeretnék, hogy jogi eszközökkel szabályozzák a területet, hogy végre a digitalizálás világosan megfogalmazott elvek, célok és követelmények mentén történjen. (ref.: Tóth M.)


Fiatalok alakítják a könyvtári állományt és teszik vonzóvá a szolgáltatásokatFEL

A projekt célja az volt, hogy a fiatalok beleszólást kapjanak a könyvtári állomány kiválasztásába, új ismereteket szerezzenek, amelyek akár elhelyezkedésüket is segíthetik. A projekttel bizonyítani kívánták, hogy a hertfordshire-i könyvtárak figyelnek a helyi közösség igényeire, különösen a fiatalokéra. A sikerben nagy része volt a projekt publicitásának. A tapasztalatokat másokkal is meg kívánják osztani, ezzel összefüggésben felmerült a fenntarthatóság kérdése.
A részt vevő fiatalok közül egyesek a projekt után egyéb könyvtári önkéntes munkákra is jelentkeztek: ifjúsági csoportok vezetésére, a nyári olvasási programokban való részvételre és hasonlókra. 2010-ben megismétlik a programot, az előző évi résztvevők mentorok lesznek. (Hegyközi I.)


Plagizálás: szóról szóraFEL

Egy tanulmány szerint a Wikipédia szövegei kerülnek be leggyakrabban a középiskolások és egyetemisták dolgozataiba, de az egyéb közösségi oldalak is nagyon népszerűek. A Turnitin cég marketing igazgatóhelyettese, Chris Harrick tanulmánya Plagiarism and the Web: Myths and Realities (Plagizálás és a web: mítoszok és realitás) címmel olvasható.
A népszerű Turnitin szoftver célja a plagizálás nagyságrendjének csökkentése az oktatásban. Az alkalmazás a diákok elektronikusan beadott dolgozat szövegeit hasonlítja össze az eddig publikált tudományos közleményekkel (könyvek és folyóiratok alapján), a világhálón elérhető tartalmakkal és más diákok dolgozataival. 2010 júniusa és 2011 márciusa közt beadott közel negyven millió középiskolás és egyetemi-főiskola dolgozat elemzése alapján a szoftver 140 millió tartalmi azonosságot talált.
Összességében a Wikipédia szerezte meg az első helyet az ellopott tartalmak listáján, míg a Yahoo! Answers lett a második.
A zenét megosztó, gondolatokat retwittelő és ingyen szoftvert letöltő nemzedék számára az eredetiség kívánalma a kutatásban kőkorszakinak tűnhet. (ref.: HWJ)


Hivatkozásmenedzselő szoftverek -- EndNote, Zotero, RefWorks... FEL

A cikkírás és idézés folyamatát könnyítik a hivatkozás-menedzselő szoftverek (citation management software, bibliographic management software), így a Thomson Reuters EndNote vagy Reference Manager egyedi számítógépen használatos alkalmazásai, a ProQuest által fenntartott, online környezetben működő RefWorks vagy a nyílt forráskódú, ingyenes Zotero. A hivatkozás pontosságát segíti elő a gyakorlatban az is, hogy a nagy tudományos adatbázisok, platformok és könyvtári-bibliográfiai rendszerek (EBSCO, Elsevier, H.W. Wilson, Web of Science, OCLC WorldCat, Ovid, CrossRef, Serial Solutions) szintén integrálják ezeket az alkalmazásokat, a szövegszerkesztő programokkal egyetemben. Ennek révén a tanulmány szövegtestében hivatkozott cikkekből a tanulmány végére pillanatok alatt generálható a folyóirat hivatkozási szabályainak megfelelő irodalomjegyzék. Ez részben megkönnyíti a szerzők és szerkesztők munkáját, de befolyásolhatja a szerzőt a publikálandó cikk közlési helyének megválasztásában. A hivatkozás pontosságát a szerkesztés folyamán a fenti rendszerekkel ugyancsak kompatibilis szoftverek is ellenőrzik (pl. eXtyles -- inera.com).


'Küldj SMS-t a könyvtárosnak' -- és emailben válaszolnakFEL

A szerző az Upside Wireless kanadai telekommunikációs cég 'Küldj SMS-t a könyvtárosnak' ('Text a Librarian') szolgáltatását mutatja be. A University of Virginia Library bármely használója, akinek van SMS funkcióval ellátott telefonja, küldhet szöveges üzenetet az Upside Wireless által szolgáltatott helyi hívószámra. Az Upside 'virtuális SMS csatornája' továbbítja az üzenetet a könyvtári referensz e-mail címére. Ezt követően a könyvtárosok e-mail formájában válaszolnak a kérdésre, amelyet a használó SMS formában kap kézhez. A cikk bemutatja azt a folyamatot, ahogy a könyvtár kidolgozta az ötletet és leszerződött a telekommunikációs céggel, valamint a szolgáltatáshoz szükséges új munkaerőt, a kihívásokat, a sikereket és a lehetséges új irányokat. Rövid áttekintést nyújt az SMS referensz szolgáltatás jelenlegi helyzetéről.


Iskolai könyvtárakból nyilvános fiókkönyvtárak? -- elbocsátják a lengyel könyvtárostanárokatFEL

2009-ben Lengyelországban több, a városi elöljárók által 'újszerűként', illetve 'modellértékűként' aposztrofált megoldás született, amelyek lényege az iskolai könyvtárak nyilvános fiókkönyvtárrá alakítása. Az eljárás törvényes volta azonban megkérdőjelezhető. Az iskolai könyvtárak likvidálásának szükségszerű velejárói lesznek az elbocsátások, amelyek mintegy 75 ezer könyvtárostanárt érintenek. Közülük azoknak, akik valamely közkönyvtárban találnak állást, az alapoktól kell újraépíteniük a karrierjüket. (ref.: Dancs Sz.)


2008 óta többen vannak, akik nem érdeklődnek a könyvek irántFEL

2008-ban először kerültek kisebbségbe a magukat könyvolvasóként meghatározók a könyvek iránt érdeklődést nem mutatókkal szemben. A könyvolvasás iránti érdeklődés megcsappanásának jeleit a kilencvenes évek közepétől regisztrálják. Az utóbbi időszakban a folyamat felgyorsult. Természetesen az eredmények értékelésekor nem szabad felednünk, hogy a felmérés továbbra is a hagyományos, nyomtatott könyvekre terjed ki, és nem számol az újszerű, elektronikus információforrásokkal.
A legutolsó felmérés tanulsága, hogy a társadalom bizonyos csoportjai az átlagnál jóval többet olvasnak. Ilyenek például azok, akik éppen valamilyen képzésben vesznek részt (69%), a magasabb végzettségűek (66%), a vezető beosztásúak és egyes területek szakemberei (67%), a háztartást vezető nők (53%), az 500 ezresnél nagyobb lélekszámú települések lakosai (57%), a gyakorlott internethasználók (51%). Kirívóan sokat olvasnak a könyveket vásárlók (86%) és a könyvtárlátogatók (80%). Jellemzően keveset olvasnak az elemi iskolai végzettségűek (16%), a szakmunkások (23%), a munkanélküliek (19%), a munkások (22%), a falusiak (27%) és a saját bevallásuk szerint rossz anyagi helyzetben lévők (21%). (ref.: Dancs Sz.)


Hogy valakiből olvasó lesz-e, az azelőtt eldől, hogy ismerné a betűketFEL

Hogy valakiből olvasó, sőt újságolvasó lesz, az feltehetően azelőtt eldől, hogy megtanulna olvasni. Nem véletlen, hogy a világ igényesebb felén nem a lapkiadók jól felfogott érdekeitől vezérelve hoznak létre olyan lapokat, amelyek kinevelik a jövő olvasóit, előfizetőit. Van, amikor az újságon belül gyerekoldalt szerkesztenek, de a világ egyik legtekintélyesebb és legsúlyosabb hetilapja a Hamburgban kiadott Der Spiegel saját gyerek havilapot ad ki Dein Spiegel (A te tükröd) címmel. Ebben nyolcvan oldalon gyakorlatilag minden felnőttrovat megtalálható, az interjúkat pedig a hírességekkel sokszor gyerek-újságírók készítik. De mi van a hazai piacon? Nos, erre kerestem feleletet nemcsak újságíróként, de apaként is. Szeretnék ugyanis a gyerekeim kezébe olyan periodikát adni, ami őket is leköti, és az én ízlésemet sem zaklatja fel túlságosan.


Hazatér a Nagyváradi Színház épületében talált időkapszulaFEL

Munkatársaink által restaurált úgynevezett nagyváradi 'időkapszula' anyaga 2011. május 22-én hazatér. A lelet 110 éves iratokat tartalmazott, melyek halaszthatatlan restaurálásra szorultak. Korszerű technológia hiányában gyors és körültekintő mentőakcióra volt szükség.
Az OSZK a magyar írott örökség őrzőhelyeként is, felelősséggel tett eleget Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármester-asszonya sürgős kérésének, s Boka László tudományos igazgató révén, illetve Tóth Zsuzsanna szakrestaurátor segítségével vállalta a dokumentumok Budapestre szállítását és szakszerű helyreállítását.


Veszélyben a kolozsvári Heltai Gáspár KönyvtárFEL

Veszélyben a kolozsvári Heltai Gáspár könyvtár. A még ma is ritka civil könyvtárak közé tartozó intézmény idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Működtetése azonban egyre nehezebb, mert az alapítvány önerőből tartja fenn magát a támogatók pedig a kezdeti lendület után elmaradoztak.
A Heltai Alapítvány 1991-es alapítása óta meglehetősen nagyra nőtte ki magát, de tette ezt többek közt a szükség miatt is. A könyvtár nonprofit civil szervezetként önerőből tartja fenn magát, nem áll mögötte sem egyházi, sem állami fenntartó. Az alapítvány vendégházat és éttermet működtet és termeket ad ki bérbe, ezekből a jövedelmekből próbál fennmaradni.


Szabadon letölthető e-könyvek a Magyar Elektronikus KönyvtárbanFEL

A Magyar Elektronikus Könyvtárban elsősorban digitálisan már meglévő műveket teszünk közzé, azonban időről időre mi is digitalizálunk. Az olvasói kérések a legfontosabbak, egyre több felhasználó segíti ajánlataival, kéréseivel is munkánkat. Egyre több elektronikus könyvünk már ekönyvolvasó barát .prc formátumban is elérhető.
Áprilisban is többszáz szabadon letölthető ekönyv, hangoskönyv került digitális tárunkba.


2-18% ítéli el az illegális letöltéseketFEL

A KutatóCentrum és a Marketing & Média friss kutatása az illegális zeneletöltéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta hazánkban, és rámutatott, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli azt el. Leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység: míg a 18-24 éveseknek mindössze két százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben túl drágának tartják a letöltéseket.


Digitalizálják az amerikai holokauszt múzeum archívumátFEL

A holokauszt áldozataival kapcsolatos információk legnagyobb digitális adatbázisát akarja létrehozni az amerikai holokauszt múzeum és az Ancestry.com weboldal, az internetes archívum elkészítésében a nagyközönség segítségére is számítanak.
A World Memory Project elnevezésű kezdeményezés célja, hogy mindenki számára könnyen és ingyenesen hozzáférhetővé váljon a washingtoni Holocaust Memorial Museum archívuma. Az intézmény mintegy 170 millió dokumentumot őriz, amelyek a náci terror több mint 17 millió áldozatára vonatkozó információkat tartalmaznak.


Négyszer több digitális könyv fogyott Nagy-Britanniában 2010-benFEL

Megnégyszereződött a digitális könyvek forgalmának értéke 2010-ben Nagy-Britanniában. Az eladások 4 millió fontról 16 millióra nőttek. Ezekben az adatokban nincsenek benne a szakkönyvek, csakis az általános érdeklődésre számot tartó kötetek.
A növekedés ellenére a brit könyvpiacnak nagyon aprócska szeletét jelentik a digitális és a hangoskönyvek, mivel a szigetország tavalyi teljes könyvforgalma 3,1 milliárd font volt. Az Egyesült Államokban már megelőzték az e-könyvek a papírköteteket, bár még csak 'kategóriánként' -- adta hírül a BBC a brit kiadók szövetségének adatai alapján.


Videokölcsönző lett a YoutubeFEL

Háromezer új filmmel várja kölcsönzőszolgáltatásának felhasználóit az Egyesült Államokban a YouTube videómegosztó portál, amely a Netflix és a Hulu platformokkal akarja felvenni a versenyt ezen a területen. A Youtube egyre több filmes projektet jelent be, ezzel is mutatva a videómegosztó új irányát.


Ipaden is elő lehet fizetni a New YorkerreFEL

Több magazinnak -- például a Wirednek -- eddig is volt iPad-re optimalizált verziója, de ezeket a lapszámokat egyenként kellett megvenni, a New Yorker az első olyan újság, ami éves előfizetést is ajánl az App Store-ban. A 86 éve alapított, patinás hetilap számaiért egy hónapra 5,99, egy egész évre 59,99 dollárt kell fizetni az előfizetőknek. Kicsivel több pénzért ? havi 6,99, illetve évi 69,99 dollárért -- a vevő megkapja az iPad-verziók mellé a nyomtatott verziót is és hozzáférést a New Yorker online cikkeihez.




Analógiák

'Nem lassú, hanem borzasztó a rendszer' -- mertek bekérdezniFEL

Be kell indítani az innovációs motort -- erre biztatta a konferencia résztvevőit Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke, aki a hatékony és korszerű, verseny- és piacképes innováció mellett tett hitet előadásában. Kiemelte, hogy az általa vezetett intézmény a komplex kutatás-fejlesztési és innovációs politika kidolgozása mellett hatékony együttműködésre törekszik a társintézményekkel, nagy hangsúlyt helyez az átláthatóságra és a visszacsatolásra, s az eddigieknél jobban kíván élni a NIH koordináló, hálózatépítő, monitoring és ellenőrző funkcióival. Egyúttal bejelentette, hogy a pénzükre pályázók hamarosan gyorsabban juthatnak hozzá az elnyert támogatáshoz, ennek érdekében konkrét intézkedések várhatók a közeli napokban.
Ezzel összefüggésben több kínos kérdést kapott a NIH elnöke. Többen szerették volna konkrétan megtudni, hogy mi lesz a hivatal jogelődjéhez benyújtott, még mindig rendezetlen sorsú pályázatokkal és kifizetésekkel, vagy hogy mikorra várható az új Mecenatúra pályázat kiírása. Mészáros György türelmet kért a kérdezőktől, s szabadkozott a rendszer lassúsága miatt. 'Nem lassú, hanem borzasztó a rendszer' -- fakadt ki az elhangzottakra reagálva Skultéty Tamás, a Cryo Innovation képviselője.




Kisszínes

Aki ülőmunkát végez, rákban fog meghalni?FEL

Rossz hír a naphosszat a számítógép előtt görnyedő, ülőmunkát végző millióknak. A legújabb kutatások szerint tízévnyi ülőmunka majdnem a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét. Ami még ennél is rosszabb: a rendszeres edzés, úgy tűnik, nincs befolyással az ülőmunka káros hatásaira.


A Skype és az amerikai közkönyvtár a tengerentúlon állomásozó katonákértFEL

Új szolgáltatással állt elő a Barr Memorial Könyvtár a Kentucky állambeli Fort Knoxban: az amerikai hadseregben szolgáló katonák családtagjai Skype segítségével kommunikálhatnak otthonról szeretteikkel. A kisméretű laptop helyett a könyvtári képernyőn életnagyságban láthatják a távollévő családtagot, bárhol is állomásozzon a világban. (ref.: HWJ)


Megoldás az öt legidegesítőbb internetes problémáraFEL

A probléma szó talán kicsit erős -- nevezzük inkább jelenségnek a sokak által gyűlölt netes megoldásokat. De persze nem is az elnevezés a fontos, sokkal inkább az, hogyan legyünk úrrá ezeken a mindennapi netezésünket megkeserítő dolgokon! 1. Ronda weboldalak.
2. Formok és adatlapok, jelszavak és azonosítók,
3. Új azonosítók kreálása, 4. Lassú, idegesítő, esetleg lefagyó flash, 5. Áttekinthetetlen szociális háló.




Információforrások

Könyveket katonáknak -- ('make' read, not war ;-)FEL

A terrorizmus elleni harc jelentős fordulópontjának alkalmából a könyvtárosok arra hívják fel a figyelmet, hogyan lehet könyveket eljuttatni a tengerentúlon állomásozó csapatok számára.
1. E-Books for Troops ( link ) -- akinek van felesleges, használt Kindle olvasója, küldje el a katonáknak!
2. Operation Warrior Library ( link ) -- kapcsolatot teremt írók és a katonák közt.
3. Books for Soldiers ( link ) -- könyveket postáz a csapatoknak.
4. Operation Paperback ( link ) -- puhakötésű könyveket küld katonáknak .
5. A Books-a-Million -- könyvterjesztő programja kifejezetten katonáknak szóló könyvei: Books for Troops ( link )
6. Operation eBook Drop ( link ) -- elektronikus könyveket juttat a csapatoknak.
7. Follow this Google search ( link ) -- további Google-keresés eredményei. (ref.: HWJ)


Interneten kutatható a kalocsai érseki levéltár állománya -- 4000 Ft-os regisztrációvalFEL

Matricula-Historia-Online néven új szolgáltatást indított útjára nemrégiben a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár. Az új internetes felületen a török idők után keletkezett érseki anyakönyvek mellett számos helytörténeti dokumentum is elérhető a családfakutatók és helytörténészek nagy örömére.
E szolgáltatás Magyarországon teljesen egyedülálló, és a nemzetközi gyakorlatban sem általános. A kutatás regisztrációhoz kötött, amely negyedéves díja négyezer forint. A bevételt a rendszer fenntartására és bővítésére fordítják.
Az elektronikus adattár elérhető a link címen.


A zöld könyvtár -- a környezettudatosság lökést ad a könyvtári szervezetnek isFEL

Dierk Eichel, aki már a 2010-es BOBCATSSS konferencián is felszólalt a környezettudatos könyvtárosság mellett, elindított egy német nyelvű blogot, melyen keresztül bemutatja az újdonságokat, illetve saját (és kollégái) kutatásait. Legutóbbi bejegyzései között megemlíti előadásanyagait, poszterét. Felhívja a figyelmet: a környezettudatos átalakítások, illetve az épületek fenntartása ökológiai, gazdasági és szociológiai kérdés is, és arra is, hogy a könyvtárak átalakítása nem csak a környezetre gyakorolt negatív hatást szünteti meg, hanem magának a könyvtári szervezetnek is nagy lökést és lehetőséget ad. Legutóbbi cikkében Al Gore (volt amerikai béke-nobeldíjas alelnök) legújabb könyvét mutatja be, melyben egyrészt felhívja a figyelmet a klímaváltozás elleni megoldások keresésére, és az innovatív eszközök (mint Tablet computer, okostelefonok) elterjedésének szükségességére. (Asbóth László)


Használt étolaj leadása -- itt az érintett benzinkutak listájaFEL

A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő.
Aki veszi a fáradságot, hogy elvigye egy MOL-kútra az étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat, majd elvihetik egy MOL kúthoz. A használt sütőolajat átvevő töltőállomásaink listáját megtalálhatja a töltőállomás keresőn! Hamarosan hasonló gyűjtőedényt kapnak az étolajat vásárlók a CBA üzleteiben is. A Bunge szintén lehetőséget nyújt vásárlóinak, hogy a gyűjtőedényhez jussanak, a Napszüret programban résztvevők közt kuponokat oszt ki, amelyek -- amennyiben valaki használt étolajat visz a MOL kútra -- kedvezményt biztosítanak a kutakon megvásárolt étolaj árából.


5 bárkinek hasznos mini weboldalFEL

Címkék: szoftver |

Egyszerűbb feladatok megoldására általában nincs szükség túlbonyolított eszközökre. A most bemutatásra kerülő öt weblap egyike sem tartalmaz eget verő különlegességet, mégis, egyszerűségük dacára akár még hasznosak is lehetnek életünk egy adott pillanatában...
Ezek a 'mini' weboldalak csak egy feladatra koncentrálnak, arra viszont remekül használhatók. Nem szépek, sőt egy kivételével szinte mindegyik ronda, de bármikor jól jöhetnek! -- Joongel.com, Cl1p.net, web2.0calc.com, supportdetails.com, Rainy Mood.


A politikusok már a Twitteren vannakFEL

Szerettük volna egy helyen összegyűjteni a Twitteren jelen lévő politikusokat és politikai szervezeteket, hogy lássuk, hogyan és mire használják ezt azt eszközt. Egyelőre kb. 90 politikához köthető profil van a listánkon.