Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor
 

KIT hírlevél: 2010/27., júl. 7.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Tartalomjegyzék

Hírek

128%-os kölcsönzésnövekedés -- TV és a rádió után a könyvtárak a legnépszerűbb kulturális szolgáltatók
* * * A 'mágnescsíktól' az RFID-ig -- Állományvédelmi rendszerek szállítója -- a WegaTech * * *
Hogyan készüljünk a vándorgyűlésre?
Könyvtári véleményvezérek szövegeinek elemzése -- hol van bennük a versenyképesség mintája?
Lesz-e olvasható könyvtárakban a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata?
A tájékoztatók checklist-je -- legyen profi a könyvtár 'arca'
A döcögő gazdaság több könyvtárhasználóval jár -- tanultak a könyvtárosok
Őszre elkészül Magyarország infokommunikációs stratégiája
Melyek egy könyv legfontosabb részei? Közreadják az aláhúzásokat
95% papíralapú könyvet választana a digitális kiadás helyett
Könyvtárak, mint e-könyvek gyártói
Digitalizáltatja a jogi szakirodalmat az Országgyűlési Könyvtár
Daisy-formátumú hangoskönyveket olvashatnak a Kovászna megyei könyvtárban
Prózaolvasásban jók vagyunk -- javult olvasási teljesítményünk
Limonádé-Nap a győri városi könyvtárban
Olvass, és nyersz a derecskei könyvtárban!
Örökmozgókönyvek a Zöld Pardonból
Saját honlapon mutatkoznak be a MOME diplomásai
Kellenek-e közkönyvtárak? -- Chicagoban az ingatlanadó 2,8%-ért -- Pro és kontra
Folyamatos ügyfélorientált fejlesztésekre serkentik a román könyvtárakat
Összefogás az iskolai könyvtárakért -- a Román Posta
Megújult a magyar Wikipédia
Tupac és az R.E.M. is a nemzeti kincsek között
Ősszel jön a Google zeneszolgáltatása
Fizetős a Times Online

Kisszínes

Hordozható lemezkatalógus szoftver, ingyen
Könyvtár a lépcsőházban
Victor Hugo aláírása szerepel egy most megtalált Nyomorultak-köteten

Kiemelt Katalist-hír

Egy korszak vége. Skaliczki Judit öröksége
PTE Központi Könyvtára -- költözés miatt zárva

Információforrások

Skóciai útmutató a Web 2.0 könyvtári alkalmazásához
Miért venne térképet, ha bérelhet is?
Fél Magyarország frissült a Google Earth-ben
Meglepő sikert aratnak egy indiai tanár oktatóvideói


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

128%-os kölcsönzésnövekedés -- TV és a rádió után a könyvtárak a legnépszerűbb kulturális szolgáltatók FEL

A 2009-es dán könyvtári statisztikai adatokból az derül ki, hogy a TV és a rádió után a könyvtárak a legnépszerűbb kulturális szolgáltatási kínálatot nyújtják a polgárok számára. Az online távhasználaton belül a zenei kölcsönzések aránya robbant 128%-kal nőtt az előző évihez képest. Ráadásul a hónap elejével újult meg a netmusik szolgáltatás, amely most már bibzoom.dk néven futva streaming alapú zenehallgatási lehetősége is kínál a letöltések mellett. A dán kultuszminiszter külön örömét fejezte a statisztikai adatok kapcsán annak kapcsán, hogy a könyvek kölcsönzési arányának csökkenése is megállt, s az egy évvel azelőtti szinten stabilizálódott. Négy új könyvtári dokumentumbeszerzésből három egyébként még mindig könyv, s a dokumentumkölcsönzések kétharmada továbbra is könyvkölcsönzés.


* * * A 'mágnescsíktól' az RFID-ig -- Állományvédelmi rendszerek szállítója -- a WegaTech * * * FEL

* Állományvédelmi címkére van szüksége?
* Önkiszolgáló kölcsönzési rendszert telepítene?
* Tájékozódna az RFID állománykezelő rendszerek felől?
* Meg szeretné valósítani az elektronikus állományvédelmi rendszert?
A WegaTech Kft. felajánlja segítségét mindehhez!

Díjmentesen adunk árajánlatot (linket ld. alább)
Találkozzunk Baján, július 15-16-án!


Hogyan készüljünk a vándorgyűlésre?FEL

Vándorgyűlés előtt érdemes felmelegíteni, hogyan is érdemes felkészülni egy konferenciára? A várható nyereségek: személyes kapcsolatok ápolása (helló, hogy vagy?), szakmai pofavizit (élek még!). S nem kizárt, hogy a hivatalos program is tartogat meglepetéseket. Nyilván akkor éri meg a részvétel, ha az előbbiek és a ráfordítások (idő, részvételi díj és helyi költségek) közül az utóbbiak bizonyulnak kisebbnek. Az arányon a saját hozzájárulással is lehet javítani. Emlékeztetőként a KIT korábbi vonatkozó anyagai -- tippek az eredményesebb részvételhez: ld. alább.
És ne feledjük: a vándorgyűlésen is olvashatunk a sorok között, azonosíthatjuk az előadások ki nem mondott gondolatait is. Egy korábbi példa: Vándorgyűlési pontok -- nagyító alatt (linkjét ld. alább).
-- A KIT archívumában eddig 52 db MKE-vándorgyűléssel kapcsolatos hír szerepel. Keressen rá a beszámolókra!


Könyvtári véleményvezérek szövegeinek elemzése -- hol van bennük a versenyképesség mintája?FEL

A vándorgyűlés FITT szekciójában a címben feltett kérdésre is választ kaphat. A szervezeti kultúra egyre izgalmasabb téma a könyvtárakban is. Pláne azok, amelyek a versenyképességet jelzik előre. Az egyik módszertan szerint (GLOBE) ezek a versenyképességet előrejelző orientációk a hatalmi távolság alacsony szintje, a kockázatkezelés, a saját csoportra való büszkeség alacsony szintje, a tágabb környezet felé való figyelemmegosztás, a teljesítmény- és a jövőorientáció. Egy friss kutatás alapján az előbbiek közül kettőt lehet felsővezetői nyilatkozatokból azonosítani. Egy másik friss kutatás (Habók Lilla) ezt hazai könyvtári véleményvezérek szövegeire alkalmazta. Akit érdekel, hogy milyen eredménnyel, nézze meg a FITT Szekció előadását. (MG)
-- A vándorgyűlések történetében nem példa nélküli a szöveg-, pontosabban a tartalomelemzés. 1994-ben Ehmann Bea elemezte a MKE várdorgyűlésének pontjait (az elemzést ld. az alábbi linken).


Lesz-e olvasható könyvtárakban a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata?FEL

Úgy tűnik, kezdi teljesen elveszíteni komolyságát a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, miután a kormány rendeletben kötelezte az állami intézményeket, hogy jól látható helyen hirdessék a dokumentumot. A szocialisták egy törvényjavaslattal kontráztak, és azt kérték, Orbán Viktor születésnapja legyen nemzeti ünnep. A blogokon és fórumokon is az egyik legtöbb hozzászólást generálja a rendelkezés.


A tájékoztatók checklist-je -- legyen profi a könyvtár 'arca'FEL

Könyvtárosképző intézményekben oktatják a tájékoztató könyvtárosok checklistjét, mit, hogyan, honnan, milyen attitűddel érdemes kínálni a használónak a tájékoztatópult mögött. Lássuk a témában egy friss blogbejegyzés javaslatait (az eredeti cikkben az alábbi pontok kifejtve olvashatók):
- Biztos vagy abban, hogy megértetted a kérdést, kívánságot?
- Konkrét forrást keres-e a használó?
- Ha témára keres a használó...
- Helyi vonatkozás esetén...
- Ha 'nem' vagy 'nem tudom' a válaszod -- hogyan tovább?
És kiragadva két hasznos tipp: zavaró lehet, ha a használó szemével vizslatja, hogyan keres (akár: bénázik) a könyvtáros a kereséssel. Ilyenkor előzetesen javasolhatjuk neki, hogy nézze meg legyen szíves addig a másik forrásban a témát. Vagy: figyeld, hogy mely kér(d)ések okoznak számodra nehézséget -- és kérj segítséget a tovább- vagy önképzéshez! (ref.: MG)


A döcögő gazdaság több könyvtárhasználóval jár -- tanultak a könyvtárosokFEL

Ahogy a gazdaság helyzete egyre nehezebb, annál inkább támaszkodik a közösség Dunedin közkönyvtárára. Anne Shepherd könyvtárigazgató elmondása szerint könyvtáruk viszonylag gyorsan átalakult e-kormányzati központtá. Korábban az emberek csak emailjuk olvasására tértek be, vagy fénymásoltak, igénybe vették a közösségi szolgáltatásokat. Három éve azonban nagy változás történt: könnyes szemű emberek érkeztek, akik elvesztették munkájukat, és segítségre volt szükségük. Állásokra akartak pályázni, de nem ismerték a számítógépet. A könyvtárosok eleinte csak meglepve álltak, nem is tudták, mit tegyenek e helyzetben. Aztán lassan megtanulták, hogyan is lehet ezeken az embereken segíteni. (ref.: MG)


Őszre elkészül Magyarország infokommunikációs stratégiája FEL

Dr. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter megnyitó előadást tartott a Kihívások az infokommunikációban c. konferencián 2010. július 1-jén, Budapesten. Az iparági szereplők részvételével megrendezett eseményen a tárcavezető elmondta: idén őszre elkészül egy átfogó, a teljes kormányzati ciklus cselekvési tervét kijelölő infokommunikációs stratégia. Az alapdokumentum szakmai előkészítéséhez a minisztérium párbeszédre hívja az érintett vállalkozói szervezeteket.


Melyek egy könyv legfontosabb részei? Közreadják az aláhúzásokatFEL

Az Amazon internetes áruház által forgalmazott Kindle e-könyv-olvasó legújabb programverziója megjelöli a más olvasók által valamilyen okból érdekesnek talált szövegrészeket. Sőt az aláhúzásra kattintva az is kiderül, hányan tartották figyelemre méltónak az adott szövegrészt, ám a kijelölés indoka -- legalábbis egyelőre -- homályban marad. Az interneten némi kutakodás után a kívülállók is megtudhatják, melyek a legnépszerűbb könyvrészletek, állandóan frissülnek például azok az oldalak, amelyek a Biblia vagy a Korán legtöbbször aláhúzott mondatairól vezetnek statisztikát. Míg egyesek szerint az újítás révén közösségi élménnyé válnak a könyvek, Nicholas Carr amerikai író úgy véli, a szolgáltatás felületessé teszi az olvasást. Mindenesetre aki már a mások által aláhúzgált tankönyveket is utálta, az egyszerűen kikapcsolhatja az elektronikus jelölgetést.


95% papíralapú könyvet választana a digitális kiadás helyettFEL

Egy brit felmérés ellentmondani látszik annak az elképzelésnek, amely standard formátumnak tartja a digitális tartalomszolgáltatást. A kutatás szerint ugyanis a fogyasztók többsége olyan hozzáadott értéket társít a fizikai hordozókhoz, amelyet a digitális fájlokhoz már nem kapcsolnak hozzá. A HP megbízásából készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a digitális tartalmak alulértékelése jelentheti az egyik okot arra vonatkozóan, miért olyan népszerű és nagy arányú az illegális letöltés az internetező közösség keretein belül. A kutatásról beszámoló Silicon Republic közlése szerint a 16 és 60 év közötti internetezők jelentős része fér hozzá valamilyen formátumú digitális tartalomhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a digitális és analóg formátumok közötti váltás valóban lezajlott volna.
A kutatás szerint a digitális hordozók részleges elutasítása a legnagyobb médiafogyasztó 16-34 éves korcsoportban is, továbbá az e-könyvek piacán is kimutatható. Ez utóbbira vonatkozóan 95 százalék nyilatkozott úgy, hogy papíralapú könyvet választana a digitális kiadás helyett.


Könyvtárak, mint e-könyvek gyártóiFEL

Az USA könyvtárainak 2/3-a kínál e-könyveket az ALA 2009-es felmérése szerint. Az Internet Archive azonban most több könyvtárral együttműködve kezd e-könyveket kínálni az Openlibrary.org felületen. A szerzői jog hatálya alatt ás azon kívül esőket egyaránt. Az előbbieket úgy, hogy egy időben csak egy olvasónál lehet a kölcsönzési periódus leteltével olvashatatlanná váló fájl. A portálon 70.000 könyvet tesznek kereshetővé úgy, hogy azok a helyi könyvtárak állományából érthetők el. Így nem kell feltétlenül a könyvtárakba menni -- ott akarunk lenni, ahogy a használóink laknak -- mondja Thomas Blake, a projekttag Boston Public Library digitalizálási projektvezetője. A projekt világszerte 20 szkennelő központtal működik együtt. A könyvek mellett a könyvekről szóló információt is elérhetővé teszik. (ref.: MG)


Digitalizáltatja a jogi szakirodalmat az Országgyűlési KönyvtárFEL

Az Országgyűlés Hivatala nyílt közbeszerzést írt ki az Országgyűlési Könyvtárban található 2 millió oldalnyi szakkönyv, folyóirat és jogforrás digitalizálására, a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Az ajánlatkérő a munka ellenértékét nettó 104 millió forintra becsüli. Az ajánlatkérőnek be kell mutatnia a megelőző három évben szerződésszerűen teljesített, egy könyvtári vagy levéltári dokumentumok digitalizálására, karakterfelismertetésére, és adatbázisba szervezésére vonatkozó referencia igazolását. A referencia megkövetelt ellenértéke minimum 24 millió forint, a terjedelme pedig legalább 500 ezer oldal. A szerződést 2011. május 2-ig kell teljesíteni.
Az ajánlattételi határidő július 15. Az összességében legkedvezőbb ajánlat lesz a nyertes. Az értékelésnél legnagyobb súllyal az ár, majd a rövidebb teljesítési határidő esik latba. Az eredményhirdetés várható időpontja július 28., a szerződéskötésé pedig augusztus 17.


Daisy-formátumú hangoskönyveket olvashatnak a Kovászna megyei könyvtárbanFEL

Nemsokára a látássérültek is olvashatnak majd a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban: az intézmény a napokban a focşani-i Cartea Călătoare (Utazó Könyv) Alapítványtól két, látássérültek számára kifejlesztett lejátszót kapott adományként. A 2275 lej értékű ajándék A látássérültek tanuláshoz és kultúrához való nem hátrányos hozzáférésének biztosítása című projekt keretében érkezett, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia kormánya finanszíroz. A készülékek lehetővé teszik a Daisy-formátumban előállított hangoskönyvek olvasását, ugyanúgy, mint a nyomtatott művekét: egyik bekezdésről, oldalról vagy fejezetről a másikra lehet ugrani, és az újraolvasásra vagy a változó sebességgel történő olvasásra is van lehetőség.


Prózaolvasásban jók vagyunk -- javult olvasási teljesítményünkFEL

Címkék: felmérés | olvasás |

A magas végzettség még egyáltalán nem garantálja a jó problémamegoldó képességet. -- Világviszonylatban az elmúlt tíz évben nemigen változott a felnőttek olvasási képessége, a magyarok ezzel szemben -- önmagukhoz képest -- ugrásszerű javulást könyvelhetnek el ezen a téren -- derült ki az OECD ALL-felmérés (Adult Literacy and Lifeskills Survey) előzetes adataiból.


Limonádé-Nap a győri városi könyvtárban FEL

Limonádéval várja a győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár az olvasóit július 7-én. Délután 13 órától 19 óráig saját készítésű limonádéval várják az olvasóikat, amik mellé könnyű, nyári olvasmányokat is kínálnak -- külön lista készül a hölgyeknek és külön a férfi olvasóknak. Az üdítő limonádéhoz és olvasnivalóhoz egy kis andalító muzsika is dukál: 17-18 óráig a konzervatórium növendékei adnak díjmentes koncertet.


Olvass, és nyersz a derecskei könyvtárban!FEL

A Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasási 'versenyt' hirdetett meg a nyárra egészen szeptember 30-ig óvodásoknak és kisiskolásoknak.
A verseny célja, hogy értelmes elfoglaltságot kínáljunk a gyerekeknek. Ezzel az olvasási versennyel próbáljuk őket becsalogatni a könyvtárba -- mondta el lapunknak Rácz Anikó könyvtáros. -- A lényege, hogy hét alkalommal kell eljönni a nyáron, kölcsönözni kell valamilyen könyvet és mindezekért cserébe rajzfilmfigurát kapnak, amiket össze kell gyűjteni ez idő alatt, és akinek sikerül, az részt vehet egy sorsoláson, amin különféle menő cuccokat lehet nyerni iskolakezdésre, például tolltartót, tornazsákot, füzetborítót -- tette hozzá.
Az általános tendenciák azt mutatják, hogy a bejelentkezett gyerekek hétről hétre látogatják a könyvtárat, és komolyan veszik a játékot. A nyereményeket -- melyeket a könyvtár saját költségből finanszíroz -- október 2-án a Népmese Napján adják át a gyerekeknek.


Örökmozgókönyvek a Zöld PardonbólFEL

Különleges projektet indított el a Zöld Pardon [ link ]. Az Örökmozgókönyvek kampány célja a kultúra támogatása, s az, hogy egyre többen olvassák és megismerjék a magyar írók remekműveit. Vidd el, olvasd, add tovább! A leghosszabb fesztivál, a Zöld Pardon új lakója ezentúl az örökmozgó-könyvespolc, amely éjjel-nappal várja az olvasásra kiéhezetteket és az új örökmozgókönyveket.


Saját honlapon mutatkoznak be a MOME diplomásaiFEL

Könnyen kezelhető, áttekinthető és szép honlappal jelentkezett a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem (MOME), amelyen az idén végzett MA és BA hallgatók diplomamunkáit lehet megtekinteni a hallgatók profiljával, elérhetőségeivel együtt.
A MOME öt tanszéke (Építészet, Formatervező, Szilikát, Textil, Vizuális kommunikáció) nyolc szakja mutatkozik így be, áttekinthető, kereshető formában.


Kellenek-e közkönyvtárak? -- Chicagoban az ingatlanadó 2,8%-ért -- Pro és kontraFEL

A Fox Tv tette fel a kérdést, melynek megválaszolására felvetette a könyvtárak szociális funkciójának erősödését, másfelől a könyvtárhasználat internethasználat felé tolódását. A megkérdezett könyvtárvezető és az adófizetők szövetségének képviselője hozták fel érveiket, mindkét oldalról. A tv-s munkatársak mystery shoppingoltak a vágóképek érdekében: látták, hogy a könyvespolcok forgalma valóban alacsonyabb, mint az internetes gépeké. A legnyomósabb könyvtárosi érvnek tűnik: a könyvtárak, könyvtárosok segítenek az embereknek a munkakeresésben. A rövid anyagba Facebook-kommentárokat is bevágtak. Nézze meg a tudósítást! (ref.: MG)
-- A hírre a könyvtár képviselője néhány napon belül válaszolt, saját könyvtáruk teljesítményadatait sorolva (linket ld. alább).


Folyamatos ügyfélorientált fejlesztésekre serkentik a román könyvtárakatFEL

Az IREX pályázatot hirdet az országos BIBLIONET könyvtárfejlesztési program keretében a romániai közkönyvtárak számára, 'Képezd a közösséget!' címmel. A pályázaton más könyvtárak illetve információs-dokumentációs tevékenységet végző intézmények is részt vehetnek, amennyiben igazolják, hogy legkevesebb heti 10 órában biztosítanak széles közösség számára szolgáltatást. A pályázati kiírás célja a könyvtárosok támogatása abban a törekvésben, hogy elébe menjenek az általuk szolgált közösségek képzési, tanulási igényeinek. Ennek megfelelően támogatja a könyvtárosokat a helyi közösség számára különböző képzési-oktatási formák szervezésében. 2010. június 15-étől kezdődően a 'Képezd a közösségedet' pályázatot kéthavonta szervezik meg, különböző témakörökben. Első alkalommal 2010 június 20 és július 19 közti időszakban lehet benyújtani a pályázatokat. A benevező könyvtárak, intézmények a Biblionet honlapján, a következő linkre kattintva érhetik el a pályázattal kapcsolatos információkat és a pályázati űrlapokat: link

Hírforrás: Bákai Magdolna, RMKE levelezőlista
2010. július 01.  • Továbbküldöm

Összefogás az iskolai könyvtárakért -- a Román PostaFEL

Egy könyv új világot nyit. Ezzel a mottóval június 1-től kezdve országos könyvadomány-gyűjtési akciót indított útjára a Román Posta. Szatmár megyében Piskoltnak gyűjtenek.
A Román Posta Országos Igazgatósága június 1-től kezdve három hónapon át tartó jótékonysági akciót indított el Románia vidéki iskoláinak könyvtár-állomány bővítése céljából. A 2010. június 1. és szeptember 1. közötti időszakban az ország valamennyi postahivatalába el lehet juttatni mindazokat a könyvadományokat, amelyeket mind magán, mind jogi személyektől várnak. Minden megyei postaigazgatóság maga döntheti el, hogy területén melyik az a községi iskola, amelynek könyvtárát az őszi tanévkezdés alkalmával szeretné megajándékozni. (via ReMeK-e-hírlevél)


Megújult a magyar WikipédiaFEL

Június 30-tól a magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelenik meg, hasonlóan az angol Wikipédiához, melyen ez a váltás már május közepén megtörtént. Az új felület közel másfél évnyi munka eredménye, amelyet a Stanton Alapítvány 890 000 dolláros célzott adományából finanszíroztak. Az újítások elsősorban az oldal megjelenését, navigációját és a meglévő szerkesztőeszközök könnyebb használhatóságát célozzák; és a közeljövőben további fejlesztések fogják követni őket, amelyek célja új szerkesztőeszközök bevezetése lesz.


Tupac és az R.E.M. is a nemzeti kincsek közöttFEL

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára minden évben 25 zenei felvételt ismer el azzal, hogy hozzáadja őket a könyvtári archívumhoz, mondván, ezeket fontos megőrizni a jövő nemzedékei számára. A felvételekkel szemben támasztott követelmény, hogy legalább 10 évesek legyenek, és esztétikailag, kulturálisan, vagy történelmileg fontos szerepet játsszanak a művészetben.
Az idei elismert teljesítmények között Patti Smith Horses című lemeze, Willie Nelson Red Headed Stranger című albuma, az R.E.M. Radio Free Europe című szerzeménye, Little Richard Tutti Frutti című száma, és Tupac Shakur Dear Mama című dala is szerepel.


Ősszel jön a Google zeneszolgáltatásaFEL

Gaurav Jain projektmenedzser azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Android 3.0 mobil operációs rendszerrel együtt még az idén elérhető lesz a cég Google Music zeneszolgáltatása.
A Google Music-ról egyelőre nem sokat lehet tudni, csupán annyit, hogy fő újítása a minden eddiginél sokrétűbb szinkronizálhatóság és hordozhatóság lesz. Ennek egyik eleme, hogy bármilyen készülékről, például számítógépről, mini tablet-ről vagy Android mobiltelefonunkról is tölthetünk le zenét saját katalógusunkba, amely természetesen mindezekről egyformán hozzáférhető lesz. Sőt, az is lehetséges lesz, hogy az interneten keresztül Android mobilról valaki hozzáférjen otthoni PC-jén tárolt zenéihez.


Fizetős a Times OnlineFEL

A brit Times magazin online kiadása mostantól nem érhető el ingyenesen, az internetezőknek fizetniük kell a cikkek megtekintéséért.
A médiavállalatok már jó ideje az ingyenes online tartalmak megszüntetése mellett kardoskodnak, főképpen a Google-t érte támadás amiatt, mert segítségére van a szörfölőknek az ilyen anyagok felkutatásában. A Times azonban már márciusban lándzsát tört a Paid-Content mellett, most pedig a szerkesztőség élesítette is a fizetős rendszert. A napi belépő ára 1.2 euró, a heti hozzáférésért pedig kétszer ennyit, azaz 2.4 eurót kell befizetniük az internetezőknek.

Hírforrás: Prím
2010. július 03.  • Továbbküldöm



Kisszínes

Hordozható lemezkatalógus szoftver, ingyenFEL

Bár egyre többen használnak valamilyen külső merevlemezt adataik tárolására, sokan azért még mindig CD-re vagy DVD-re írják elraktározandó anyagaikat. Ők vehetik hasznát az alábbi kis alkalmazásnak.
Mivel a CD-k és DVD-k tárolókapacitása véges, így általában egy lemezen nem férnek el az évek során felhalmozódott fontos anyagok (fotók, videók, szoftverek stb.). Ám ha több lemezen gyűjtöttük össze ezeket, egy idő után bizony nehézkessé válik az éppen szükséges fájlok megtalálása. Ezt egyszerűsítik le a különféle CD- és DVD-katalógus alkalmazások.
Ezúttal egy olyan, ingyenes alkalmazást szeretnénk mutatni, amelyet akár egy USB pendrájvon is állandóan magunkkal vihetünk, így állandóan kéznél lehet a teljes lemezkatalógus.
A CD Sync Portable [ link ] esetében már a program nevéből is látszik, hogy telepítés nélkül használható.
...


Könyvtár a lépcsőházbanFEL

A finn Rintala Eggertsson Architects építészstúdió tervezte a londoni Victoria & Albert Museum lépcsőházában felállított installációt, amely az Ark Tower nevet kapta. A lépcsőházon belül felállított torony maga is egy spirális lépcsősort rejt, amely a múzeum könyvtárába vezet fel. A minimalista egyszerűséggel megoldott szerkezet több ezer kötetet hordoz, melyek változatos színű, 'tipográf' belső homlokzatot alkotnak. A külső fal ennek megfelelően egyszínű, fehér 'burkolatot kapott', melyet a lapszélek szolgáltatnak.
A könyvtárról készült képek megtekinthetők a hír oldalán -- link


Victor Hugo aláírása szerepel egy most megtalált Nyomorultak-köteten FEL

A Nyomorultak Victor Hugo ajánlásával ellátott példányát találták meg leltározáskor a Grúz Nemzeti Könyvtár archívumában. Ez az egyetlen Grúziában fellelt Hugo-kötet, amelyen az író aláírása szerepel.
Az 1862-ben megjelent Nyomorultak címlapján a szerző művét Henri Le Faure-nak, 'emigrációbéli barátjának' ajánlja. A második oldalon Victor Hugo költeményére bukkantak a könyvtárosok. A ceruzával papírra vetett írás igen halovány, alig-alig olvasható. A könyvtár közleménye szerint a szakemberek igyekeznek minél előbb megfejteni a szöveget, hogy kiderítsék, Victor Hugo ismert költeményéről van-e szó, vagy egy új művéről. A kötet majd minden oldalán kézírásos feljegyzések láthatók, ezek szerzőjét még nem sikerült azonosítaniuk a szakembereknek.




Kiemelt Katalist-hír

Egy korszak vége. Skaliczki Judit örökségeFEL

... Skaliczki Judit határozott koncepcióját a könyvtárról mint önálló kulturális intézményről az EU kulturális irányaival (és általában a rohamosan változó kulturális tendenciákkal) szemben alakította ki, és tette át gyakorlatba. A 2004-es csatlakozás explicitté tette, hogy az önállóság iránya folytathatatlan, akkor is, ha a hagyományos magyar viszonyok és fejek nem szeretik is elfogadni ennek tényét. A Skaliczki Judit utáni korszaknak a könyvtárügyben ezzel a kihívással kell szembenéznie.
-- A KIT eddig 13 cikket közölt Skaliczki Judittal kapcsolatban. Keressen rá a link (MG)


PTE Központi Könyvtára -- költözés miatt zárvaFEL

A mai nappal lezárul az Egyetemi Könyvtár 1989 óta tartó szép és sikeres korszaka. Már három éve tudtuk, hogy egyszer eljön a nap: felkerül a tábla a Központi Könyvtára Szepesy utcai épületének bejárati ajtajára: 'A könyvtár 2010. július 1-től bezár!'
Búcsúzunk a patinás, méltóságteljes hangulatot sugárzó épülettől, a könyvtár csodálatos kertjétől, sokunk szeretett munkahelyétől. Mától a 'néma tanítómesterek', közel félmillió könyv és folyóirat végeláthatatlan mennyiségű dobozba kerülnek, hogy lassan megkezdjék pár száz méteres útjukat jövőbeni lakhelyük felé. A Szepesy utcai épületegyüttes azonban továbbra is a kultúra és a tudomány háza lesz, hiszen mostantól a Klimo Könyvtár, az Egyetemtörténeti Gyűjtemény, és az Egyetemi Levéltár színhelye lesz. Munkatársaink egy része itt marad, és továbbra is itt szolgálják az ide betérő kutatókat, turistákat, látogatókat.
A könyvtár ugyan bezár, de mi -- könyvtárosok -- továbbra is szolgáljuk Önöket, és ez nagyon lényeges. Átköltözünk ugyan, de ugyanolyan lelkesedéssel szolgálunk majd ott, az új helyünkön is, mint ahogyan eddig tettük itt.




Információforrások

Skóciai útmutató a Web 2.0 könyvtári alkalmazásáhozFEL

A brit könyvtárosok és tájékoztatók egyesületének skóciai szekciója és a Scottish Library & Information Council 10 oldalas kiadvánnyal nyújt rövid, ám velős segítséget a könyvtárak és könyvtárosok számára [ link ]. Az útmutató tömören és közérthetően írja le, hogy mi is az a Web 2.0, mért érdemes használni, milyen előnyöket nyújt, és hogyan érdemes hozzáfogni az alkalmazásához.


Miért venne térképet, ha bérelhet is?FEL

A nyaralás alatti navigáció töredékébe kerülhet a korábbiaknak. A naviextras.com, az iGO navigációs megoldások hivatalos térkép- és frissítőportálja által kínált Rent-a-Map szolgáltatás alternatívát jelent a térképek megvásárlásával szemben, hiszen immár lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a térképek egy hónapos bérlésével az eredeti ár akár 70 %-át is megtakarítsák.


Fél Magyarország frissült a Google Earth-benFEL

A kiemelt célpontok helyett, ebben a frissítési hullámban főként a kevésbé frekventált, ritkábban lakott területekről készült felvételeket töltöttek fel (akadnak persze kivételek, mint a Balaton térsége, vagy a keleti országrész néhány nagyobb városa).
Az elmúlt havi frissítéseket tartalmazó KML-fájl letölthető innen -- link


Meglepő sikert aratnak egy indiai tanár oktatóvideóiFEL

A kaliforniai Salman Khan ingyen oktat az interneten át. A YouTube-ra már 1516 minivideót töltött fel, melyek között az egyszerű összeadásoktól egészen a legbonyolultabb egyenletek megoldásáig találhatunk felvételeket. Persze nem csak a matematikai problémákat magyarázza el, de akár a napóleoni háborúkról is kaphatunk felvilágosítást.
'Egy virtuális iskolát nyitok az egész világnak és úgy tanítok, ahogy szerettem volna, hogy engem tanítsanak' -- mesélte a 33 éves Khan, aki a nonprofit Khan Akadémia [ link ] egyetlen alkalmazottja. Felvételeit több mint 100 000-en nézik naponta.